Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

A u mnie kapusta bez golonki :)

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9904-%C5%9Bniadania-obiady-kolacje-arkadiusza/page/24/#findComment-714336
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • Odpowiedzi 601
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Mniam. :)

post-41296-0-79743600-1629204236_thumb.jpg

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9904-%C5%9Bniadania-obiady-kolacje-arkadiusza/page/24/#findComment-719029
Udostępnij na innych stronach

Smacznego :)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9904-%C5%9Bniadania-obiady-kolacje-arkadiusza/page/24/#findComment-719033
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Barszcz biały z płuckami wp. i ziemniaki.

 

post-41296-0-62757800-1633090471_thumb.jpg

 

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9904-%C5%9Bniadania-obiady-kolacje-arkadiusza/page/24/#findComment-724744
Udostępnij na innych stronach

Nooo "Miszczu Arkadiuszu", taki barszcz na "dudkach" to sam cymesik, niebo w gębie, też kocham ten smak :D:thumbsup::clap:.

 

http://www.kuchniastarowiejskiejgospodyni.pl/wp-content/uploads/2016/01/DSC07018.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9904-%C5%9Bniadania-obiady-kolacje-arkadiusza/page/24/#findComment-724758
Udostępnij na innych stronach

Coś podobnego do żurku,ale na innym zakwasie.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9904-%C5%9Bniadania-obiady-kolacje-arkadiusza/page/24/#findComment-724807
Udostępnij na innych stronach

A co to jest barszcz biały?

Żur na zakwasie pszennym.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9904-%C5%9Bniadania-obiady-kolacje-arkadiusza/page/24/#findComment-724825
Udostępnij na innych stronach

Żur na zakwasie pszennym.

 

:facepalm:

Podstawową różnicę między barszczem białym a żurkiem stanowi zakwas. Barszcz biały przygotowywany jest zazwyczaj na zakwasie pszennym, natomiast żurek gotowany powinien być zawsze na zakwasie żytnim.
Żur natomiast przygotowuje się również na zakwasie z mąki żytniej, ale w niektórych miejscach w Polsce również z mąki owsianej, mąki gryczanej lub płatków owsianych. Zupa powinna być gęsta, zawiesista, z wyczuwalną strukturą otrębów. 

 

Tak z ciekawości, czy zupa na kwasie z kapusty to też barszcz?

Barszcz przygotowuje się na wywarze z kości z dodatkiem soku z kiszonej kapusty lub kiszonych ogórków.
 
 
Edytowane przez bilu72
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9904-%C5%9Bniadania-obiady-kolacje-arkadiusza/page/24/#findComment-724830
Udostępnij na innych stronach

 

 

Żur na zakwasie pszennym.

:facepalm:

Podstawową różnicę między barszczem białym a żurkiem stanowi zakwas. Barszcz biały przygotowywany jest zazwyczaj na zakwasie pszennym, natomiast żurek gotowany powinien być zawsze na zakwasie żytnim.

 

Żur natomiast przygotowuje się również na zakwasie z mąki żytniej, ale w niektórych miejscach w Polsce również z mąki owsianej, mąki gryczanej lub płatków owsianych. Zupa powinna być gęsta, zawiesista, z wyczuwalną strukturą otrębów. 

 

 

Tak z ciekawości, czy zupa na kwasie z kapusty to też barszcz?

 

Barszcz przygotowuje się na wywarze z kości z dodatkiem soku z kiszonej kapusty lub kiszonych ogórków.

Sok z kiszonej kapusty i zabielona śmietaną zupa przez moją mamę gotowana w domu nazywana była białym barszczem. Podawana była z kluskami z tartych surowych ziemniaków.

P.s. Mama pochodziła z Kujaw.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9904-%C5%9Bniadania-obiady-kolacje-arkadiusza/page/24/#findComment-724836
Udostępnij na innych stronach

 

 

Sok z kiszonej kapusty i zabielona śmietaną zupa przez moją mamę gotowana w domu nazywana była białym barszczem. Podawana była z kluskami z tartych surowych ziemniaków. P.s. Mama pochodziła z Kujaw.

