Baca Opublikowano 27 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 27 Stycznia 2015 (edytowane) Paweł te Twoje kopytka z tą karkówką i ciemnym sosem kompletny odjazd, a co do nazw regionalnych u mnie to się chodzi szago lub na szago, ale tą nazwę co do kopytek pierwszy raz słyszę, fajna jest. A ta twoja kuchnia obłędna jest Pozdrówko Edytowane 27 Stycznia 2015 przez Baca Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/7/#findComment-400092 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 27 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 27 Stycznia 2015 (edytowane) Dziękuję Baco. u mnie to się chodzi szagoA u mnie tnie się kopytka na szagę, czyli robi szagówki. Edytowane 16 Sierpnia 2015 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/7/#findComment-400095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 27 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 27 Stycznia 2015 No to teraz mnie przekonałeś że jesteś z Wielkopolski A mnie jeszcze nie przekonał ja napiszesz co to są ''plyndze'' ''radyska'' i ''kalafa'' ... to uwierzę, żeś Nasz tylko nie dzwoń do LP Przenieś mój post do kafejki ... to podyskutujemy po poznańsku nie chcę Ci tu zaśmiecać Twojego tematu. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/7/#findComment-400103 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 27 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 27 Stycznia 2015 CHILI CON CARNE Polecam też do tej potrawy kawałek cynamonu.Bardzo wskazany Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/7/#findComment-400110 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 27 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 27 Stycznia 2015 No to teraz mnie przekonałeś że jesteś z Wielkopolski ja napiszesz co to są ''plyndze'' ''radyska'' i ''kalafa'' ... to uwierzę, żeś Nasz U mnie są plindze i kalafa też, radyskę znam ale zawsze rosły rzodkiewki, za to w antrejce na ryczce zawsze stały bumsy w tytce. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/7/#findComment-400125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 27 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 27 Stycznia 2015 "Przyszła niuta, wpucła pyry, a w wymborku zmyła giyry" Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/7/#findComment-400131 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 27 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 27 Stycznia 2015 "Przyszła niuta, wpucła pyry, a w wymborku zmyła giyry" No wiesz, takich wierszyków to już nie znam, bo w mieście się urodziłem Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/7/#findComment-400185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 27 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 27 Stycznia 2015 Pawel ja tez nie znalam tylko slyszalam kiedys bo ja "prazanka" jestem ale mama mojej kolezanki pochodzi z poznanskiego dawnego.Ja to „herbatkie”, „bułkie”, „złotówkie” Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/7/#findComment-400190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 27 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 27 Stycznia 2015 Pawel ja tez nie znalam tylko slyszalam kiedys bo ja "prazanka" jestem ale mama mojej kolezanki pochodzi z poznanskiego dawnego.Ja to „herbatkie”, „bułkie”, „złotówkie” i czapkie ale wierszyk ładny. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/7/#findComment-400192 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gen Opublikowano 27 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 27 Stycznia 2015 CHILI CON CARNEPolecam też do tej potrawy kawałek cynamonu.Bardzo wskazany Posypałem po wierzchu swoją porcję utartym cynamonem - ciekawe połączenie - dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/7/#findComment-400193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 27 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 27 Stycznia 2015 (edytowane) CHILI CON CARNEPolecam też do tej potrawy kawałek cynamonu.Bardzo wskazany Posypałem po wierzchu swoją porcję utartym cynamonem - ciekawe połączenie - dziękuję A ja spróbuję następną razą. Edytowane 27 Stycznia 2015 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/7/#findComment-400195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Nie jestem pewien, ale chyba w którymś przepisie na Chili Con Carne, który gdzieś mi się zawieruszył, było napisane, że można dodać trochę gorzkiej czekolady. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/7/#findComment-400490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 29 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 29 Stycznia 2015 że można dodać trochę gorzkiej czekolady [/quotPrawdopodobnie można, to jest danie pochodzące z Meksyku a tam gorzka czekolada jest częstym składnikiem dań.Indyk w czekoladzie jest tego przykładem.Osobiście nie spotkałem się z takim przepisem,ale dodatek cynamonu też rzadko występuje w naszych przepisach.Ja wziąłem z opasłego tomiska "Wielkiej kuchni amerykańskiej". Wypróbowałem i "kupiłem"Ta księga jest fajnym przykładem na megalomanię Amerykanów.Pizza to jest ich danie narodowe,chili to danie z Texasu /o Meksyku ani słowa choć Texas przez długie lata należał do Meksyku//,nawet dania orientalne wynależli amreykanie Przepisów na chili jest tyle co na nasz bigos,ale w przyprawach dwie występują obowiązkowo, to oczywiście chili i kumin czyli kmin rzymski,w naszych przepisach zastępowany często swojskim kminkiem. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/7/#findComment-400595 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 8 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 8 Lutego 2015 GUIZO - Wg R. Makłowicza Składniki:1/2 kg wołowiny (antrykot)105 g kiełbasy cienkiej (może być biała)4 łyżki oleju1 cebula2-3 ząbki czosnku1 szklanka pasty pomidorowej1 szklanka soku pomidorowego200 g makaronu (niegotowany)1 l bulionu (może być wołowy)2 szklanki fasoli (ugotowanej)liść laurowyszczypta tymiankusól, pieprz biały Najczęściej robię z kilograma wołowiny, z udźca i 3,4 białych parzonych oraz 2 puszek fasoli.Bulionu potrzeba 1,5-2 litryDodaję dwie łyżki tymianku. Wykonanie. Mięso pokroić w drobną kostkę.Na patelni rozgrzać olej, dodać mięso i obsmażyć.Pokroić kiełbasę w kawałki i na patelnię.Posiekaną cebulę dodać do mięsa.Smażyć aż cebula się zezłoci. Towar przełożyć do garnka. Dodać bulion, drobno posiekany czosnek, pastę pomidorową, wymieszać i dusić 10 - 15 minut.Następnie tymianek, liść laurowy, sok pomidorowy.Posolić popieprzyć i chwilę dusić,Jeżeli jest mało płynu dodać jeszcze bulionu. Na koniec dodać fasolę, suchy makaron i gotować aż makaron będzie miękki. Niezależnie od ilości bulionu, danie po ugotowaniu i odstaniu, mocno zgęstnieje. Smacznego. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/7/#findComment-403568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 8 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 8 Lutego 2015 2 szklanki fasoli (ugotowanej) Ma być biała, czy może być czerwona? Czy może być z puszki? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/7/#findComment-403573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 8 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 8 Lutego 2015 Ma być biała, czy może być czerwona? Czy może być z puszki? Autor napisał: oraz 2 puszek fasoli. A co do koloru to czasami dodaję w barwach narodowych. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/7/#findComment-403575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 8 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 8 Lutego 2015 Autor napisał: O przepraszam, nie zauważyłem. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/7/#findComment-403596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 8 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 8 Lutego 2015 Autor napisał:O przepraszam, nie zauważyłem. W końcu nic się nie stało, czytałeś za szybko. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/7/#findComment-403598 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 15 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 15 Maja 2015 (edytowane) Ostatnio robiłem pyszną, prostą zupę. Przepis mam od siostry. ZUPA - KREM Z PORÓW Składniki: 5 - 6 grubych porów ( białe części)5 – 6 ziemniaków1,5 L bulionuPieprzsólmasłośmietana Pory kroimy, podsmażamy do miękkości na maśle z odrobiną soli.Dolewamy wywaru do porów, lub odwrotnie ( zależy, kto w czym podsmaży pory), dodajemy pokrojone ziemniaki. Gotujemy do miękkości Zimniaków. Doprawiamy pieprzem i śmietaną, najlepiej 30 % - choć ja użyłem 18% i też było dobrze. Blendujemy. Zdjęcia „następną razą” Edytowane 16 Sierpnia 2015 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/7/#findComment-425313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 15 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 15 Maja 2015 Ostatnio robiłem pyszną, prostą zupę. Ja też czasami robię pyszną, prostą zupke CHIŃSKĄ Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/7/#findComment-425335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 15 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 15 Maja 2015 (edytowane) do klusek makaronowych wsypać dołączone przyprawy i zalać wrzątkiem taka też mi wychodzi Bazyl hehe a porowy krem jest pyszny i delikatny , z groszek ptysiowym u mnie się podaje Edytowane 15 Maja 2015 przez Ulalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/7/#findComment-425337 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 15 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 15 Maja 2015 jedna z moich ulubionych zup kremowych , ja robie grzanki z serem zoltym ,a do zupy dodaje jescze troche startej galki muszkatolowej. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/7/#findComment-425340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 15 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 15 Maja 2015 z groszek ptysiowym u mnie się podaje Składnikimasa jajowa, woda, mąka pszenna, margaryna [oleje roślinne (palmowy, rzepakowy, kokosowy, częściowo utwardzony palmowy), woda, emulgatory: mono-i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyny; regulator kwasowości: kwas cytrynowy; barwnik: annato], sól. To musi być super. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/7/#findComment-425345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 15 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 15 Maja 2015 taki ptysiowy groszek chyba mozna zrobic samemu , z ciasta parzonego, ja tam wole sobie grzanke zrobic to i zdrowiej .Pawle jak lubisz takie przecierane zupy to zrob z zuccini ,polowe mniej ziemniakowmozna pominac wogole) a do tego przetrzyj troche jagod lekko podgotowanych zeby stracily ta surowosc i zrob z nich taki kleksik o obok drugi ze smietany. Polecam Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/7/#findComment-425379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@hana Opublikowano 16 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 16 Maja 2015 Jedna z moich ulubionych zup masełko nadaje jej fajny smak.Robię bez ziemniaków, a śmietany tylko kleks do dekoracji Pychota Cytuj "Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/7/#findComment-425420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.