Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Michał ... za chwilkę zabieram się do robienia tej kiełbasy .

No?? I jak wyszło? 

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-380752
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 185
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

Michał ... za chwilkę zabieram się do robienia tej kiełbasy .

No?? I jak wyszło? 

 

Wyszło... wyszło :tongue: jutro wstawię zdjęcia .. jeszcze o chwilkę cierpliwości proszę :cool: choć galaretki jest ciut mniej, ale jest :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-380823
Udostępnij na innych stronach

Tylko nie kroj za szybko! :tongue:

Wiem ... tego też już się nauczyłam :tongue:

Kiełbasa drobiowa według przepisu Pis-a ... kolejne podejście. Zrobiłam jednak bez czosnku niedźwiedziego, młodzież moja stwierdziła, że ''pachnieć czosnkiem nie odległość nie będzie'' Nie miałam również golonek z indyka, więc improwizowałam z tego co miałam. Reszta składników bez zmian.

post-53395-0-71809900-1414937336_thumb.jpg

A tu gotowy produkt :)

post-53395-0-68677300-1414937557_thumb.jpg post-53395-0-60269500-1414937704_thumb.jpg

Kiełbasa w słoikach dla LP Michała ... galaretki jest nieco mniej , niż poprzednio ... i nie wiem czy ta ilość wystarczy .... ;)

post-53395-0-34451100-1414937949_thumb.jpg

:)

Edytowane przez Anuś
Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-381021
Udostępnij na innych stronach

Mmmmm to jest to, co tygryski lubią najbardziej.

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-381034
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kiełbasa drobiowa według przepisu Pis-a
 

Dajesz radę Anuś.. :) . co do przypraw a w szczególności o czosnek to u mnie jest ten sam problem... ale niestety skoro robi się dla dzieci to należy sie podporządkowac  :rolleyes:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-381093
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dajesz radę Anuś..

Haluś ... staram się :) i jakoś powoli do przodu

 

 

skoro robi się dla dzieci to należy sie podporządkowac :rolleyes:

One są zawsze pierwszymi testerami moich wyrobów :laugh:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-381106
Udostępnij na innych stronach

Anus, ja daje swiezegi czosnku tylko bardzo malo. Dziewczyny ne narzekaja. A wyroby masz wspaniale , i dalej tak trzymaj. :thumbsup:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-381176
Udostępnij na innych stronach

Aniu czosnekniedzwiedzi nie powoduje niemilego zapachu :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-381265
Udostępnij na innych stronach

 

 

A tu gotowy produkt :)

 

Mam wrażenie, że lekko kiełbaskę przeparzyłaś, może kwestia foty, może mój wzrok nie taki, tak jakby soczystości brak, tylko przypuszczenia takie....  :cool:  

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-381627
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mam wrażenie, że lekko kiełbaskę przeparzyłaś, może kwestia foty, może mój wzrok nie taki, tak jakby soczystości brak, tylko przypuszczenia takie.... :cool:

Piotr ... masz rację, bo ja też odniosłam takie wrażenie, choć parzyłam tylko 50 min, tak jak poprzednio radziłeś ... a wzrok masz dobry :cool:

Następnym razem się poprawię :cool:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-381630
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Święta święta i po świętach .. trzeba coś nowego przygotować. Postanowiłam zrobić polędwicę peklowaną na sucho i parzoną w mleku z ziołami. Wcześniej miałam okazję skosztować tego wynalazku, jednak polędwica była na samej soli.

Nie wiem może gdzieś tu jest taki przepis, ale ja go nie znalazłam.

Polędwica była zapeklowana na sucho w proporcjach 50/50 czyli 8 g soli i tyle samo peklosoli na kg mięsa, na 36 godzin.

W przepisie, który otrzymałam, było, aby ją parzyć w mleku o zawartości tłuszczu 3,2%. Nie wiem jaka była zawartość tłuszczu w moim mleku, bo miałam takie wiejskie ''prosto od krowy'' :) ( będę z niego robić ser).

Mięso podsmażyłam na 2 łyżkach klarowanego masła, a następnie przełożyłam je do garnka z mlekiem i przyprawami.

Mleka było około 1,5 litra. Potrzebne są następujące przyprawy:

2 łyżki suszonego rozmarynu

3-4 ziarenka ziela angielskiego

4 ziarna jałowca wcześniej lekko roztłuczonego

3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę

1 łyżeczka majeranku

2 łyżeczki płaskie gałki muszkatołowej

1/2 łyżeczki cukru

można też dodać 1 łyżkę musztardy francuskiej, ale ja jej nie użyłam

Parzenie polędwicy trwało 45 minut. Trzeba użyć do tego garnka z grubym dnem i co pewien czas mieszać. Zapewniam, że mleko ani nie wykipi Nam z garnka, ani się nie przypali. Temperatura parzenia mieściła się w granicach 65-70 stopni.

Po wyjęciu mięsa z mleka obtoczyłam je w majeranku.

