Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Anuś... u Ciebie jak zwykle... PIERWSZA LIGA :clap: :clap: :clap::cool: :cool: :cool:


[Dodano: 19 sie 2019 - 12:51]

 

 

Papryka ostra i słodka nadziewana kiszoną kapustą w zalewie octowej.

 

Petarda :cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/17/#findComment-638276
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 461
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Anuś... u Ciebie jak zwykle... PIERWSZA LIGA :clap: :clap: :clap::cool: :cool: :cool:

[Dodano: 19 sie 2019 - 12:51]

 

 

Papryka ostra i słodka nadziewana kiszoną kapustą w zalewie octowej.

 

Petarda :cool:

Kamilku, w tym roku urodzaj na ostre papryczki, myślę, że niektóre odmiany mogą spowodować samozapłon w jamie ustnej :laugh: niestety nie pamiętam jakie posadziłam, więc możesz być kandydatem do testowania.  :tongue: 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/17/#findComment-638626
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Kiszony kalafior i brokuły to u mnie już tradycja. W tym roku dołączyła do tego grona botwinka. Teraz jest najlepsza z drugiego siewu w tym sezonie . Botwinka pokrojona, ciasno ułożona  w słoikach, do każdego słoika po 1-2 liści z wiśni lub czarnej porzeczki, kawałek korzenia chrzanu i koper, dwa ząbki czosnku. Solanka przygotowana z litra wody i płaskiej łyżki soli niejodowanej. Biorę wodę z kranu, jak zawsze do kiszonek. Do kalafiora dodaję jeszcze gorczycę - pół łyżeczki na słoik. i jako jedyne warzywo, które blanszuje 2-3 minut. Schłodzone układam w słojach z dodatkami i zalewam solanką. Nie każdy jednak polubi zapach kiszonego kalafiora. :) choć w smaku jest pyszny.

W kolejce do kiszenia czeka marchew, brokuł i coś tam jeszcze. :)

post-53395-0-42602300-1567803764_thumb.jpg post-53395-0-09874500-1567803798_thumb.jpg

post-53395-0-93634600-1567803833_thumb.jpg

 

 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/17/#findComment-640005
Udostępnij na innych stronach

Kalafiorek kiszony.... bardzo jest OK.

 

Wysłane z P30 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/17/#findComment-640006
Udostępnij na innych stronach

Kombinacji ciąg dalszy :) ugotowane buraki starte na tarce i połączone z kiszonymi teraz ogórkami i świeżym koperkiem . Dodałam jeszcze do tego wody z kiszenia ogórków i kilka ząbków czosnku które były w ogórkach. Pasteryzacja 5-7 minut. Jak dla mnie smaczne.

post-53395-0-68943100-1567880134_thumb.jpg post-53395-0-56884000-1567880210_thumb.jpg

Cdn...

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/17/#findComment-640061
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Kilka lat temu kolega podarował mi całe wiadereczko oryginalnej papryki węgierskiej faszerowanej kiszoną kapustą. Nigdy nie byłam w stanie odtworzyć tego smaku. Postanowiłam więc stworzyć własny przepis. I tak powstała moja papryka faszerowana kapustą kiszoną.

Ostatnie moje papryki  słodkie i ostre powędrowały w słoiki. Fioletowe podczas obróbki cieplnej, czyli pasteryzacji, nieco się odbarwiają, ale i tak jest kolorowo :)

Zalewa nieco robi się mętna, ale to z powodu kapusty kiszonej.

post-53395-0-21999100-1570472714_thumb.jpg post-53395-0-45135600-1570472742_thumb.jpg

post-53395-0-06742800-1570472780_thumb.jpg

Cukinia i bakłażany grilowane z pieczoną papryką, płatkami chili i czosnkiem.

post-53395-0-87117600-1570472845_thumb.jpg

 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/17/#findComment-642558
Udostępnij na innych stronach

Anuś, mam pytanie:

Robisz może dżem z malin? jeśli tak to jak pozbyć się tych małych wrednych nasionek?

