Małgoś Opublikowano 2 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Lutego 2014 Dzisiaj na forum "króluje " drożdżówka Halusi .Postanowiłam i ja upiec to ciasto ,ale z innych proporcji. Składniki zaczerpnęłam z przepisu Tomka :http://wedlinydomowe.pl/odzlotowe-przepisy/inne-przepisy/1523-wielkanocna-baba-abratka Zmniejszyłam oczywiście( adekwatnie do potrzeb ) ilość produktów . Drożdżówka " 3 foremki " ( aluminiowe 24 cm x 10 cm x 6,5 cm-głębokość) 200 ml mleka30g drożdży2 jajka4 żółtka 160 g tłuszczu160 g cukru60 dkg mąkicukier waniliowy ,szczypta soli.Kruszonka 60 g mąki 40 g masła (zimnego) 30 g cukruSkładniki rozetrzeć w dłoniach . Proces produkcji ciasta drożdżowego -tak jak w przepisie Halusi :Z letniego mleka , łyżki cukru , drożdży i 2 łyżek mąki zrobić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia.Tłuszcz rozpuścić .Żółtka i jaja utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym.Do miski mąka, szczypta soli, utarte żółtka i rozczyn. Wszystkie składniki łączymy i delikatnie wyrabiamy.gdy wszystkie składniki są dobrze połączone dodajemy letni tłuszcz.Zostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gotowe na blachę, wierzch posmarować białkiem i na to kruszonka i znowu odstawiamy do wyrośnięcia tak na pól godziny. ..i cenne wskazówki Abratka : To ciasto będzie dość luźne - właściwie lejące i musisz dobrze go wyrobićw maszynie będziesz widziała że ciasto "puści" i zamiast sprężystego zrobi się takie właśnie "lejące" no i tu troszkę gimnastyki z nałożeniem do formy choć dla mnie to "pesteczka" ciasta nie możesz mieć więcej niż pół formywyrasta prawie "do pełna" i wtedy do dość gorącego piekarnika - tak 200stopni i od razu po włożeniu zmniejszasz do 180- to po to aby ciasto szybko dostało temperatury i się zapiekło, bo piekarniki domowe mają małą pojemność cieplną i szybko się schładzają Pieczemy około 45 min.Drożdżówkę ochrzciłam "3 foremki" bo tyle foremek wychodzi z tej ilości ciasta . Smacznego ! Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 2 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Lutego 2014 No super taka drożdżówa Pamietam jak moja Śp. babcia robiła takie z kruszonką.... tylko , ze w formie bułeczek , nadziewane taką twardą marmoladą... kupowała na kilogramy PYCHA Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 2 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Lutego 2014 No masz Ci los, następna kobieta kusi drożdżówką :clap: Małgoś a te słone ciacho gdzie znajdę, czy dopiero zapodasz? Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 2 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Lutego 2014 (edytowane) Małgoś a te słone ciacho gdzie znajdę, czy dopiero zapodasz? Basiu .przepisy będą się pojawiały sukcesywnie.Będę tutaj publikować tylko i wyłącznie sprawdzone przeze mnie recepturki (okraszone fotkami ) A więc..troszkę cierpliwości i do....następnego ciacha Edytowane 2 Lutego 2014 przez Małgoś Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 2 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Lutego 2014 Basiu .przepisy będą się pojawiały sukcesywnie Małgoś .. czekamy z niecierpliwością a Twoje ciasto na pewno wypróbuję Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 2 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 2 Lutego 2014 Jako że ja starszej daty to i starsze przepisy do znudzenia mam. Dlatego cheęnie jakieś innowacje kuchenne wprowadzam.Ja też będę czekała na coś innego, nowego i na dodatek sprawdzonego. