miro Opublikowano 24 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 24 Lutego 2014 (edytowane) Przekrój który widzimy na dwóch pierwszych zdjęciach wygląda na jednolity, jednak po powiększeniu widać że są kawałki, tylko piksele się zjechały w całość.Ostatnie zdjęcie. Edytowane 24 Lutego 2014 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-336246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 24 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 24 Lutego 2014 Fakt na zbliżeniu wygląda zdecydowanie lepiej ... Odzyskała imię Sent from my iPhone using Tapatalk 2 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-336252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 24 Lutego 2014 Tak, doczytałem ale w sklepie takich nie ma. Na pewno są tylko sprzedawcy nie znają nazw.Szynka składa się z czterech podstawowych mięśni:- półbłoniastego (w handlu zwany zrazowym, co jest błędna nazwą, sznyclówką)- dwugłowego- czterogłowego (kulka)- półścięgnistego (fałszywa polędwiczka)Z opisu wynika, że do lisieckiej nie nadaje się półścięgnisty ani czterogłowy. Ten pierwszy jest zbyt twardy a drugi niejednorodny w kolorystyce i poprzerastany błonkami.Ty zastosowałeś recepturę z użyciem polędwicy. Prawdopodobnie kiedyś z tego surowca wyrabiano tę kiełbasę z przeznaczeniem na dwór wiedeński. Ale tym bardziej szarpak maszynki elektrycznej nr 8 nie nadaje sie do rozdrabniania tego delikatnego surowca. Szybkie obroty zrobiły z mięsa miazgę. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-336320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 25 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 25 Lutego 2014 Tak, doczytałem ale w sklepie takich nie ma.Na pewno są tylko sprzedawcy nie znają nazw.Tak, oczywiście masz rację, chodziło mi o inne nazwy. Dostępna jest kulka i frykando, choć nie napisane, który numer frykando. http://www.makro.pl/public/wieprzowina-w-makro#No i dziękuję za resztę wyjaśnień. Wydawało mi się, że szarpak zrobi duże kawałki, większe niż 16 mm na przykład. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-336340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 25 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 25 Lutego 2014 EAnna napisałaW tej klasie mięsa nie dopuszcza się wykorzystywania mięśnia podścięgnistego przylegającego do mięśnia półbłoniastego,,Z opisu wynika, że do lisieckiej nie nadaje się półścięgnisty ani czterogłowy''Czy aby na pewno? -chodzi o mięsień półścięgnisty . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-336445 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 25 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 25 Lutego 2014 Dziadek, sorry mi bardzo very, ale jesteś mistrzem w zadawaniu pytań w formie odpowiedzi. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-336467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 25 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 25 Lutego 2014 Dziadek, sorry mi bardzo very, ale jesteś mistrzem w zadawaniu pytań w formie odpowiedzi Dyzio... bo DZIADEK zmusza nas do myślenia.. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-336505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 25 Lutego 2014 EAnna napisała "Z opisu wynika, że do lisieckiej nie nadaje się półścięgnisty ani czterogłowy'' Czy aby na pewno? -chodzi o mięsień półścięgnisty . Oparłam się na wpisie Dziennika Urzedowego UE STRESZCZENIEROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006„KIEŁBASA LISIECKA”NR WE: PL-PGI-0005-0527-08.03.2006ChNP ( ) ChOG ( X )Do produkcji „kiełbasy lisieckiej”, wykorzystuje się następujące elementy tuszy wieprzowej:— mięso wieprzowe klasy I – udział 85 % w ogólnej masie produkcyjnej. Jest to mięso chudepochodzące od szynek, pozbawione tłuszczu, ścięgien i tkanki łącznej. Dopuszcza się lekkie przerostytłuszczu międzymięśniowego. W tej klasie mięsa nie dopuszcza się wykorzystywania mięśniapodścięgnistego przylegającego do mięśnia półbłoniastego oraz mięśnia czterogłowego (myszki) zewzględu na ich charakterystyczne bardzo ciemne przebarwienie, co w przypadku „kiełbasy lisieckiej”zakłóca jej tradycyjną estetykę,— mięso wieprzowe klasy II – udział 10 % w ogólnej masie produkcyjnej. Jest to mięso pozyskiwanepodczas rozbioru i wykrawania szynek i łopatek, które powinno zawierać mniej niż 50 % tłuszczu.Dopuszcza się niewielką ilość tkanki łącznej jednak nie więcej niż 5 % całkowitej ilości mięsaII klasy,— mięso wieprzowe klasy III – udział 5 % w ogólnej masie produkcyjnej. Jest to mięso pozyskiwanez wykrawania goleni przedniej i tylnej. Dopuszcza się do 25 % zawartości tkanki łącznejw całkowitej ilości mięsa III klasy, bez tłuszczu zewnętrznego Powinnam była dodać, w zgodzie z powyższym opisem, że mięsień pólścięgnisty nie nadaje się do wykorzystania jako jedynka w kiełbasie lisieckiej.Czy o to DZIADKU chodziło? