Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 

Chciałbym zaprezentować moje pierwsze wyroby.    Z czasem na pewno będzie ich więcej i będą coraz lepsze. 

Konstruktywna krytyka mile widziana.

 

Na pierwszy ogień idzie kiełbasa biała według przepisu ze strony głównej:

 

http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/nietrwale-surowe/7-kielbasa-biala-surowa

 

Oto moje wykonanie:

post-60159-0-70939500-1385286507_thumb.jpg

 

I w przekroju:

post-60159-0-63196800-1385286586_thumb.jpg

 

Wybaczcie e nie zaśmieciłem procesu produkcyjnego jak na razie jest on dość chaotyczny i czasem niezorganizowany. :) 

 

Dziś będzie wędzona "Kiełbasa w wykonaniu Kuby" oczywiście zdam relację.

 

Pozdrawiam 

Marcin_

 

Pozdrawiam

Marcin

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 67
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Marcin dobrze Ci idzie,tylko tak dalej :thumbsup:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/#findComment-315620
Udostępnij na innych stronach

Słowo się rzekło, przedstawiam dzisiejszy wyrób:

 

Wzorowałem się na przepise ze strony głównej "Kiełbasa w wykonaniu Kuby":

http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/1722-kielbasa-w-wykonaniu-kuby

 

post-60159-0-62784200-1385322853_thumb.jpg

post-60159-0-69155000-1385322955_thumb.jpg

post-60159-0-67638800-1385323042_thumb.jpg

 

Jestem zadowolony z wyrobu aczkolwiek coś nie poszło z jelitem strasznie twarde jest. 

Analizuję posty na forum i myślę gdzie popełniłem błąd. 

- jelita moczone 4h

- osadzanie 12h w temp 5 st. C

wędzenie 4h + pieczenie 1,2h

Mam nadzieję że znajde rozwiązanie i następne kiełbasy będą lepsze.

 

Pozdrawiam 

Marcin

 

Pozdrawiam

Marcin

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/#findComment-315802
Udostępnij na innych stronach

 

 

pieczenie 1,2h
Za długo,poczytaj przepisy.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/#findComment-315807
Udostępnij na innych stronach

No właśnie w przepisie było napisane "Suszenie i wędzenie ok 4h w temp ok. 45stopni i 1,5h w temp ok 90 stopni"

Idąc tym tropem wędziłem 4h w tem 45 stopni + 1,5h w temp 90 stopni

Chyba, że źle to zrozumiałem?

Pozdrawiam

Marcin

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/#findComment-315815
Udostępnij na innych stronach

Wędzarnia wędzarni nie równa. Broń Boże nie chcę kręcić przy przepisie Beiot, to jego przepis ale na początek ja bym zrobił tak:

po osadzaniu osuszaj batony w tem około 40 stopni prze 30 - 45 minut. Bez dymu, zachowaj swobodny przepływ powietrza. Potem daj dym. Tem około 55 stopni. 3 godziny w mojej ocenie wystarczy. Potem zrób mały eksperyment: część kiełbasy wyjmij i sparz. Resztę podpiekaj zgodnie z przepisem ale 1,5 godziny to w mojej ocenie długo. No nie wiem ale 45 min to chyba max.

Pomijam moczenie jelit i ich jakość.

Porównaj jakość jelit sparzonej i podpiekanej.

 

Patrząc na baton w przekroju czy aby na pewno mieliłeś jak w przepisie? Czym napełniałeś? Maszynką czy nadziewarką? 

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/#findComment-315837
Udostępnij na innych stronach

Mieliłem nie do końca jak w przepisie wszystko został zmielone siatką 8mm, ponieważ taką największą dysponuje jak na razie. Nabijałem maszynką elektryczną, co wiem, że  też nie jest wskazane. Jestem na etapie kompletowaniea sprzętu.

Pozdrawiam

Marcin

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/#findComment-315844
Udostępnij na innych stronach

No tak. Sprzęt to podstawa. Ja wiem że to kosztuje ale podstawowy sprzęt musisz mieć. Zelmer ma pełen pakiet sitek u Mira możesz kupić Alfę z całą gamą sitek. Drobno zmieliłeś ale to nie powód twardego jelita.

Jeszcze jedna uwaga. Przy napełnianiu jelita maszynką ślimak dodatkowo miażdży farsz.

Spróbuj na początek kiełbas parzonych. 

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/#findComment-315908
Udostępnij na innych stronach

Witaj Marcin!!! Przy tak małej produkcji to ja bym się pokusił o pokrojenie mięsa kl I nożem w kostkę 1x1cm a resztę na sitku małym. A co się tyczy twardości jelita to ja zazwyczaj robię tak: Wieczorem nadziewam jelita (wymoczone i przepłukane)farszem po czym wkładam do lodówki przykrywając kiełbasę folią aby górna warstwa nie przeschła zbyt dużo.Następnego dni rano po śniadaniu (bo bez śniadania nie wychodzę z chałupy)wyciągam kiełbasę z lodówki, wieszam na kijach w kuchni i idę rozpalać w wedzarni,jak jest już dużo żaru a kiełbasa ma już temperaturę pokojową wsadzam do wedzarni, uchylam dach i otwór paleniska {nie mam drzwiczek)i obsuszam. Jak kiełbasa już jest sucha (szeleści pod ręką)dorzucam drewna rozpoczynam wedzenie, wędzę do odpowiedniego koloru, a na koniec podnoszę temp.do ok. 90 st i trwa to ok. pół godz. Jelito na takiej kiełbasie , szczególnie na drugi , trzeci dzień ma bardzo łatwo ściągalną skórkę, ale ja jej nie ściągam bo ma grubość ułamek milimetra .

