Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Przekrój który widzimy na dwóch pierwszych zdjęciach wygląda na jednolity, jednak po powiększeniu widać że są kawałki, tylko piksele się zjechały w całość.

Ostatnie zdjęcie.  :thumbsup:

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-336246
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 134
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Fakt na zbliżeniu wygląda zdecydowanie lepiej ... Odzyskała imię ;)

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-336252
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tak, doczytałem ale w sklepie takich nie ma.

Na pewno są tylko sprzedawcy nie znają nazw.

Szynka składa się z czterech podstawowych mięśni:

- półbłoniastego (w handlu zwany zrazowym, co jest błędna nazwą, sznyclówką)

- dwugłowego

- czterogłowego (kulka)

- półścięgnistego (fałszywa polędwiczka)

Z opisu wynika, że do lisieckiej nie nadaje się półścięgnisty ani czterogłowy. Ten pierwszy jest zbyt twardy a drugi niejednorodny w kolorystyce i poprzerastany błonkami.

Ty zastosowałeś recepturę z użyciem polędwicy. Prawdopodobnie kiedyś z tego surowca wyrabiano tę kiełbasę z przeznaczeniem na dwór wiedeński. Ale tym bardziej szarpak maszynki elektrycznej nr 8 nie nadaje sie do rozdrabniania tego delikatnego surowca. Szybkie obroty zrobiły z mięsa miazgę.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-336320
Udostępnij na innych stronach

 

Tak, doczytałem ale w sklepie takich nie ma.

Na pewno są tylko sprzedawcy nie znają nazw.

Tak, oczywiście masz rację, chodziło mi o inne nazwy. Dostępna jest kulka i frykando, choć nie napisane, który numer frykando. http://www.makro.pl/public/wieprzowina-w-makro#

No i dziękuję za resztę wyjaśnień. Wydawało mi się, że szarpak zrobi duże kawałki, większe niż 16 mm na przykład.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-336340
Udostępnij na innych stronach

 EAnna napisała

W tej klasie mięsa nie dopuszcza się wykorzystywania mięśnia podścięgnistego przylegającego do mięśnia półbłoniastego

,,Z opisu wynika, że do lisieckiej nie nadaje się półścięgnisty ani czterogłowy''

Czy aby na pewno? -chodzi o mięsień półścięgnisty .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-336445
Udostępnij na innych stronach

Dziadek, sorry mi bardzo very, ale jesteś mistrzem w zadawaniu pytań w formie odpowiedzi.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-336467
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dziadek, sorry mi bardzo very, ale jesteś mistrzem w zadawaniu pytań w formie odpowiedzi
 

Dyzio... bo DZIADEK zmusza nas do myślenia..  :laugh:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-336505
Udostępnij na innych stronach

 EAnna napisała "Z opisu wynika, że do lisieckiej nie nadaje się półścięgnisty ani czterogłowy'' Czy aby na pewno? -chodzi o mięsień półścięgnisty .

 

 

Oparłam się na wpisie Dziennika Urzedowego UE 

 

STRESZCZENIE

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006

„KIEŁBASA LISIECKA”

NR WE: PL-PGI-0005-0527-08.03.2006

ChNP ( ) ChOG ( X )

Do produkcji „kiełbasy lisieckiej”, wykorzystuje się następujące elementy tuszy wieprzowej:

— mięso wieprzowe klasy I – udział 85 % w ogólnej masie produkcyjnej. Jest to mięso chude

pochodzące od szynek, pozbawione tłuszczu, ścięgien i tkanki łącznej. Dopuszcza się lekkie przerosty

tłuszczu międzymięśniowego. W tej klasie mięsa nie dopuszcza się wykorzystywania mięśnia

podścięgnistego przylegającego do mięśnia półbłoniastego oraz mięśnia czterogłowego (myszki) ze

względu na ich charakterystyczne bardzo ciemne przebarwienie, co w przypadku „kiełbasy lisieckiej”

zakłóca jej tradycyjną estetykę,

— mięso wieprzowe klasy II – udział 10 % w ogólnej masie produkcyjnej. Jest to mięso pozyskiwane

podczas rozbioru i wykrawania szynek i łopatek, które powinno zawierać mniej niż 50 % tłuszczu.

