Puchacz33 Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 10 Grudnia 2014 Witam! Tak czytam, czytam...ile wariantów tej kiełbasy jest. Na razie mętlik mam w głowie. Na 20 grudnia planuję wędzenie. Wojskową będę robić po raz pierwszy. Chyba będą trzymać się ściśle przepisu kol.Pawła. Tylko co z tym drugim wędzeniem? Poprzestać na jednym i potem sparzyć, czy jeszcze po parzeniu dodatkowo podwędzić? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-389260 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 10 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 10 Grudnia 2014 Witam! Tak czytam, czytam...ile wariantów tej kiełbasy jest. Na razie mętlik mam w głowie. Na 20 grudnia planuję wędzenie. Wojskową będę robić po raz pierwszy. Chyba będą trzymać się ściśle przepisu kol.Pawła. Tylko co z tym drugim wędzeniem? Poprzestać na jednym i potem sparzyć, czy jeszcze po parzeniu dodatkowo podwędzić?Witaj, jak masz czas to wędź drugi raz, ja nie zawsze mam taką możliwość tego samego dnia, zwłaszcza jak dzień krótki. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-389264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenza Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 18 Grudnia 2014 (edytowane) Jeszcze jedno pytanie w którym momencie dodać przyprawy i jak to zrobić czosnek rozdrobnić zmiażdżyć? Może wymieszać z wodą? I czy to jakoś nie za mało 1g/kg mięsa czosnku? W przepisie jest 5 kg mięsa to 5 g. czosnku, to samo z pieprzem. Edytowane 18 Grudnia 2014 przez zenza Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-391223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 18 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Jeszcze jedno pytanie w którym momencie dodać przyprawy i jak to zrobić czosnek rozdrobnić zmiażdżyć? Może wymieszać z wodą?Tak właśnie, podczas mieszania kleistego, czyli w tym wypadku wołowiny. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-391224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenza Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Czy ta ilość pieprzu jest naprawdę wystarczająca? To pytanie do tych, co już robili wojskową. 1g na 1kg mięsa? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-391385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 18 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Czy ta ilość pieprzu jest naprawdę wystarczająca? 1g na 1kg mięsa?Taka receptura. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-391388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 19 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 19 Grudnia 2014 Taka receptura. Fakt- ilość pieprzu w sam raz Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-391489 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenza Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 20 Grudnia 2014 Drążę temat:), ok przepis mówi, że tyle pieprzu, ale zważyłem średniej wielkości ząbek czosnku i zaważył ...... 4 gramy! Mam w sumie troszkę ponad 5 kg mięsa i na tą ilość miałbym dać jeden większy ząbek czosnku??? To to przecież nie będzie nawet minimalnie wyczuwalny zapach, chyba, że przez psa tropiącego :) Proszę Was zweryfikujcie te gramy. Chyba, że ta wojskowa ma być taka bezpłciowa. Łyżeczka pieprzu średnio 3g, 1 i 1/2 pieprzu na 5 kg mięsa. oczywiście są to je wątpliwości, bo ja do kotletów mielonych na kg mięsa daję więcej pieprzu. Czy w innych kiełbasach też są podobne proporcje czosnku i pieprzu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-391851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 20 Grudnia 2014 @zenza, kolego.... istnieje coś takiego jak "równoważenie smaków" - to raz... jesli nawalisz czosnku to już będzie "kiełbasa czosnkowa" a nie wojskowa czy jakaś inna.....a dwa weź czosnek Polski a np Hiszpański.... to są dwa odrębne światy Osobną sprawą sa indywidualne upodobania - jesli zrobimy coś i nam nie smakuje to możemy sobie następnym razem modyfikować wg własnego gustu , ale nie można już wtedy mówić o zgodzie z oryginałem albo negować receptury "bo nam się nie podoba"..... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-391857 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 20 Grudnia 2014 @zenza, Abratek słusznie prawi.Chcesz zrobić wojskową-trzymaj się przepisu.Chcesz zrobić kiełbasę pod swój smak - wolna wola.Zapewniam że w ramach Spółdzielni Neptun robiliśmy wojskową zgodnie z recepturą i wychodziła taka jaką pamiętam /choć pamięć jest zawodna /z dzieciństwa i wczesnej służby wojskowej. . Czy w innych kiełbasach też są podobne proporcje czosnku i pieprzu? W zależności od receptury . Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-391887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenza Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zrobię jak radzicie, zobaczę jak wyjdzie, jakby nie było, to Wy już robiliście wojskową, także trzeba się słuchać doświadczonych.Dzięki za rozwianie moich wątpliwość.PozdrawiamMariusz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-391994 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zrobię jak radzicie, zobaczę jak wyjdzie, jakby nie było jest taka dobra zasada że pierwszy raz robimy zgodnie z recepturą, chyba że uznamy iż są rażące błędy - wtedy albo nie robimy, albo modyfikujemy ale już nie mówimy że to było z danej receptury - i to się chyba sprawdza Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-392025 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 15 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 15 Stycznia 2015 Nowy rok, nowe zadania. Dziś również zrobiłem trochę wojskowej z przeznaczeniem na "łapówki". Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-397223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gontek Opublikowano 16 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 16 Stycznia 2015 Piękny wyrób, napewno załatwisz wszystkie niemożliwe do załatwienia sprawy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-397394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 16 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 16 Stycznia 2015 Dziś również zrobiłem trochę wojskowej z przeznaczeniem na "łapówki". Paweł, mówi się "załączniki" , ale tak czy inaczej pięknie się te "załączniki" prezentują . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-397398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 16 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 16 Stycznia 2015 Paweł, mówi się "załączniki" No tak, zapomniałem. napewno załatwisz wszystkie niemożliwe do załatwienia sprawy Oby tak się stało. Dzięki Panowie. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-397432 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 17 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 17 Stycznia 2015 Pawel piekna kielbasa , jak malowana :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-397526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 17 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 17 Stycznia 2015 (edytowane) Załączniki jak malowane Musze się pokusić na zrobienie podobnych. Edytowane 17 Stycznia 2015 przez boggi Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-397529 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 17 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 17 Stycznia 2015 a gdzie przepis?jak jest gdzies to bym prosil.napewno jest:) tylko ja jak zawsze widze ciemnosc. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-397543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fazi Opublikowano 17 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 17 Stycznia 2015 Przepis jest na 1 stronie tego wątku :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-397546 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 17 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 17 Stycznia 2015 wiedzialem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-397556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 17 Stycznia 2015 Paweł .... strasznie twarda Ci wyszła !Nie da się ugryźć z tej strony. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-397557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 17 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 17 Stycznia 2015 Paweł .... strasznie twarda Ci wyszła !Nie da się ugryźć z tej strony. Aluzję poniał. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-397562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 17 Stycznia 2015 Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-397563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenza Opublikowano 17 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 17 Stycznia 2015 Witam,Moje wrażenia po....Kiełbaskę wojskową wykonałem w 99% zgodnie z przepisem dodałem tylko czosnku i pieprzu o 0,5 g więcej niż zalecane na 1kg mięsa, czyli zamiast 1g, dałem 1,5 g. Co do smaku, mojego smaku, to nie jest to coś czym bym się mógł zachwycać aczkolwiek rodzinie w większości- zwłaszcza, co dziwne dzieciom smakowała. Moje odczucia i paru osób były takie, że kiełbasa jak to stwierdziła jedna osoba za bardzo w smaku "mięsna". I ja tez uważam, że po prostu za mało przypraw jest w niej. Druga sprawa, to konsystencja kiełbasy po przekrojeniu przypominająca mortadelę. Podejrzewam, że to zasługa kutrowania/blednerowania. Niestety w natłoku różnych spraw przedświątecznych a później sylwestrowych zapomniałem zrobić zdjęcie przekroju. Kiełbasa została rozdana rodzinie lub zjedzona:)Wędziłem w Terhmowindzie zrębkami olchowymi z generatora dymu 1,5 h w temp.35-40 st. C i 1 h 55 st. C, parzyłem 25 min w temp.80 st. C. do osiągnięcia w środku 72-75 st. C.Co do zdjęcia to robione komórka i niezbyt dobra jakość, jednak kolor wyszedł taki lekko wiśniowy tej kiełbaski, co uważam wcale jej nie dyskwalifikowało wizualnie. W poszukiwaniu smaku kiełbasy teraz zamierzam zrobić kiełbasę chłopską z przepisu Szczepana, myślę, że to będzie mój smak. Pochwalę się jeszcze stojakiem jaki sobie zrobiłem aby wędzonki i kiełbasy nie wieszać na krzesłach z jadalni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-397582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.