Skocz do zawartości

paweljack w kuchni


paweljack

Rekomendowane odpowiedzi

Nie mam zbyt dużo czasu na gotowanie, ale w wolnych chwilach jak coś upichcę to tu wrzucę.

 

 

Na początek GRAVAD LAX

 

Robię go już któryś raz z rzędu. Świetna przekąska.

Przepis ze strony głównej, wersja z koniakiem i koniecznie z sosem. Zalecam oryginalne musztardy. Nie wędzę.

 

post-55133-0-26516700-1385415243_thumb.jpg

 

http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/wedzonki-rybne/979-grav-lax-czyli-losos-podwedzany-na-surowo-specjalnie-dla-naszej-stronki

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • Odpowiedzi 458
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

PASZTET MIESZANY Z DZICZYZNY

 

 

Pasztet za każdym razem robię trochę inaczej, ze względu na dostępność mięs,  bazą jest przepis : http://www.kuchnia.agnet.pl/myslis.html#prz20

 

W tym roku użyłem (surowe mięso):

 

łopatka z dzika - 1 kg

karkówka z jelenia - 1 kg

gulasz z dzika - 0,5 kg

skoki - 0,8 kg

wątróbki z królika - 0,5 kg

karkówka wp -1 kg

boczek wp - 0,5 kg

wieprzowa II - 80/20 - 1 kg

 

post-55133-0-01832200-1388136792_thumb.jpgpost-55133-0-39159000-1388136791_thumb.jpg

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Prezentowane w innych tematach:

UDZIEC Z SARNY

KACZKA PO PEKIŃSKU

TUŃCZYK Z JARZYNAMI

ŻUR STAROPOLSKI

 
 
PRZEGRZEBKI PO PROWANSALSKU - szczególnie polecane osobom, które chciałyby spróbować owoców morza a nie mają odwagi i nie wiedza od czego zacząć.

post-55133-0-32769100-1389790785_thumb.jpg

Na patelnię lejemy oliwę

post-55133-0-33262100-1389790787_thumb.jpg

Na niezbyt mocno rozgrzaną oliwę wrzucamy 3-4 ząbki czosnku, posiekaną pietruszkę,

post-55133-0-39249100-1389790788_thumb.jpgpost-55133-0-11296100-1389790789_thumb.jpg


I tu ustawiamy odliczanie na 3 min.

Wkładamy przegrzebki

post-55133-0-81427700-1389790789_thumb.jpg

minuta z jednej, minuta z drugiej

dolewamy białego wytrawnego wina

po pół minuty z każdej strony

i voilà

post-55133-0-32624900-1389790786_thumb.jpg

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Pomidor z mozzarellą.

 

Pokrojony pomidor,

 

sól ziołowa.

 

post-55133-0-79041300-1390823932_thumb.jpg

 

Skrapiamy oliwą cytrynową, układamy bazyllię,

 

post-55133-0-45780000-1390823933_thumb.jpg

 

Kroimy mozzarellę w plastry i całość polewamy

 

kremem z octu balsamicznego.

 

post-55133-0-04611200-1390823932_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

całość polewamy   kremem z octu balsamicznego.

Jak robisz ten krem?

Podobają mi się Twoje kuchenno/wędliniarskie dokonania.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

całość polewamy   kremem z octu balsamicznego.

Jak robisz ten krem?

Podobają mi się Twoje kuchenno/wędliniarskie dokonania.

 

Dziękuję. A z tym kremem to mnie przeceniasz. Kupuję.

Masz już na forum sporo tematów, może więc czas na założenie własnego kącika kuchennego? :D

Chyba za wcześnie, co ludzie powiedzą. :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Skrapiamy oliwą cytrynową,

 

kremem z octu balsamicznego.

post-55133-0-85120300-1390839961_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Krem z octu balsamicznego robi się poprzez jego redukcję i dodatek brązowego cukru.

Patrząc na skład, to raczej sama redukcja i cukier nie wystarczy.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Krem z octu balsamicznego robi się poprzez jego redukcję i dodatek brązowego cukru.

Patrząc na skład, to raczej sama redukcja i cukier nie wystarczy.

 

A powinno ...

 

Nie upieram się, nie jestem znawcą. Może są różne wersje takiego kremu. Tu w składzie jest ocet balsamiczny, moszcz winogronowy, syrop kukurydziany oraz substancja dodatkowa: karmel siarczynowy. :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

w składzie jest ocet balsamiczny, moszcz winogronowy, syrop kukurydziany oraz substancja dodatkowa: karmel siarczynowy.

 

Czyli jest to zredukowana mieszanina moszczu winogronowego i octu balsamicznego, posłodzona syropem kukurydzianym i zabarwiona karmelem siarczynowym.

Dziękuję za podanie składu.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Na zakończenie dnia: tada!

pierwsze własnoręczne pierogi

 

post-55133-0-07790600-1393108566_thumb.jpgpost-55133-0-03852300-1393108567_thumb.jpg

 

Lepienie - praca zbiorowa, dwa rzędy po prawej moje.  :cool:

 

post-55133-0-88878100-1393108567_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

no nie ...zeby mnie tak ktos w kuchni wyreczal! Ty lepiej lepisz niz ja  :facepalm:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

no nie ...zeby mnie tak ktos w kuchni wyreczal! Ty lepiej lepisz niz ja  :facepalm:

Nie przesadzaj, fakt trochę uzdolniony plastycznie jestem ale żeby od razu lepiej?

Super Ci to wyszło :)

Dzięki Anulko.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Lepienie - praca zbiorowa, dwa rzędy po prawej moje. :cool:

 

No Paweł .. chylę czoła przed Tobą jeśli te pierogi sam lepiłeś ... wielki szacun :cool:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.