Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dlatego dziwię się ilościom przypraw, bo smak mięsa wtedy nie istnieje, a mięso to kwintesencja wyrobów.

Cholera aż mi przykro, ale muszę się z tym zgodzić . :clap:.A może te przyprawy mocno zwietrzałe były.? :(

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

• Odpowiedzi 120
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Cholera aż mi przykro, ale muszę się z tym zgodzić

Są gusta i guściki , smaki i smaczki dlatego, kto ile da przypraw jest wyłącznie jego sprawą. Uważam, że należy zrobić, spróbować, ocenić i wybrać dla siebie odpowiedni smak. Smaków jest tyle co smakoszy. 

Są gusta i guściki , smaki i smaczki dlatego, kto ile da przypraw jest wyłącznie jego sprawą.

Ale są chyba jakieś  graniczne ilości, żeby kiełbasa nie była jedynie zestawem przypraw z dodatkiem mięsa. :(

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Ale są chyba jakieś  graniczne ilości
Tak i to zdecydowanie powinno dotyczyć naszych polityków , ale wara im od wyrobów domowych i sposobów przyprawiania. Wolę wolność w przyprawach i smakach, niż dyrektywy dotyczące ilości zawartości pieprzu w pieprzu. Osobiście daję 8 gr majeranku  do 1/kg farszu i jest super w smaku, ale tylko biała. Lubię mocne wyraziste smaki, dlatego wódki nie rozcieńczam. :D  

Ale są chyba jakieś  graniczne ilości, żeby kiełbasa nie była jedynie zestawem przypraw z dodatkiem mięsa
Tu się zgadzam swego czasu sypnołem marianka, że tak powiem zza ucha efekt taki, że nigdy więcej, a i prawdą jest jak pisze 

. Smaków jest tyle co smakoszy
:D  

. Lubię mocne wyraziste smaki, dlatego wódki nie rozcieńczam
Ja też dawniej bywało, że i spirtu też się nie rozcieńczało tylko z tym trzeba było ostrożnie  :D  

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Halo

Masz racje Baco jak sie bylo mlodym to tak bywalo ale nalazalo go pic na tzw "wydechu".

Pozdrawiam Cala Brac Wedzarnicza zyczac Wesolych Swiat-Waldek

• 11 miesięcy temu...

Onieśmielony przy tak zacnym i doświadczonym gronie :)

Witam  - wielokrotne moje doświadczenia przy białej to :  wołowego karkowka ok 10-13% , podudzia indycze ok 20% , pozostałe wieprzowe  i lodowata woda jak w stałych skladach.

przyprawy  na 1 kg : czosnek - ok 5,5 g

pieprz czarny łamany: -   2,25 g

"pieprz"- ziołowy : - 2,8 g

majeranek :   4,5 g

czosnek niestety niekoniecznie polskiej mocy i  aromatu ( chociaż bazarkowy), przyprawy torebkowane - tez poprawka na aromat .

wyraźna , nie szalona . smaczna

Ale popieram ilości dr Rusaka   

I jak Szanowne grono zauważyło - co rodzinka to smaczek

Muskie - to ryba 🙃

stałych skladach

Stałych? Wyjaśnij co miałeś na myśli.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

stałych skladach

Stałych? Wyjaśnij co miałeś na myśli.

OK dla mnie stały skład to do wymienionych - plus ok 20%  wieprzowego I kl.( szynka extra), ok 25%wieprzowe IIkl. ( łopatka /karkówka) i ok 25% podgardla - jak w wielu przepisach :) sól 18g/1kg .  

z pozdrowieniami

Muskie - to ryba 🙃

• 2 tygodnie później...

W przyszłym tygodniu i ja zabieram się do białej,tylko myślę ją trochę zaróżowić peklosolą .Rozumiem ,ze jak dam 50/50 to mięsko musi poleżeć sobie dobę?

beata

Wystarczy dla uzyskania koloru 15 % peklosoli  reszta sól

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.

Dzięki ,to tak zrobię i dam mięsku poleżeć kilka godz  przed mieleniem.

beata
Gość Dymowski
Pewnie jest branżowa norma na białą kiełbasę ale my robimy wyroby dla siebie i pod siebie , kierować trzeba się własnym smakiem. Dobrze jest zapisywać ilości użytych przypraw i gatunków mięsa użytych do produkcji a na końcu opisać ocenę smaku. Po kilku próbach dopracowuje się recepturę , która nam odpowiada i nie musi się pokrywać z jakimikolwiek innymi recepturami.

