Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam pytanie. W sklepach często można spotkać kiełbasę surową. Wygląda jak kiełbasa biała tylko podwędzana nie parzona. Często w farszu można spotkać pieprz zielony w całości. Jest dość grubo mielona i podczas krojenia się rozwala. Czy ja dobrze kombinuje, że jest to faktycznie coś na wzór naszej białej tylko wędzona i nie parzona?

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9226-kie%C5%82basa-surowa/
Udostępnij na innych stronach

Wędzona nie parzona .... coś, ale frankfuterki.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9226-kie%C5%82basa-surowa/#findComment-326049
Udostępnij na innych stronach

 

 

W sklepach często można spotkać kiełbasę surową.

 

 

  Często są to kiełbaski o zasięgu tylko miejscowym . U nas jeżeli o tym samym myślimy to jest kiełbasa kozacka . Wielkość jak kiełbasa biała tylko wędzona surowa .  Jakie przyprawy nie wiem :D 

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9226-kie%C5%82basa-surowa/#findComment-326052
Udostępnij na innych stronach

Ja się nią specjalnie nie pasjonuje bo napakowana wodą jak nie wiem co. Ostatnio jaj ją żona kupiła to musiałem jeść w głębokim talerzu bo tyle soków puściła. jak widelcem przebiłem to po oknie leciało. Ale z moja żona naciska żebym jej taką samą zrobił. To może wyjdzie to co moja ślubna sobie życzy?


przepraszam nacisnąłem delete i skasowało pół zdania.. Mam zamiar zrobić naszą polską, do farszu dodać troche zielonego pieprzu, grubiej zmielić, ppodwędzić i może będzie ok?

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9226-kie%C5%82basa-surowa/#findComment-326064
Udostępnij na innych stronach

Zrób najlepiej tak jak Polską, dodaj tego zielonego pieprzu i ślubna będzie zadowolona. Pokombinuj trochę, zobaczysz i doznasz prawdziwego smaku kiełbasy.

Te kiełbasy niby Polskie ze sklepu, to sama sól konserwanty i nadmiar wody. Napewno wyjdzie Tobie lepsza kicha od kupnej, to zadowoli podniebienie Twojej połowicy :)

jestem tego pewna :thumbsup:

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9226-kie%C5%82basa-surowa/#findComment-326239
Udostępnij na innych stronach

Ciekawi mnie jeszcze jedno. Jak pisałem wcześniej kiełbasa ta w ogóle nie trzyma sie kupy, rozwala się. Czy to jest wynikiem grubego zmielenia czy braku a może małej ilości kleju? 

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9226-kie%C5%82basa-surowa/#findComment-326518
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ważna jest klasyfikacja surowca , właściwe wymasowanie( nie rozsypie się)

 

 

  Zgadza się . Nie zapominajmy jednak o wadach mięsa , jako amatorzy w warunkach domowych nie jesteśmy w stanie temu zaradzić .  Przemysł ma w zanadrzu dodatki funkcjonalne .

 

 

  Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9226-kie%C5%82basa-surowa/#findComment-326551
Udostępnij na innych stronach

Kurcze źle sie wyraziłem, sorki. Sęk w tym że ona ma się właśnie rozwalać :) Takie życzenie jest mojej żonki. No przecież nie będę z nią dyskutował bo i tak nic to nie da. :D

Mówi że taka właśnie rozwalająca ma być bo taką lubi i koniec :facepalm: Dlatego dociekam czy to rozwalanie sie kiełbasy to wynik mniejszej ilości kleju - ścięgniste np z golonki czy wołowiny czy też potraktowania mięska np szarpakiem :)

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9226-kie%C5%82basa-surowa/#findComment-326573
Udostępnij na innych stronach

to nie dyskutuj  ..zrob kolejna identyczna w smaku  tylko zeby sie nie rozwalala :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9226-kie%C5%82basa-surowa/#findComment-326584
Udostępnij na innych stronach

Ciekawi mnie jeszcze jedno. Jak pisałem wcześniej kiełbasa ta w ogóle nie trzyma sie kupy, rozwala się. Czy to jest wynikiem grubego zmielenia czy braku a może małej ilości kleju?

 

wynikiem tego jest umiejętne wędzenie,nie dopuścić do przegrzania farszu w batonie podczas wędzenia.Osobiście uwielbiam dobrze uwędzoną surową kiełbaskę.

 

 

 

 

Kurcze źle sie wyraziłem, sorki. Sęk w tym że ona ma się właśnie rozwalać :) Takie życzenie jest mojej żonki. No przecież nie będę z nią dyskutował bo i tak nic to nie da. :D

Mówi że taka właśnie rozwalająca ma być bo taką lubi i koniec :facepalm: Dlatego dociekam czy to rozwalanie sie kiełbasy to wynik mniejszej ilości kleju - ścięgniste np z golonki czy wołowiny czy też potraktowania mięska np szarpakiem :)

nie polecam dodatku ścięgnistej golonki,zaletą będzie na pewno wołowina I klasy nie ścięgnista fi 6mmm rozdrobnienie

# mięso kl I 50% (mięso chude z szynki,eliminując mięsień dwugłowy

(sztywna i suchawa struktura tkanek) fi 8mm

# mięso kl II 50% (boczek może być lekko tłusty) fi 6mm

przyprawy jak na kiełbasę Polską,Frankfurterki,ja taką mam w zanadrzu wykonać z pieprzem z Kambodży

specjalnie sprowadzonym,to będzie petarda na miarę kiełbas,degustacja być może w Bukowinie u Radka

pozdrawiam słonecznie

Marek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9226-kie%C5%82basa-surowa/#findComment-327839
Udostępnij na innych stronach

 

 

z pieprzem z Kambodży

A gdzie ten pieprz można kupić?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9226-kie%C5%82basa-surowa/#findComment-327844
Udostępnij na innych stronach

post-40019-0-85857800-1390095946_thumb.jpg

 

Oczywiście zażartowałem, prawdopodobnie pieprz, o który chodzi Markowi, to ichniejszy pieprz mieszany z solą, ale niezwykle aromatyczny. Kiełbasy z tą mieszanką mogą mieć inny, charakterystyczny smak. W Azji w sprzedaży, również jest mieszanka ostrej papryki w proszku z solą- polecam do smakowania ze słodkimi pomidorkami cherry, lub koktajlowe albo koralik po naszemu, jak zwał, tak zwał.

Podróżując po Azji, nie omieszkałem zakupić takie przyprawy, ale do głowy mi nie przyszło dodawać do kiełbas. Może to był mój błąd. Pytajcie o tę przyprawę w sklepach z azjatycką żywnością.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9226-kie%C5%82basa-surowa/#findComment-327865
Udostępnij na innych stronach

 

z pieprzem z Kambodży

 

A gdzie ten pieprz można kupić?
witaj Eanno

pieprz w ilości 1000g nabyłem z Niemiec,koledze Waro58 odsprzedałem 500g,ponieważ małych ilości absolutnie

nie opłaca się zakupić ze względu na wysoką cenę.Wg mojego dawkowania koszt na 1kg/farszu do kiełbasy wychodzi 1-1,50zl,jakość bardzo wysoka,aromat wyjątkowy,dlatego uznany za najlepszy na świecie.

i znów mrozy pokrzyżowały mi wędzenie....

słonecznie pozdrawiam

Marek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9226-kie%C5%82basa-surowa/#findComment-329121
Udostępnij na innych stronach

 

 

pieprz w ilości 1000g nabyłem z Niemiec

Marku,

dziękuję za informację.

Mógłbyś podać proszę dokładną nazwe tego pieprzu ?.

Niemcy to nie zagranica :D, poproszę rodzinę to przywiezie.

Z góry dziękuję.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9226-kie%C5%82basa-surowa/#findComment-329292
Udostępnij na innych stronach

wynikiem tego jest umiejętne wędzenie,nie dopuścić do przegrzania farszu w batonie podczas wędzenia.Osobiście uwielbiam dobrze uwędzoną surową kiełbaskę.

 

Jak osuszać taką kiełbasę? Z resztą nie tylko tę, wszystko co idzie do zimnego wędzenia?

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9226-kie%C5%82basa-surowa/#findComment-329299
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.