Michał Koperski Opublikowano 1 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 1 Listopada 2014 Michał ... za chwilkę zabieram się do robienia tej kiełbasy . No?? I jak wyszło? Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 1 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 1 Listopada 2014 Michał ... za chwilkę zabieram się do robienia tej kiełbasy .No?? I jak wyszło? Wyszło... wyszło jutro wstawię zdjęcia .. jeszcze o chwilkę cierpliwości proszę choć galaretki jest ciut mniej, ale jest Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 1 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 1 Listopada 2014 Tylko nie kroj za szybko! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 2 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 2 Listopada 2014 (edytowane) Tylko nie kroj za szybko! Wiem ... tego też już się nauczyłam Kiełbasa drobiowa według przepisu Pis-a ... kolejne podejście. Zrobiłam jednak bez czosnku niedźwiedziego, młodzież moja stwierdziła, że ''pachnieć czosnkiem nie odległość nie będzie'' Nie miałam również golonek z indyka, więc improwizowałam z tego co miałam. Reszta składników bez zmian.A tu gotowy produkt Kiełbasa w słoikach dla LP Michała ... galaretki jest nieco mniej , niż poprzednio ... i nie wiem czy ta ilość wystarczy .... Edytowane 2 Listopada 2014 przez Anuś Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 2 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 2 Listopada 2014 Aniu kiełbaska pięknie wygląda i pewnie tak smakuje Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 2 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 2 Listopada 2014 Mmmmm to jest to, co tygryski lubią najbardziej. Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 2 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 2 Listopada 2014 Coś wspaniałego Aniu piękny wyrób. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 2 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 2 Listopada 2014 Kiełbasa drobiowa według przepisu Pis-a Dajesz radę Anuś.. . co do przypraw a w szczególności o czosnek to u mnie jest ten sam problem... ale niestety skoro robi się dla dzieci to należy sie podporządkowac Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 2 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 2 Listopada 2014 Dajesz radę Anuś.. Haluś ... staram się i jakoś powoli do przodu skoro robi się dla dzieci to należy sie podporządkowac One są zawsze pierwszymi testerami moich wyrobów Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 2 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 2 Listopada 2014 Anus, ja daje swiezegi czosnku tylko bardzo malo. Dziewczyny ne narzekaja. A wyroby masz wspaniale , i dalej tak trzymaj. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 3 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 3 Listopada 2014 Aniu czosnekniedzwiedzi nie powoduje niemilego zapachu Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 4 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 4 Listopada 2014 A tu gotowy produkt Mam wrażenie, że lekko kiełbaskę przeparzyłaś, może kwestia foty, może mój wzrok nie taki, tak jakby soczystości brak, tylko przypuszczenia takie.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 4 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 4 Listopada 2014 Mam wrażenie, że lekko kiełbaskę przeparzyłaś, może kwestia foty, może mój wzrok nie taki, tak jakby soczystości brak, tylko przypuszczenia takie.... Piotr ... masz rację, bo ja też odniosłam takie wrażenie, choć parzyłam tylko 50 min, tak jak poprzednio radziłeś ... a wzrok masz dobry Następnym razem się poprawię Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 30 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 30 Grudnia 2014 Święta święta i po świętach .. trzeba coś nowego przygotować. Postanowiłam zrobić polędwicę peklowaną na sucho i parzoną w mleku z ziołami. Wcześniej miałam okazję skosztować tego wynalazku, jednak polędwica była na samej soli.Nie wiem może gdzieś tu jest taki przepis, ale ja go nie znalazłam.Polędwica była zapeklowana na sucho w proporcjach 50/50 czyli 8 g soli i tyle samo peklosoli na kg mięsa, na 36 godzin.W przepisie, który otrzymałam, było, aby ją parzyć w mleku o zawartości tłuszczu 3,2%. Nie wiem jaka była zawartość tłuszczu w moim mleku, bo miałam takie wiejskie ''prosto od krowy'' ( będę z niego robić ser).Mięso podsmażyłam na 2 łyżkach klarowanego masła, a następnie przełożyłam je do garnka z mlekiem i przyprawami.Mleka było około 1,5 litra. Potrzebne są następujące przyprawy:2 łyżki suszonego rozmarynu3-4 ziarenka ziela angielskiego4 ziarna jałowca wcześniej lekko roztłuczonego3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę1 łyżeczka majeranku2 łyżeczki