Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Będzie konfitura wiśniowa z whisky

 

Jak możesz tak profanować ten szlachetny trunek. Jasio Wędrowniczek będzie się pewnie w grobie przewracał jak się dowie. :D
JaGra - teraz już robią whisky smakowe, także Jasiowi nic złego się nie stanie ????

[Dodano: 23 lip 2020 - 14:35]

Szukałem sposobu na przetwory owocowe bez cukru. Dziękuję Anuś za podpowiedź dotyczącą janginizacji.

„To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.”

Jonathan Carroll

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/18/#findComment-672339
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 455
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

@Anuś, wiem ze jestes fanka kiszenia ..dostalam od znajomej kiszone liscie zodkiewki i marchewki byly super smaczne , niestety nie mam ogrodka a kupne sie nie nadaja , jak masz wlasne, posmakoj , mozna dodac tez kapuste , w takiej kombinacji jadlam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/18/#findComment-672340
Udostępnij na innych stronach

Anus to raczej byly pikle czyli kwaszone , bo byl dodatek octu winnego, jak bys chciala zrobic to dopytam dokladniej przepis :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/18/#findComment-672355
Udostępnij na innych stronach

Obecnie trwa sezon ogórkowo-cukiniowy,na foto są pikle to może jakieś przepisy[małocukrowe] z tych warzyw bo mam tego sporo

Wszystkie marynaty zawierają cukier ( pikle również ) bez tego składnika nie da się stworzyć zalewy. Można by poeksperymentować z zamiennikami typu ksyliton lub słodzik w proszku. Nie będę tu konfabulować i napiszę szczerze, że nigdy tak nie robiłam w przypadku przetworów  z warzyw. Jeśli Cię interesuje to chętnie służę przepisami na przetwory z cukinii lub ogórków ( cukinia w kurkumie, ogórki w musztardzie rosyjskiej, ogórki w zalewie słodko kwaśnej, sos a'la  boloński, gdzie również dodaję cukinię, choć w oryginalnym przepisie jej nie ma ). Kilka z tych przepisów tu w mojej spiżarni jest, resztę dodam.

 

 

Jak możesz tak profanować ten szlachetny trunek. Jasio Wędrowniczek będzie się pewnie w grobie przewracał jak się dowie.

Jarku :laugh: :laugh:  trunku u mnie tego sporo, więc trzeba go wykorzystać  :D

 

 

Szukałem sposobu na przetwory owocowe bez cukru. Dziękuję Anuś za podpowiedź dotyczącą janginizacji.

Bardzo się cieszę, ze pomogłam :D nie wszystkie owoce się nadają, ale jagody, maliny, jeżyny, morele, brzoskwinie,i  truskawki również , ale te ostatnie kiedy nie zawierają nadmiernej ilości wody i są z odmian drobniejszych.

 

 

Anuś, wiem ze jestes fanka kiszenia

Oj electra masz rację w stu procentach :D  w tym roku zakupiłam książkę w całości poświęconą kiszeniu warzyw i owoców.  Mam nadzieję wiele z niej skorzystać. Najbardziej mnie ciekawi proces kiszenia warzyw w maślance.

 

 

Anus to raczej byly pikle czyli kwaszone , bo byl dodatek octu winnego, jak bys chciala zrobic to dopytam dokladniej przepis

To proszę, abyś zasięgła informacji o sposobie przygotowania. Samą marchew ( korzeń) już kisiłam w poprzednim sezonie. Jak dla mnie pychota :)

Edytowane przez Anuś
Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/18/#findComment-672378
Udostępnij na innych stronach

Przejrzę temat i jak czegoś nie będzie to będę pisał

 

Tego nie ma na pewno :) Dzisiaj z rańca zrobione, jeszcze ciepłe słoiki, ale spieszę podać przepis, może się przyda.

Ogórki w zalewie musztardowej.

Składniki :

2 kg ogórków

1 szklanka ( 250 ml ) octu 10%

1 szklanka cukru

6 szklanek wody

3 łyżki soli

słoiczek 180 g musztardy ( ja daję rosyjską )

2 łyżki musztardy miodowej

8 ziaren ziela angielskiego

6 liści laurowych

10 ziaren pieprzu czarnego

gałązki kopru

3 płaskie łyżki soli

Składniki zalewy zagotować. Zdjąć garnek z palnika i dodać musztardy. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia się jej w zalewie.

zalać przygotowane w słoikach ogórki ( można kroić w dowolny sposób, moje w tym przypadku w grube plastry ) zalewa musi być chłodna.

