Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Fajnie ze znow jestes ! ja dzemow mam spory zapas , za kardamonem nie przepadam wiec wole truskawka + wanilja 

 mam jeszcze pomysla na wariacje ogorkowa bo jestem w Pl to musze cos zrobic jak na razie malosolne na tapecie :-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/16/#findComment-634026
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 461
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Dziękuję Wam, za miłe powitanie :), kurcze jeszcze mnie pamiętacie  :laugh:  jeśli pogoda będzie dla Nas łaskawsza to będą zbiory i przetwory :)

Pozdrawiam Wszystkich :)

A.

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/16/#findComment-634194
Udostępnij na innych stronach

Anuś my pamiętamy choć czasem sobie myślałam ,że to Ty o nas zapomniałaś  - dlaczego :(

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/16/#findComment-634195
Udostępnij na innych stronach

Anuś my pamiętamy choć czasem sobie myślałam ,że to Ty o nas zapomniałaś  - dlaczego :(

Dziękuję Olga  :kiss::heart:

Odpowiedzi na trudne pytania zostawmy na później ;)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/16/#findComment-634198
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dawaj, dawaj Anuś. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/16/#findComment-635151
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio z pracy prawie nie wychodzę, wiadomo młodzież poczuła wolność na wakacjach i związane z tym pokusy ;) trochę fotek się uzbierało przez te prawie trzy lata.  Nowe rzeczy też robię, więc proszę o chwilkę cierpliwości :D . Na spokojnie przejrzę i wrzucę coś nowego, nie tylko w tym temacie. Muszę tylko złapać oddech  :D 

Jeszcze raz dziękuję za miłe przywitanie. :D 

Pozdrawiam

A.

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/16/#findComment-635170
Udostępnij na innych stronach

Łap, łap oddech i dawaj. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/16/#findComment-635171
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze raz dziękuję za miłe przywitanie. :D

 

Anuś jak miło, że w końcu jesteś :)

 

 

Nowe rzeczy też robię, więc proszę o chwilkę cierpliwości :D

 

Doczekać się nie mogę, pozdrawiam serdecznie.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/16/#findComment-635189
Udostępnij na innych stronach

Trochę mnie tu nie było, ale fotki pstrykałam :) być może moi znajomi z FB już je widzieli, ale nie każdy ma konto, więc wstawiam. To są zdjęcia z poprzednich dwóch sezonów, przetwory nowe, bo inne już tu były.  Jeżeli coś komuś ''wpadnie w oko'' to chętnie podam przepis, chociaż to takie zwykłe rzeczy i pewnie wiele osób to robi. 

post-53395-0-32615700-1563737807_thumb.jpg

Owoce lipy ''a'la kapary

post-53395-0-35697600-1563737925_thumb.jpg

Papryka ostra i słodka nadziewana kiszoną kapustą w zalewie octowej. Jadłam kiedyś taka zrobioną na Węgrzech, smak wyborny. Moja nieco odbiega od oryginału, ale i tak jest smaczna. :)

post-53395-0-96483900-1563738214_thumb.jpg

I początek tego sezonu. Dżem truskawkowy z kwiatem z czarnego bzu.

post-53395-0-62253100-1563738988_thumb.jpg post-53395-0-17231900-1563738777_thumb.jpg

post-53395-0-54892300-1563738343_thumb.jpg

cdn...

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/16/#findComment-635566
Udostępnij na innych stronach

 

 

Owoce lipy ''a'la kapary

 

Coś nowego :cool: 

Poproszę przepis, jutro przyjrzę się swojej lipce.

Mam taką 120 letnią ale w tym roku bardzo słabo kwitła

to pewnie i owocków bedzie mało.

Anuś, podrzuć na priv link do swojego fb :hug:  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/16/#findComment-635571
Udostępnij na innych stronach

 

Poproszę przepis, jutro przyjrzę się swojej lipce.

Mam taką 120 letnią ale w tym roku bardzo słabo kwitła

to pewnie i owocków bedzie mało.

 

 

Alinka niestety w tym roku może być krucho z tymi owocami. U mnie praktycznie nie ma.

Przepis prosty. Pomysł zaczerpnięty z popularnego dość blogu, nieco przeze mnie zmodyfikowany .

