Kamil_1 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #401 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Anuś... u Ciebie jak zwykle... PIERWSZA LIGA :clap: :cool: [Dodano: 19 sie 2019 - 12:51] Papryka ostra i słodka nadziewana kiszoną kapustą w zalewie octowej. Petarda Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/17/#findComment-638276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #402 Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Anuś... u Ciebie jak zwykle... PIERWSZA LIGA :clap: :cool: [Dodano: 19 sie 2019 - 12:51] Papryka ostra i słodka nadziewana kiszoną kapustą w zalewie octowej. Petarda Kamilku, w tym roku urodzaj na ostre papryczki, myślę, że niektóre odmiany mogą spowodować samozapłon w jamie ustnej niestety nie pamiętam jakie posadziłam, więc możesz być kandydatem do testowania. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/17/#findComment-638626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_1 Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #403 Opublikowano 23 Sierpnia 2019 niestety nie pamiętam jakie posadziłam, więc możesz być kandydatem do testowania. :laugh: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/17/#findComment-638635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 6 Września 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #404 Opublikowano 6 Września 2019 Kiszony kalafior i brokuły to u mnie już tradycja. W tym roku dołączyła do tego grona botwinka. Teraz jest najlepsza z drugiego siewu w tym sezonie . Botwinka pokrojona, ciasno ułożona w słoikach, do każdego słoika po 1-2 liści z wiśni lub czarnej porzeczki, kawałek korzenia chrzanu i koper, dwa ząbki czosnku. Solanka przygotowana z litra wody i płaskiej łyżki soli niejodowanej. Biorę wodę z kranu, jak zawsze do kiszonek. Do kalafiora dodaję jeszcze gorczycę - pół łyżeczki na słoik. i jako jedyne warzywo, które blanszuje 2-3 minut. Schłodzone układam w słojach z dodatkami i zalewam solanką. Nie każdy jednak polubi zapach kiszonego kalafiora. choć w smaku jest pyszny.W kolejce do kiszenia czeka marchew, brokuł i coś tam jeszcze. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/17/#findComment-640005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 6 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #405 Opublikowano 6 Września 2019 (edytowane) Kalafiorek kiszony.... bardzo jest OK. Wysłane z P30 przy użyciu Tapatalka Edytowane 6 Września 2019 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/17/#findComment-640006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 7 Września 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #406 Opublikowano 7 Września 2019 Kombinacji ciąg dalszy ugotowane buraki starte na tarce i połączone z kiszonymi teraz ogórkami i świeżym koperkiem . Dodałam jeszcze do tego wody z kiszenia ogórków i kilka ząbków czosnku które były w ogórkach. Pasteryzacja 5-7 minut. Jak dla mnie smaczne. Cdn... Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/17/#findComment-640061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 7 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #407 Opublikowano 7 Października 2019 Kilka lat temu kolega podarował mi całe wiadereczko oryginalnej papryki węgierskiej faszerowanej kiszoną kapustą. Nigdy nie byłam w stanie odtworzyć tego smaku. Postanowiłam więc stworzyć własny przepis. I tak powstała moja papryka faszerowana kapustą kiszoną.Ostatnie moje papryki słodkie i ostre powędrowały w słoiki. Fioletowe podczas obróbki cieplnej, czyli pasteryzacji, nieco się odbarwiają, ale i tak jest kolorowo Zalewa nieco robi się mętna, ale to z powodu kapusty kiszonej. Cukinia i bakłażany grilowane z pieczoną papryką, płatkami chili i czosnkiem. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/17/#findComment-642558 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 7 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #408 Opublikowano 7 Października 2019 Papryki wyglądają obłędnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/17/#findComment-642561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 7 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #409 Opublikowano 7 Października 2019 Anuś, mam pytanie:Robisz może dżem z malin? jeśli tak to jak pozbyć się tych małych wrednych nasionek?Jak z pomidorów robiłem przecier to nasionka pozbywałem się poprzez przecierania przez sito - przystawka do Zelmera. Dlatego nie mam dżemu z malin a tylko sok. Przydałaby się jakaś podpowiedź. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/17/#findComment-642570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 7 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #410 Opublikowano 7 Października 2019 Papcio aby miec dzem z malin bez pestek, to musisz przecierac juz prawie gotowy produkt. Czyli kiedy robisz dzem, to dopiero przecierasz na koniec, i jeszcze troche go dogotowujesz, dodajesz sok z cytryny i do sloikow. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/17/#findComment-642574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 8 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #411 Opublikowano 8 Października 2019 Paprykę faszerowaną kiszoną kapustą chyba nie pasteryzujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/17/#findComment-642590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 8 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #412 Opublikowano 8 Października 2019 Paprykę faszerowaną kiszoną kapustą chyba nie pasteryzujesz.Pasteryzuje .. jest to krótki okres od 5-6 minut, a jak zajmę się czymś innym to i 7 minut . Zauważ, że papryka faszerowana kapustą jest w zalewie lekko octowej i oliwy. Bez tego procesu nie miały by szans przetrwać. Chyba, że masz może inny sposób, to chętnie się dowiem Wiem, że tak naprawdę, to kiszona kapusta, lekko przechodzi octem, ale nie przyszedł mi do głowy inny pomysł Robisz może dżem z malin? jeśli tak to jak pozbyć się tych małych wrednych nasionek? Papcio .. sposoby na dżem są dwa. Albo jesteś w stanie przeżyć te pestki, jak gdzieś zgrzytają między zębami ( mnie to akurat nie przeszkadza albo dodajesz sporo cukru ( w moim przypadku ksyliton lub cukier trzcinowy ) smażysz dość długo, a następnie przecierasz przez drobne sito nylonowe i wtedy masz gęsty przecier bez pestek, dodajesz pektyny i masz dżem o gładkiej konsystencji.Robię dżem na oba sposoby. Jak nie dodasz pektyn to i tak powstanie Ci galaretka malinowa do herbaty, a to za sprawą sporej ilości słodkiego składnika. Takie galaretki robiłam z czerwonej i czarnej porzeczki w poprzednim sezonie.Kolorem dżemu malinowego zawsze cieszę oko przez kilka pierwszych miesięcy, a potem niestety mimo dodatku cytryny i taki blednie. Dla mnie ważne, że bez ''ulepszaczy'' i wiem co jem Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/17/#findComment-642626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 8 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #413 Opublikowano 8 Października 2019 Zjadłbym tą paprykę z kapustą... mniam Aniu. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/17/#findComment-642630 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 8 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #414 Opublikowano 8 Października 2019 Anuś super te twoje sałatki Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/17/#findComment-642639 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 9 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #415 Opublikowano 9 Października 2019 Zauważ, że papryka faszerowana kapustą jest w zalewie lekko octowej i oliwy. Bez tego procesu nie miały by szans przetrwać. Ja robię trochę inaczej zalewę robię jak do ogórków kiszonych i nie pasteryzuję. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/17/#findComment-642659 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 9 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #416 Opublikowano 9 Października 2019 Anuś, kapitalne te Twoje prace....A dżem z malin bez pestek to łatwizna, owoce przez wyciskarkę wolnoobrotową (2×), podgrzać i dodać cukru żelującego..Kryształ wychodzi w dodatku malinowy jak maliny, w kolorze i smaku... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/17/#findComment-642660 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_1 Opublikowano 9 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #417 Opublikowano 9 Października 2019 powstała moja papryka faszerowana kapustą kiszoną :devil: Próbowałem raz... mistrzostwo... :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/17/#findComment-642683 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 10 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #418 Opublikowano 10 Października 2019 Zjadłbym tą paprykę z kapustą... mniam Aniu. Anuś super te twoje sałatki Próbowałem raz... mistrzostwo.. Anuś, kapitalne te Twoje prace.... Dziękuję Panowie Ja robię trochę inaczej zalewę robię jak do ogórków kiszonych i nie pasteryzuję. Problem w tym, że nie polubiłam smaku kiszonej papryki zostałam nią raz poczęstowana) i nie urzekła mnie . Dla mnie za miękka. Według moich upodobań smakowych owoce kiszone powinny być chrupiące. Może to zależy od rodzaju papryk. Zostały mi już tylko same ostre. Może czas spróbować Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/17/#findComment-642777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 30 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #419 Opublikowano 30 Października 2019 Koniec sezonu ''słoikowego '' w tym roku więcej kiszonych warzyw ( marchew, botwina, brukselka, seler, kalafior i brokuły). Nalewki w butelkach na półce z poprzednich lat po filtracji ''dojrzewają'' , a w słojach tegoroczne. Bedzie czym obdarować bliskich i znajomych. Do zobaczenia na wiosnę Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/17/#findComment-644503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 30 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #420 Opublikowano 30 Października 2019 Koniec sezonu ''słoikowego '' Ślicznie to wygląda ... tak bajecznie i kolorowo . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/17/#findComment-644506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 31 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #421 Opublikowano 31 Października 2019 A w skrzyneczce drewnianej jakie trunki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/17/#findComment-644562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 31 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #422 Opublikowano 31 Października 2019 A w skrzyneczce drewnianej jakie trunki.W skrzyneczce drewnianej soki jeden to sok z czarnego bzu, a drugi to sok z aronii. Przygotowywany był z dodatkiem liści wiśni, które później usuwam a dodaję kawałek kory cynamonu i kilka goździków dla aromatu. Przyprawy usuwam przed zlaniem gorącego soku do butelek. Te butelki bardzo dobrze się sprawdzają .Trunki z poprzednich lat są w butelkach na drugiej półce po lewej stronie. Na posadzce w słojach stoją tegoroczne, czekają cierpliwie na filtracje. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/17/#findComment-644638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 21 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #423 Opublikowano 21 Czerwca 2020 Trochę mnie tu nie było niestety pogoda nie dopisała i nie mogłam zebrać świeżych kwiatów czarnego bzu, ale nie siedziałam bezczynnie zrobiłam galaretkę z soku, którego miałam sporo. Jeżeli deszcz nie usunie całego pyłku z kwiatów to jeszcze zrobię powtórkę, ale ''trochę inaczej '' Soku było ponad litr, dodałam cukru ( myślałam o dodaniu miodu, ale wysoka temperatura zabija wszystko co dobre w miodzie ) Dodałam więc 30 dag cukru, dodatkowo około 100 ml soku z cytryn i dwie łyżki pektyn w proszku rozpuszczonych w 100 ml wody i dodałam do soku ( pewnie z powodu pektyn galaretka nieco ciemniejsza niż sok w butelkach )Myślę, że można by dodać jeszcze świeże liście mięty do takiej galaretki, ale jak będzie okazja to poeksperymentuje.Soki w butelkach, galaretka w słoiczkach.Tak to wygląda, tylko jeszcze ładnych naklejek brak... ale za dwa dni już będą Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/17/#findComment-669430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 21 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #424 Opublikowano 21 Czerwca 2020 no, super!!! Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/17/#findComment-669431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 22 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #425 Opublikowano 22 Lipca 2020 Jak co roku coś tam działam. Jednak ten rok jest trochę inny i plonów mniej. Dzisiaj cukinia młoda w plastrach w kurkumie i zalewie słodko-lwaśnej z liśćmi selera naciowego.Dodatkowo suszenie chabru, zebranego podczas drogi powrotnej z lasu, gdzie niedawno odkryłam wielką polanę całą w malinach. Jest ich bardzo dużo, choć są nieco drobniejsze od tych ogrodowych to zapach mają nieporównywalnie intensywniejszy od tych z mojej uprawy. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/17/#findComment-672279 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.