electra Opublikowano 28 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #376 Opublikowano 28 Czerwca 2019 Fajnie ze znow jestes ! ja dzemow mam spory zapas , za kardamonem nie przepadam wiec wole truskawka + wanilja mam jeszcze pomysla na wariacje ogorkowa bo jestem w Pl to musze cos zrobic jak na razie malosolne na tapecie :-) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/16/#findComment-634026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 1 Lipca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #377 Opublikowano 1 Lipca 2019 Dziękuję Wam, za miłe powitanie , kurcze jeszcze mnie pamiętacie jeśli pogoda będzie dla Nas łaskawsza to będą zbiory i przetwory Pozdrawiam Wszystkich A. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/16/#findComment-634194 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 1 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #378 Opublikowano 1 Lipca 2019 Anuś my pamiętamy choć czasem sobie myślałam ,że to Ty o nas zapomniałaś - dlaczego Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/16/#findComment-634195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 1 Lipca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #379 Opublikowano 1 Lipca 2019 Anuś my pamiętamy choć czasem sobie myślałam ,że to Ty o nas zapomniałaś - dlaczego Dziękuję Olga Odpowiedzi na trudne pytania zostawmy na później Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/16/#findComment-634198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 2 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #380 Opublikowano 2 Lipca 2019 jeszcze mnie pamiętacie Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/16/#findComment-634261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 16 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #381 Opublikowano 16 Lipca 2019 AAAAAAnuś... miło, bardzo miło.... :D Dawaj, dawaj z tymi pokrywkami... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/16/#findComment-635122 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #382 Opublikowano 16 Lipca 2019 Dawaj, dawaj Anuś. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/16/#findComment-635151 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 16 Lipca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #383 Opublikowano 16 Lipca 2019 Ostatnio z pracy prawie nie wychodzę, wiadomo młodzież poczuła wolność na wakacjach i związane z tym pokusy trochę fotek się uzbierało przez te prawie trzy lata. Nowe rzeczy też robię, więc proszę o chwilkę cierpliwości . Na spokojnie przejrzę i wrzucę coś nowego, nie tylko w tym temacie. Muszę tylko złapać oddech Jeszcze raz dziękuję za miłe przywitanie. PozdrawiamA. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/16/#findComment-635170 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #384 Opublikowano 16 Lipca 2019 Łap, łap oddech i dawaj. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/16/#findComment-635171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 16 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #385 Opublikowano 16 Lipca 2019 Jeszcze raz dziękuję za miłe przywitanie. Anuś jak miło, że w końcu jesteś Nowe rzeczy też robię, więc proszę o chwilkę cierpliwości Doczekać się nie mogę, pozdrawiam serdecznie. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/16/#findComment-635189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 19 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #386 Opublikowano 19 Lipca 2019 Czekam z niecierpliwoscia Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/16/#findComment-635337 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 21 Lipca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #387 Opublikowano 21 Lipca 2019 Trochę mnie tu nie było, ale fotki pstrykałam być może moi znajomi z FB już je widzieli, ale nie każdy ma konto, więc wstawiam. To są zdjęcia z poprzednich dwóch sezonów, przetwory nowe, bo inne już tu były. Jeżeli coś komuś ''wpadnie w oko'' to chętnie podam przepis, chociaż to takie zwykłe rzeczy i pewnie wiele osób to robi. Owoce lipy ''a'la kapary Papryka ostra i słodka nadziewana kiszoną kapustą w zalewie octowej. Jadłam kiedyś taka zrobioną na Węgrzech, smak wyborny. Moja nieco odbiega od oryginału, ale i tak jest smaczna. I początek tego sezonu. Dżem truskawkowy z kwiatem z czarnego bzu. cdn... Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/16/#findComment-635566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 21 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #388 Opublikowano 21 Lipca 2019 Owoce lipy ''a'la kapary Coś nowego Poproszę przepis, jutro przyjrzę się swojej lipce.Mam taką 120 letnią ale w tym roku bardzo słabo kwitłato pewnie i owocków bedzie mało.Anuś, podrzuć na priv link do swojego fb Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/16/#findComment-635571 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 22 Lipca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #389 Opublikowano 22 Lipca 2019 Poproszę przepis, jutro przyjrzę się swojej lipce.Mam taką 120 letnią ale w tym roku bardzo słabo kwitłato pewnie i owocków bedzie mało. Alinka niestety w tym roku może być krucho z tymi owocami. U mnie praktycznie nie ma.Przepis prosty. Pomysł zaczerpnięty z popularnego dość blogu, nieco przeze mnie zmodyfikowany .Składniki :uzbierałam 1,5 szklanki takiej po 200 ml owoców lipy ( strasznie żmudne zajęcie) wrzuciłam je na wrzątek ( 1 litr wody i 2 łyżki soli niejodowanej) gotowałam je około 10 minut na wolnym ogniuPrzygotowałam zalewę400 ml octu winnego białego 6 %100 ml wodyjedna duża cebula2 ząbki czosnkuokoło 10 ziaren pieprzu ( nie napiszę że to około pół łyżeczki bo mi się zaraz za tą łyżeczkę po głowie dostanie ) dwa liście laurowe1 łyżeczka białej gorczycy ( jednak muszę użyć słowa łyżeczka ) 6 łyżeczki cukru1 łyżeczka estragonu suszonego, lub dwie małe gałązki świeżego.Zalewę z dodatkami gotować przez około 10 minut, a następnie przelać przez sito. Do uzyskanego płyny dodać owoce lipy, które wcześniej były obgotowane w osolonej wodzie i gotować razem około 10 minut, też na wolnym ogniu. Gorące przekładać do słoików, zakręcić i gotowe Zaznaczam, że owoce muszą być zielone i miękkie, pokryte lekko meszkiem. Gdy są już twarde to nie nadają się do przetworzenia. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/16/#findComment-635678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 23 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #390 Opublikowano 23 Lipca 2019 Dżem truskawkowy z kwiatem z czarnego bzu Mistrzówka to świetna kompozycja Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/16/#findComment-635714 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 23 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #391 Opublikowano 23 Lipca 2019 U nas w tym roku bzu bylo mega duzo za to truskawki cena raczej nie do przerobow , piekne Aniu te twoje sloiczki az milo sie patrzy Ja zrobic to moge ale do ozdabiania nie mam reki ..Aniu ta folja pod nakretka w jakim celu? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/16/#findComment-635726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 23 Lipca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #392 Opublikowano 23 Lipca 2019 (edytowane) Aniu ta folja pod nakretka w jakim celu?Electra ..to jest na wierzchu nakrętki, ta folia to kawałek rękawa do pieczenia mięsa pocięty na małe kawałki tak sobie wymyśliłam, żeby jakoś było inaczej. Córka trochę jeździ po świecie i gdzie znajdzie jakieś ozdoby przydatne na słoiki to kupuje, ale to ciągle mało. Pierwszy mój post był z przepisem na dżem pomarańczowy. Od kilku sezonów dwóch, może trzech robię taką konfiturę z dodatkiem gorzkiej czekolady. Edytowane 23 Lipca 2019 przez Anuś Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/16/#findComment-635763 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #393 Opublikowano 23 Lipca 2019 Od kilku sezonów dwóch, może trzech robię taką konfiturę Kiedy Wy to zjadacie?znalazłam u siebie konfiturę truskawkową z 2007 roku Dodam, że przestrzegam FIFO, czyli:First input ,first output Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/16/#findComment-635767 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wieloś Opublikowano 23 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #394 Opublikowano 23 Lipca 2019 Aniu, jak zawsze wszystko wygląda i smakuje wspaniale, wiem bo miałem okazję próbować, nie wiem jak teraz, ale nie wszyscy wiedzą, że Ty to robisz na 4 piętrze i znosisz do piwnicy, by potem to rozdać wśród znajomych ! Podziwiam i pozdrawiam ! Do miluśkiego Anuś Cytuj wieloś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/16/#findComment-635772 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 24 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #395 Opublikowano 24 Lipca 2019 Aha..myslalam ze to pod nakretka ..okulary trza se sprawic mocniejsze , konfiture z pomaranczy lubie ale nie z czekolada ..wiem ze pasuje ale ja nie lubie tego polaczenia , U mnie skromnie jak na razie , ale zapasow dzemokonfiturowych jest jeszcze ,wczoraj przetarlam czarna porzeczke i bedzie mus , Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/16/#findComment-635800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 28 Lipca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #396 Opublikowano 28 Lipca 2019 Aniu nie wiem jak teraz, ale nie wszyscy wiedzą, że Ty to robisz na 4 piętrze i znosisz do piwnicy, by potem to rozdać wśród znajomych ! Grzesiu trochę się zmieniło :)mam kawałek ziemi i tak mam letnią kuchnię tak więc prosto z pola wszystko robię na miejscu, ''targam'' do auta i zawożę do piwnicy. Reszta się nie zmieniła nadal kto chce, dostaje ode mnie na jesień koszyk przetworów. Zostaje trochę dla moich dzieci, które co jakiś czas wpadają i zabierają. Nadal zajęcie to sprawia mi ogromną przyjemność, a rozdawanie jeszcze większą. Dzisiaj skromnie, bo w domu zrobiłam kolejne dżemy metodą janginizacji. Jest to metoda polegająca dodawaniu do owoców soli, która powoduje, że wydobywa się z nich słodycz naturalna, puszczają one więcej soku i przetwory zachowują naturalny kolor. Na początku po dodaniu odrobiny soli ( ja dodałam gruboziarnistą do przetworów) podobno można użyć również himalajskiej lub morskiej. wyczuwa się nieco słony posmak. Jednak w miarę duszenia tych owoców w soku własnym smak powoli zmienia się w słodki .Jak dla mnie nie wszystkie owoce nadają się do przetworzenia w taki sposób. nie zrobię na pewno tak dżemu wiśniowego, bo jak dla mnie są one zbyt kwaśne ( dodam cukier trzcinowy).Miałam 1.3 kg swoich brzoskwiń. Sparzyłam je wrzątkiem, następnie do zimnej wody, szybciej można obrać je ze skórki. Usunęłam pestki i włożyłam do garnka o grubym dnie. Dodałam soli w ilości 2 g i powoli zaczęłam proces duszenia. Owoce mimo, że były bardzo mięsiste, oddały sporo soku. Dodam jeszcze, że po kilku minutach od rozpoczęcia ich duszenia potraktowałam ich odrobinę tłuczkiem do ziemniaków.Po około 40 minutach dżem był słodki. Na pewno dla kogoś kto lubi bardzo słodkie przetwory metoda ta nie sprawdzi się .Na koniec dodałam pół łyżeczki pektyn, które nie mają żadnych ''ulepszaczy'', więc przetwory poddałam krótkiej pasteryzacji- 7 minut . Robiłłam podobną metodą również dżem z malin.Dzisiejszy dżem. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/16/#findComment-636231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wieloś Opublikowano 28 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #397 Opublikowano 28 Lipca 2019 (edytowane) Oj zapomniałem, że masz inną lokalizację, ale serducho to samo ,Pozdawiam Edytowane 29 Lipca 2019 przez Anuś Cytuj wieloś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/16/#findComment-636261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 29 Lipca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #398 Opublikowano 29 Lipca 2019 Trochę poszperałam w swoim archiwum i znalazłam kolejne przetwory, których tutaj nie prezentowałam.Pieczona papryka z czosnkiem i bazylią, w zalewie lekko octowej i grilowany bakłażan, cukinia i znowu pieczona papryka, tym razem ze świeżym curry włoskim, rozmarynem, w wersji z czerwoną cebulą, lub czosnkiem.Zalewa do tych przetworów :8 szklanek wody ( 250 ml)1 szklanka octu 10%2 łyżki soli6 łyżek stołowych cukruPrzyprawy :łyżeczka gorczycy białej4-5 ziaren ziela angielskiego10-12 ziaren pieprzu czarnego2-3 liście lauroweWszystko zagotować. W przypadku mixu warzyw nie dodaję pieprzu. Dodaję kolorowy na końcu bezpośrednio do słoika. Pasteryzacja krótka 5-6 minut. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/16/#findComment-636361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 29 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #399 Opublikowano 29 Lipca 2019 Pieczona papryka z czosnkiem Uwielbiam. Cały Kaukaz i Bałkany zajadają się tym specjałem. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/16/#findComment-636362 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #400 Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Pasta dla córki wegetarianki. Zrobiona ze szpinaku, pieczonej papryki i bakłażana, z tego ostatniego po upieczenie wydrążyłam miąższ . Dodałam również groszek wcześniej ugotowany. Z przypraw sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, odrobinę czubrycy zielonej i roztarty na miazgę czosnek, który wcześniej piekł się z papryką w piekarniku. Każdy ma inne gusta smakowe, więc ilość przypraw to sprawa indywidualna. Pasteryzacja w słoikach 15 minut. jedyna uciążliwa czynność to zblendowanie składników. Warzywa które są pieczone w piekarniku smaruje wcześniej oliwą. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/16/#findComment-637400 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.