Składniki :

uzbierałam 1,5 szklanki takiej po 200 ml owoców lipy ( strasznie żmudne zajęcie) :D

wrzuciłam je na wrzątek ( 1 litr wody i 2 łyżki soli niejodowanej) gotowałam je około 10 minut na wolnym ogniu

Przygotowałam zalewę

400 ml octu winnego białego 6 %

100 ml wody

jedna duża cebula

2 ząbki czosnku

około 10 ziaren pieprzu ( nie napiszę że to około pół łyżeczki bo mi się zaraz za tą łyżeczkę po głowie dostanie ) :laugh::tongue:

dwa liście laurowe

1 łyżeczka białej gorczycy ( jednak muszę użyć słowa łyżeczka ) :D

6 łyżeczki cukru

1 łyżeczka estragonu suszonego, lub dwie małe gałązki świeżego.

Zalewę z dodatkami gotować przez około 10 minut, a następnie przelać przez sito. Do uzyskanego płyny dodać owoce lipy, które wcześniej były obgotowane w osolonej wodzie i gotować razem około 10 minut, też na wolnym ogniu. Gorące przekładać do słoików, zakręcić i gotowe :)

Zaznaczam, że owoce muszą być zielone i miękkie, pokryte lekko meszkiem. Gdy są już twarde  to nie nadają się do przetworzenia. 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/16/#findComment-635678
Udostępnij na innych stronach

U nas w tym roku bzu bylo mega duzo za to truskawki cena raczej nie do przerobow , piekne Aniu te twoje sloiczki az milo sie patrzy 

Ja zrobic to moge ale do ozdabiania nie mam reki ..

Aniu ta folja pod nakretka w jakim celu?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/16/#findComment-635726
Udostępnij na innych stronach

 

Aniu ta folja pod nakretka w jakim celu?

Electra ..to jest na wierzchu nakrętki,  ta folia to kawałek rękawa do pieczenia mięsa pocięty na małe kawałki :laugh: tak sobie wymyśliłam, żeby jakoś było inaczej. Córka trochę jeździ po świecie i gdzie znajdzie jakieś ozdoby przydatne na słoiki to kupuje, ale to ciągle mało.  :D

Pierwszy mój post był z przepisem na dżem pomarańczowy. Od kilku sezonów dwóch, może trzech robię taką konfiturę z dodatkiem gorzkiej czekolady.

post-53395-0-88397700-1563907971_thumb.jpg

:cool:

Edytowane przez Anuś
Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/16/#findComment-635763
Udostępnij na innych stronach

 

 

Od kilku sezonów dwóch, może trzech robię taką konfiturę

Kiedy Wy to zjadacie?

znalazłam u siebie konfiturę truskawkową z 2007 roku  :thumbsup: 

Dodam, że przestrzegam FIFO, czyli:

First input ,first output  :facepalm:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/16/#findComment-635767
Udostępnij na innych stronach

Aniu, jak zawsze wszystko wygląda i smakuje wspaniale, wiem bo miałem okazję próbować, nie wiem jak teraz, ale nie wszyscy wiedzą, że Ty to robisz na 4 piętrze i znosisz do piwnicy, by potem to rozdać wśród znajomych  :thumbsup:  ! 

Podziwiam i pozdrawiam ! :clap:

Do miluśkiego Anuś  :cool:

wieloś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/16/#findComment-635772
Udostępnij na innych stronach

Aha..myslalam ze to pod nakretka ..okulary trza se sprawic mocniejsze , konfiture z pomaranczy lubie ale nie z czekolada ..wiem ze pasuje ale ja nie lubie tego polaczenia , 

U mnie skromnie jak na razie , ale zapasow dzemokonfiturowych jest jeszcze ,wczoraj przetarlam czarna porzeczke i bedzie mus , 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/16/#findComment-635800
Udostępnij na innych stronach

Aniu nie wiem jak teraz, ale nie wszyscy wiedzą, że Ty to robisz na 4 piętrze i znosisz do piwnicy, by potem to rozdać wśród znajomych  :thumbsup:  ! 

 

Grzesiu trochę się zmieniło :)mam kawałek ziemi i tak mam letnią kuchnię  :) tak więc prosto z pola wszystko robię na miejscu, ''targam'' do auta i zawożę do piwnicy. Reszta się nie zmieniła :D nadal kto chce, dostaje ode mnie na jesień koszyk przetworów. Zostaje trochę dla moich dzieci, które co jakiś czas wpadają i zabierają. Nadal zajęcie to sprawia mi ogromną przyjemność, a rozdawanie jeszcze większą.  