Do każdego słoika wsypujemy po pół łyżeczki gorczycy i gałązki kopru.

Pasteryzuje bardzo krótko, od zawsze i nigdy nie mam z tego powodu zonga :) Proces pasteryzacji u mnie trwa 5-7 minut . Ogórki są dobre dopiero po tygodniu, są smaczne i chrupiące.

Wizualnie zalewa nie wygląda zachęcająco, ale przecież to zjadamy ogórki a zalewę wylewamy.

Obok ogórków w zalewie musztardowej, również dzisiejsze ogórki w kurkumie w formie plastrów.

post-53395-0-94323900-1595580002_thumb.jpg

Cdn .. wieczorkiem :) wracam do kuchni :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/18/#findComment-672408
Udostępnij na innych stronach

Też mi moja zrobiła. :D

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/18/#findComment-672413
Udostępnij na innych stronach

Anus

Kwaszone liscie 

peczek lisci marchwi 

peczek lisci rzodkiewki

200 g poszatkowanej drobno kapusty

50 ml octu

500 ml wody

pol straka papryczki chili

1 lyzka soli

2 lyzki cukru 

szczypta bialego pieprzu

 

Wode zagotowac ,

do sloika wszypac sol ,cukier pieprz papryke umyte liscie i kapuste zalac woda i octem, potrzasac sloikiem do rozpuszczenia sie cukru i soli.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/18/#findComment-672414
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wode zagotowac , do sloika wszypac sol ,cukier pieprz papryke umyte liscie i kapuste zalac woda i octem, potrzasac sloikiem do rozpuszczenia sie cukru i soli.

Dziękuję bardzo za przepis :) rozumiem, że to warzywa zakwaszane octem. Możesz napisać jeśli możesz i wiesz, czy ocet winny, czy spirytusowy ?

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/18/#findComment-672468
Udostępnij na innych stronach

 

 

ocet winny, czy spirytusowy ?
spirytusowy ,u nas jest 12% wiec z 10% bedzie ciut slabsza ale zawsze mozna zredukowac wode . 
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/18/#findComment-672470
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Jak się ma dwa dni wolnego od pracy, to trzeba sobie czas zorganizować :D Cześć moich plonów, owoce oprócz gruszek, które też moje pochodzi z sadu moich znajomych. Kuchnia nie z gumy i niestety musiałam część przenieść do pokoju. Brak miejsca na małą czarną  :D

Reszta w kuchni się tworzy :cool:

Sok z jabłek z wyciskarki wolnoobrotowej. Właściwie powstał gęsty nektar. Bez dodawania cukru, bo jabłka były wystarczająco słodkie. Mirabelki w tym roku jakieś ''gigantyczne'' Owoc zapomniany troszkę przez Nas, a nalewka czy kompot jak dla mnie pyszny. Będzie kompot w zalewie miodowej. Gruszki w całości bez skóry z winogronem i plastrami cytryny.

W przyszłym tygodniu czas najwyższy na kiszonki z marchwi, fasolki szparagowej i trochę nowości ;)

post-53395-0-88526400-1599052375_thumb.jpg

CDN..

 

 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/18/#findComment-675746
Udostępnij na innych stronach

Piękny widok :thumbsup::clap:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/18/#findComment-675748
Udostępnij na innych stronach

Intrygują mnie te gruszki z winogronem [poproszę o przepis ] chociaż postanowiłam ,ze już w tym roku koniec ze słoikami :facepalm:

Muszę tylko zrobić sos z pomidorów ,papryki i cebuli ,bo to obowiązkowo robię każdego roku.

W tym roku dodałam do swojej spiżarni  jeszcze dżem z borówki solo i  z dodatkiem jabłek i galaretki cytrynowej-będzie do jagodzianek :)

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/18/#findComment-675753
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mirabelki w tym roku jakieś ''gigantyczne'' Owoc zapomniany troszkę przez Nas, a nalewka

 

Nalewkę z mirabelek jak robisz?  :cool:

 

 

 

i trochę nowości

 

Nie chce mi się gmerać po necie, Aniu - buraczki obrodziły, jak je zakonserwować, weny u mnie brak?  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/18/#findComment-675810
Udostępnij na innych stronach

Najlepszy , dżem z mirabelek

 

Waldku na pewno zrobię :) owoców na drzewie jeszcze sporo, choć zaczynają już spadać.