 

Pozdrawiam.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/#findComment-315951
Udostępnij na innych stronach

No tak. Sprzęt to podstawa. Ja wiem że to kosztuje ale podstawowy sprzęt musisz mieć. Zelmer ma pełen pakiet sitek u Mira możesz kupić Alfę z całą gamą sitek. 

Wiem aktualnie jestem na etapie gromadzenia odpowiedniego sprzętu tu gdzie mieszkam zakup maszynki ręcznej graniczy z cudem, ale juz po nowym roku mam nadzieje, że będzie nadziewarka + maszynka z kompletem sitek.

 

PePe dziękuję za rade napewno skorzystam co do małej produkcji to tylko na początku bo nie chcę zmarnować mięsa w przypadku jakiegoś błędu przy produkcji.  Pokrojenie ma sens jeśli kupie nadziewarkę w innym wypadku będzie tak jak napisał Michał przy napełnianiu ślimak dodatkowo miażdży farsz.

Pozdrawiam

Marcin

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/#findComment-316032
Udostępnij na innych stronach

Marcin reczna maszynke do miesa u nas mozna kupic w sklepie Clas Ohlsson.moze i w Norwegii tez jest dostepna .

chcialam teraz sprawdzic niestety akurat maja jakis techniczny blad i nie moge dostac sie na ich strone

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/#findComment-316083
Udostępnij na innych stronach

Można i nawet ją kupiłem i po pierwszym mieleniu zwróciłem jest bardzo malutka a mielone mięso zamiast być mielone jest miażdżone jednym słowem chiński badziew niestety :(

Pozdrawiam

Marcin

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/#findComment-316096
Udostępnij na innych stronach

Dziś chcąc zrobić przyjemność mojej lepszej połowie upiekłem ciasto. Skorzystałem z przepisu Miro:

 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8243-ciasto-proste-ciasto-dla-faceta/?hl=%2Bciasto+%2Bfaceta

A oto efekty :) jeszcze bez cukru pudru:

 

post-60159-0-65764900-1385830098_thumb.jpg

 

 

Pozdrawiam

Marcin

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/#findComment-317386
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Ostatnio zrobiłem pieczeń według przepisu Halusi 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4762-pieczen/?hl=piecze%C5%84

 

oto wyniki :)

post-60159-0-49837000-1387389714_thumb.jpgpost-60159-0-75299600-1387389604_thumb.jpgpost-60159-0-36086400-1387389511_thumb.jpg

 

 

A w przygotowaniu jest boczek wędzony gotowany, przepis ze strony głównej 

http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/boczki/207-boczek-wedzony-gotowany

post-60159-0-87973600-1387390066_thumb.jpg

Już po peklowaniu dziś ocieka jutro będzie wędzony :)

 

 

Pozdrawiam

Marcin

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/#findComment-321489
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ostatnio zrobiłem pieczeń według przepisu Halusi 
 

 

Marcinie, pieczeń bardzo ładna.  :clap:

Myślę że jesteś zadowolony  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/#findComment-321504
Udostępnij na innych stronach

No i nadszedł czas pokazać mól pierwszy boczek :)

post-60159-0-77735200-1387565188_thumb.jpg

post-60159-0-26595400-1387565311_thumb.jpg

 

Boczek jest bardzo smaczny :) Jak to na początku bywa były i problemy po drodze ale z  pomocą koleżanki Halusi udało się z nich wybrnąć :)

Pozdrawiam

Marcin

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/#findComment-321940
Udostępnij na innych stronach

No i nadszedł czas pokazać mól pierwszy boczek :)

attachicon.gifDSC_0334.JPG

attachicon.gifDSC_0336.JPG

 

Boczek jest bardzo smaczny :) Jak to na początku bywa były i problemy po drodze ale z  pomocą koleżanki Halusi udało się z nich wybrnąć :)

Nie jest za mało uwędzony boczek ?

Edytowane przez Damianek77
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/#findComment-321953
Udostępnij na innych stronach

 

 

No i nadszedł czas pokazać mól pierwszy boczek :)

No i na widok takiego boczku to można śmiało "klepać" łapami :clap: :clap: :clap::D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/#findComment-321957
Udostępnij na innych stronach

Boczek jak malowany, a jaki chudziutki, piękny wyrób gratulacje. Następnym razem spróbuj zrobić wędzony pieczony. 

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/#findComment-321964
Udostępnij na innych stronach

Nie jest za mało uwędzony boczek ?

 

 

 

 

Możliwe wędziłem w Bradleyu 3 godziny. Teraz już wiem, że Bradley daje mało dymu z ciasteczek, ale na szczęście dymogenerator Rogera jest już w drodze :)

 

 

 

No i nadszedł czas pokazać mól pierwszy boczek :)

No i na widok takiego boczku to można śmiało "klepać" łapami :clap: :clap: :clap::D

 

 

Dziękuję za miłe słowa. Jestem niesamowicie zadowolony z wyrobu :)

 

 

 

Boczek jak malowany, a jaki chudziutki, piękny wyrób gratulacje. Następnym razem spróbuj zrobić wędzony pieczony. 

Dziękuję :)

Pierwotnie miał być wędzony pieczony, ale po 3h wędzenia i 45 minutach pieczenia w wędzarni w temp ok 80-90 st. C niektóre kawałki były niedopieczone, więc postanowiłem sparzyć wszystkie takie trochę masło maślane   :) Następny będzie wędzony, pieczony :)

Pozdrawiam

Marcin

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/#findComment-322013
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.