Jak z pomidorów robiłem przecier to nasionka pozbywałem się poprzez przecierania przez sito - przystawka do Zelmera. Dlatego nie mam dżemu z malin a tylko sok. Przydałaby się jakaś podpowiedź.

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/17/#findComment-642570
Udostępnij na innych stronach

Papcio aby miec dzem z malin bez pestek, to musisz przecierac juz prawie gotowy produkt. Czyli kiedy robisz dzem, to dopiero przecierasz na koniec, i jeszcze troche go dogotowujesz, dodajesz sok z cytryny i do sloikow. 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/17/#findComment-642574
Udostępnij na innych stronach

Paprykę faszerowaną kiszoną kapustą chyba nie pasteryzujesz.

Pasteryzuje .. jest to krótki okres od 5-6  minut, a jak zajmę się czymś innym to i 7 minut  :). Zauważ, że papryka faszerowana kapustą jest w zalewie lekko octowej i oliwy. Bez tego procesu nie miały by szans przetrwać. Chyba, że masz może inny sposób, to chętnie się dowiem :)

Wiem, że tak naprawdę, to kiszona kapusta, lekko przechodzi octem, ale nie przyszedł mi do głowy inny pomysł :)

 

Robisz może dżem z malin? jeśli tak to jak pozbyć się tych małych wrednych nasionek?

 

Papcio .. sposoby na dżem są dwa. Albo jesteś w stanie przeżyć te pestki, jak gdzieś zgrzytają między zębami :) ( mnie to akurat nie przeszkadza :) albo dodajesz sporo cukru ( w moim przypadku ksyliton lub cukier trzcinowy ) smażysz dość długo, a następnie przecierasz przez drobne sito nylonowe i wtedy masz gęsty przecier bez pestek, dodajesz pektyny i masz dżem o gładkiej konsystencji.

Robię dżem na oba sposoby. Jak nie dodasz pektyn to i tak powstanie Ci galaretka malinowa do herbaty, a to za sprawą sporej ilości słodkiego składnika. Takie galaretki robiłam z czerwonej i czarnej porzeczki w poprzednim sezonie.

Kolorem dżemu malinowego zawsze cieszę oko przez kilka pierwszych miesięcy, a potem niestety mimo dodatku cytryny i taki blednie. Dla mnie ważne, że bez ''ulepszaczy'' i wiem co jem :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/17/#findComment-642626
Udostępnij na innych stronach

Zjadłbym tą paprykę z kapustą... mniam Aniu.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/17/#findComment-642630
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zauważ, że papryka faszerowana kapustą jest w zalewie lekko octowej i oliwy. Bez tego procesu nie miały by szans przetrwać.

 

Ja robię trochę inaczej zalewę robię jak do ogórków kiszonych i nie pasteryzuję.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/17/#findComment-642659
Udostępnij na innych stronach

:) Anuś, kapitalne te Twoje prace....

A dżem z malin bez pestek to łatwizna, owoce przez wyciskarkę wolnoobrotową (2×), podgrzać i dodać cukru żelującego..

Kryształ wychodzi w dodatku malinowy jak maliny, w kolorze i smaku... ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/17/#findComment-642660
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zjadłbym tą paprykę z kapustą... mniam Aniu.

 

Anuś super te twoje sałatki

 

 

Próbowałem raz... mistrzostwo..

 

 

Anuś, kapitalne te Twoje prace....

Dziękuję Panowie :)

 

 

Ja robię trochę inaczej zalewę robię jak do ogórków kiszonych i nie pasteryzuję.