 

Piękny widok

 

Dziękuję :D co roku obiecuję sobie, że zrobię mniej, niestety w tym przypadku nie umiem dotrzymać słowa :facepalm:

 

ntrygują mnie te gruszki z winogronem [poproszę o przepis ]

 

Przepis prosty :) gruszki muszą być dojrzałe, ale nie przejrzałe. Obieram ze skóry zostawiając jednak ''ogonek''  zanim wszystkie obiorę to te wcześniejsze wkładam do zimnej wody z dodatkiem soku z cytryny, aby nie zmieniły koloru. Wkładam w całości do słoików, dodaję plastry wyszorowanej cytryny i kilka sztuk winogrona zielonego.

Gotuję syrop i przestudzonym zalewam gruszki w słoikach, a następnie pasteryzuje około 12 minut.  

Zdjęcia z poprzedniego sezonu, jak mnie pamięć nie myli.

post-53395-0-45577700-1599075548_thumb.jpg post-53395-0-71698600-1599075566_thumb.jpg

 

Nalewkę z mirabelek jak robisz?

 

Piotrze zalewam całe owoce 70% alko zostawiam na dwa tygodnie, zlewam i zasypuje je odrobiną cukru, oraz dodaje miód i zostawiam na kolejne dwa tygodnie .

Z moich obserwacji w tej nalewce cukier i miód dość ciężko się rozpuszczają. Następnie łączę oba zlewy, do słoika z owocami i rozpuszczonym cukrem i miodem dodaje alko i zostawiam na kilka miesięcy. Może powinnam dodać coś jeszcze ? jakieś dodatki ( anyż, cynamon,) ?

 

Nie chce mi się gmerać po necie, Aniu - buraczki obrodziły, jak je zakonserwować, weny u mnie brak?

 

Buraki to temat rzeka :D polecam takie z kminkiem i czosnkiem, buraki z kapustą, buraki z pomarańczami, z ogórkiem małosolnym i dużą ilością koperku  takie tradycyjne do podania na ciepło i. W tym roku zrobię jeszcze buraki z malinami  :D Wybieraj  :D

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/18/#findComment-675814
Udostępnij na innych stronach

Buraki z papryką.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/18/#findComment-675870
Udostępnij na innych stronach

Buraki z papryką.

Paweł o tych nie pomyślałam, bo tych nie robię. Zrobiłam kilka lat temu i nie miały ''wzięcia''

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/18/#findComment-675874
Udostępnij na innych stronach

 

 

Gotuję syrop i przestudzonym zalewam gruszki w słoikach

Chodzi mi o ten syrop -jak dużo dajesz cukru?

Jeżeli chodzi o buraki to ja po prostu gotuję je ,ścieram na tarce i pakuje do słoików  +trochę cukru i soku z cytryny[niekoniecznie] .Pasteryzuje i do piwnicy. Wyjmuje potem i doprawiam -przesmażam trochę cebulki sol cukier i sok z cytryny i odrobina maki

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/18/#findComment-675878
Udostępnij na innych stronach

Chodzi mi o ten syrop -jak dużo dajesz cukru?

Na litr wody 4 łyżki płaskie  cukru. Można dać więcej lub mnie, to zależy kto co lubi. :D można zmienić cukier na miód, lub pół na pół.

Edytowane przez Anuś
Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/18/#findComment-675883
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zrobiłam kilka lat temu i nie miały ''wzięcia''

Bo trzeba mieć dobry przepis.  :tongue:  

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/18/#findComment-675929
Udostępnij na innych stronach

 

 

buraczki z przepisu tesciowej pokemona sa super smaczne polecam

 

dziękuję :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/18/#findComment-676263
Udostępnij na innych stronach

Potwierdzam, robiłem wiele razy ;)

Rafał (ryszpak)

rakrzes@poczta.onet.pl

 

Z prawdą jest jak z d..pą. Każdy ma inną i każdy ma swoją...

 

Iure et gladio

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/18/#findComment-676294
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.