Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj tak delikatnie...proba Nowego przepisu , który dostałam od Kolegi Duch'a  , czyli Tomka .

Tomku, dziękuję za przepis  :)  :clap:

Maślane rogale śniadaniowe

Składniki
1. 500 g mąki
2. 2 jajka + jajko do posmarowania gotowych rogali przed pieczeniem
3. 100 g masła
4. 20 g drożdży
5. 2 łyżki cukru
6. łyżeczka soli
7. 200 ml ciepłego (ale nie gorącego!) mleka
8. mak do posypania
Wykonanie
1. Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn. Gdy zacznie się pienić, połączyć z resztą składników i dobrze zagnieść elastyczne ciasto. Wyrabiać co najmniej 10 minut, w razie potrzeby podsypując mąką.
2. Wyrobione ciasto przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.
3. Wyrośnięte ciasto podzielić na dowolną ilość części (u mnie wyszło 9 dużych rogali) i każdą rozwałkować wzdłuż na owalny placuszek. Ciasto zwijać ciasno w rulon i układać w kształt rogala. Gotowe odkładać na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem w dość dużych ostępach i ponownie przykryć ściereczką do ponownego wyrośnięcia na około 15-20 minut. W tym czasie piekarnik nagrzać do 190 C.
4. Podrośnięte rogale przed włożeniem do pieca posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem. Piec 20-25 minut aż skórka nabierze rumianego koloru.

 

post-43626-0-15724000-1519564475_thumb.jpgpost-43626-0-28321500-1519564503_thumb.jpgpost-43626-0-09374300-1519564514_thumb.jpgpost-43626-0-08339600-1519564532_thumb.jpgpost-43626-0-86193200-1519564545_thumb.jpgpost-43626-0-04502100-1519564557_thumb.jpg

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/7/#findComment-590079
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 195
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ja przepisa sobie wydrukowałem :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/7/#findComment-590085
Udostępnij na innych stronach

 

 

A ja według przepisu zrobiłem rogaliki. Są pyszne.

 

Wojtek, a gdzie fotka  :) 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/7/#findComment-590105
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jest i fotka.

 

I są, :)  no masz zdolności Wojtku  :clap: 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/7/#findComment-590112
Udostępnij na innych stronach

Witaj Halinko

Postanowiłem wreście upiec jakiekolwiek ciasto drożdżowe. Przeglądając to co mam zapisane u siebie i na wirtualnym świecie zrobiłem drożdżówkę a raczej makowiec i przepis na ciasto jest dokładnie taki sam jak na Twoje rogaliki. Ja tylko dałem zamiast drożdży świeżych dałem saszetkę suszonych. Dla mojej upiekłem coś takiego, pomogła mi przy wywijaniu HI, przed pieczeniem:

post-39697-0-23173000-1519587129_thumb.jpg

 

i upieczona gwiazdka:

 

post-39697-0-08430800-1519587250_thumb.jpg

 

Gdzieś wyczytałem, by przed końcem pieczenia - tak z 10 minut polać ciasto mlekiem z cukrem i ciasto jest wilgotne i smaczniejsze, jest to prawda. Podałem do kawy dla moich dzieci i wnuków, bardzo im smakowało no i forma..

post-39697-0-06466900-1519587598_thumb.jpg

Edytowane przez Papcio

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/7/#findComment-590115
Udostępnij na innych stronach

 

 

Witaj Halinko Postanowiłem wreście upiec jakiekolwiek ciasto drożdżowe

 

Witaj Papcio  :) Taki mąż to skarb. :clap: 

Piękna wyszła Ci ta gwiazda. Smacznego !! 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/7/#findComment-590116
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję, ale Twoje wypieki to "pierwyj sort"

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/7/#findComment-590117
Udostępnij na innych stronach

Trzeba przyznać że jak na domowe tulanie rogali wyszły ci ładne :yes: przyłożysz się bardziej do malowania i będzie perfekt :clap:

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/7/#findComment-590139
Udostępnij na innych stronach

Maslo nie ma w przepisie czy ma byc miekkie czy rozpuszczone ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/7/#findComment-590140
Udostępnij na innych stronach

No to czytalam w twoich myslach :D  moje ciasto wlasnie rosnie  :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/7/#findComment-590147
Udostępnij na innych stronach

Ja zrobiłem wczoraj mój zakwas, oglądałem filmik o tym i dziś dałem mu znów trochę maki i wody, był jeden bąbelek :) . W ciągu 7 dni zobaczymy czy mi wyjdzie na tutejszej mące.

