Marcin_ Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Listopada 2013 Witam, Chciałbym zaprezentować moje pierwsze wyroby. Z czasem na pewno będzie ich więcej i będą coraz lepsze. Konstruktywna krytyka mile widziana. Na pierwszy ogień idzie kiełbasa biała według przepisu ze strony głównej: http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/nietrwale-surowe/7-kielbasa-biala-surowa Oto moje wykonanie: I w przekroju: Wybaczcie e nie zaśmieciłem procesu produkcyjnego jak na razie jest on dość chaotyczny i czasem niezorganizowany. Dziś będzie wędzona "Kiełbasa w wykonaniu Kuby" oczywiście zdam relację. Pozdrawiam Marcin_ Cytuj Pozdrawiam Marcin Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Listopada 2013 No rewelka Pieprz widzę świeżo mielony, mięsko nie peklowane. Powiedz jak w smaku? Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/#findComment-315606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_ Opublikowano 24 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Listopada 2013 Wiesz jak na pierwszą samodzielnie zrobioną kiełbasę smak rewelacja. Wyrazista w smaku jak lubie Cytuj Pozdrawiam Marcin Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/#findComment-315618 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Listopada 2013 Marcin dobrze Ci idzie,tylko tak dalej Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/#findComment-315620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_ Opublikowano 24 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Listopada 2013 Słowo się rzekło, przedstawiam dzisiejszy wyrób: Wzorowałem się na przepise ze strony głównej "Kiełbasa w wykonaniu Kuby":http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/1722-kielbasa-w-wykonaniu-kuby Jestem zadowolony z wyrobu aczkolwiek coś nie poszło z jelitem strasznie twarde jest. Analizuję posty na forum i myślę gdzie popełniłem błąd. - jelita moczone 4h- osadzanie 12h w temp 5 st. C- wędzenie 4h + pieczenie 1,2hMam nadzieję że znajde rozwiązanie i następne kiełbasy będą lepsze. Pozdrawiam Marcin Cytuj Pozdrawiam Marcin Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/#findComment-315802 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Listopada 2013 pieczenie 1,2h Za długo,poczytaj przepisy. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/#findComment-315807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_ Opublikowano 24 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 24 Listopada 2013 No właśnie w przepisie było napisane "Suszenie i wędzenie ok 4h w temp ok. 45stopni i 1,5h w temp ok 90 stopni"Idąc tym tropem wędziłem 4h w tem 45 stopni + 1,5h w temp 90 stopniChyba, że źle to zrozumiałem? Cytuj Pozdrawiam Marcin Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/#findComment-315815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 24 Listopada 2013 Wędzarnia wędzarni nie równa. Broń Boże nie chcę kręcić przy przepisie Beiot, to jego przepis ale na początek ja bym zrobił tak:po osadzaniu osuszaj batony w tem około 40 stopni prze 30 - 45 minut. Bez dymu, zachowaj swobodny przepływ powietrza. Potem daj dym. Tem około 55 stopni. 3 godziny w mojej ocenie wystarczy. Potem zrób mały eksperyment: część kiełbasy wyjmij i sparz. Resztę podpiekaj zgodnie z przepisem ale 1,5 godziny to w mojej ocenie długo. No nie wiem ale 45 min to chyba max.Pomijam moczenie jelit i ich jakość.Porównaj jakość jelit sparzonej i podpiekanej. Patrząc na baton w przekroju czy aby na pewno mieliłeś jak w przepisie? Czym napełniałeś? Maszynką czy nadziewarką? Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/#findComment-315837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_ Opublikowano 24 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 24 Listopada 2013 Mieliłem nie do końca jak w przepisie wszystko został zmielone siatką 8mm, ponieważ taką największą dysponuje jak na razie. Nabijałem maszynką elektryczną, co wiem, że też nie jest wskazane. Jestem na etapie kompletowaniea sprzętu. Cytuj Pozdrawiam Marcin Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/#findComment-315844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 25 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 25 Listopada 2013 No tak. Sprzęt to podstawa. Ja wiem że to kosztuje ale podstawowy sprzęt musisz mieć. Zelmer ma pełen pakiet sitek u Mira możesz kupić Alfę z całą gamą sitek. Drobno zmieliłeś ale to nie powód twardego jelita.Jeszcze jedna uwaga. Przy napełnianiu jelita maszynką ślimak dodatkowo miażdży farsz.Spróbuj na początek kiełbas parzonych. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/#findComment-315908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 25 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 25 Listopada 2013 Ale i tak jest super takiej nie kupisz w markecie. Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/#findComment-315929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 25 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 25 Listopada 2013 Witaj Marcin!!! Przy tak małej produkcji to ja bym się pokusił o pokrojenie mięsa kl I nożem w kostkę 1x1cm a resztę na sitku małym. A co się tyczy twardości jelita to ja zazwyczaj robię tak: Wieczorem nadziewam jelita (wymoczone i przepłukane)farszem po czym wkładam do lodówki przykrywając kiełbasę folią aby górna warstwa nie przeschła zbyt dużo.Następnego dni rano po śniadaniu (bo bez śniadania nie wychodzę z chałupy)wyciągam kiełbasę z lodówki, wieszam na kijach w kuchni i idę rozpalać w wedzarni,jak jest już dużo żaru a kiełbasa ma już temperaturę pokojową wsadzam do wedzarni, uchylam dach i otwór paleniska {nie mam drzwiczek)i obsuszam. Jak kiełbasa już jest sucha (szeleści pod ręką)dorzucam drewna rozpoczynam wedzenie, wędzę do odpowiedniego koloru, a na koniec podnoszę temp.do ok. 90 st i trwa to ok. pół godz. Jelito na takiej kiełbasie , szczególnie na drugi , trzeci dzień ma bardzo łatwo ściągalną skórkę, ale ja jej nie ściągam bo ma grubość ułamek milimetra . Pozdrawiam. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/#findComment-315951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_ Opublikowano 25 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 25 Listopada 2013 No tak. Sprzęt to podstawa. Ja wiem że to kosztuje ale podstawowy sprzęt musisz mieć. Zelmer ma pełen pakiet sitek u Mira możesz kupić Alfę z całą gamą sitek. Wiem aktualnie jestem na etapie gromadzenia odpowiedniego sprzętu tu gdzie mieszkam zakup maszynki ręcznej graniczy z cudem, ale juz po nowym roku mam nadzieje, że będzie nadziewarka + maszynka z kompletem sitek. PePe dziękuję za rade napewno skorzystam co do małej produkcji to tylko na początku bo nie chcę zmarnować mięsa w przypadku jakiegoś błędu przy produkcji. Pokrojenie ma sens jeśli kupie nadziewarkę w innym wypadku będzie tak jak napisał Michał przy napełnianiu ślimak dodatkowo miażdży farsz. Cytuj Pozdrawiam Marcin Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/#findComment-316032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 25 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 25 Listopada 2013 Marcin reczna maszynke do miesa u nas mozna kupic w sklepie Clas Ohlsson.moze i w Norwegii tez jest dostepna .chcialam teraz sprawdzic niestety akurat maja jakis techniczny blad i nie moge dostac sie na ich strone Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/#findComment-316083 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_ Opublikowano 25 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 25 Listopada 2013 Można i nawet ją kupiłem i po pierwszym mieleniu zwróciłem jest bardzo malutka a mielone mięso zamiast być mielone jest miażdżone jednym słowem chiński badziew niestety Cytuj Pozdrawiam Marcin Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/#findComment-316096 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_ Opublikowano 30 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 30 Listopada 2013 Dziś chcąc zrobić przyjemność mojej lepszej połowie upiekłem ciasto. Skorzystałem z przepisu Miro: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8243-ciasto-proste-ciasto-dla-faceta/?hl=%2Bciasto+%2BfacetaA oto efekty jeszcze bez cukru pudru: Cytuj Pozdrawiam Marcin Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/#findComment-317386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_ Opublikowano 18 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 18 Grudnia 2013 Ostatnio zrobiłem pieczeń według przepisu Halusi https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4762-pieczen/?hl=piecze%C5%84 oto wyniki A w przygotowaniu jest boczek wędzony gotowany, przepis ze strony głównej http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/boczki/207-boczek-wedzony-gotowanyJuż po peklowaniu dziś ocieka jutro będzie wędzony Cytuj Pozdrawiam Marcin Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/#findComment-321489 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 18 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 18 Grudnia 2013 Ostatnio zrobiłem pieczeń według przepisu Halusi Marcinie, pieczeń bardzo ładna. Myślę że jesteś zadowolony Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/#findComment-321504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_ Opublikowano 18 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 18 Grudnia 2013 Jak najbardziej jestem zadowolony, pieczeń jest bardzo smaczna Cytuj Pozdrawiam Marcin Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/#findComment-321516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_ Opublikowano 20 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 20 Grudnia 2013 No i nadszedł czas pokazać mól pierwszy boczek Boczek jest bardzo smaczny Jak to na początku bywa były i problemy po drodze ale z pomocą koleżanki Halusi udało się z nich wybrnąć Cytuj Pozdrawiam Marcin Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/#findComment-321940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damianek77 Opublikowano 20 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 20 Grudnia 2013 (edytowane) No i nadszedł czas pokazać mól pierwszy boczek DSC_0334.JPGDSC_0336.JPG Boczek jest bardzo smaczny Jak to na początku bywa były i problemy po drodze ale z pomocą koleżanki Halusi udało się z nich wybrnąć Nie jest za mało uwędzony boczek ? Edytowane 20 Grudnia 2013 przez Damianek77 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/#findComment-321953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 20 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 20 Grudnia 2013 No i nadszedł czas pokazać mól pierwszy boczek No i na widok takiego boczku to można śmiało "klepać" łapami :clap: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/#findComment-321957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 20 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 20 Grudnia 2013 Boczek jak malowany, a jaki chudziutki, piękny wyrób gratulacje. Następnym razem spróbuj zrobić wędzony pieczony. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/#findComment-321964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek58au Opublikowano 20 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 20 Grudnia 2013 Mi też się podoba :-) .A ja to jutro wiedzę :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/#findComment-321975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_ Opublikowano 21 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 21 Grudnia 2013 Nie jest za mało uwędzony boczek ? Możliwe wędziłem w Bradleyu 3 godziny. Teraz już wiem, że Bradley daje mało dymu z ciasteczek, ale na szczęście dymogenerator Rogera jest już w drodze No i nadszedł czas pokazać mól pierwszy boczek No i na widok takiego boczku to można śmiało "klepać" łapami :clap: Dziękuję za miłe słowa. Jestem niesamowicie zadowolony z wyrobu Boczek jak malowany, a jaki chudziutki, piękny wyrób gratulacje. Następnym razem spróbuj zrobić wędzony pieczony. Dziękuję Pierwotnie miał być wędzony pieczony, ale po 3h wędzenia i 45 minutach pieczenia w wędzarni w temp ok 80-90 st. C niektóre kawałki były niedopieczone, więc postanowiłem sparzyć wszystkie takie trochę masło maślane Następny będzie wędzony, pieczony Cytuj Pozdrawiam Marcin Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/#findComment-322013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.