Witam.

Czytam i czytam o tych przyprawach i juz mi się lasuje mózg, ale mam pytanie do was bo mam zamiar popełnić swoją pierwszą białą i nigdzie nie mogę doczytać czy po klasyfikacji mięska doprawiam je sole i odstawiam np na noc czy miele doprawiam sole i odrazu nadziewam? Przepraszam z góry za takie tandetne pytanie.

Edytowane przez M@rek
M@rku po klasyfikacji solisz i zostawiasz. Następnie mielisz i dopiero doprawiasz drobnej rozdrobnione. Dokładnie mieszamy aż puści klej. Dodajesz resztę miesa. Próbujesz smak i jak Ci pasuje to nadziewasz w jelita. Ot tyle. Przynajmniej ja tak robię. Na stronie głównej masz wiele wiadomości podanych. Poczytaj trochę. Pozdrawiam mani3k

W  bardzo wielu przepisach niemieckich  do białej ( i tej ich cielęcej)  jest dodatek zmrożonej śmietany w proporcji - 1 łyżki na 1 kg , i jeszcze proszek do pieczenia 1 łyżeczka ( jako fosforan)   - podobno do wiązania kwasu mlekowego i dodatkowo polepsza kleistość  - Nigdy jeszcze nie dodawałem - czy Ktoś z Państwa ma jakieś w tej kwestji doświadczenia ? znając kolegów niemieckich zapewne nie robią tego bez powodu.

Muskie - to ryba 🙃

Czytam i czytam o tych przyprawach i juz mi się lasuje mózg,

http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/nietrwale-surowe/7-kielbasa-biala-surowa

Dzieki czytałem ten przepis kilka razy i jesli dobrze go rozumiem to po wymieszaniu i doprawieniu nadziewam jelitka i do parzenia. No chyba ze nie ogarniam tego

Edytowane przez M@rek
jesli dobrze go rozumiem to po wymieszaniu i doprawieniu nadziewam jelitka i do parzenia. 

Tak.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

Miłego dnia. 

A ja sobie dodałam trochę  peklosoli to rozumiem,że  muszę trochę odczekać.

Dzis kupiłam gotową mieszankę ziół do białe j [w składzie owoce jałowca,kolendra,pieprz ,ziele ang.,majeranek, cząber,,rozmaryn,i tymianek] To moja biała będzie na bogato. Proporcje ma podane -3,5 g /kg

Zastanawiam się ,czy wykorzystać tą mieszankę ,czy robić tradycyjnie z samym czosnkiem,pieprzem i majerankiem?

beata

Zastanawiam się ,czy wykorzystać tą mieszankę

Zrob sobie troche takiej, troche tradycyjnie .bedziesz miala porownanie

Jedyne sensowne wyjście .  Ja jednak bym został przy moich przyprawach do białej   ...........   pieprz , majeranek , czosnek i trochę gorczycy całej , ponieważ te kuleczki uwielbiam :D

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .

Konserwanty zabijają powoli !!!

Dzięki-chyba faktycznie zrobie pół na pół.Dorwałam przepis ,zeby ją potem zapiec w naczyniu z cebulą jabłkiem,żurawiną ,majerankiem,szczyptą kminku i papryki.Sae eksperymenty będą na te święta.

[Gorzej,bo coś mi się pokiełbasiło i dziś już napanierowałam karkówkę ,która miała być podana na gorąco na obiad w pierwszy dzień świąt...Teraz chyba muszę wrzucić ją do zamrażarki do niedzieli,lub odczekać dwa dni,zeby przesiąkła smakiem przypraw i dopiero ją odstawić do tego zamrażarnika ?-już całkiem zgłupiałam co z nią teraz zrobić...

beata

Ja bym poczekala i do zamrazalki wyjac w sobote tak zaby powoli mozna bylo rozmrozic  w lodowce , chociaz ja tez robilam ze wstawialam taka zamarynowana zamrozona prosta do pieca ,bo jesli jest w przyprawach to chyba nie bedziesz jej podsmazac tylko do pieca od razu.

Moja karkówka puściła dużo soku z tej marynaty Nie wiem,czy go odlać i zamrozić suche mięso ,czy całość z pojemnikiem i tym sokiem włożyć do zamrażarki?

Edytowane przez beatag
beata