Problem w tym, że nie polubiłam smaku kiszonej papryki :( zostałam nią raz poczęstowana) i nie urzekła mnie . Dla mnie za miękka. Według moich upodobań smakowych owoce kiszone powinny być chrupiące. Może to zależy od rodzaju papryk. Zostały mi już tylko same ostre. Może czas spróbować :cool:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/17/#findComment-642777
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Koniec sezonu ''słoikowego '' :) w tym roku więcej kiszonych warzyw ( marchew, botwina, brukselka, seler, kalafior i brokuły). Nalewki w butelkach na półce z poprzednich lat po filtracji ''dojrzewają'' :) , a w słojach tegoroczne. Bedzie czym obdarować bliskich i znajomych. 

post-53395-0-22248700-1572462455_thumb.jpg post-53395-0-50622000-1572462473_thumb.jpg

post-53395-0-48207100-1572462501_thumb.jpg post-53395-0-65484100-1572462521_thumb.jpg

post-53395-0-74366400-1572462623_thumb.jpg post-53395-0-55959700-1572462647_thumb.jpg

post-53395-0-76966000-1572462675_thumb.jpg post-53395-0-65748600-1572462708_thumb.jpg

post-53395-0-56902400-1572462732_thumb.jpg post-53395-0-07127100-1572462752_thumb.jpg

post-53395-0-05626300-1572462777_thumb.jpg

Do zobaczenia na wiosnę :)

 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/17/#findComment-644503
Udostępnij na innych stronach

 

 

Koniec sezonu ''słoikowego ''

 

 

Ślicznie to wygląda ... tak bajecznie i kolorowo . :)

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/17/#findComment-644506
Udostępnij na innych stronach

A w skrzyneczce drewnianej jakie trunki.

W skrzyneczce drewnianej soki jeden to sok z czarnego bzu, a drugi to sok z aronii. Przygotowywany był z dodatkiem liści wiśni, które później usuwam a dodaję kawałek kory cynamonu i kilka goździków dla aromatu. Przyprawy usuwam przed zlaniem gorącego  soku do butelek. Te butelki bardzo dobrze się sprawdzają .

Trunki z poprzednich lat są w butelkach na drugiej półce po lewej stronie. Na posadzce w słojach stoją tegoroczne, czekają cierpliwie na filtracje.

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/17/#findComment-644638
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Trochę mnie tu nie było :) niestety pogoda nie dopisała i nie mogłam zebrać świeżych kwiatów czarnego bzu, ale nie siedziałam bezczynnie :) zrobiłam galaretkę z soku, którego miałam sporo. Jeżeli deszcz nie usunie całego pyłku z kwiatów to jeszcze zrobię powtórkę, ale ''trochę inaczej '' :)

Soku było ponad litr, dodałam cukru ( myślałam o dodaniu miodu, ale wysoka temperatura zabija wszystko co dobre w miodzie ) Dodałam więc 30 dag cukru, dodatkowo około 100 ml soku z cytryn i dwie łyżki pektyn w proszku rozpuszczonych w 100 ml wody i dodałam do soku ( pewnie z powodu pektyn galaretka nieco ciemniejsza niż sok w butelkach )

Myślę, że można by dodać jeszcze świeże liście mięty do takiej galaretki, ale jak będzie okazja to poeksperymentuje.

Soki w butelkach, galaretka w słoiczkach.

Tak to wygląda, tylko jeszcze ładnych naklejek brak... ale za dwa dni już będą :)

post-53395-0-58569900-1592762920_thumb.jpg

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/17/#findComment-669430
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Jak co roku coś tam działam. Jednak ten rok jest trochę inny i plonów mniej. Dzisiaj cukinia młoda w plastrach w kurkumie i zalewie słodko-lwaśnej z liśćmi selera naciowego.

Dodatkowo suszenie chabru, zebranego podczas drogi powrotnej z lasu, gdzie niedawno odkryłam wielką polanę całą w malinach. Jest ich bardzo dużo, choć są nieco drobniejsze od tych ogrodowych to zapach mają nieporównywalnie intensywniejszy od tych z mojej uprawy.

post-53395-0-26478900-1595446238_thumb.jpg post-53395-0-84534600-1595446412_thumb.jpg

post-53395-0-76671100-1595446601_thumb.jpg

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/17/#findComment-672279
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.