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-336567 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 25 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 25 Lutego 2014 Bardzo przepraszam, że sie wcinam ale pozwolę sobie skorzystać jak już jest temat Lisiecka. U mnie w sklepach nie ma polędwic tak dorodnych jak paweljack ma na foto. Jest dostepna polędwica, raczej polędwiczki około 20 cm dł i 6-7 cm szerokości. Czy takie mięso nadaje się na Lisiecką? Trochę zwątpiłam w klasyfikację. Nie ukrywam, że mam chęci ale czy dobrze myślę to nie jestem pewna. U mnie koszt tych polędwiczek to 30 zł za kg.Szkoda by było zmarnowanych pieniędzy. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-336573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 25 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 25 Lutego 2014 Basiu, czy to prowokacja? Maxell Ci kazał, czy jak? Polędwice wykrawamy ze schabu z kością, czyli kupujesz w sklepie schab bez kości. I to jest na zdjęciu. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-336576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 25 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 25 Lutego 2014 Basiu polędwiczki to co innego niż polędwica .Polędwica to mięsień najdłuższy grzbiety ,który pozyskujemy podczas rozbioru schabu (bo schab składa się z mięsa i kości ) , mówiąc językiem handlowym to po prostu schab bez kości Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-336577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 25 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 25 Lutego 2014 (edytowane) Odpowiem tak - w szynce występują według barwymięśnie jasne -1 Półbłoniasty2 Dwugłowy3 Półścięgnisty4 Lędźwiowo- udowy Ciemne Czworogłowy1 Łonowy2 Smukły3 BrzuchatyŹrodło. Technologia przetwórstwa mięsa - L. BrochowskiJa nie znam mięśnia podścięgnistego,. Można domniewywać ze chodzić może o ten mięsień ciemny przylegający do mięśnia półbłoniastego, a nie o mięsień półścięgnisty . Edytowane 25 Lutego 2014 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-336578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 25 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 25 Lutego 2014 O jeju a dlaczego Maxell by mi kazał cokolwiek pisać? Ja tak kurdę pytam, bo palę sie na tę kichę i już zbaraniałam. Teraz nie wiem, czy ta polędwica to od dużych świnek a ta mała od małych wieprzków. W życiu nie widziałam takiej wypaśnej polędwicy to zapytałam. U mnie w sklepach naprawdę nie ma szału jeśli chodzi o mięso. Poza tym na cenie jest napis "POLĘDWICZKI" to już mnie przerosło Pozdrawiam serdecznieEAnno dobrze rozumiem, że jak kupię schab z kością i wykroję sobie od kości samo mięso to już mam polędwicę? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-336580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 25 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 25 Lutego 2014 O jeju a dlaczego Maxell by mi kazał cokolwiek pisać? To żart był. Kup schab bez kości i rób. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-336584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 25 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 25 Lutego 2014 Jejku człowieku, żebyś wiedział że zrobię. Co za gapa ze mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-336589 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 25 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 25 Lutego 2014 Ja tak kurdę pytam, bo palę sie na tę kichę i już zbaraniałam. Teraz nie wiem, czy ta polędwica to od dużych świnek a ta mała od małych wieprzków. Basiu przecież Ci wyjasniłam powyżej a Ty nie przeczytałaś Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-336590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 25 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 