 

Pozdrowienia

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/7/#findComment-590182
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja zrobiłem wczoraj mój zakwas,

 

Krystian ,rogaliki pieczone są na drożdżach .  :) 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/7/#findComment-590184
Udostępnij na innych stronach

 

 

który dostałam od Kolegi Duch'a
Tomcio to Mistrz nie byle jaki - jak i Ty - mógłby z Tobą Halusia zorganizować kurs ciastkarsko piekarski  :clap:  :thumbsup: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/7/#findComment-590187
Udostępnij na innych stronach

 

 

@halusia@, dnia 25 Lut 2018 - 14:17, napisał: który dostałam od Kolegi Duch'a Tomcio to Mistrz nie byle jaki - jak i Ty - mógłby z Tobą Halusia zorganizować kurs ciastkarsko piekarski

 

Waldku, Tomcio owszem, ale ja się dopiero uczę  :D  :tongue:  :facepalm: 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/7/#findComment-590189
Udostępnij na innych stronach

 

Ja zrobiłem wczoraj mój zakwas,

 

Krystian ,rogaliki pieczone są na drożdżach .  :)

 

Nie chodzi o rogaliki, myślałem o chlebie góralskim i razowym ale jak zakwas będzie pomyślę dalej :blush:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/7/#findComment-590191
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie chodzi o rogaliki, myślałem o chlebie góralskim i razowym ale jak zakwas będzie pomyślę dalej

 

Spoko, spoko...nie pomyślałam o tym :) 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/7/#findComment-590197
Udostępnij na innych stronach

No ja tez zrobilam rogaliki ..tyle ze na prosto :) mam forme do bagietek to sobie wykozystalam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/7/#findComment-590229
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Dzisiaj z rana machnęłam Bułeczki jogurtowe .

Przepis pochodzi stąd http://blogzapetytem.pl/2018/03/09/puszyste-buleczki-jogurtowe/

 

 

 
BUŁECZKI JOGURTOWE     

 

Składniki: 

 

 
  • 450 g mąki pszennej (użyłam mąki typ 550 ) + mąka do posypania
  • 8 g suchych drożdży ( można użyć 15g drożdży świeżych ale wówczas trzeba zrobić zaczyn )
  • 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 100 ml ciepłej (nie gorącej)
  •  wody1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajo
Wykonanie :
 
Wszystkie składniki umieszczam w misce, łączę aby wszystkie składniki dobrze się połączyły i zagniatam.
Ciasto wkładam do miski , przykrywam ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wykładam na blat , posmarowany olejem do ponownego wyrobienia.
Ciasto formuję na kształt długiego wałka i obsypuję mąką po czym dzielę na kawałki ostrym nożem, mi wyszło 10 bułeczek.
Układam na blachę, zachowując odpowiedni odstęp i ponownie przykrywam ściereczką do ponownego wyrośnięcia.
W między czasie nagrzewam piekarnik do 200 stopni, wkładamy blachę do piekarnika. Piekę około 12-15 min.
Smacznego !

post-43626-0-03189600-1556713959_thumb.jpgpost-43626-0-87453400-1556713970_thumb.jpgpost-43626-0-92591200-1556714011_thumb.jpgpost-43626-0-10207600-1556714023_thumb.jpgpost-43626-0-10207600-1556714023_thumb.jpgpost-43626-0-15254700-1556714052_thumb.jpg

 

 

post-43626-0-58510400-1556713999_thumb.jpg

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/7/#findComment-630368
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dzisiaj z rana machnęłam Bułeczki jogurtowe .

Halusiu,

jaki rozrost  :thumbsup:  :clap:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/7/#findComment-630374
Udostępnij na innych stronach


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.