Powstały sos można użyć do polania polędwicy i podania jej na ciepło. Jednak ja użyłam peklosoli i miałam wątpliwości, czy aby ten składnik może być w sosie, choć kolega Pis twierdził, że nie zachodzi żadna negatywna reakcja między białkiem zawartym w mleku a peklosolą.

Oto fotki :)

post-53395-0-17726400-1419926784_thumb.jpg  post-53395-0-51542400-1419927338_thumb.jpg

post-53395-0-13824200-1419927564_thumb.jpg

I dzisiejszy przekrój polędwicy. Ma zapach ziół i jest soczysta.

post-53395-0-58441900-1419927801_thumb.jpg

 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-393623
Udostępnij na innych stronach

Wow czemu dopiero teraz zauważyłem wpis ?

 

 

 

podobną robił Makłowicz chyba na zamku Książ .
 

 

No właśnie podobną ;)

Musi być bardzo smaczna, zazdraszczam.

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-393930
Udostępnij na innych stronach

 

 

Smakowicie ta polędwica wygląda,

PePe ... zapewniam, że jest zarąbista w smaku :thumbsup:

 

 

trzeba zrobić

To do dzieła Morfi ;)

 

 

Wow czemu dopiero teraz zauważyłem wpis ?

 Boggi.. bo ja tak po cichutku i bezszelestnie napisałam przepis i zniknęłam :tongue:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-393938
Udostępnij na innych stronach

 

 

polędwicę peklowaną na sucho i parzoną w mleku z ziołami.

 

:cool:  Zioło lubię  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-393984
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Polędwica w ziołach parzona w mleku wg. ANUŚ.

 

Jest soczysta, miękka i smaczna, stężenie soli mi odpowiada .

 

Dziękuje Aniu za cenne wskazówki podczas pracy nad wyrobem.

 

ps. moja żona powiedziała że już nie chce jeść wędlin ( na szaro )

 

ps2 a mój wybredny w jedzeni szwagier się tym zajada

 

Pozdrawiam.

post-57708-0-31311000-1420992230_thumb.jpg

post-57708-0-69506800-1420992242_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-396247
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mięso podsmażyłam na 2 łyżkach klarowanego masła, a następnie przełożyłam je do garnka z mlekiem i przyprawami.

 

Ile miałaś tego mięsa ?  Przepis mi się bardzo spodobał.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-396267
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dziękuje Aniu za cenne wskazówki podczas pracy nad wyrobem.

Się rozgadałam, że skończyć nie mogłam :laugh:

 

 

moja żona powiedziała że już nie chce jeść wędlin ( na szaro )

A żony trzeba słuchać i spełniać jej życzenia :tongue:

 

 

Ile miałaś tego mięsa ? Przepis mi się bardzo spodobał.

Dyzio ... miałam 1kg 10 dag. Zrobiłam z przeznaczeniem na kanapki, ale jeśli chce się podawać z sosem na ciepło radzę zrobić więcej, bo może zabraknąć. :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-396379
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Aneczko jak się sprawy zaczną klarować to na początek zrobię twoją polędwicę w mleku. Gratuluje.

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-398546
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Kolejny etap moich zmagań z wyrobami. Tym razem zrobiłam wątrobiankę smarowną. Wzorowałam się na przepisie Beiota, ale go nie powieliłam.

Składniki;

podgardle 2,5 kg

boczek 90 dag

wątroba 1,5 kg

słonina 80 dag

80dag wp II

600 ml wywaru

15 dag kaszy manny

Przyprawy:

pieprz 2 g /kg

majeranek 2.5 g/kg

ziele angielskie 0,3 g /kg

cebula 3 dag/kg

sól 15g /kg

Podgardle, boczek i słoninę, oraz mięso   parzyłam w temperaturze 75 st. przez okres 1, 50 min. Czas parzenia wątroby to 20 min w temp 75st. Kasze manną rozpuściłam w gorącym wywarze  i po wystudzeniu dołożyłam do farszu, który  wcześniej zmieliłam trzykrotnie na sitku  ''3'' Cebulę surową również zmieliłam.

post-53395-0-44331300-1422737035_thumb.jpg

Napełnianie jelit ... to już tajemnica .. powiem tylko, że nie używałam ani nadziewarki, bo jej nie mam, ani ''zelmerka'' powiem tylko, że działo się oj działo.. :laugh:

post-53395-0-96800800-1422737562_thumb.jpg

Parzenie w temp 75st przez 45 min

post-53395-0-54777000-1422738124_thumb.jpg

Schładzanie pod bieżącą wodą ... a następnie masowanie ... 

post-53395-0-54736000-1422737871_thumb.jpg

I gotowy wyrób :)

post-53395-0-79998500-1422736750_thumb.jpg

post-53395-0-37207700-1422736797_thumb.jpg

Ostatnia partia wyrobu zawędruje do wędzarni u znajomych.

post-53395-0-34374800-1422736870_thumb.jpg

Starałam się, ale czy się udało?

Edytowane przez Anuś
Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-401304
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.