jumbo Opublikowano 9 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #276 Opublikowano 9 Stycznia 2016 ANNAM - Anuś sorki że u Ciebie zapytam ją - czy marynujesz chili , albo czy robisz sos , czy tylko suszysz.../ Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/12/#findComment-467506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 9 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #277 Opublikowano 9 Stycznia 2016 Jumbo, ja mam w ogrodzie chili caly czas, zima rowniez mam owoce, wiec jak potrzebuje to mam swieze. Teraz to co zerwalam ( zrywam, bo inaczej nie rodzi mi tak duzo) to juz wysuszone i zmielone jest. Kiedys robilam rosne sosy teraz juz nie. W salewach octowych nam nie podchodzi . Moze pozniej zrobie odrobine chutney . Teraz zamyslam zrobic tylko taka zmielona w sloiku bez niczego. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/12/#findComment-467510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 9 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #278 Opublikowano 9 Stycznia 2016 ANNAM - Anuś sorki że u Ciebie zapytam ją - Jumbo .. zawsze jesteś tu mile widziany pytaj ile chcesz i kogo chcesz Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/12/#findComment-467512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 9 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #279 Opublikowano 9 Stycznia 2016 (edytowane) ...zazdroszczę ogrodu Tobie - uwielbiam chili - no może moja wątroba czasem protestuje - ale pycha.... Anuś - wiem ...ale czasem wypada być grzecznym , bo na innych postach to wiesz jaka ze mnie płynie "miłość bliźniego" Edytowane 9 Stycznia 2016 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/12/#findComment-467515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 9 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #280 Opublikowano 9 Stycznia 2016 Jumbo, moj ogrod jest w skrzyniach i doniczkach. Ale tak ustawilam, ze mam kilkuletnie juz chili i papryki. Na wiosne one tylko brzeydko wygladaja, liscie sa takie poszarpane, rzyzolke, jedka zaraz ,jak tylko cieplo poczuja odbijaja nowe i mam szybko owoce. To samo jest od 2ch lat z papryka. Nie sadze nowych krzakow, tylko caly czas mam to samoi ladnie rodza. W zimie tez dobrze rosna buraki ( te to na okragly rok) i salata, ale ta juz odrobine wolniej . No i czesc ziol spokojnie zyje tutaj zima, np. rosyjski taragon czy tymianek, majeranek i oregano. Koperek rosnie ,ale taki niesmialy, jednak do obiadow mam swoj, a piertuszka zielona( ta zwykla, nie szarpiatka, bo tej to nie znosze) jest jak chwast. Ciagle i ciagle wszedzie. No i troche tutejszych, melisa, lemon myrtle, tee bush( zima kwitnie). Z kwiatow, roze nawet kwoitna zima, a do tego w zimie mamy cytrusy, bo to drzewa ,gdzie owoce wlasnie zima dojrzewaja.Taragon francuzki, lubczyk i bazylia niestety obumieraja na zime. Jednak temperatur jest za niska dla tych ziol. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/12/#findComment-467519 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 10 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #281 Opublikowano 10 Stycznia 2016 (edytowane) Tak jak pisała AnnaM , chodziło mi o tą właśnie fotkę co wstawiałem na SB , fakt mogłem dopisać że to o SB chodziłoSorki wielkie że zamieszałem Edytowane 10 Stycznia 2016 przez paolodoro Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/12/#findComment-467572 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 4 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #282 Opublikowano 4 Lipca 2016 Coś tam już działam choć dopiero początek sezonu. Pierwsze w tym sezonie były słoiki z dynią ( miałam zrobione puree z dyni i zamrożone) z dodatkiem świeżego ananasa, którego robiłam również w wersji smażonej ... do przekładania ciastA później przyszła kolej na truskawki Jest zrobiony sok i frużelina. To tylko część tego. Po troszeczku będę pokazywać po kilka słoików, aby później jak w poprzednim roku zrobić końcową fotkę mojej piwniczki. Oby półek tylko starczyło Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/12/#findComment-505366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 4 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #283 Opublikowano 4 Lipca 2016 Aniu, czy mozesz podac swoj przepis na fruzeline prosze. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/12/#findComment-505370 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 5 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #284 Opublikowano 5 Lipca 2016 No moja droga :clap: :clap: Ja w tym roku z dżemami tak tylko troszkę poszaleję Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/12/#findComment-505410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 5 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #285 Opublikowano 5 Lipca 2016 Coś tam już działam W Twoim wykonaniu "troszkę" oznacza jakieś 200 kg owocu.... Smakowicie wygląda..... jak to Twoje nowe ranczo zacznie obradzać w owoce i warzywa to Twoja kuchnia rozgrzeje się chyba do czerwoności Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/12/#findComment-505411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 5 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #286 Opublikowano 5 Lipca 2016 Ania powinna zbudowac letnia kuchnie na ziemi, aby nie tracic czasu na jazde z ziemi do kuchni i z kuchni na ziemie Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/12/#findComment-505414 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 5 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #287 Opublikowano 5 Lipca 2016 Ania podobno już ma na Ranczu jakieś miejsce do przerobu... ale się jeszcze nie "pochwaliła" .... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/12/#findComment-505415 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 5 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #288 Opublikowano 5 Lipca 2016 Ania podobno już ma na Ranczu jakieś miejsce do przerobu... ale się jeszcze nie "pochwaliła" .... yhyyyy....w tzw międzyczasie parking podziemny zrobiła z adaptacją na pieczarkarnię.... :laugh: ---------Anuś... obdarowan zostałem 2 litrami jagód masz jakiś plan?Zwracam się jako do Fachowczyni... