Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

 

Tak czytam, czytam...ile wariantów tej kiełbasy jest. Na razie mętlik mam w głowie. Na 20 grudnia planuję wędzenie. Wojskową będę robić po raz pierwszy. Chyba będą trzymać się ściśle przepisu kol.Pawła. Tylko co z tym drugim wędzeniem? Poprzestać na jednym i potem sparzyć, czy jeszcze po parzeniu dodatkowo podwędzić?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-389260
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 145
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Witam!

 

Tak czytam, czytam...ile wariantów tej kiełbasy jest. Na razie mętlik mam w głowie. Na 20 grudnia planuję wędzenie. Wojskową będę robić po raz pierwszy. Chyba będą trzymać się ściśle przepisu kol.Pawła. Tylko co z tym drugim wędzeniem? Poprzestać na jednym i potem sparzyć, czy jeszcze po parzeniu dodatkowo podwędzić?

Witaj, jak masz czas to wędź drugi raz, ja nie zawsze mam taką możliwość tego samego dnia, zwłaszcza jak dzień krótki.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-389264
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jeszcze jedno pytanie w którym momencie dodać przyprawy i jak to zrobić czosnek rozdrobnić zmiażdżyć? Może wymieszać z wodą? I czy to jakoś nie za mało 1g/kg mięsa czosnku? W przepisie jest 5 kg mięsa to 5 g. czosnku, to samo z pieprzem.

Edytowane przez zenza
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-391223
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze jedno pytanie w którym momencie dodać przyprawy i jak to zrobić czosnek rozdrobnić zmiażdżyć? Może wymieszać z wodą?

Tak właśnie, podczas mieszania kleistego, czyli w tym wypadku wołowiny.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-391224
Udostępnij na innych stronach

Czy ta ilość pieprzu  jest naprawdę wystarczająca? 1g na 1kg mięsa?

Taka receptura.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-391388
Udostępnij na innych stronach

 

 

Taka receptura. :)

Fakt- ilość pieprzu w sam raz :thumbsup:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-391489
Udostępnij na innych stronach

Drążę temat:), ok przepis mówi, że tyle pieprzu, ale zważyłem średniej wielkości ząbek czosnku i zaważył ...... 4 gramy!:) Mam w sumie troszkę ponad 5 kg mięsa i na tą ilość miałbym dać jeden większy ząbek czosnku??? To to przecież nie będzie nawet minimalnie wyczuwalny zapach, chyba, że przez psa tropiącego :):) Proszę Was zweryfikujcie te gramy. Chyba, że ta wojskowa ma być taka bezpłciowa. Łyżeczka pieprzu średnio 3g, 1 i 1/2 pieprzu na 5 kg mięsa. oczywiście są to je wątpliwości, bo ja do kotletów mielonych na kg mięsa daję więcej pieprzu. Czy w innych kiełbasach też są podobne proporcje czosnku i pieprzu?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-391851
Udostępnij na innych stronach

@zenza, kolego.... istnieje coś takiego jak "równoważenie smaków" - to raz... jesli nawalisz czosnku to już będzie "kiełbasa czosnkowa" a nie wojskowa czy jakaś inna.....

a dwa weź czosnek Polski a np Hiszpański.... to są dwa odrębne światy

 

Osobną sprawą sa indywidualne upodobania - jesli zrobimy coś i nam nie smakuje to możemy sobie następnym razem modyfikować wg własnego gustu , ale nie można już wtedy mówić o zgodzie z oryginałem albo negować receptury "bo nam się nie podoba".....

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-391857
Udostępnij na innych stronach

@zenza,  Abratek słusznie prawi.Chcesz zrobić wojskową-trzymaj się przepisu.Chcesz zrobić kiełbasę pod swój smak - wolna wola.Zapewniam że w ramach Spółdzielni Neptun robiliśmy wojskową zgodnie z recepturą i wychodziła taka jaką pamiętam /choć pamięć jest zawodna /z dzieciństwa i wczesnej służby wojskowej. :D

 

 

. Czy w innych kiełbasach też są podobne proporcje czosnku i pieprzu?

