Skocz do zawartości

Ser twarogowy od A do Z Cz.1. Twaróg


Rekomendowane odpowiedzi

 

 

co jeszcze można dodać zamiast kminku (żeby było pyszne ) ? Kminek jakoś mi nie podchodzi....

Kminek jest dodatkiem klasycznym do zgliwiaka.

Możesz dodać kumin lub np. czarnuszkę.

 

zrobiło się z tego coś ciągnącego...ale nie próbowałem

To skoda, taki stopiony twaróg (wbrew pozorom łatwo się nie topi) jest fantastyczny. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/4/#findComment-644673
Udostępnij na innych stronach

Kurcze ... zepsułem chyba porcję mleka...może nie....nie wiem :facepalm:

Podgrzałem mleko do 37* i dodałem zsiadłe mleko nie zdejmując garnka z płyty ... i mam gródki twarogu...

Czy jak odłowię te gródki to będzie zsiadłe i twaróg czy nie ..?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/4/#findComment-644689
Udostępnij na innych stronach

Trudno powiedzieć spróbuj po prostu wymieszać -  ja do dokładnego wymieszania podgrzanego mleka z mlekiem zsiadłym używam ubijaczki do piany  (coś takiego  https://www.homebook.pl/produkty/10317333/dla-domu-do-kuchni-i-jadalni-akcesoria-do-kuchni-trzepaczki-stalowa-trzepaczka-ubijaczka-kuchenna-z-kulka-orion).

 

 

Czy możesz jeszcze napisać , do jakiego momentu podsmażać ten twaróg ? Czy jak tylko zacznie "płynąć" to wystarczy ...?

 

By zrobić ser zgliwiały to najpierw musisz pokruszyć twaróg i potrzymać w cieple ze  3 dni aż zacznie gliwieć i niestety specyficznie pachnieć a raczej śmierdzieć i dopiero w takim stadium smażymy na maśle , dodajemy przyprawy a na koniec wbijamy jajka.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/4/#findComment-644705
Udostępnij na innych stronach

Trudno powiedzieć spróbuj po prostu wymieszać -  ja do dokładnego wymieszania podgrzanego mleka z mlekiem zsiadłym używam ubijaczki do piany  (coś takiego  https://www.homebook.pl/produkty/10317333/dla-domu-do-kuchni-i-jadalni-akcesoria-do-kuchni-trzepaczki-stalowa-trzepaczka-ubijaczka-kuchenna-z-kulka-orion).

......

No ja mieszałem łyżką , poprzednim razem też , ale myślę że bakterie powinny być .

Przecedziłem mleko i zostawię je do jutra wieczora , zobaczę co wyjdzie . Mała porcyjka twarożku ocieka ... :)

 

.............

By zrobić ser zgliwiały to najpierw musisz pokruszyć twaróg i potrzymać w cieple ze  3 dni aż zacznie gliwieć i niestety specyficznie pachnieć a raczej śmierdzieć .....

:cry:  na to chyba się nie odważę ... przesmażę wcześniej bo inaczej tego nie ruszę :no:  , ale dalej nie wiem do jakiego momentu podsmażać...

 

........smażymy na maśle , dodajemy przyprawy a na koniec wbijamy jajka.

I robimy z tego jajecznicę na twarogu....? :cry:

 

A jak jest "chcica" to nie zdąży się usmażyć- lekko solę i do buzi! (bajer w gębie!) :D

Co to znaczy ... się usmaży.... :(

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/4/#findComment-644710
Udostępnij na innych stronach

 

 

przesmażę wcześniej bo inaczej tego nie ruszę

Raczej się nie stopi.

Biologiczny proces gliwienia podnosi pH twarogu ustawiając go w punkcie topliwości.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/4/#findComment-644718
Udostępnij na innych stronach

I robimy z tego jajecznicę na twarogu....?

 

Nie to nie jest jajecznica ani smakowo ani wizualnie  ( sos holenderski – sos robiony na bazie masła, żółtek i białego wina lub octu winnego też jajecznicy nie przypomina :cool: ) .  Poczytaj tutaj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8236-ser-zgliwialy/albo w internecie  - informacji jest w bród  i odważ się choć raz zrobić :laugh:

Edytowane przez chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/4/#findComment-644766
Udostępnij na innych stronach

Moja mówi, że twaróg musi zmądrzeć :D

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/4/#findComment-644796
Udostępnij na innych stronach

 

 

Moja mówi, że twaróg musi zmądrzeć
 

Trafnie to Danusia Papciowa określa.

Jak chce być topliwy to musi się najpierw odkwasić  :laugh:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/4/#findComment-644901
Udostępnij na innych stronach

A nie mieliśmy gdzieś tu przepisu że proces inteligencji sera można było przyspieszyć sodką?

 

I tak przy okazji, a czy z nieudanego Korycińskiego też wyszedł by może ten smakołyk, czy tylko z twarogu?

Edytowane przez wróbel75

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/4/#findComment-644910
Udostępnij na innych stronach

 

I robimy z tego jajecznicę na twarogu....?