Dopuszcza się niewielką ilość tkanki łącznej jednak nie więcej niż 5 % całkowitej ilości mięsa

II klasy,

— mięso wieprzowe klasy III – udział 5 % w ogólnej masie produkcyjnej. Jest to mięso pozyskiwane

z wykrawania goleni przedniej i tylnej. Dopuszcza się do 25 % zawartości tkanki łącznej

w całkowitej ilości mięsa III klasy, bez tłuszczu zewnętrznego

 

Powinnam była dodać, w zgodzie z powyższym opisem, że mięsień pólścięgnisty nie nadaje się do wykorzystania jako jedynka w kiełbasie lisieckiej.

Czy o to DZIADKU chodziło? :D

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-336567
Udostępnij na innych stronach

Bardzo przepraszam, że sie wcinam ale pozwolę sobie skorzystać  jak już jest temat Lisiecka. U mnie w sklepach nie ma polędwic tak dorodnych jak paweljack ma na foto. Jest dostepna polędwica, raczej polędwiczki około 20 cm dł i 6-7 cm szerokości. Czy takie mięso nadaje się na Lisiecką? Trochę zwątpiłam w klasyfikację. Nie ukrywam, że mam chęci ale czy dobrze myślę to nie jestem pewna. U mnie koszt tych polędwiczek to 30 zł za kg.

Szkoda by było zmarnowanych pieniędzy.

 

Pozdrawiam serdecznie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-336573
Udostępnij na innych stronach

Basiu, czy to prowokacja? Maxell Ci kazał, czy jak?  :D


Polędwice wykrawamy ze schabu z kością, czyli kupujesz w sklepie schab bez kości. I to jest na zdjęciu.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-336576
Udostępnij na innych stronach

Basiu polędwiczki to co innego niż polędwica  .Polędwica to mięsień najdłuższy grzbiety ,który pozyskujemy podczas rozbioru schabu (bo schab składa się z mięsa  i kości ) , mówiąc językiem handlowym to po prostu schab bez kości :D

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-336577
Udostępnij na innych stronach

Odpowiem  tak -  w szynce występują według barwy

mięśnie jasne -

1 Półbłoniasty

2 Dwugłowy

3 Półścięgnisty

4 Lędźwiowo- udowy

 Ciemne

Czworogłowy

1 Łonowy

2 Smukły

3 Brzuchaty

Źrodło.  Technologia przetwórstwa mięsa - L. Brochowski

Ja nie znam mięśnia podścięgnistego,. Można domniewywać ze chodzić może o ten mięsień ciemny przylegający do mięśnia półbłoniastego,  a nie o mięsień półścięgnisty .

Edytowane przez DZIADEK
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-336578
Udostępnij na innych stronach

O jeju a dlaczego Maxell by mi kazał cokolwiek pisać? Ja tak kurdę pytam, bo palę sie na tę kichę i już zbaraniałam. Teraz nie wiem, czy ta polędwica to od dużych świnek a ta mała od małych wieprzków. W życiu nie widziałam takiej wypaśnej polędwicy to zapytałam. U mnie w sklepach naprawdę nie ma szału jeśli chodzi o mięso. Poza tym na cenie jest napis "POLĘDWICZKI" to już mnie przerosło :facepalm: 

 

Pozdrawiam serdecznie


EAnno dobrze rozumiem, że jak kupię schab z kością i wykroję sobie od kości samo mięso to już mam polędwicę?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-336580
Udostępnij na innych stronach

O jeju a dlaczego Maxell by mi kazał cokolwiek pisać? 

To żart był. Kup schab bez kości i rób.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-336584
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja tak kurdę pytam, bo palę sie na tę kichę i już zbaraniałam. Teraz nie wiem, czy ta polędwica to od dużych świnek a ta mała od małych wieprzków.

