arkadiusz Opublikowano 19 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #276 Opublikowano 19 Marca 2018 (edytowane) Culatello .Waga obecnie 4,035kg.Waga początkowa 4,59kg.Strata po miesiącu dojrzewania 0,555 kg czyli ok. 12 %Od strony tłuszczuOd strony mięsa[Dodano: 19 mar 2018 - 08:51] Mam pytanie, czy w ten sam sposób można robić także polędwicę wp.? Można tylko wystarczy po tygodniu.Tydzień solenia , tydzień w chłodzie i tydzień w lodówce Edytowane 19 Marca 2018 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/12/#findComment-592584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 19 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #277 Opublikowano 19 Marca 2018 najlepiej dawać sól i saletrę.Saletry od 3- 6 % Czyli dajemy np. 97 g soli i 3 g saletry, tak? Czy 100 g soli i 3 g saletry? Bo coś się zakręciłem. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/12/#findComment-592593 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #278 Opublikowano 19 Marca 2018 (edytowane) Czy 100 g soli i 3 g saletry Edytowane 19 Marca 2018 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/12/#findComment-592597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 19 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #279 Opublikowano 19 Marca 2018 Culatello .Waga obecnie 4,035kg.Waga początkowa 4,59kg.Strata po miesiącu dojrzewania 0,555 kg czyli ok. 12 % sprawdzilem swoje zapiski i strata wagi jest niemal idealnie taka sama jak w przypadku moich dwoch szynek. Bardzo ladnie wyglada i bardzo obiecujace wyniki. Czy juz zdecydowales o pokryciu sugna? Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/12/#findComment-592601 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 19 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #280 Opublikowano 19 Marca 2018 Czy 100 g soli i 3 g saletry Napisałeś "Tak będzie dobrze", i usunąłeś to??? http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/12/#findComment-592602 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #281 Opublikowano 19 Marca 2018 Tak będzie dobrze.[Dodano: 19 mar 2018 - 16:25] Czy juz zdecydowales o pokryciu sugna? O ile nic się nie zmienni to po 3-miesiącach . Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/12/#findComment-592604 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 19 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #282 Opublikowano 19 Marca 2018 Tak będzie dobrze. No już dobrze, rozumiem. Dzięki. Musimy kiedyś zrobić po szkiełku, jak to mówi Zbój Madej. Zaraz zamówię saletrę i morską sól peklującą. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/12/#findComment-592629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #283 Opublikowano 22 Marca 2018 Salami grodziskie z II wp. z dodatkiem słoniny .Strata wagi 35%.Jeszcze powisi. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/12/#findComment-593032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 24 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #284 Opublikowano 24 Marca 2018 Ja obecnie mam sól morska peklującą, Rozumiem, że tej soli używamy w takich samych ilościach co peklo czy też mieszanki soli z saletrą, tj. około 30-50 g/kg mięsa, tak? http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/12/#findComment-593287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #285 Opublikowano 24 Marca 2018 Tak.Używam jako peklosoli.Do wyrobów dojrzewajacych całomięśniowych mam mieszankę tej soli morskiej i soli z 3% - tową zawartością saletry. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/12/#findComment-593325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 24 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #286 Opublikowano 24 Marca 2018 mam mieszankę tej soli morskiej i soli z 3% - tową zawartością saletry. A w jakiej proporcji to mieszasz 50/50? http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/12/#findComment-593326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #287 Opublikowano 24 Marca 2018 Tak Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/12/#findComment-593327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #288 Opublikowano 25 Marca 2018 (edytowane) Salami grodziskie wykonane z II wp. z dodatkiem słoniny miało jeszcze powisieć ,ale nie wytrzymałem i jeden baton rozkroiłem z ciekawości.Strata wagi 35%.Jak dla mnie jest już dobre.Jest mniej kleiste w konsystencji od poprzedniego robionego z mięsa z łopatki.Następną planuję z karkówki z dodatkiem słoniny.Trzeba eksperymentować z surowcem, ale nie z dodawaniem przypraw z garści.Przyprawy należy odpowiednio dobrać do swojego smaku i ważyć chociażby dla uzyskanie powtarzalności i żeby wtopy nie było bo może się okazać za dużo kolendry i będzie skarpeta zamiast salami .To tak ku przestrodze.Preferującym oszołomom garści ,łyżki, łyżeczki, jajka itp. na tym forum mówimy nie .Mam nadzieję, że osoby mające pojęcie o tym co piszę zgodzą się ze mną.? Edytowane 25 Marca 2018 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/12/#findComment-593384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 25 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #289 Opublikowano 25 Marca 2018 Yes, yes, yes Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/12/#findComment-593397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarod Opublikowano 25 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #290 Opublikowano 25 Marca 2018 (edytowane) Bardzo ładne ,tłuściutkie Arek jakie przyprawy dodałeś ? Edytowane 25 Marca 2018 przez sebarod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/12/#findComment-593403 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 25 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #291 Opublikowano 25 Marca 2018 Arek, salami klasyczne! Piękny kolor i definicja tłuszczu. Zdjęcie śmiało może zdobić okładkę twojej następnej książki! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/12/#findComment-593412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #292 Opublikowano 25 Marca 2018 Arek jakie przyprawy dodałeś ? Kardamon, koper włoski,czosnek granulowany, pieprz biały, Yes, yes, yes Bardzo ładne ,tłuściutkie Arek, salami klasyczne! Piękny kolor i definicja tłuszczu. Dziękuję bardzo. Pozostało jeszcze w pełni udane culatello ( dojrzewa) i będę w pełni szczęśliwy. . Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/12/#findComment-593442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #293 Opublikowano 27 Marca 2018 Dzisiaj będzie zapakawona próżniowo i sobie jeszcze poleży z pół roku. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/12/#findComment-593649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 27 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #294 Opublikowano 27 Marca 2018 Za tłusta jak dla mnie Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/12/#findComment-593657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #295 Opublikowano 27 Marca 2018 Za tłusta jak dla mnie A ja dla Ciebie nie robiłem. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/12/#findComment-593660 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 27 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #296 Opublikowano 27 Marca 2018 Ty docent nie filozuj ale mogło by być dla mnie. Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/12/#findComment-593661 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 27 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #297 Opublikowano 27 Marca 2018 JaGra zgrzeszyłeś ! No jak za tłusta! Karkówka? Idealnie Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/12/#findComment-593681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 27 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #298 Opublikowano 27 Marca 2018 mogło by być dla mnie. oki oki - nie pasi to zrobie niespodziankę Małgosi - i się ucieszy JaGra zgrzeszyłeś musisz mu wybaczyć - grzeszyć rzecz ludzka - a ślinka mu pewnie leci........ Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/12/#findComment-593682 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #299 Opublikowano 27 Marca 2018 (edytowane) To dopiero będzie salami. .Waga 5,40 kg. Ta mała jako próbka fermentacyjna. Edytowane 28 Maja 2018 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/12/#findComment-593694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 27 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #300 Opublikowano 27 Marca 2018 To dopiero będzie salami A ta kicha to jest? Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/12/#findComment-593705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi