Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Paweł te Twoje kopytka z tą karkówką i ciemnym sosem  :tongue: kompletny odjazd, a co do nazw regionalnych u mnie to się chodzi szago lub na szago, ale tą nazwę co do kopytek pierwszy raz słyszę, fajna jest. A ta twoja kuchnia obłędna jest  :clap: Pozdrówko

Edytowane przez Baca

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/7/#findComment-400092
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 458
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Dziękuję Baco.

 

 

 

u mnie to się chodzi szago

A u mnie tnie się kopytka na szagę, czyli robi szagówki.

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/7/#findComment-400095
Udostępnij na innych stronach

 

 

No to teraz mnie przekonałeś że jesteś z Wielkopolski

A mnie jeszcze nie przekonał :tongue: ja napiszesz co to są ''plyndze'' ''radyska'' i ''kalafa'' ... to uwierzę, żeś Nasz :facepalm: tylko nie dzwoń do LP :laugh:

Przenieś mój post do kafejki ... to podyskutujemy  po poznańsku ;) nie chcę Ci tu zaśmiecać Twojego tematu.

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/7/#findComment-400103
Udostępnij na innych stronach

 

 

CHILI CON CARNE

Polecam też do tej potrawy kawałek cynamonu.Bardzo wskazany :thumbsup:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/7/#findComment-400110
Udostępnij na innych stronach

 

No to teraz mnie przekonałeś że jesteś z Wielkopolski

  :tongue: ja napiszesz co to są ''plyndze'' ''radyska'' i ''kalafa'' ... to uwierzę, żeś Nasz :facepalm:

U mnie są plindze i kalafa też, radyskę znam ale zawsze rosły rzodkiewki, 

za to w antrejce na ryczce zawsze stały bumsy w tytce.  :tongue:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/7/#findComment-400125
Udostępnij na innych stronach

"Przyszła niuta, wpucła pyry, a w wymborku zmyła giyry"  :tongue: 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/7/#findComment-400131
Udostępnij na innych stronach

"Przyszła niuta, wpucła pyry, a w wymborku zmyła giyry"  :tongue: 

No wiesz, takich wierszyków to już nie znam, bo w mieście się urodziłem  :D  :rolleyes:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/7/#findComment-400185
Udostępnij na innych stronach

Pawel ja tez nie znalam tylko slyszalam kiedys bo ja "prazanka" jestem :)  ale mama mojej kolezanki pochodzi z poznanskiego dawnego.

Ja to „herbatkie”, „bułkie”, „złotówkie”  :tongue: 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/7/#findComment-400190
Udostępnij na innych stronach

Pawel ja tez nie znalam tylko slyszalam kiedys bo ja "prazanka" jestem :)  ale mama mojej kolezanki pochodzi z poznanskiego dawnego.

Ja to „herbatkie”, „bułkie”, „złotówkie”  :tongue: 

i czapkie  :D  ale wierszyk ładny.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/7/#findComment-400192
Udostępnij na innych stronach

 

 

CHILI CON CARNE

Polecam też do tej potrawy kawałek cynamonu.Bardzo wskazany :thumbsup:

 

Posypałem po wierzchu swoją porcję utartym cynamonem - ciekawe połączenie - dziękuję :thumbsup:

A ja spróbuję następną razą.

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/7/#findComment-400195
Udostępnij na innych stronach

Nie jestem pewien, ale chyba w którymś przepisie na Chili Con Carne, który gdzieś mi się zawieruszył, było napisane, że można dodać trochę gorzkiej czekolady.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/7/#findComment-400490
Udostępnij na innych stronach

że można dodać trochę gorzkiej czekolady [/quot

Prawdopodobnie można, to jest danie pochodzące z Meksyku a tam gorzka czekolada jest częstym składnikiem dań.Indyk w czekoladzie jest tego przykładem.Osobiście nie spotkałem się z takim przepisem,ale dodatek cynamonu też rzadko występuje w naszych przepisach.Ja wziąłem z opasłego tomiska "Wielkiej kuchni amerykańskiej". Wypróbowałem i "kupiłem"

Ta księga jest fajnym przykładem na megalomanię Amerykanów.Pizza to jest ich danie narodowe,chili to danie z Texasu /o Meksyku ani słowa choć Texas przez długie lata należał do Meksyku//,nawet dania orientalne wynależli amreykanie :D

Przepisów na chili jest tyle co na nasz bigos,ale w przyprawach dwie  występują obowiązkowo, to oczywiście chili i kumin  czyli kmin rzymski,w naszych przepisach zastępowany często swojskim kminkiem.