Basiu przecież Ci wyjasniłam  powyżej a Ty nie przeczytałaś :hmm:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-336590
Udostępnij na innych stronach

 

 

EAnno dziękuję za odpowiedź

 

Basiu czy Ty do mnie zwracasz się  bo troszkę jestem zdezorientowana :rolleyes:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-336594
Udostępnij na innych stronach

Odpowiem  tak -  w szynce występują według barwy

mięśnie jasne -

1 Półbłoniasty

2 Dwugłowy

3 Półścięgnisty

4 Lędźwiowo- udowy

 Ciemne

Czworogłowy

1 Łonowy

2 Smukły

3 Brzuchaty

Źrodło.  Technologia przetwórstwa mięsa - L. Brochowski

Ja nie znam mięśnia podścięgnistego,. Można domniewywać ze chodzić może o ten mięsień ciemny przylegający do mięśnia półbłoniastego,  a nie o mięsień półścięgnisty .

Co prawda nie wiem czyje to udo, ale występuje już taki mięsień w rozważaniach o lisieckiej. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/354-kielbasa-lisiecka/?p=96582

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-336684
Udostępnij na innych stronach

@chudziak

 

Oczywiście do Ciebie miały też pójść te podziękowania, za co przepraszam. Nie wyobrażam sobie jak by zareagowała sprzedawczyni gdybym teraz poszła i zamiast schabu bez kości poprosiła bym o polędwicę :D  Ja wiem jak jakie mięso wyglada tylko wydaje mi się, że całe życie trwałam w niewiedzy. Zawsze jest coś po coś a prawda wygląda tak, iż niedawno nowej pracownicy w sklepiku podpowiadałam przy wykładaniu mięsa co jest łopatką a co szynką. Tragedia, ale taka jest prawda a nazewnictwo schodzi na psy. Szkoda że zniszczono wszystkie szkoły zawodowe, bowiem jak widać rośnie armia samych przyuczonych albo i nie, a fachowców krytycznie brakuje.Teraz wiem, że na niedzielę zrobię polędwicowe shabowe :thumbsup:

Bardzo dziękuję Wszystkim za wyjaśnienia, wszystko dokładnie przeczytałam.

 

Przepraszam paweljack już się wynoszę z Twojego wątku.

 

Pozdrawiam serdecznie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-336710
Udostępnij na innych stronach

Skan pochodzi z atlasu rozbioru . Nazwa mięsień  podścięgnisty jest tylko w rejestracji k. lisieckiej i na tym skanie i nigdzie więcej się nie pojawia .Może to być błąd w atlasie powielony w nazwie przy rejestracji lisieckiej . Może technolodzy wyjaśnią .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-336723
Udostępnij na innych stronach

ale jak juz robisz kotlety to sadze ze one nie beda nazywaly sie poledwicowe a dalej schabowe bez kosci .Nazwy poledwica jak ja do tej pory zrozumialam odnosi sie tylko do wedzonek i skladu kielbas,jezeli jestem w bledzie to dobrze zeby ktos zweryfikowal bo dla mnie wogole te polskie nazwy sa zagmatwane :)  :facepalm:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-336737
Udostępnij na innych stronach

Jaki zbieg okoliczności z ta polędwicą, Maxellu wzywam Cię, czy to Twoja sprawka?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-336918
Udostępnij na innych stronach

Prawdziwe kotlety schabowe to z schabu z kosteczką . Inne to namiastka nawet nie wiadomo jak je nazwać - z  polędwicy czy  ze schabu b/k. Polędwicowe czy schabowe bezkostne. Uprościliśmy produkcję i mamy tego efekt

.post-39869-0-30828400-1393453285_thumb.jpgpost-39869-0-41906600-1393453513_thumb.jpg post-39869-0-05410300-1393453540_thumb.jpg

post-39869-0-17789500-1393453486_thumb.jpg

Edytowane przez DZIADEK
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-336922
Udostępnij na innych stronach

@Dziadek

 

Dziękuję Dziadku za ten skan. Teraz mi się rozjaśniło. Wychodzi na to, że jednak w niedziele będą kotlety schabowe z kosteczką. Całe życie tak robię i w dzieciństwie też tak zawsze jadłam. Schabowy bez gnatka nie ma dla mnie żadnego smaku i uroku.

Stokrotne dzięki.

 

Pozdrawiam serdecznie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-336976
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.