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 3 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 3 Lutego 2014 Ja tez bardzo lubie drozdzowe z rodzynkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 3 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 3 Lutego 2014 Dzisiaj na forum "króluje " drożdżówka Halusi .Postanowiłam i ja upiec to ciasto ,ale z innych proporcji. Jak mnie cieszy Małgosiu że pokusiłaś się na drożdżówkę... wyszła Ci dorodna Co do przepisu to bardzo zbliżony jest do mojego Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 6 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 6 Lutego 2014 Dzisiaj postanowiłam sobie zrobić przerwę w nauce do sesji i zrobiłam po raz pierwszy ( i nie ostatni ) focaccię .Pewnie nie jest taka włoska ,jaką jada Ela (eli55) we Włoszech..ale bardzo smakuje,Z racji tej,że nie miałam pomidorków z puszki -zastąpiłam je pomidorami suszonymi ...cebulę też dałam suszoną i tymianek .Wyszło całkiem poprawnie Ciasto:350 g mąki włoskiej na pizzę i focaccię (ja dałam zwykłą ,pszenną)łyżeczka cukruszczypta soli15 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych2 łyżki oliwy z oliwek180 ml ciepłego mlekaNałożenie: 400 g pomidorów (lub 1 puszka krojonych)1 cebula2 ząbki czosnku50 g czarnych oliwek, posiekanych50 ml oliwy z oliwek50 g sera grana padanoświeży tymianek, sól, pieprzWykonanie ciasta:Drożdże zmieszaj z cukrem i połową mleka, zostaw na około 10 minut, do momentu, aż się spienią. Wymieszaj mąkę z solą i oliwą, dodaj rozpuszczone i spienione drożdże, następnie stopniowo dodawaj mleko i wyrabiaj ciasto. Ja wyrabiałam ciasto w malakserze przez około 7 minut. Następnie zostaw ciasto w ciepłym miejscu na około godzinę lub do momentu, aż podwoi swoją objętość.Cebulę i czosnek drobno posiekaj, następnie zeszklij na 3-4 łyżkach oliwy. Resztę oliwy przelej do rondelka, dodaj świeże gałązki tymianku i lekko podgrzej, następnie odstaw. Do cebuli z czosnkiem dodaj obrane ze skórki i posiekane pomidory, smaż do momentu, aż sos nieco się zredukuje. Dopraw solą i pieprzem.Ciasto rozwałkuj na blaszce, nałóż równomiernie sos pomidorowy. Wyłóż oliwki i kapary, popryskaj oliwą z tymiankiem. Na wierzch posyp startym serem grana padano i wyłóż gałązki tymianku. Piecz przez około 25-30 minut w 200 stopniach. To moja pierwsza focaccia... nie powala "urodą " ale jest całkiem smaczna a tu link do przepisu: http://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/focaccia-z-pomidorami-i-oliwkami/1P.S.Talerzyk jest prezentem od Eli (mojej siostruni) .Pięknie ozdobiła Puchatkami,prawda? Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 6 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 6 Lutego 2014 To moja pierwsza focaccia... nie powala "urodą " ale jest całkiem smaczna Małgosiu... bardzo fajny wypiek... ciasto cieniutki takie jak lubię.... na pewno wypróbuję Co do Puchatków na talerzyku to myślałam że dobrały Ci się do focacci Talerzyk bardzo fajny... oj ma zdolności Twoja siostrunia Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 6 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 6 Lutego 2014 Oj Haluś ..dziękuję .Polecam z całego serca przepisik . Co do talerzyka to czekam na talerzyk z Tygryskami Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 6 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 6 Lutego 2014 Małgoś, przecież focaccia nie wyglada źle, ładny talerzyk też dodaje elegancji :clap: Najbardziej liczy się smak.Troche sie nieswojo czuję, bo ja nie lubię oliwek i już kombinuję, jakby zamiast oliwek dać pieczarki Reszta przypraw jest OK.Dziekuję, że dodałaś ten przepis. Słodkie już mnie przerasta. Ciasto wyglada nęcąco, więc koniecznie spróbuję i to jak mi wyjdzie dam znać.W NETTO mają całe pomidory w puszce, czy takie mogą być? Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 6 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 6 Lutego 2014 Pomidory z NETTO mogą być ,Basiu .Powodzenia przy robieniu Twojej focacci . Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 8 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 8 Lutego 2014 To moja pierwsza focaccia... nie powala "urodą " ale jest całkiem smaczna Jak na pierwszy raz to bardzo ładna. Zrobisz coś dla mnie? http://emotikona.pl/emotikony/pic/zakochany-drzewo.gif Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 1 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 1 Maja 2014 (edytowane) Jako,że dzisiaj Święto 1 Maja oraz 10 rocznica wstąpienia do UE postanowiłam upiec ciacho.. ,takie kombinowane ,z tego co miałam pod ręką. "Ciasto 1M (PIERWSZOMAJOWE )" Składniki na dużą blaszkę :-2 szklanki mąki-2 szklanki cukru-2 łyżki skrobii ziemniaczanej-2 łyżeczki proszku do pieczenia-8 łyżek oleju-8 jajKrem do przełożenia-torebka kremu (ja miałam "Tiramisu " Delecty)-375 ml zimnego mleka (do kremu w proszku)-2 pomarańcze-3 galaretki pomarańczowe. Mąkę,cukier skrobię,proszek do pieczenia ,jajka i olej ucieramy razem około 5 min.Pieczemy przez 40 minut w temperaturze około 220 C.Ciasto po upieczeniu przekładamy gotowym kremem .Na wierzchu układamy pomarańcze pokrojone w plasterki i zalewamy tężejącą galaretą.Schładzamy w lodówce do momentu całkowitego stężenia galaretki. Jako,że rant blachy nie jest prostopadły do jej dna -musiałam użyć kartonikowych paseczków Smacznego Latem piekę ciasto ze śliwkami ,korzystając z tego "bazowego " wypieku .Oczywiście śliwki idą z masą do piekarnika. Edytowane 1 Maja 2014 przez Małgoś Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 1 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 1 Maja 2014 (edytowane) "Ciasto 1M (PIERWSZOMAJOWE )" No proszę to ja dzisiaj sobie odpuściłam pieczenie a tu Nasza Małgoś kusi takimi smakołykami mniam.Zaciekawiła mnie jeszcze ta blacha rozciągana... Małgosiu gdzie można ją kupić?? Edytowane 1 Maja 2014 przez @halusia@ Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 1 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 1 Maja 2014 Ja nie mam blachy rozciąganej.To są kartoniki włożone tak ,aby galaretka nie uciekała Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 1 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 1 Maja 2014 Halinko ja widzialam takie rozciagane blachy w Lidl.(nieraz maja takie specjalne tygodniowe oferty) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 1 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 1 Maja 2014 Ja nie mam blachy rozciąganej.To są kartoniki włożone tak ,aby galaretka nie uciekała O kurcze... fajnie to wymyśliłaś Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 5 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 5 Października 2014 Zostałam ostatnio obdarowana przez swoją koleżankę takim oto urządzeniem do mielenia maku. Macie może jakieś doświadczenia z tym "ustrojstwem"? Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 5 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 5 Października 2014 No co... Trzeba przykręcić do stołu, wsypać ''zaparzony'' mak ... i.... kręcić korbką Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 5 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 5 Października 2014 (edytowane) To i ja wiem... chodzi mi raczej o to czy mak będzie miał taką samą konsystencję, jak przemielony przez maszynkę,Ja tu widzę,że cały pic polega na tarciu ziarenek..Poza tym jest to niewielkie urządzenie ..więc chyba trzeba być cierpliwym albo... mielić maszynką elektryczną Edytowane 5 Października 2014 przez Małgoś Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 5 Października 2014 wsypać ''zaparzony'' mak .. Małgoś,ta maszynka zrobiona jest na wzór starodawnych młynków do maku. Tamte młynki rozcierały suchy mak a i przepisy kuchenne odnosiły się do takiego maku.Spóbuj najpierw przemleć bez parzenia. Sama noszę mak do cukiernika, który miele go na sucho. Uważam, że jest lepszy. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 5 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 5 Października 2014 Dziękuję EAnno Bardzo cenna porada . Na pewno wypróbuję mielenie na sucho . Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 7 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 7 Października 2014 Dzisiaj machnęłam paszteciki z farszem mięsnym z wołowiny. Dodałam do farszu pieczarki i cebulkę. Z kilograma mąki wyszły dwie spore blachy ,dlatego większość powędruje do zamrażarki. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.