Nie to nie jest jajecznica ani smakowo ani wizualnie ( sos holenderski – sos robiony na bazie masła, żółtek i białego wina lub octu winnego też jajecznicy nie przypomina :cool: ) . Poczytaj tutaj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8236-ser-zgliwialy/albo w internecie - informacji jest w bród i odważ się choć raz zrobić :laugh:

Zrobić zrobię , ale podejdę jak do jeża :D , czytałem temat z linka ... nie ma ani jednej osoby z negatywnym nastawieniem ... jestem nr 1 :tongue:

 

Kurcze ... zepsułem chyba porcję mleka...może nie....nie wiem :facepalm:

Podgrzałem mleko do 37* i dodałem zsiadłe mleko nie zdejmując garnka z płyty ... i mam gródki twarogu...

Czy jak odłowię te gródki to będzie zsiadłe i twaróg czy nie ..?

Uprzejmie donoszę , iż wszystko poszło bez najmniejszych problemów :) .

Odcedziłem twarożek i reszta czekała na dalszy etap .

Po 24 h było zsiadłe .

Z 2l mleka i 370g zsiadłego , po wspomnianym odcedzeniu wyszło 1490g :hmm: coś za dużo chyba ...

Ale jaki pyszny... mniam :) .

post-82011-0-64395200-1572776001_thumb.jpg

post-82011-0-43766600-1572776032_thumb.jpg

post-82011-0-85644500-1572776061_thumb.jpg

post-82011-0-18975200-1572776094_thumb.jpg

Edytowane przez piurko
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/4/#findComment-644941
Udostępnij na innych stronach

Alinka , zburzyłaś mi moje wyobrażenie o tym produkcie :mad: .

Wygląda nieźle ... :thumbsup:


[Dodano: 03 lis 2019 - 11:19]

Proszę, oto moje screeny z produkcji serka topionego

Edytowane przez piurko
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/4/#findComment-644944
Udostępnij na innych stronach

http://pracowniaserow.pl/wp-content/uploads/2017/01/Przepis-na-domowy-twar%C3%B3g-1024x576.jpg

 

http://pracowniaserow.pl/domowy-twarog/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/4/#findComment-645152
Udostępnij na innych stronach

:clap::thumbsup:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/4/#findComment-645265
Udostępnij na innych stronach

 

 

Z 2l mleka i 370g zsiadłego , po wspomnianym odcedzeniu wyszło 1490g coś za dużo chyba ...
 

Trochę Ci się waga przestawiła - widać na fotce  :D. 1,85 lb to około 850g.

--

Romii

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/4/#findComment-645321
Udostępnij na innych stronach

Robiąc biały ser twarogowy ze sklepowego szwedzkiego mleka lekko pasteryzowanego 3,2% zaw. tłuszczu, w ilości 4 litrów, plus 250 ml. Filmiölku (mleko acidofilne) do zakwaszania, otrzymuję zawsze ok. 1kg. serka netto. Serek obligatoryjnie odciskam co najmniej 10 - 12 godzin, i otrzymuję wspaniały biały ser o średniej wadze ok. 250 g. z 1litra mleka.

 

Tak oto wygląda wczoraj wykonany serek o wadze 1000g. konsumowany do dzisiejszego śniadanka :D.

 

 

post-49725-0-70378900-1573118182_thumb.jpg

post-49725-0-02189500-1573118198_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/4/#findComment-645353
Udostępnij na innych stronach

 

 

otrzymuję wspaniały biały ser o średniej wadze ok. 250 g. z 1litra mleka.

Bardzo ładnie wygląda  :thumbsup:

Na pewno dlatego, że mleko nie jest oszukane i ma tyle zawartości tłuszczu co podane na etykiecie.

Ja przymierzam sie również do zrobienia sera twarogowego ze sklepowego mleka. Dzisiaj wszystkie gadżety zamówione. Zrobię również z 4 litrów to będzie można porównać wagowo , Twój do mojego i ocenić mleko. :D

Pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/4/#findComment-645415
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Witt :thumbsup:. Myślę że jeżeli robiłbyś z "Piątnicy" z czerwoną zakrętką, to dobry rezultat masz z pełną gwarancją :D . Osobiście podczas robienia sera białego, ściśle przestrzegam pewnych reguł jakie zaleca EAnna. Otóż zakwaszając mleko staram się aby jego temperatura była zdecydowanie "pokojowa", następnie po osiągnięciu przez mleko zsiadłej konsystencji, co z reguły trwa ok. 2 dni. owarzam to zsiadłe mleko zawsze tylko i wyłącznie w kąpieli wodnej, (garnek w garnku) do temp ok. 35stopni C. i garnek ze skrzepem z kąpieli wyjmuję, starając się aby temp.zbyt mocno nie wzrosła i nie przekraczała 40 stopni C. Nigdy nie podgrzewam garnka ze skrzepem bezpośrednio na gazie czy płycie kuchennej, co jest niestety często spotykane, mleko zostaje przegrzane a ser wychodzi suchy kruszący się. Następnie kroję tak uzyskany skrzep na drobno, i zostawiam go w garnku razem z serwatką na kilka godzin (4-5) do całkowitego wystudzenia. Wtedy jest pewność że serek nigdy nie będzie suchy, a będzie miał wspaniałą, lekko wilgotną kremową konsystencję. Powodzenia :D:thumbsup: .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/4/#findComment-645418
Udostępnij na innych stronach

 

 

jest pewność że serek nigdy nie będzie suchy

Dzięki Jarku za przepis, jak zrobię, zdam relacje.

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/4/#findComment-645426
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.