Dzisiaj skromnie, bo w domu zrobiłam kolejne dżemy metodą janginizacji. Jest to metoda polegająca dodawaniu do owoców soli, która powoduje, że wydobywa się z nich słodycz naturalna, puszczają one więcej soku i przetwory zachowują naturalny kolor. Na początku po dodaniu odrobiny soli ( ja dodałam gruboziarnistą do przetworów) podobno można użyć również himalajskiej lub morskiej. wyczuwa się nieco słony posmak. Jednak w miarę duszenia tych owoców w soku własnym smak powoli zmienia się w słodki .

Jak dla mnie nie wszystkie owoce nadają się do przetworzenia w taki sposób. nie zrobię na pewno tak dżemu wiśniowego, bo jak dla mnie są one zbyt kwaśne ( dodam cukier trzcinowy).

Miałam 1.3 kg swoich brzoskwiń. Sparzyłam je wrzątkiem, następnie do zimnej wody, szybciej można obrać je ze skórki. Usunęłam pestki i włożyłam do garnka o grubym dnie. Dodałam soli w ilości 2 g  i powoli zaczęłam proces duszenia. Owoce mimo, że były bardzo mięsiste, oddały sporo soku. Dodam jeszcze, że po kilku minutach od rozpoczęcia ich duszenia potraktowałam ich odrobinę tłuczkiem do ziemniaków.

Po około 40 minutach dżem był słodki. Na pewno dla kogoś kto lubi bardzo słodkie przetwory metoda ta nie sprawdzi się .

Na koniec dodałam pół łyżeczki pektyn, które nie mają żadnych ''ulepszaczy'', więc przetwory poddałam krótkiej pasteryzacji- 7 minut . Robiłłam podobną metodą również dżem z malin.

Dzisiejszy dżem.

post-53395-0-51783200-1564336423_thumb.jpg

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/16/#findComment-636231
Udostępnij na innych stronach

Trochę poszperałam w swoim archiwum i znalazłam kolejne przetwory, których tutaj nie prezentowałam.

Pieczona papryka z czosnkiem i bazylią,  w zalewie lekko octowej i grilowany  bakłażan, cukinia i znowu pieczona papryka, tym razem ze świeżym curry włoskim, rozmarynem, w wersji z czerwoną cebulą, lub czosnkiem.

Zalewa do tych przetworów :

8 szklanek wody ( 250 ml)

1 szklanka octu 10%

2 łyżki soli

6 łyżek stołowych cukru

Przyprawy :

łyżeczka gorczycy białej

4-5 ziaren ziela angielskiego

10-12 ziaren pieprzu czarnego

2-3 liście laurowe

Wszystko zagotować. W przypadku  mixu warzyw nie dodaję pieprzu. Dodaję kolorowy na końcu bezpośrednio do słoika.   Pasteryzacja krótka 5-6 minut.

post-53395-0-83017000-1564433848_thumb.jpgpost-53395-0-00305700-1564434344_thumb.jpg

post-53395-0-94810000-1564434394_thumb.jpg

post-53395-0-31443600-1564433873_thumb.jpg post-53395-0-12591000-1564433906_thumb.jpg

 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/16/#findComment-636361
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pieczona papryka z czosnkiem

Uwielbiam. 

Cały Kaukaz i Bałkany zajadają się tym specjałem.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/16/#findComment-636362
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Pasta dla córki wegetarianki. :) Zrobiona ze szpinaku, pieczonej papryki i bakłażana, z tego ostatniego po upieczenie wydrążyłam miąższ . Dodałam również groszek wcześniej ugotowany. Z przypraw sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, odrobinę czubrycy zielonej i roztarty na miazgę czosnek, który wcześniej piekł się z papryką w piekarniku. Każdy ma inne gusta smakowe, więc ilość przypraw to sprawa indywidualna. Pasteryzacja w słoikach 15 minut. jedyna uciążliwa czynność to zblendowanie składników. Warzywa które są pieczone w piekarniku smaruje wcześniej oliwą.

post-53395-0-22981400-1565382877_thumb.jpg post-53395-0-58298100-1565382805_thumb.jpg

post-53395-0-15135800-1565382845_thumb.jpg

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/16/#findComment-637400
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.