W zależności od receptury :D .

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-391887
Udostępnij na innych stronach

Zrobię jak radzicie, zobaczę jak wyjdzie, jakby nie było, to Wy już robiliście wojskową, także trzeba się słuchać doświadczonych.

Dzięki za rozwianie moich wątpliwość.

Pozdrawiam

Mariusz.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-391994
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zrobię jak radzicie, zobaczę jak wyjdzie, jakby nie było
jest taka dobra zasada że pierwszy raz robimy zgodnie z recepturą, chyba że uznamy iż są rażące błędy - wtedy albo nie robimy, albo modyfikujemy ale już nie mówimy że to było z danej receptury - i to się chyba sprawdza
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-392025
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Nowy rok, nowe zadania.

 

Dziś również zrobiłem trochę wojskowej z przeznaczeniem na "łapówki".  :)

 

 

post-55133-0-72863300-1421357631_thumb.jpg

 

 

 

 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-397223
Udostępnij na innych stronach

Dziś również zrobiłem trochę wojskowej z przeznaczeniem na "łapówki".  :)

 

Paweł, mówi się "załączniki" :D , ale tak czy inaczej pięknie się te "załączniki" prezentują :clap: .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-397398
Udostępnij na innych stronach

Paweł, mówi się "załączniki" :D

No tak, zapomniałem.  :D

 

 

napewno załatwisz wszystkie niemożliwe do załatwienia sprawy ;)

Oby tak się stało.  :)

 

Dzięki Panowie.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-397432
Udostępnij na innych stronach

Załączniki jak malowane :)

Musze się pokusić na zrobienie podobnych.

Edytowane przez boggi

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-397529
Udostępnij na innych stronach

Paweł .... strasznie twarda Ci wyszła !

Nie da się ugryźć z tej strony.  :tongue:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-397557
Udostępnij na innych stronach

Paweł .... strasznie twarda Ci wyszła !

Nie da się ugryźć z tej strony.  :tongue:

Aluzję poniał.  ;)  :laugh:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-397562
Udostępnij na innych stronach

Witam,

Moje wrażenia po....

Kiełbaskę wojskową wykonałem w 99% zgodnie z przepisem dodałem tylko czosnku i pieprzu o 0,5 g więcej niż zalecane na 1kg mięsa, czyli zamiast 1g, dałem 1,5 g. Co do smaku, mojego smaku, to nie jest to coś czym bym się mógł zachwycać aczkolwiek rodzinie w  większości- zwłaszcza, co dziwne dzieciom smakowała. Moje odczucia i paru osób były takie, że kiełbasa jak to stwierdziła jedna osoba za bardzo w smaku "mięsna". I ja tez uważam, że po prostu za mało przypraw jest w niej. Druga sprawa, to konsystencja kiełbasy po przekrojeniu przypominająca mortadelę. Podejrzewam, że to zasługa kutrowania/blednerowania. Niestety w natłoku różnych spraw przedświątecznych a później sylwestrowych zapomniałem zrobić zdjęcie przekroju. Kiełbasa została rozdana rodzinie lub zjedzona:)

Wędziłem w Terhmowindzie  zrębkami olchowymi z generatora dymu 1,5 h w temp.35-40 st. C i 1 h 55 st. C, parzyłem 25 min w temp.80 st. C. do osiągnięcia w środku 72-75 st. C.

Co do zdjęcia to robione komórka i niezbyt dobra jakość, jednak kolor wyszedł taki lekko wiśniowy tej kiełbaski, co uważam wcale jej nie dyskwalifikowało wizualnie.:) W poszukiwaniu smaku kiełbasy teraz zamierzam zrobić kiełbasę chłopską z przepisu Szczepana, myślę, że to będzie mój smak.

 

post-51770-0-95115100-1421491090_thumb.jpg

 

Pochwalę się jeszcze stojakiem jaki sobie zrobiłem aby wędzonki i kiełbasy nie wieszać na krzesłach z jadalni.

post-51770-0-68030800-1421492034_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-397582
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.