Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

ANNAM  - Anuś sorki że u Ciebie zapytam ją -   czy marynujesz chili , albo czy robisz sos , czy tylko suszysz.../

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/12/#findComment-467506
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 461
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Jumbo, ja mam w ogrodzie chili caly czas, zima rowniez mam owoce, wiec jak potrzebuje to mam swieze. Teraz to co zerwalam ( zrywam, bo inaczej nie rodzi mi tak duzo) to juz wysuszone i zmielone jest. Kiedys robilam rosne sosy teraz juz nie. W salewach octowych nam nie podchodzi . Moze pozniej zrobie odrobine chutney . Teraz zamyslam zrobic tylko taka zmielona w sloiku bez niczego.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/12/#findComment-467510
Udostępnij na innych stronach

 

 

ANNAM - Anuś sorki że u Ciebie zapytam ją -

Jumbo .. zawsze jesteś tu mile widziany :D pytaj ile chcesz i kogo chcesz :D

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/12/#findComment-467512
Udostępnij na innych stronach

...zazdroszczę ogrodu Tobie - uwielbiam chili - no może moja wątroba czasem protestuje - ale pycha.... :facepalm:

 

Anuś - wiem ...ale czasem wypada być grzecznym :angel:  , bo na innych postach to wiesz jaka ze mnie płynie "miłość bliźniego" :devil:

Edytowane przez jumbo

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/12/#findComment-467515
Udostępnij na innych stronach

Jumbo, moj ogrod jest w skrzyniach i doniczkach. Ale tak ustawilam, ze mam kilkuletnie juz chili i papryki. Na wiosne one tylko brzeydko wygladaja, liscie sa takie poszarpane, rzyzolke, jedka zaraz ,jak tylko cieplo poczuja odbijaja nowe i mam szybko owoce. To samo jest od 2ch lat z papryka. Nie  sadze nowych krzakow, tylko caly czas mam to samoi ladnie rodza.

 W zimie tez dobrze rosna buraki ( te to na okragly rok) i salata, ale ta juz odrobine wolniej . 

 No i czesc ziol spokojnie zyje tutaj zima, np. rosyjski taragon czy tymianek, majeranek i oregano. Koperek rosnie ,ale taki niesmialy, jednak do obiadow mam swoj, a piertuszka zielona( ta zwykla, nie szarpiatka, bo tej to nie znosze) jest jak chwast. Ciagle i ciagle wszedzie.  No i troche tutejszych, melisa, lemon myrtle, tee bush( zima kwitnie).

 Z kwiatow, roze nawet kwoitna zima, a do tego w zimie mamy cytrusy, bo to drzewa ,gdzie owoce wlasnie zima dojrzewaja.

Taragon francuzki, lubczyk  i bazylia niestety obumieraja na zime. Jednak temperatur jest za niska dla tych ziol.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/12/#findComment-467519
Udostępnij na innych stronach

Tak jak pisała AnnaM , chodziło mi o tą właśnie fotkę co wstawiałem na SB , fakt mogłem dopisać że to o SB chodziło
Sorki wielkie że zamieszałem

Edytowane przez paolodoro

całe życie się uczę , a czy się nauczę...

http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/12/#findComment-467572
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Coś tam już działam :) choć dopiero początek sezonu. Pierwsze w tym sezonie były słoiki z dynią ( miałam zrobione puree z dyni i zamrożone)  z dodatkiem świeżego ananasa, którego robiłam również w wersji smażonej ... do przekładania ciast

post-53395-0-19729300-1467657568_thumb.jpg

A później przyszła kolej na truskawki :) Jest zrobiony sok i frużelina. To tylko część tego. Po troszeczku będę pokazywać po kilka słoików, aby później jak w poprzednim roku zrobić końcową fotkę mojej piwniczki. :D Oby półek tylko starczyło ;)

post-53395-0-74948300-1467657456_thumb.jpgpost-53395-0-72981600-1467657641_thumb.jpg

post-53395-0-66065500-1467657703_thumb.jpg

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/12/#findComment-505366
Udostępnij na innych stronach

Aniu, czy mozesz podac swoj przepis na fruzeline prosze. 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/12/#findComment-505370
Udostępnij na innych stronach

No moja droga :clap: :clap: :clap: :clap:  Ja w tym roku z dżemami  tak tylko troszkę poszaleję ;)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/12/#findComment-505410
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

 

 

Coś tam już działam

 

W Twoim wykonaniu "troszkę" oznacza jakieś 200 kg owocu.... :rolleyes:  :facepalm:  :laugh:  :laugh:  :laugh: 

 

Smakowicie wygląda..... jak to Twoje nowe ranczo zacznie obradzać w owoce i warzywa to Twoja kuchnia rozgrzeje się chyba do czerwoności :D  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/12/#findComment-505411
Udostępnij na innych stronach

 Ania powinna zbudowac letnia kuchnie na ziemi, aby nie tracic czasu na jazde z ziemi do kuchni i z kuchni na ziemie  :tongue:  ;)  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/12/#findComment-505414
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ania podobno już ma na Ranczu jakieś miejsce do przerobu... ale się jeszcze nie "pochwaliła"

:) .... yhyyyy....w tzw międzyczasie parking podziemny zrobiła z adaptacją na pieczarkarnię.... :laugh: :laugh: :laugh:

---------

Anuś... obdarowan zostałem 2 litrami jagód masz jakiś plan?

