Michał Koperski Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Stycznia 2014 WitamMam pytanie. W sklepach często można spotkać kiełbasę surową. Wygląda jak kiełbasa biała tylko podwędzana nie parzona. Często w farszu można spotkać pieprz zielony w całości. Jest dość grubo mielona i podczas krojenia się rozwala. Czy ja dobrze kombinuje, że jest to faktycznie coś na wzór naszej białej tylko wędzona i nie parzona? Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9226-kie%C5%82basa-surowa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 Stycznia 2014 Wędzona nie parzona .... coś, ale frankfuterki. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9226-kie%C5%82basa-surowa/#findComment-326049 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 10 Stycznia 2014 Prędzej polska wędzona. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9226-kie%C5%82basa-surowa/#findComment-326050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 10 Stycznia 2014 W sklepach często można spotkać kiełbasę surową. Często są to kiełbaski o zasięgu tylko miejscowym . U nas jeżeli o tym samym myślimy to jest kiełbasa kozacka . Wielkość jak kiełbasa biała tylko wędzona surowa . Jakie przyprawy nie wiem Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9226-kie%C5%82basa-surowa/#findComment-326052 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 10 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 10 Stycznia 2014 Ja się nią specjalnie nie pasjonuje bo napakowana wodą jak nie wiem co. Ostatnio jaj ją żona kupiła to musiałem jeść w głębokim talerzu bo tyle soków puściła. jak widelcem przebiłem to po oknie leciało. Ale z moja żona naciska żebym jej taką samą zrobił. To może wyjdzie to co moja ślubna sobie życzy?przepraszam nacisnąłem delete i skasowało pół zdania.. Mam zamiar zrobić naszą polską, do farszu dodać troche zielonego pieprzu, grubiej zmielić, ppodwędzić i może będzie ok? Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9226-kie%C5%82basa-surowa/#findComment-326064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 11 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 11 Stycznia 2014 Zrób najlepiej tak jak Polską, dodaj tego zielonego pieprzu i ślubna będzie zadowolona. Pokombinuj trochę, zobaczysz i doznasz prawdziwego smaku kiełbasy.Te kiełbasy niby Polskie ze sklepu, to sama sól konserwanty i nadmiar wody. Napewno wyjdzie Tobie lepsza kicha od kupnej, to zadowoli podniebienie Twojej połowicy jestem tego pewna Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9226-kie%C5%82basa-surowa/#findComment-326239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 12 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Poeksperymentuje Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9226-kie%C5%82basa-surowa/#findComment-326285 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 13 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Ciekawi mnie jeszcze jedno. Jak pisałem wcześniej kiełbasa ta w ogóle nie trzyma sie kupy, rozwala się. Czy to jest wynikiem grubego zmielenia czy braku a może małej ilości kleju? Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9226-kie%C5%82basa-surowa/#findComment-326518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 13 Stycznia 2014 zobacz sobie przepis na "kruchą Halusi" to będziesz wiedział jak uzyskać efekt przyjemnie rozpadającej się na podniebieniu kiełbaski Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9226-kie%C5%82basa-surowa/#findComment-326520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek skóra Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Ważna jest klasyfikacja surowca , właściwe wymasowanie( nie rozsypie się) i zmysłowość kubków smakowych.pozdrawiam. Cytuj ssbspsas4 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9226-kie%C5%82basa-surowa/#findComment-326528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Ważna jest klasyfikacja surowca , właściwe wymasowanie( nie rozsypie się) Zgadza się . Nie zapominajmy jednak o wadach mięsa , jako amatorzy w warunkach domowych nie jesteśmy w stanie temu zaradzić . Przemysł ma w zanadrzu dodatki funkcjonalne . Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9226-kie%C5%82basa-surowa/#findComment-326551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 13 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Kurcze źle sie wyraziłem, sorki. Sęk w tym że ona ma się właśnie rozwalać Takie życzenie jest mojej żonki. No przecież nie będę z nią dyskutował bo i tak nic to nie da. Mówi że taka właśnie rozwalająca ma być bo taką lubi i koniec Dlatego dociekam czy to rozwalanie sie kiełbasy to wynik mniejszej ilości kleju - ścięgniste np z golonki czy wołowiny czy też potraktowania mięska np szarpakiem Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9226-kie%C5%82basa-surowa/#findComment-326573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 13 Stycznia 2014 to nie dyskutuj ..zrob kolejna identyczna w smaku tylko zeby sie nie rozwalala Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9226-kie%C5%82basa-surowa/#findComment-326584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Wyrabiając farsz zamiast zimnej wody dodaj wrzątek i musi sie rozpadać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9226-kie%C5%82basa-surowa/#findComment-326593 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 13 Stycznia 2014 A po dalsze info proponuję kontakt pod nr 112 na pewno pomogą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9226-kie%C5%82basa-surowa/#findComment-326616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Ciekawi mnie jeszcze jedno. Jak pisałem wcześniej kiełbasa ta w ogóle nie trzyma sie kupy, rozwala się. Czy to jest wynikiem grubego zmielenia czy braku a może małej ilości kleju? wynikiem tego jest umiejętne wędzenie,nie dopuścić do przegrzania farszu w batonie podczas wędzenia.Osobiście uwielbiam dobrze uwędzoną surową kiełbaskę. Kurcze źle sie wyraziłem, sorki. Sęk w tym że ona ma się właśnie rozwalać Takie życzenie jest mojej żonki. No przecież nie będę z nią dyskutował bo i tak nic to nie da. Mówi że taka właśnie rozwalająca ma być bo taką lubi i koniec Dlatego dociekam czy to rozwalanie sie kiełbasy to wynik mniejszej ilości kleju - ścięgniste np z golonki czy wołowiny czy też potraktowania mięska np szarpakiem nie polecam dodatku ścięgnistej golonki,zaletą będzie na pewno wołowina I klasy nie ścięgnista fi 6mmm rozdrobnienie# mięso kl I 50% (mięso chude z szynki,eliminując mięsień dwugłowy (sztywna i suchawa struktura tkanek) fi 8mm# mięso kl II 50% (boczek może być lekko tłusty) fi 6mmprzyprawy jak na kiełbasę Polską,Frankfurterki,ja taką mam w zanadrzu wykonać z pieprzem z Kambodżyspecjalnie sprowadzonym,to będzie petarda na miarę kiełbas,degustacja być może w Bukowinie u Radkapozdrawiam słonecznie Marek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9226-kie%C5%82basa-surowa/#findComment-327839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 18 Stycznia 2014 z pieprzem z Kambodży A gdzie ten pieprz można kupić? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9226-kie%C5%82basa-surowa/#findComment-327844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jareknew Opublikowano 19 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 19 Stycznia 2014 (edytowane) z pieprzem z KambodżyA gdzie ten pieprz można kupić? w Kambodży:0 Edytowane 19 Stycznia 2014 przez jareknew Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9226-kie%C5%82basa-surowa/#findComment-327864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jareknew Opublikowano 19 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 19 Stycznia 2014 Oczywiście zażartowałem, prawdopodobnie pieprz, o który chodzi Markowi, to ichniejszy pieprz mieszany z solą, ale niezwykle aromatyczny. Kiełbasy z tą mieszanką mogą mieć inny, charakterystyczny smak. W Azji w sprzedaży, również jest mieszanka ostrej papryki w proszku z solą- polecam do smakowania ze słodkimi pomidorkami cherry, lub koktajlowe albo koralik po naszemu, jak zwał, tak zwał.Podróżując po Azji, nie omieszkałem zakupić takie przyprawy, ale do głowy mi nie przyszło dodawać do kiełbas. Może to był mój błąd. Pytajcie o tę przyprawę w sklepach z azjatycką żywnością. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9226-kie%C5%82basa-surowa/#findComment-327865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 24 Stycznia 2014 z pieprzem z Kambodży A gdzie ten pieprz można kupić?witaj Eannopieprz w ilości 1000g nabyłem z Niemiec,koledze Waro58 odsprzedałem 500g,ponieważ małych ilości absolutnienie opłaca się zakupić ze względu na wysoką cenę.Wg mojego dawkowania koszt na 1kg/farszu do kiełbasy wychodzi 1-1,50zl,jakość bardzo wysoka,aromat wyjątkowy,dlatego uznany za najlepszy na świecie.i znów mrozy pokrzyżowały mi wędzenie....słonecznie pozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9226-kie%C5%82basa-surowa/#findComment-329121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 25 Stycznia 2014 pieprz w ilości 1000g nabyłem z Niemiec Marku,dziękuję za informację.Mógłbyś podać proszę dokładną nazwe tego pieprzu ?.Niemcy to nie zagranica , poproszę rodzinę to przywiezie.Z góry dziękuję. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9226-kie%C5%82basa-surowa/#findComment-329292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 25 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 25 Stycznia 2014 (edytowane) wynikiem tego jest umiejętne wędzenie,nie dopuścić do przegrzania farszu w batonie podczas wędzenia.Osobiście uwielbiam dobrze uwędzoną surową kiełbaskę. Jak osuszać taką kiełbasę? Z resztą nie tylko tę, wszystko co idzie do zimnego wędzenia? Edytowane 25 Stycznia 2014 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9226-kie%C5%82basa-surowa/#findComment-329299 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.