płaskie gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki cukrumożna też dodać 1 łyżkę musztardy francuskiej, ale ja jej nie użyłamParzenie polędwicy trwało 45 minut. Trzeba użyć do tego garnka z grubym dnem i co pewien czas mieszać. Zapewniam, że mleko ani nie wykipi Nam z garnka, ani się nie przypali. Temperatura parzenia mieściła się w granicach 65-70 stopni.Po wyjęciu mięsa z mleka obtoczyłam je w majeranku.Powstały sos można użyć do polania polędwicy i podania jej na ciepło. Jednak ja użyłam peklosoli i miałam wątpliwości, czy aby ten składnik może być w sosie, choć kolega Pis twierdził, że nie zachodzi żadna negatywna reakcja między białkiem zawartym w mleku a peklosolą.Oto fotki I dzisiejszy przekrój polędwicy. Ma zapach ziół i jest soczysta. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 30 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 30 Grudnia 2014 Smakowicie ta polędwica wygląda, podobną robił Makłowicz chyba na zamku Książ . Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 30 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 30 Grudnia 2014 Coś pięknego;))trzeba zrobić Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 31 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 31 Grudnia 2014 Wow czemu dopiero teraz zauważyłem wpis ? podobną robił Makłowicz chyba na zamku Książ . No właśnie podobną Musi być bardzo smaczna, zazdraszczam. Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 31 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 31 Grudnia 2014 Smakowicie ta polędwica wygląda, PePe ... zapewniam, że jest zarąbista w smaku trzeba zrobić To do dzieła Morfi Wow czemu dopiero teraz zauważyłem wpis ? Boggi.. bo ja tak po cichutku i bezszelestnie napisałam przepis i zniknęłam Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 31 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 31 Grudnia 2014 polędwicę peklowaną na sucho i parzoną w mleku z ziołami. Zioło lubię Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 31 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 31 Grudnia 2014 Anus pieknie wyglada :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king_lpk Opublikowano 11 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 11 Stycznia 2015 Polędwica w ziołach parzona w mleku wg. ANUŚ. Jest soczysta, miękka i smaczna, stężenie soli mi odpowiada . Dziękuje Aniu za cenne wskazówki podczas pracy nad wyrobem. ps. moja żona powiedziała że już nie chce jeść wędlin ( na szaro ) ps2 a mój wybredny w jedzeni szwagier się tym zajada Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 11 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 11 Stycznia 2015 Mięso podsmażyłam na 2 łyżkach klarowanego masła, a następnie przełożyłam je do garnka z mlekiem i przyprawami. Ile miałaś tego mięsa ? Przepis mi się bardzo spodobał. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 11 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 11 Stycznia 2015 Dziękuje Aniu za cenne wskazówki podczas pracy nad wyrobem. Się rozgadałam, że skończyć nie mogłam moja żona powiedziała że już nie chce jeść wędlin ( na szaro ) A żony trzeba słuchać i spełniać jej życzenia Ile miałaś tego mięsa ? Przepis mi się bardzo spodobał. Dyzio ... miałam 1kg 10 dag. Zrobiłam z przeznaczeniem na kanapki, ale jeśli chce się podawać z sosem na ciepło radzę zrobić więcej, bo może zabraknąć. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Aneczko jak się sprawy zaczną klarować to na początek zrobię twoją polędwicę w mleku. Gratuluje. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 31 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 31 Stycznia 2015 (edytowane) Kolejny etap moich zmagań z wyrobami. Tym razem zrobiłam wątrobiankę smarowną. Wzorowałam się na przepisie Beiota, ale go nie powieliłam.Składniki;podgardle 2,5 kgboczek 90 dagwątroba 1,5 kgsłonina 80 dag80dag wp II600 ml wywaru15 dag kaszy mannyPrzyprawy:pieprz 2 g /kgmajeranek 2.5 g/kgziele angielskie 0,3 g /kgcebula 3 dag/kgsól 15g /kgPodgardle, boczek i słoninę, oraz mięso parzyłam w temperaturze 75 st. przez okres 1, 50 min. Czas parzenia wątroby to 20 min w temp 75st. Kasze manną rozpuściłam w gorącym wywarze i po wystudzeniu dołożyłam do farszu, który wcześniej zmieliłam trzykrotnie na sitku ''3'' Cebulę surową również zmieliłam.Napełnianie jelit ... to już tajemnica .. powiem tylko, że nie używałam ani nadziewarki, bo jej nie mam, ani ''zelmerka'' powiem tylko, że działo się oj działo.. Parzenie w temp 75st przez 45 minSchładzanie pod bieżącą wodą ... a następnie masowanie ... I gotowy wyrób Ostatnia partia wyrobu zawędruje do wędzarni u znajomych.Starałam się, ale czy się udało? Edytowane 31 Stycznia 2015 przez Anuś Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.