 

 

Taka zupa na Kujawach nazywa się KWAS

Potwierdzam ponieważ moi rodzice również z tego regionu wywodzą się i kwas jest mi znany od maleńkości :clap: a kluski to zapewne sine kluchy z pokrywki, lub kluchy spod cyca, tak mawiali moi dziadkowie pochodzący również z Kujaw :)

Pamiętam jeszcze te same sine kluchy z białym serem, skwarkami ze słoniny lub boczku, podsmażaną na złocisto cebulą... proste a jakże smaczne.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9904-%C5%9Bniadania-obiady-kolacje-arkadiusza/page/24/#findComment-724847
Udostępnij na innych stronach

 

Pamiętam jeszcze te same sine kluchy z białym serem, skwarkami ze słoniny lub boczku, podsmażaną na złocisto cebulą... proste a jakże smaczne.

 

 

 Ojjj tak, tak, tak, jest tak jak pisze Mariusz, takie danie to niebo w gębie, a te kluchy szare, sine, czy "żelazne" w niektórych stronach, to te same pyszne kluchy, tylko ich nazwa nieco inna w zależności od regionu :D. Jednak jak zwał, tak zwał, danie bije na głowę nawet najbardziej wykwintne "wynalazki" jakie  Pascal potrafi wymyślić :D.

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9904-%C5%9Bniadania-obiady-kolacje-arkadiusza/page/24/#findComment-724857
Udostępnij na innych stronach

 

 

Podstawową różnicę między barszczem białym a żurkiem stanowi zakwas.

Zanim Arkadiusz posprząta, to może bez skrótów myślowych. Barszcz biały to zupa na zakwasie pszennym, żur na żytnim. Żurek, to taka sama "poprawna" nazwa jak "strogonow" i handlowa jak schab bez kości. Nie ma takiej zupy w Polsce.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9904-%C5%9Bniadania-obiady-kolacje-arkadiusza/page/24/#findComment-724859
Udostępnij na innych stronach

@paweljack, U nas jest taka nazwa wlasnie zurek .....

Zur .nazwa z niemieckiego dawnego sūr, u nas tez kwasny to Sur  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9904-%C5%9Bniadania-obiady-kolacje-arkadiusza/page/24/#findComment-724862
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

I to jest obiad. :D

post-41296-0-01277000-1635687094_thumb.jpg

 A na wywarze  będą flaki po warszawsku.Takie jak u Flisa.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9904-%C5%9Bniadania-obiady-kolacje-arkadiusza/page/24/#findComment-729542
Udostępnij na innych stronach

I to jest obiad. :D

attachicon.gif20211031_135633.jpg

 A na wywarze  będą flaki po warszawsku.Takie jak u Flisa.

Smacznego dla "Miszcza Arkadiusza" :D:thumbsup:.

Takich flaków jak w starym "Flisie" na Hożej, to nigdzie nie było, i nigdzie nie będzie :D . Nawet na "Różycu", to głównie pyzy, a flaki też niby nie były złe, ale nie ten smak, i to już nie było to co w śródmieściu, ot jadało się, bo te w nowym "Flisie" w "Szanghaju" na Marszałkowskiej, to też już był nie ten sam klimat, i nie ten smak, niestety  :Dhttp://arch.warszawa.pl/Rozrywka/Restauracje/666,6836,2,1,0,0-Po%C5%BCegnanie_Flisax.html

 

W "Kamerze" też się bywało, ojj, bywało, mieszkałem o rzut beretem od tego wspaniałego "Przybytku" :D:thumbsup:.

 

http://kulturadogorynogami.pl/2017/07/30/na-wodke-do-kameralnej-na-flaki-do-flisa-kulturalno-alkoholowy-przewodnik-po-knajpach-prl-owskiej-warszawy/

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9904-%C5%9Bniadania-obiady-kolacje-arkadiusza/page/24/#findComment-729558
Udostępnij na innych stronach

 

 

to jest obiad.

A co to za potwór na talerzu ? :laugh:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9904-%C5%9Bniadania-obiady-kolacje-arkadiusza/page/24/#findComment-729580
Udostępnij na innych stronach

Kawał wołowej kości udowej wraz ze szpikiem.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9904-%C5%9Bniadania-obiady-kolacje-arkadiusza/page/24/#findComment-729581
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

Mój dzisiejszy obiad.

IMG_20250411_134731.jpg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9904-%C5%9Bniadania-obiady-kolacje-arkadiusza/page/24/#findComment-1006968
Udostępnij na innych stronach


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.