gruby7074 Opublikowano 22 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #426 Opublikowano 22 Lipca 2020 Anuś może masz w swoich zbiorach produkty z mniejszą zawartością cukrów.Za tą cukinię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 23 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #427 Opublikowano 23 Lipca 2020 Anuś może masz w swoich zbiorach produkty z mniejszą zawartością cukrów. Oczywiście, że mam od dwóch lat robię większość dżemów tą właśnie metodą. Wspominałam już o tym, ale chętnie przypomnę jeszcze raz. To mój post z poprzedniego roku.Zrobiłam kolejne dżemy metodą janginizacji. Jest to metoda polegająca dodawaniu do owoców soli, która powoduje, że wydobywa się z nich słodycz naturalna, puszczają one więcej soku i przetwory zachowują naturalny kolor. Na początku po dodaniu odrobiny soli ( ja dodałam gruboziarnistą do przetworów) podobno można użyć również himalajskiej lub morskiej. wyczuwa się nieco słony posmak. Jednak w miarę duszenia tych owoców w soku własnym smak powoli zmienia się w słodki .Jak dla mnie nie wszystkie owoce nadają się do przetworzenia w taki sposób. nie zrobię na pewno tak dżemu wiśniowego, bo jak dla mnie są one zbyt kwaśne ( dodam cukier trzcinowy).Miałam 1.3 kg swoich brzoskwiń. Sparzyłam je wrzątkiem, następnie do zimnej wody, szybciej można obrać je ze skórki. Usunęłam pestki i włożyłam do garnka o grubym dnie. Dodałam soli w ilości 2 g i powoli zaczęłam proces duszenia. Owoce mimo, że były bardzo mięsiste, oddały sporo soku. Dodam jeszcze, że po kilku minutach od rozpoczęcia ich duszenia potraktowałam ich odrobinę tłuczkiem do ziemniaków.Po około 40 minutach dżem był słodki. Na pewno dla kogoś kto lubi bardzo słodkie przetwory metoda ta nie sprawdzi się .Na koniec dodałam pół łyżeczki pektyn, które nie mają żadnych ''ulepszaczy'', więc przetwory poddałam krótkiej pasteryzacji- 7 minut . Robiłłam podobną metodą również dżem z malin.Możesz też dodać ksyliton. W tym roku tak zrobiłam w przypadku dżemu z czarnej porzeczki, bo kwaśna jak cho.....ra A to zdjęcie takich przetworów z poprzedniego roku nie publikowane jeszcze.Jak trzeba odpowiem i pomogę Proszę pytać Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby7074 Opublikowano 23 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #428 Opublikowano 23 Lipca 2020 Obecnie trwa sezon ogórkowo-cukiniowy,na foto są pikle to może jakieś przepisy[małocukrowe] z tych warzyw bo mam tego sporo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 23 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #429 Opublikowano 23 Lipca 2020 Obecnie trwa sezon ogórkowo-cukiniowy,na foto są pikle to może jakieś przepisy[małocukrowe] z tych warzyw bo mam tego sporo Jeśli pozwolisz odpowiem na Twój post wieczorkiem właśnie wróciłam z lasu z kolejną porcją malin. Następnym razem zrobię fotkę tego miejsca. Zbierałam niecałą godzinkę ( sama) Jak wspomniałam wczoraj jest różnica między tymi ogrodowymi, a tymi z lasu. W drodze powrotnej wizyta w sadzie u moich znajomych i zrywanie wiśni. Nie są one duże, ani tak piękne jak te na targu, ale wiem, że dużo zdrowsze. Będzie konfitura wiśniowa z whisky, nalewka i wiśnie suszone. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 23 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #430 Opublikowano 23 Lipca 2020 Będzie konfitura wiśniowa z whisky Jak możesz tak profanować ten szlachetny trunek. Jasio Wędrowniczek będzie się pewnie w grobie przewracał jak się dowie. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 23 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #431 Opublikowano 23 Lipca 2020 @Anuś, dokladnie tak jak piszesz , nie ma porownania z ogrodowymi , sa mniejsze , bardziej pesciste , ja zawsze robie z nich sok , bo na dzem to one sie za bardzo nie nadaja, Aromat jest w calej kuchni jak sie robi. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarekduch Opublikowano 23 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #432 Opublikowano 23 Lipca 2020 Będzie konfitura wiśniowa z whisky Jak możesz tak profanować ten szlachetny trunek. Jasio Wędrowniczek będzie się pewnie w grobie przewracał jak się dowie. JaGra - teraz już robią whisky smakowe, także Jasiowi nic złego się nie stanie ????[Dodano: 23 lip 2020 - 14:35]Szukałem sposobu na przetwory owocowe bez cukru. Dziękuję Anuś za podpowiedź dotyczącą janginizacji. Cytuj „To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.” Jonathan Carroll Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 23 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #433 Opublikowano 23 Lipca 2020 @Anuś, wiem ze jestes fanka kiszenia ..dostalam od znajomej kiszone liscie zodkiewki i marchewki byly super smaczne , niestety nie mam ogrodka a kupne sie nie nadaja , jak masz wlasne, posmakoj , mozna dodac tez kapuste , w takiej kombinacji jadlam. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 23 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #434 Opublikowano 23 Lipca 2020 Anus to raczej byly pikle czyli kwaszone , bo byl dodatek octu winnego, jak bys chciala zrobic to dopytam dokladniej przepis Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 23 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #435 Opublikowano 23 Lipca 2020 (edytowane) Obecnie trwa sezon ogórkowo-cukiniowy,na foto są pikle to może jakieś przepisy[małocukrowe] z tych warzyw bo mam tego sporoWszystkie marynaty zawierają cukier ( pikle również ) bez tego składnika nie da się stworzyć zalewy. Można by poeksperymentować z zamiennikami typu ksyliton lub słodzik w proszku. Nie będę tu konfabulować i napiszę szczerze, że nigdy tak nie robiłam w przypadku przetworów z warzyw. Jeśli Cię interesuje to chętnie służę przepisami na przetwory z cukinii lub ogórków ( cukinia w kurkumie, ogórki w musztardzie rosyjskiej, ogórki w zalewie słodko kwaśnej, sos a'la boloński, gdzie również dodaję cukinię, choć w oryginalnym przepisie jej nie ma ). Kilka z tych przepisów tu w mojej spiżarni jest, resztę dodam. Jak możesz tak profanować ten szlachetny trunek. Jasio Wędrowniczek będzie się pewnie w grobie przewracał jak się dowie.Jarku :laugh: trunku u mnie tego sporo, więc trzeba go wykorzystać Szukałem sposobu na przetwory owocowe bez cukru. Dziękuję Anuś za podpowiedź dotyczącą janginizacji.Bardzo się cieszę, ze pomogłam nie wszystkie owoce się nadają, ale jagody, maliny, jeżyny, morele, brzoskwinie,i truskawki również , ale te ostatnie kiedy nie zawierają nadmiernej ilości wody i są z odmian drobniejszych. Anuś, wiem ze jestes fanka kiszeniaOj electra masz rację w stu procentach w tym roku zakupiłam książkę w całości poświęconą kiszeniu warzyw i owoców. Mam nadzieję wiele z niej skorzystać. Najbardziej mnie ciekawi proces kiszenia warzyw w maślance. Anus to raczej byly pikle czyli kwaszone , bo byl dodatek octu winnego, jak bys chciala zrobic to dopytam dokladniej przepisTo proszę, abyś zasięgła informacji o sposobie przygotowania. Samą marchew ( korzeń) już kisiłam w poprzednim sezonie. Jak dla mnie pychota Edytowane 23 Lipca 2020 przez Anuś Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby7074 Opublikowano 24 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #436 Opublikowano 24 Lipca 2020 Przejrzę temat i jak czegoś nie będzie to będę pisał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 24 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #437 Opublikowano 24 Lipca 2020 Przejrzę temat i jak czegoś nie będzie to będę pisał Tego nie ma na pewno Dzisiaj z rańca zrobione, jeszcze ciepłe słoiki, ale spieszę podać przepis, może się przyda.Ogórki w zalewie musztardowej.Składniki :2 kg ogórków1 szklanka ( 250 ml ) octu 10%1 szklanka cukru6 szklanek wody3 łyżki solisłoiczek 180 g musztardy ( ja daję rosyjską )2 łyżki musztardy miodowej8 ziaren ziela angielskiego6 liści laurowych10 ziaren pieprzu czarnegogałązki kopru3 płaskie łyżki soliSkładniki zalewy zagotować. Zdjąć garnek z palnika i dodać musztardy. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia się jej w zalewie.zalać przygotowane w słoikach ogórki ( można kroić w dowolny sposób, moje w tym przypadku w grube plastry ) zalewa musi być chłodna.Do każdego słoika wsypujemy po pół łyżeczki gorczycy i gałązki kopru.Pasteryzuje bardzo krótko, od zawsze i nigdy nie mam z tego powodu zonga Proces pasteryzacji u mnie trwa 5-7 minut . Ogórki są dobre dopiero po tygodniu, są smaczne i chrupiące.Wizualnie zalewa nie wygląda zachęcająco, ale przecież to zjadamy ogórki a zalewę wylewamy.Obok ogórków w zalewie musztardowej, również dzisiejsze ogórki w kurkumie w formie plastrów.Cdn .. wieczorkiem wracam do kuchni Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 24 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #438 Opublikowano 24 Lipca 2020 Też mi moja zrobiła. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 24 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #439 Opublikowano 24 Lipca 2020 AnusKwaszone liscie peczek lisci marchwi peczek lisci rzodkiewki200 g poszatkowanej drobno kapusty50 ml octu500 ml wodypol straka papryczki chili1 lyzka soli2 lyzki cukru szczypta bialego pieprzu Wode zagotowac ,do sloika wszypac sol ,cukier pieprz papryke umyte liscie i kapuste zalac woda i octem, potrzasac sloikiem do rozpuszczenia sie cukru i soli. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 25 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #440 Opublikowano 25 Lipca 2020 Wode zagotowac , do sloika wszypac sol ,cukier pieprz papryke umyte liscie i kapuste zalac woda i octem, potrzasac sloikiem do rozpuszczenia sie cukru i soli. Dziękuję bardzo za przepis rozumiem, że to warzywa zakwaszane octem. Możesz napisać jeśli możesz i wiesz, czy ocet winny, czy spirytusowy ? Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 25 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #441 Opublikowano 25 Lipca 2020 ocet winny, czy spirytusowy ? spirytusowy ,u nas jest 12% wiec z 10% bedzie ciut slabsza ale zawsze mozna zredukowac wode . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 2 Września 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #442 Opublikowano 2 Września 2020 Jak się ma dwa dni wolnego od pracy, to trzeba sobie czas zorganizować Cześć moich plonów, owoce oprócz gruszek, które też moje pochodzi z sadu moich znajomych. Kuchnia nie z gumy i niestety musiałam część przenieść do pokoju. Brak miejsca na małą czarną Reszta w kuchni się tworzy Sok z jabłek z wyciskarki wolnoobrotowej. Właściwie powstał gęsty nektar. Bez dodawania cukru, bo jabłka były wystarczająco słodkie. Mirabelki w tym roku jakieś ''gigantyczne'' Owoc zapomniany troszkę przez Nas, a nalewka czy kompot jak dla mnie pyszny. Będzie kompot w zalewie miodowej. Gruszki w całości bez skóry z winogronem i plastrami cytryny.W przyszłym tygodniu czas najwyższy na kiszonki z marchwi, fasolki szparagowej i trochę nowości CDN.. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 2 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #443 Opublikowano 2 Września 2020 Piękny widok Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 2 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #444 Opublikowano 2 Września 2020 nalewka czy kompot jak dla mnie pyszny Najlepszy , dżem z mirabelek nawet po nalewce - super Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 2 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #445 Opublikowano 2 Września 2020 Intrygują mnie te gruszki z winogronem [poproszę o przepis ] chociaż postanowiłam ,ze już w tym roku koniec ze słoikami Muszę tylko zrobić sos z pomidorów ,papryki i cebuli ,bo to obowiązkowo robię każdego roku.W tym roku dodałam do swojej spiżarni jeszcze dżem z borówki solo i z dodatkiem jabłek i galaretki cytrynowej-będzie do jagodzianek Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 2 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #446 Opublikowano 2 Września 2020 Mirabelki w tym roku jakieś ''gigantyczne'' Owoc zapomniany troszkę przez Nas, a nalewka Nalewkę z mirabelek jak robisz? i trochę nowości Nie chce mi się gmerać po necie, Aniu - buraczki obrodziły, jak je zakonserwować, weny u mnie brak? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 2 Września 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #447 Opublikowano 2 Września 2020 Najlepszy , dżem z mirabelek Waldku na pewno zrobię owoców na drzewie jeszcze sporo, choć zaczynają już spadać. Piękny widok Dziękuję co roku obiecuję sobie, że zrobię mniej, niestety w tym przypadku nie umiem dotrzymać słowa ntrygują mnie te gruszki z winogronem [poproszę o przepis ] Przepis prosty gruszki muszą być dojrzałe, ale nie przejrzałe. Obieram ze skóry zostawiając jednak ''ogonek'' zanim wszystkie obiorę to te wcześniejsze wkładam do zimnej wody z dodatkiem soku z cytryny, aby nie zmieniły koloru. Wkładam w całości do słoików, dodaję plastry wyszorowanej cytryny i kilka sztuk winogrona zielonego.Gotuję syrop i przestudzonym zalewam gruszki w słoikach, a następnie pasteryzuje około 12 minut. Zdjęcia z poprzedniego sezonu, jak mnie pamięć nie myli. Nalewkę z mirabelek jak robisz? Piotrze zalewam całe owoce 70% alko zostawiam na dwa tygodnie, zlewam i zasypuje je odrobiną cukru, oraz dodaje miód i zostawiam na kolejne dwa tygodnie .Z moich obserwacji w tej nalewce cukier i miód dość ciężko się rozpuszczają. Następnie łączę oba zlewy, do słoika z owocami i rozpuszczonym cukrem i miodem dodaje alko i zostawiam na kilka miesięcy. Może powinnam dodać coś jeszcze ? jakieś dodatki ( anyż, cynamon,) ? Nie chce mi się gmerać po necie, Aniu - buraczki obrodziły, jak je zakonserwować, weny u mnie brak? Buraki to temat rzeka polecam takie z kminkiem i czosnkiem, buraki z kapustą, buraki z pomarańczami, z ogórkiem małosolnym i dużą ilością koperku takie tradycyjne do podania na ciepło i. W tym roku zrobię jeszcze buraki z malinami Wybieraj Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 3 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #448 Opublikowano 3 Września 2020 Buraki z papryką. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 3 Września 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #449 Opublikowano 3 Września 2020 Buraki z papryką.Paweł o tych nie pomyślałam, bo tych nie robię. Zrobiłam kilka lat temu i nie miały ''wzięcia'' Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 3 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #450 Opublikowano 3 Września 2020 Gotuję syrop i przestudzonym zalewam gruszki w słoikach Chodzi mi o ten syrop -jak dużo dajesz cukru?Jeżeli chodzi o buraki to ja po prostu gotuję je ,ścieram na tarce i pakuje do słoików +trochę cukru i soku z cytryny[niekoniecznie] .Pasteryzuje i do piwnicy. Wyjmuje potem i doprawiam -przesmażam trochę cebulki sol cukier i sok z cytryny i odrobina maki Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.