Zwracam się jako do Fachowczyni... :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/12/#findComment-505457
Udostępnij na innych stronach

 

 

Anuś... obdarowan zostałem 2 litrami jagód masz jakiś plan?

nALEWKĘ :tongue:

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/12/#findComment-505461
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pierogi rób ;)

... nie brałem tego pod uwagę :) dziękuję Rr  :thumbsup: 

....Ela :D

Odtumaniłem się troszkę... i zrobię również barwnik do sera, barwnik do wina i "w sosie własnym".... na zizimę :brr:  ..... :frantics::w00t:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/12/#findComment-505469
Udostępnij na innych stronach

Aniu, czy mozesz podac swoj przepis na fruzeline prosze. 

Aniu .. owoce zasypuje cukrem i powoli podgrzewam, nie mieszam, tylko potrząsam garnkiem co jakiś czas. I tak przez dwa dni, po około 40 minut. Następnie w szklance wody rozprowadzam dwie łyżki mąki ziemniaczanej i wlewam do owoców. Delikatnie wszystko mieszam i przekładam gorące do słoików. Ilość cukru zależy od rodzaju owoców. Truskawki są bardziej słodkie od wiśni czy jagód. W przepisie było na 1 kg owoców 35 dag cukru.

Spotkałam się w przepisach, z dodawaniem żelatyny lub agaru. 

 

 Ania powinna zbudowac letnia kuchnie na ziemi, aby nie tracic czasu na jazde z ziemi do kuchni i z kuchni na ziemie  :tongue:  ;)  :D

Aniu .. letnia kuchnia na ranczo powstaje :D brakuje mi kilku drobnych rzeczy i moja przetwórnia ruszy :D

Mam kuchnie gazową, małą lodówkę .. wszystko z odzysku, ale wygląda prawie jak nowe, a najważniejsze, ze zdobyczy to stół drewniany długości 4,0 metrów, przytargany z sali weselnej, gdzie nastąpiła wymiana na nowe :D.   .Pochwalę się tym przysposobionym pomieszczeniem za kilka dni  :D

 

yhyyyy....w tzw międzyczasie parking podziemny zrobiła z adaptacją na pieczarkarnię....

 

Ziezielony :laugh:

 

Anuś... obdarowan zostałem 2 litrami jagód masz jakiś plan? Zwracam się jako do Fachowczyni... :)

 

To zależy co lubisz :D Pierogi zaproponował Roger, Nalewkę Ela. A ja proponuję zrobić dżem, frużelinę do ciasta, albo po prostu zamrozić .. będą na bułki z jagodami zimą.

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/12/#findComment-505510
Udostępnij na innych stronach

:) Właśnie kończę pasteryzować.... Dziękuję, na zakiedyś się wynajdzie :)

Melduję....

- wybrałem listki i śmieci

- przepłukałem na durszlaku

- do gara- 2 kg jagód

- 3 duralexy (chyba 3x200 gr) cukru

- podgrzać, czasem mieszając

- nad miską durszlak, owoce w słoiki do 4/5

- dopełnić sokiem

- pozostały sok do słoiczków

- pozakręcać, popasteryzować

- pokrywkiem w dół i rano opisać

:D

....Howgh :laugh:

Edytowane przez ziezielony
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/12/#findComment-505525
Udostępnij na innych stronach

 

 

Właśnie kończę pasteryzować.... Dziękuję, na zakiedyś się wynajdzie

Zdolny chłopak :D zawsze możesz pytać .. chętnie pomogę :) pokażesz te słoiczki ? ;)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/12/#findComment-505535
Udostępnij na innych stronach

:) Moją domeną jest koślawość, dziedziną niedoróbki lecz na sugestię Gospodyni :blush: ośmielę się sparszywić ten wątek i jutro zamieszczę zdjęcia :):thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/12/#findComment-505537
Udostępnij na innych stronach

:) Zdjęcia...

Jaaa....godowe :D

Pasteryzacja w starych prodiżach pasteryzacyjnych....

 

post-52358-0-75873400-1467793006_thumb.jpg

 

Ja...godowe, grupowe.

W małych sok w większych "w sosie własnym na słodko"

 

post-52358-0-94746000-1467793154_thumb.jpg

 

Pokrywek z opisem... :D

 

post-52358-0-72253600-1467793240_thumb.jpg

 

-----------------

Jeszcze mi się przypomniało... wody dodałem jak podgrzewałem jagody, ze dwie szklanki.... howgh :D

Edytowane przez ziezielony
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/12/#findComment-505594
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zdjęcia... Ja....godowe :D

No i ''piknie'' Panie :D:clap: teraz czekam na kolejne słoikowe przetwórstwo w Twoim wykonaniu ;) sezon wszak dopiero się zaczął :D

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/12/#findComment-505595
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

nia powinna zbudowac letnia kuchnie na ziemi, aby nie tracic czasu na jazde z ziemi do kuchni i z kuchni na ziemie

Aniu .. kuchnia na ranczo stworzona .. sprzęt kupiony używany ale w dobrym stanie :) i zaczęłam na dobre swoje przetwórstwo :) słoiki jeszcze nie przyozdobione, ale nie mam teraz czasu .. za kilka dni będą już ładnie ubrane :)

Plony na fotkach to efekt dwudniowej mojej nieobecności na polu, z powodu deszczu w ostatni weekend.. trochę tego się nazbierało ;)

soki i dżemy, ogórki pod różną postacią .. owoce zbierane przeze mnie u znajomych .. czarna porzeczka i zapomniana już przez Nas mirabelka.

post-53395-0-28245900-1470337745_thumb.jpgpost-53395-0-85386300-1470337774_thumb.jpg

post-53395-0-49012500-1470337795_thumb.jpgpost-53395-0-05140400-1470337816_thumb.jpg

post-53395-0-91417200-1470337844_thumb.jpg

I ostatni mój zakup :D zapłaciłam za niego stówkę :D chyba było warto :)

post-53395-0-23117000-1470337866_thumb.jpg

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/12/#findComment-509059
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.