arkadiusz Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 4 Kwietnia 2015 (edytowane) Dlatego dziwię się ilościom przypraw, bo smak mięsa wtedy nie istnieje, a mięso to kwintesencja wyrobów. Cholera aż mi przykro, ale muszę się z tym zgodzić . .A może te przyprawy mocno zwietrzałe były.? Edytowane 4 Kwietnia 2015 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9727-ilo%C5%9Bci-przypraw-jakie-u%C5%BCywacie-do-kie%C5%82basy-bia%C5%82ej-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-do-%C5%BCurku/page/4/#findComment-418165 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Cholera aż mi przykro, ale muszę się z tym zgodzić Są gusta i guściki , smaki i smaczki dlatego, kto ile da przypraw jest wyłącznie jego sprawą. Uważam, że należy zrobić, spróbować, ocenić i wybrać dla siebie odpowiedni smak. Smaków jest tyle co smakoszy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9727-ilo%C5%9Bci-przypraw-jakie-u%C5%BCywacie-do-kie%C5%82basy-bia%C5%82ej-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-do-%C5%BCurku/page/4/#findComment-418200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Są gusta i guściki , smaki i smaczki dlatego, kto ile da przypraw jest wyłącznie jego sprawą. Ale są chyba jakieś graniczne ilości, żeby kiełbasa nie była jedynie zestawem przypraw z dodatkiem mięsa. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9727-ilo%C5%9Bci-przypraw-jakie-u%C5%BCywacie-do-kie%C5%82basy-bia%C5%82ej-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-do-%C5%BCurku/page/4/#findComment-418210 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Ale są chyba jakieś graniczne ilości Tak i to zdecydowanie powinno dotyczyć naszych polityków , ale wara im od wyrobów domowych i sposobów przyprawiania. Wolę wolność w przyprawach i smakach, niż dyrektywy dotyczące ilości zawartości pieprzu w pieprzu. Osobiście daję 8 gr majeranku do 1/kg farszu i jest super w smaku, ale tylko biała. Lubię mocne wyraziste smaki, dlatego wódki nie rozcieńczam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9727-ilo%C5%9Bci-przypraw-jakie-u%C5%BCywacie-do-kie%C5%82basy-bia%C5%82ej-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-do-%C5%BCurku/page/4/#findComment-418239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Ale są chyba jakieś graniczne ilości, żeby kiełbasa nie była jedynie zestawem przypraw z dodatkiem mięsa Tu się zgadzam swego czasu sypnołem marianka, że tak powiem zza ucha efekt taki, że nigdy więcej, a i prawdą jest jak pisze . Smaków jest tyle co smakoszy . Lubię mocne wyraziste smaki, dlatego wódki nie rozcieńczam Ja też dawniej bywało, że i spirtu też się nie rozcieńczało tylko z tym trzeba było ostrożnie Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9727-ilo%C5%9Bci-przypraw-jakie-u%C5%BCywacie-do-kie%C5%82basy-bia%C5%82ej-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-do-%C5%BCurku/page/4/#findComment-418240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walka Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 5 Kwietnia 2015 HaloMasz racje Baco jak sie bylo mlodym to tak bywalo ale nalazalo go pic na tzw "wydechu".Pozdrawiam Cala Brac Wedzarnicza zyczac Wesolych Swiat-Waldek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9727-ilo%C5%9Bci-przypraw-jakie-u%C5%BCywacie-do-kie%C5%82basy-bia%C5%82ej-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-do-%C5%BCurku/page/4/#findComment-418350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 7 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 7 Marca 2016 Onieśmielony przy tak zacnym i doświadczonym gronie Witam - wielokrotne moje doświadczenia przy białej to : wołowego karkowka ok 10-13% , podudzia indycze ok 20% , pozostałe wieprzowe i lodowata woda jak w stałych skladach.przyprawy na 1 kg : czosnek - ok 5,5 gpieprz czarny łamany: - 2,25 g"pieprz"- ziołowy : - 2,8 gmajeranek : 4,5 gczosnek niestety niekoniecznie polskiej mocy i aromatu ( chociaż bazarkowy), przyprawy torebkowane - tez poprawka na aromat .wyraźna , nie szalona . smaczna Ale popieram ilości dr Rusaka I jak Szanowne grono zauważyło - co rodzinka to smaczek Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9727-ilo%C5%9Bci-przypraw-jakie-u%C5%BCywacie-do-kie%C5%82basy-bia%C5%82ej-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-do-%C5%BCurku/page/4/#findComment-482822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 7 Marca 2016 stałych skladach Stałych? Wyjaśnij co miałeś na myśli. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9727-ilo%C5%9Bci-przypraw-jakie-u%C5%BCywacie-do-kie%C5%82basy-bia%C5%82ej-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-do-%C5%BCurku/page/4/#findComment-482824 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 7 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 7 Marca 2016 stałych skladachStałych? Wyjaśnij co miałeś na myśli. OK dla mnie stały skład to do wymienionych - plus ok 20% wieprzowego I kl.