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/12/#findComment-505457 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 5 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #289 Opublikowano 5 Lipca 2016 Pierogi rób Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/12/#findComment-505459 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 5 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #290 Opublikowano 5 Lipca 2016 Anuś... obdarowan zostałem 2 litrami jagód masz jakiś plan? nALEWKĘ Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/12/#findComment-505461 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 5 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #291 Opublikowano 5 Lipca 2016 Pierogi rób ... nie brałem tego pod uwagę dziękuję Rr ....Ela Odtumaniłem się troszkę... i zrobię również barwnik do sera, barwnik do wina i "w sosie własnym".... na zizimę ..... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/12/#findComment-505469 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 5 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #292 Opublikowano 5 Lipca 2016 Aniu, czy mozesz podac swoj przepis na fruzeline prosze. Aniu .. owoce zasypuje cukrem i powoli podgrzewam, nie mieszam, tylko potrząsam garnkiem co jakiś czas. I tak przez dwa dni, po około 40 minut. Następnie w szklance wody rozprowadzam dwie łyżki mąki ziemniaczanej i wlewam do owoców. Delikatnie wszystko mieszam i przekładam gorące do słoików. Ilość cukru zależy od rodzaju owoców. Truskawki są bardziej słodkie od wiśni czy jagód. W przepisie było na 1 kg owoców 35 dag cukru.Spotkałam się w przepisach, z dodawaniem żelatyny lub agaru. Ania powinna zbudowac letnia kuchnie na ziemi, aby nie tracic czasu na jazde z ziemi do kuchni i z kuchni na ziemie Aniu .. letnia kuchnia na ranczo powstaje brakuje mi kilku drobnych rzeczy i moja przetwórnia ruszy Mam kuchnie gazową, małą lodówkę .. wszystko z odzysku, ale wygląda prawie jak nowe, a najważniejsze, ze zdobyczy to stół drewniany długości 4,0 metrów, przytargany z sali weselnej, gdzie nastąpiła wymiana na nowe . .Pochwalę się tym przysposobionym pomieszczeniem za kilka dni yhyyyy....w tzw międzyczasie parking podziemny zrobiła z adaptacją na pieczarkarnię.... Ziezielony Anuś... obdarowan zostałem 2 litrami jagód masz jakiś plan? Zwracam się jako do Fachowczyni... To zależy co lubisz Pierogi zaproponował Roger, Nalewkę Ela. A ja proponuję zrobić dżem, frużelinę do ciasta, albo po prostu zamrozić .. będą na bułki z jagodami zimą. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/12/#findComment-505510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 5 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #293 Opublikowano 5 Lipca 2016 (edytowane) Właśnie kończę pasteryzować.... Dziękuję, na zakiedyś się wynajdzie Melduję....- wybrałem listki i śmieci- przepłukałem na durszlaku- do gara- 2 kg jagód- 3 duralexy (chyba 3x200 gr) cukru- podgrzać, czasem mieszając- nad miską durszlak, owoce w słoiki do 4/5- dopełnić sokiem- pozostały sok do słoiczków- pozakręcać, popasteryzować- pokrywkiem w dół i rano opisać ....Howgh Edytowane 5 Lipca 2016 przez ziezielony Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/12/#findComment-505525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 5 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #294 Opublikowano 5 Lipca 2016 Właśnie kończę pasteryzować.... Dziękuję, na zakiedyś się wynajdzie Zdolny chłopak zawsze możesz pytać .. chętnie pomogę pokażesz te słoiczki ? Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/12/#findComment-505535 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 5 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #295 Opublikowano 5 Lipca 2016 Moją domeną jest koślawość, dziedziną niedoróbki lecz na sugestię Gospodyni ośmielę się sparszywić ten wątek i jutro zamieszczę zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/12/#findComment-505537 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 6 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #296 Opublikowano 6 Lipca 2016 (edytowane) Zdjęcia...Jaaa....godowe Pasteryzacja w starych prodiżach pasteryzacyjnych.... Ja...godowe, grupowe.W małych sok w większych "w sosie własnym na słodko" Pokrywek z opisem... -----------------Jeszcze mi się przypomniało... wody dodałem jak podgrzewałem jagody, ze dwie szklanki.... howgh Edytowane 6 Lipca 2016 przez ziezielony Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/12/#findComment-505594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 6 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #297 Opublikowano 6 Lipca 2016 Zdjęcia... Ja....godowe No i ''piknie'' Panie teraz czekam na kolejne słoikowe przetwórstwo w Twoim wykonaniu sezon wszak dopiero się zaczął Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/12/#findComment-505595 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 6 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #298 Opublikowano 6 Lipca 2016 Anuś z takimi trenerami to łatwizna ....dołożę starań wielu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/12/#findComment-505597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 4 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #299 Opublikowano 4 Sierpnia 2016 nia powinna zbudowac letnia kuchnie na ziemi, aby nie tracic czasu na jazde z ziemi do kuchni i z kuchni na ziemieAniu .. kuchnia na ranczo stworzona .. sprzęt kupiony używany ale w dobrym stanie i zaczęłam na dobre swoje przetwórstwo słoiki jeszcze nie przyozdobione, ale nie mam teraz czasu .. za kilka dni będą już ładnie ubrane Plony na fotkach to efekt dwudniowej mojej nieobecności na polu, z powodu deszczu w ostatni weekend.. trochę tego się nazbierało soki i dżemy, ogórki pod różną postacią .. owoce zbierane przeze mnie u znajomych .. czarna porzeczka i zapomniana już przez Nas mirabelka.I ostatni mój zakup zapłaciłam za niego stówkę chyba było warto Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/12/#findComment-509059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 4 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #300 Opublikowano 4 Sierpnia 2016 No ładnie, ładnie... kolorowo, Anuś trzymaj słoiczki to się wymienimy za jakieś papryczki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/12/#findComment-509060 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.