Skocz do zawartości

Wędliny dojrzewajace i suszone Arkadiusza


arkadiusz

Rekomendowane odpowiedzi

Jedziemy dalej . :)

 

post-41296-0-13938300-1485191477_thumb.jpg

 

post-41296-0-00698200-1485191487_thumb.jpg

 

......i do komory. :)

 

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 514
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

smalec z maka ryzowa czy cos innego?

 

Smalec,maka pszenna, pieprz biały bo mam dużo i nie chcę żeby wietrzał. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Darino przy kupmiaku używał takiej pasty z rewelacyjnym skutkiem Areczku ... będzie dłużej ale bezpieczniej ;)

Hmmm swoją drogą dawno mie widziałem kolegi Darino na forum :(

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Darino przy kupmiaku używał takiej pasty z rewelacyjnym skutkiem Areczku ... będzie dłużej ale bezpieczniej

 

Darino dawał jeszcze miód, ale ja sobie darowałem. 

[Dodano: 25 sty 2017 - 20:05]

 

 

powodzenia Arkadiusz.

 

Dziękuję. :)  

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chociaż  na pewno będzie OK, ale trochę przyspieszyłeś z tym szmalcem. 

 

Zobaczymy bo wywiesiłem ją po pobycie w chłodni 4-6 C  przed smalcowaniem na tydzień do piwnicy a tam wilgotność jest mniejsza.Obawiałem się żeby nie powstała sucha skórka. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po roku i 6 dniach nadeszła pora na pokrojenie mojego pierwszego Culatello.Jestem średnio zadowolony bo w środku powstało niewielkie przebarwienie.Nie poddaję się i następne wykonam z zastosowaniem soli morskiej peklującej. :)

 

post-41296-0-83612000-1485702518_thumb.jpg

 

post-41296-0-28375300-1485702534_thumb.jpg

 

 

 

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  Arek. A jakie w smaku? Czy to jest to czego oczekiwałeś.?

 

Mniej więcej tak.Następnym razem dam nieco więcej przypraw i trochę mniej soli.Najlepszy jest ten tłuszczyk naokoło no i muszę drugim razem wziąć drugą krajalnicę żeby plasterki były trochę cieńsze.Powiem, że lepsze w smaku i bardziej miękkie od pancetty. 

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Arek culatello na tylko soli czy peklosoli?

 

Na samej soli, ale następne na soli morskiej peklującej. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja mam obecnie dwie szynki culatello na morskiej z mieszkanką nitrytu i saletry.  Następnym razem będę robił na soli i tylko z potasem azotanu (saletra).  Według speców saletra tworzy lepszy kolor.  Francuzi , wieszają szynki po etapie peklowania/solenia w chłodni, w cieplej temperaturze, 22-24, przez kilka dni, i wtedy do dojrzewalni.  Według ich ten krok przyspiesza aktywność enzymów i ustawia kolor.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Francuzi , wieszają szynki po etapie peklowania/solenia w chłodni, w cieplej temperaturze, 22-24, przez kilka dni, i wtedy do dojrzewalni.  Według ich ten krok przyspiesza aktywność enzymów i ustawia kolor.

 

Będę robił niedługo dwie to zrobię eksperyment.Jedną po soleniu do dojrzewali a drugą tak jak piszesz .

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja pierniczę, ale widok, rewelacja 

 

Do rewelacji to jeszcze trochę brakuje. :)

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Trzecie podejście do salami. :)

 

post-41296-0-90350200-1487346000_thumb.jpg

post-41296-0-97968000-1487346008_thumb.jpg

 

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pierwsza liga

 

To za mało.Interesuje mnie tylko ekstraklasa. :D

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Karkówka dwa tygodnie w soli morskiej, peklującej i przyprawach. 

 

post-41296-0-93955200-1488021606_thumb.jpg 

 

Teraz już tylko 4 tygodnie dojrzewania.

 

post-41296-0-72757600-1488021614_thumb.jpg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Polędwica nieobrobiona dojrzewająca

 

post-41296-0-52294900-1488561257_thumb.jpg

 

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Polędwica nieobrobiona dojrzewająca
Bardzo smaczna :D  :thumbsup:  :clap: ​- Małgosia przesyła podziękowania za salami i polędwicę - tą z foto :D  :thumbsup:  :clap: salami też znakomite :thumbsup: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.