25 Lutego 2014 Nie zdążyłam przeczytać Pawle. EAnno dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-336593 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 25 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 25 Lutego 2014 EAnno dziękuję za odpowiedź Basiu czy Ty do mnie zwracasz się bo troszkę jestem zdezorientowana Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-336594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 26 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 26 Lutego 2014 Odpowiem tak - w szynce występują według barwymięśnie jasne -1 Półbłoniasty2 Dwugłowy3 Półścięgnisty4 Lędźwiowo- udowy Ciemne Czworogłowy1 Łonowy2 Smukły3 BrzuchatyŹrodło. Technologia przetwórstwa mięsa - L. BrochowskiJa nie znam mięśnia podścięgnistego,. Można domniewywać ze chodzić może o ten mięsień ciemny przylegający do mięśnia półbłoniastego, a nie o mięsień półścięgnisty .Co prawda nie wiem czyje to udo, ale występuje już taki mięsień w rozważaniach o lisieckiej. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/354-kielbasa-lisiecka/?p=96582 Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-336684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 26 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 26 Lutego 2014 @chudziak Oczywiście do Ciebie miały też pójść te podziękowania, za co przepraszam. Nie wyobrażam sobie jak by zareagowała sprzedawczyni gdybym teraz poszła i zamiast schabu bez kości poprosiła bym o polędwicę Ja wiem jak jakie mięso wyglada tylko wydaje mi się, że całe życie trwałam w niewiedzy. Zawsze jest coś po coś a prawda wygląda tak, iż niedawno nowej pracownicy w sklepiku podpowiadałam przy wykładaniu mięsa co jest łopatką a co szynką. Tragedia, ale taka jest prawda a nazewnictwo schodzi na psy. Szkoda że zniszczono wszystkie szkoły zawodowe, bowiem jak widać rośnie armia samych przyuczonych albo i nie, a fachowców krytycznie brakuje.Teraz wiem, że na niedzielę zrobię polędwicowe shabowe Bardzo dziękuję Wszystkim za wyjaśnienia, wszystko dokładnie przeczytałam. Przepraszam paweljack już się wynoszę z Twojego wątku. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-336710 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 26 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 26 Lutego 2014 Skan pochodzi z atlasu rozbioru . Nazwa mięsień podścięgnisty jest tylko w rejestracji k. lisieckiej i na tym skanie i nigdzie więcej się nie pojawia .Może to być błąd w atlasie powielony w nazwie przy rejestracji lisieckiej . Może technolodzy wyjaśnią . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-336723 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 26 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 26 Lutego 2014 ale jak juz robisz kotlety to sadze ze one nie beda nazywaly sie poledwicowe a dalej schabowe bez kosci .Nazwy poledwica jak ja do tej pory zrozumialam odnosi sie tylko do wedzonek i skladu kielbas,jezeli jestem w bledzie to dobrze zeby ktos zweryfikowal bo dla mnie wogole te polskie nazwy sa zagmatwane Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-336737 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 26 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 26 Lutego 2014 Jaki zbieg okoliczności z ta polędwicą, Maxellu wzywam Cię, czy to Twoja sprawka? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-336918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 26 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 26 Lutego 2014 (edytowane) Prawdziwe kotlety schabowe to z schabu z kosteczką . Inne to namiastka nawet nie wiadomo jak je nazwać - z polędwicy czy ze schabu b/k. Polędwicowe czy schabowe bezkostne. Uprościliśmy produkcję i mamy tego efekt. Edytowane 26 Lutego 2014 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-336922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 27 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 27 Lutego 2014 @Dziadek Dziękuję Dziadku za ten skan. Teraz mi się rozjaśniło. Wychodzi na to, że jednak w niedziele będą kotlety schabowe z kosteczką. Całe życie tak robię i w dzieciństwie też tak zawsze jadłam. Schabowy bez gnatka nie ma dla mnie żadnego smaku i uroku.Stokrotne dzięki. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-336976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.