Tomek101082 Opublikowano 4 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 4 Listopada 2018 Uczę się dopiero. Na pewno następnym razem zrobię jak piszesz, bałem się że surowa będzie za surowa teraz wiem że jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WQ_86 Opublikowano 6 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 6 Listopada 2018 Jak już jesteśmy przy nauce to proszę powiedzcie jak uzyskujecie wysoką temp. do podpiekania w wędzarni bez dymu po 3 - 4 godzinach wędzenia bez ognia tylko samym żarem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 6 Listopada 2018 powiedzcie jak uzyskujecie wysoką temp. do podpiekania w wędzarni bez dymu po 3 - 4 godzinach wędzenia bez ognia tylko samym żarem ? Jeżeli na żar, nawet jego resztki - dołożysz cienkich szczapek to bardzo szybko zajmą się ogniem. Potem dokładasz ciut grubsze aż uzyskasz nowe ognisko. Zwiększenie przepływu powietrza sprzyja ogniu bez dymu. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WQ_86 Opublikowano 6 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 6 Listopada 2018 No to wszystko jasne ogień uzyskać to nie problem myślałem, ze wymóg tj. bez ognia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WQ_86 Opublikowano 7 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 7 Listopada 2018 Jeszcze jedno pytanie, podczas dopiekania klapy otwarte czy zamknięte ? Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 7 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 7 Listopada 2018 (edytowane) EAnna dała Ci już odpowiedź - ze zrozumieniem proszę. Zwiększenie przepływu powietrza sprzyja ogniu bez dymu Więc jak chcesz zwiększyć przepływ? Zamykając go?Jak żaru jest wystarczająco możesz nieco przymknąć - Ty pytałeś o palenie Edytowane 7 Listopada 2018 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WQ_86 Opublikowano 7 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 7 Listopada 2018 Chciałem się tylko upewnić dzięki. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WQ_86 Opublikowano 4 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 4 Grudnia 2018 Podczas ostatniego wędzenia podpiekałem kiełbasę ale tak naprawdę nie wiem czy dobrze. Na żar położyłem drobne patyki które zajęły się ogniem, co chwilę dokładałem grubsze aż do uzyskania wymaganej temp. Jednak w momencie gdy ogień przygasł temp. spadała do ok 60-70°C. Podczas godziny (bo tyle trwało podpiekanie do uzyskania 68°C wewnątrz) ogień palił się cały czas. Czy wg Was jest ok ? Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon0609 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Podczas ostatniego wędzenia podpiekałem kiełbasę ale tak naprawdę nie wiem czy dobrze.Na żar położyłem drobne patyki które zajęły się ogniem, co chwilę dokładałem grubsze aż do uzyskania wymaganej temp. Jednak w momencie gdy ogień przygasł temp. spadała do ok 60-70°C. Podczas godziny (bo tyle trwało podpiekanie do uzyskania 68°C wewnątrz) ogień palił się cały czas.Czy wg Was jest ok ? Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu TapatalkaTak, bo żeby uzyskać temperaturę podpiekania 90 stopni musisz po dymieniu w 60 stopniach dołożyć, najlepiej czymś mniejszym żeby szybko się zajęło i zyskało temperaturę, a wędzarnia po czasie ,już jest tak nagrzana ma w miarę żaru że trzyma temperaturę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WQ_86 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Podczas ostatniego wędzenia podpiekałem kiełbasę ale tak naprawdę nie wiem czy dobrze.Na żar położyłem drobne patyki które zajęły się ogniem, co chwilę dokładałem grubsze aż do uzyskania wymaganej temp. Jednak w momencie gdy ogień przygasł temp. spadała do ok 60-70°C. Podczas godziny (bo tyle trwało podpiekanie do uzyskania 68°C wewnątrz) ogień palił się cały czas.Czy wg Was jest ok ? Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu TapatalkaTak, bo żeby uzyskać temperaturę podpiekania 90 stopni musisz po dymieniu w 60 stopniach dołożyć, najlepiej czymś mniejszym żeby szybko się zajęło i zyskało temperaturę, a wędzarnia po czasie ,już jest tak nagrzana ma w miarę żaru że trzyma temperaturę . Tylko żę mi nie udało się uzyskać nawet pod koniec procesu takiej wysokiej temperatury samym żarem, ogień palił się do samego końca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon0609 Opublikowano 8 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 8 Grudnia 2018 Samym żarem się nie uda musi być niewielki ogień ,nie wiem jaką masz wędzarnie czy kanałówkę czy beczkę, murowaną lub kibelek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WQ_86 Opublikowano 9 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 9 Grudnia 2018 Kibelek, dość spory 4.5 cegły Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 9 Grudnia 2018 Żeby podpiekać to trzeba umiejętnie hajcować a nie bawić się żarem. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WQ_86 Opublikowano 9 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 9 Grudnia 2018 U mnie to chyba tak wyglądało, parę kawałków i temp 90°C przez chwilę, minimalny spadek i znowu dwa trzy kawalki i znowu 90°C przez chwilę i tak godzinę. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon0609 Opublikowano 9 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 9 Grudnia 2018 Dopiekanie w wędzarni ma to do siebie że raczej trzeba przy tym siedzieć i czasami marznąc czasami nawet 2 godziny trzeba dopiekać ,powiem ci że jak mam mniejsza ilość rzeczy do przypiekania włączam piekarnik w ciepłym domku daję termometr,drugi wbijam w miecho i się cieszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WQ_86 Opublikowano 9 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 9 Grudnia 2018 Dopiekanie w wędzarni ma to do siebie że raczej trzeba przy tym siedzieć i czasami marznąc czasami nawet 2 godziny trzeba dopiekać ,powiem ci że jak mam mniejsza ilość rzeczy do przypiekania włączam piekarnik w ciepłym domku daję termometr,drugi wbijam w miecho i się cieszę.A podpiekasz w 90°C w piekarniku ? Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 9 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 9 Grudnia 2018 Też często robię, jak pisze sajmon. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon0609 Opublikowano 10 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 10 Grudnia 2018 (edytowane) A podpiekasz w 90°C w piekarniku ? Tak Edytowane 10 Grudnia 2018 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 10 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 10 Grudnia 2018 włączam piekarnik w ciepłym domku daję termometr,drugi wbijam w miecho i się cieszę. Jeszcze jeden plus z takiego podpiekania .... w wędzarni przez godzinę, podczas podpiekania naklei się różnego rodzaju dodatkowego badziewia które zostaje na wyrobach . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 12 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 12 Grudnia 2018 (edytowane) Szczerze powiem że dopiekanie w wędzarni średnio mi wychodzi.Ja ostatnio parzę wędzonki i niektóre kiełbasy w workach próżniowych i jestem bardzo zadowolony. Można też lekko podymić drugi raz po parzeniu w wodzie by lepiej pachniały dymem. Edytowane 12 Grudnia 2018 przez Woytas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 16 Grudnia 2018 (edytowane) POLĘDWICA - 60°C SZYNKA - 68°C ŁOPATKA - 68°C BOCZEK - 70°C BALERON - 75°C DRÓB - 72°C a jak potraktować ligawę ? Edytowane 16 Grudnia 2018 przez witek1965 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon0609 Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 18 Grudnia 2018 POLĘDWICA - 60°C SZYNKA - 68°C ŁOPATKA - 68°C BOCZEK - 70°C BALERON - 75°C DRÓB - 72°C a jak potraktować ligawę ? Spróbuj 68 to jest twardy mięsień a wyższa temperatura w środku nic nie da.Bedziesz widział dać znać co z tego wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.