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/7/#findComment-400595
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

GUIZO - Wg R. Makłowicza 
 

 

Składniki:

1/2 kg wołowiny (antrykot)
105 g kiełbasy cienkiej (może być biała)
4 łyżki oleju
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1 szklanka pasty pomidorowej
1 szklanka soku pomidorowego
200 g makaronu (niegotowany)
1 l bulionu (może być wołowy)
2 szklanki fasoli (ugotowanej)
liść laurowy
szczypta tymianku
sól, pieprz biały 

 

post-55133-0-93960800-1423415645_thumb.jpg

 

Najczęściej robię z kilograma wołowiny, z udźca i 3,4 białych parzonych oraz 2 puszek fasoli.

Bulionu potrzeba 1,5-2 litry

Dodaję dwie łyżki tymianku.

 

Wykonanie.

 

Mięso pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, dodać mięso i obsmażyć.
Pokroić kiełbasę w kawałki i na patelnię.
Posiekaną cebulę dodać do mięsa.
Smażyć aż cebula się zezłoci.

 

Towar przełożyć do garnka.

 

Dodać bulion, drobno posiekany czosnek, pastę pomidorową, wymieszać i dusić 10 - 15 minut.
Następnie tymianek, liść laurowy, sok pomidorowy.

Posolić popieprzyć i chwilę dusić,
Jeżeli jest mało płynu dodać jeszcze bulionu.

 

Na koniec dodać fasolę, suchy makaron i gotować aż makaron będzie miękki. 

 

post-55133-0-86833700-1423415646_thumb.jpg

 

post-55133-0-38838800-1423415647_thumb.jpg

 

Niezależnie od ilości bulionu, danie po ugotowaniu i odstaniu, mocno zgęstnieje.

 

Smacznego.

 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/7/#findComment-403568
Udostępnij na innych stronach

Ma być biała, czy może być czerwona? Czy może być z puszki?

 

Autor napisał: 

 

oraz 2 puszek fasoli.

:)  A co do koloru to czasami dodaję w barwach narodowych.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/7/#findComment-403575
Udostępnij na innych stronach

 

Autor napisał:

O przepraszam, nie zauważyłem. :blush:

W końcu nic się nie stało, czytałeś za szybko.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/7/#findComment-403598
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Ostatnio robiłem pyszną, prostą zupę. Przepis mam od siostry.

 

ZUPA - KREM Z PORÓW

 

Składniki:

 

5 - 6 grubych porów ( białe części)

5 – 6 ziemniaków

1,5 L bulionu

Pieprz

sól

masło

śmietana

 

Pory kroimy, podsmażamy do miękkości na maśle z odrobiną soli.

Dolewamy wywaru do porów, lub odwrotnie ( zależy, kto w czym podsmaży pory), dodajemy pokrojone ziemniaki. Gotujemy do miękkości Zimniaków. Doprawiamy pieprzem i śmietaną, najlepiej 30 % - choć ja użyłem 18% i też było dobrze. Blendujemy.

 

Zdjęcia „następną razą”

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/7/#findComment-425313
Udostępnij na innych stronach

do klusek makaronowych wsypać dołączone przyprawy i zalać wrzątkiem  :tongue: taka też mi wychodzi Bazyl hehe a porowy krem jest pyszny i delikatny , z groszek ptysiowym u mnie się podaje 

Edytowane przez Ulalka
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/7/#findComment-425337
Udostępnij na innych stronach

jedna z moich ulubionych zup kremowych , ja robie grzanki z serem zoltym ,a do zupy dodaje jescze troche startej galki muszkatolowej.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/7/#findComment-425340
Udostępnij na innych stronach

z groszek ptysiowym u mnie się podaje 

Składniki

masa jajowa, woda, mąka pszenna, margaryna [oleje roślinne (palmowy, rzepakowy, kokosowy, częściowo utwardzony palmowy), woda, emulgatory: mono-i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyny; regulator kwasowości: kwas cytrynowy; barwnik: annato], sól.

 

To musi być super.   :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/7/#findComment-425345
Udostępnij na innych stronach

taki ptysiowy groszek chyba mozna zrobic samemu , z ciasta parzonego, ja tam wole sobie grzanke zrobic to i zdrowiej .

Pawle jak lubisz takie przecierane zupy to zrob z zuccini ,polowe mniej ziemniakowmozna pominac wogole)  a do tego przetrzyj troche jagod  lekko podgotowanych zeby stracily ta surowosc i zrob z nich taki kleksik o obok drugi ze smietany. Polecam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/7/#findComment-425379
Udostępnij na innych stronach

Jedna z moich ulubionych zup  :) masełko nadaje jej fajny smak.

Robię bez ziemniaków, a śmietany tylko kleks do dekoracji  :)

Pychota :cool:

"Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/7/#findComment-425420
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.