( szynka extra), ok 25%wieprzowe IIkl. ( łopatka /karkówka) i ok 25% podgardla - jak w wielu przepisach sól 18g/1kg . z pozdrowieniami Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9727-ilo%C5%9Bci-przypraw-jakie-u%C5%BCywacie-do-kie%C5%82basy-bia%C5%82ej-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-do-%C5%BCurku/page/4/#findComment-482925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 18 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 18 Marca 2016 W przyszłym tygodniu i ja zabieram się do białej,tylko myślę ją trochę zaróżowić peklosolą .Rozumiem ,ze jak dam 50/50 to mięsko musi poleżeć sobie dobę? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9727-ilo%C5%9Bci-przypraw-jakie-u%C5%BCywacie-do-kie%C5%82basy-bia%C5%82ej-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-do-%C5%BCurku/page/4/#findComment-485653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 18 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 18 Marca 2016 Wystarczy dla uzyskania koloru 15 % peklosoli reszta sól Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9727-ilo%C5%9Bci-przypraw-jakie-u%C5%BCywacie-do-kie%C5%82basy-bia%C5%82ej-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-do-%C5%BCurku/page/4/#findComment-485656 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 18 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 18 Marca 2016 Dzięki ,to tak zrobię i dam mięsku poleżeć kilka godz przed mieleniem. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9727-ilo%C5%9Bci-przypraw-jakie-u%C5%BCywacie-do-kie%C5%82basy-bia%C5%82ej-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-do-%C5%BCurku/page/4/#findComment-485659 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dymowski Opublikowano 18 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 18 Marca 2016 Pewnie jest branżowa norma na białą kiełbasę ale my robimy wyroby dla siebie i pod siebie , kierować trzeba się własnym smakiem. Dobrze jest zapisywać ilości użytych przypraw i gatunków mięsa użytych do produkcji a na końcu opisać ocenę smaku. Po kilku próbach dopracowuje się recepturę , która nam odpowiada i nie musi się pokrywać z jakimikolwiek innymi recepturami. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9727-ilo%C5%9Bci-przypraw-jakie-u%C5%BCywacie-do-kie%C5%82basy-bia%C5%82ej-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-do-%C5%BCurku/page/4/#findComment-485698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@rek Opublikowano 21 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 21 Marca 2016 (edytowane) Witam.Czytam i czytam o tych przyprawach i juz mi się lasuje mózg, ale mam pytanie do was bo mam zamiar popełnić swoją pierwszą białą i nigdzie nie mogę doczytać czy po klasyfikacji mięska doprawiam je sole i odstawiam np na noc czy miele doprawiam sole i odrazu nadziewam? Przepraszam z góry za takie tandetne pytanie. Edytowane 21 Marca 2016 przez M@rek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9727-ilo%C5%9Bci-przypraw-jakie-u%C5%BCywacie-do-kie%C5%82basy-bia%C5%82ej-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-do-%C5%BCurku/page/4/#findComment-486466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mani3k Opublikowano 21 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 21 Marca 2016 M@rku po klasyfikacji solisz i zostawiasz. Następnie mielisz i dopiero doprawiasz drobnej rozdrobnione. Dokładnie mieszamy aż puści klej. Dodajesz resztę miesa. Próbujesz smak i jak Ci pasuje to nadziewasz w jelita. Ot tyle. Przynajmniej ja tak robię. Na stronie głównej masz wiele wiadomości podanych. Poczytaj trochę. Pozdrawiam mani3k Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9727-ilo%C5%9Bci-przypraw-jakie-u%C5%BCywacie-do-kie%C5%82basy-bia%C5%82ej-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-do-%C5%BCurku/page/4/#findComment-486501 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 22 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 22 Marca 2016 Czytam i czytam o tych przyprawach i juz mi się lasuje mózg,http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/nietrwale-surowe/7-kielbasa-biala-surowa Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9727-ilo%C5%9Bci-przypraw-jakie-u%C5%BCywacie-do-kie%C5%82basy-bia%C5%82ej-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-do-%C5%BCurku/page/4/#findComment-486518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 22 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 22 Marca 2016 W bardzo wielu przepisach niemieckich do białej ( i tej ich cielęcej) jest dodatek zmrożonej śmietany w proporcji - 1 łyżki na 1 kg , i jeszcze proszek do pieczenia 1 łyżeczka ( jako fosforan) - podobno do wiązania kwasu mlekowego i dodatkowo polepsza kleistość - Nigdy jeszcze nie dodawałem - czy Ktoś z Państwa ma jakieś w tej kwestji doświadczenia ? znając kolegów niemieckich zapewne nie robią tego bez powodu. Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9727-ilo%C5%9Bci-przypraw-jakie-u%C5%BCywacie-do-kie%C5%82basy-bia%C5%82ej-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-do-%C5%BCurku/page/4/#findComment-486539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@rek Opublikowano 22 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 22 Marca 2016 (edytowane) Czytam i czytam o tych przyprawach i juz mi się lasuje mózg,http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/nietrwale-surowe/7-kielbasa-biala-surowaDzieki czytałem ten przepis kilka razy i jesli dobrze go rozumiem to po wymieszaniu i doprawieniu nadziewam jelitka i do parzenia. No chyba ze nie ogarniam tego Edytowane 22 Marca 2016 przez M@rek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9727-ilo%C5%9Bci-przypraw-jakie-u%C5%BCywacie-do-kie%C5%82basy-bia%C5%82ej-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-do-%C5%BCurku/page/4/#findComment-486555 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 22 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 22 Marca 2016 jesli dobrze go rozumiem to po wymieszaniu i doprawieniu nadziewam jelitka i do parzenia. Tak. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9727-ilo%C5%9Bci-przypraw-jakie-u%C5%BCywacie-do-kie%C5%82basy-bia%C5%82ej-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-do-%C5%BCurku/page/4/#findComment-486556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 22 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 22 Marca 2016 A ja sobie dodałam trochę peklosoli to rozumiem,że muszę trochę odczekać.Dzis kupiłam gotową mieszankę ziół do białe j [w składzie owoce jałowca,kolendra,pieprz ,ziele ang.,majeranek, cząber,,rozmaryn,i tymianek] To moja biała będzie na bogato. Proporcje ma podane -3,5 g /kgZastanawiam się ,czy wykorzystać tą mieszankę ,czy robić tradycyjnie z samym czosnkiem,pieprzem i majerankiem? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9727-ilo%C5%9Bci-przypraw-jakie-u%C5%BCywacie-do-kie%C5%82basy-bia%C5%82ej-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-do-%C5%BCurku/page/4/#findComment-486731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 22 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 22 Marca 2016 Zrob sobie troche takiej, troche tradycyjnie .bedziesz miala porownanie Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9727-ilo%C5%9Bci-przypraw-jakie-u%C5%BCywacie-do-kie%C5%82basy-bia%C5%82ej-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-do-%C5%BCurku/page/4/#findComment-486748 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 22 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 22 Marca 2016 Zastanawiam się ,czy wykorzystać tą mieszankę Zrob sobie troche takiej, troche tradycyjnie .bedziesz miala porownanie Jedyne sensowne wyjście . Ja jednak bym został przy moich przyprawach do białej ........... pieprz , majeranek , czosnek i trochę gorczycy całej , ponieważ te kuleczki uwielbiam Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9727-ilo%C5%9Bci-przypraw-jakie-u%C5%BCywacie-do-kie%C5%82basy-bia%C5%82ej-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-do-%C5%BCurku/page/4/#findComment-486761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 22 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 22 Marca 2016 Dzięki-chyba faktycznie zrobie pół na pół.Dorwałam przepis ,zeby ją potem zapiec w naczyniu z cebulą jabłkiem,żurawiną ,majerankiem,szczyptą kminku i papryki.Sae eksperymenty będą na te święta.[Gorzej,bo coś mi się pokiełbasiło i dziś już napanierowałam karkówkę ,która miała być podana na gorąco na obiad w pierwszy dzień świąt...Teraz chyba muszę wrzucić ją do zamrażarki do niedzieli,lub odczekać dwa dni,zeby przesiąkła smakiem przypraw i dopiero ją odstawić do tego zamrażarnika ?-już całkiem zgłupiałam co z nią teraz zrobić... Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9727-ilo%C5%9Bci-przypraw-jakie-u%C5%BCywacie-do-kie%C5%82basy-bia%C5%82ej-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-do-%C5%BCurku/page/4/#findComment-486783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 23 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 23 Marca 2016 Ja bym poczekala i do zamrazalki wyjac w sobote tak zaby powoli mozna bylo rozmrozic w lodowce , chociaz ja tez robilam ze wstawialam taka zamarynowana zamrozona prosta do pieca ,bo jesli jest w przyprawach to chyba nie bedziesz jej podsmazac tylko do pieca od razu. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9727-ilo%C5%9Bci-przypraw-jakie-u%C5%BCywacie-do-kie%C5%82basy-bia%C5%82ej-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-do-%C5%BCurku/page/4/#findComment-486907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 23 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 23 Marca 2016 (edytowane) Moja karkówka puściła dużo soku z tej marynaty Nie wiem,czy go odlać i zamrozić suche mięso ,czy całość z pojemnikiem i tym sokiem włożyć do zamrażarki? Edytowane 23 Marca 2016 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9727-ilo%C5%9Bci-przypraw-jakie-u%C5%BCywacie-do-kie%C5%82basy-bia%C5%82ej-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-do-%C5%BCurku/page/4/#findComment-487084 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.