EAnna Opublikowano 1 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 1 Listopada 2019 co jeszcze można dodać zamiast kminku (żeby było pyszne ) ? Kminek jakoś mi nie podchodzi.... Kminek jest dodatkiem klasycznym do zgliwiaka.Możesz dodać kumin lub np. czarnuszkę. zrobiło się z tego coś ciągnącego...ale nie próbowałem To skoda, taki stopiony twaróg (wbrew pozorom łatwo się nie topi) jest fantastyczny. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/4/#findComment-644673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 1 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 1 Listopada 2019 Dziękuję ...Czy możesz jeszcze napisać , do jakiego momentu podsmażać ten twaróg ?Czy jak tylko zacznie "płynąć" to wystarczy ...? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/4/#findComment-644685 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 1 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 1 Listopada 2019 Kurcze ... zepsułem chyba porcję mleka...może nie....nie wiem Podgrzałem mleko do 37* i dodałem zsiadłe mleko nie zdejmując garnka z płyty ... i mam gródki twarogu...Czy jak odłowię te gródki to będzie zsiadłe i twaróg czy nie ..? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/4/#findComment-644689 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 1 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 1 Listopada 2019 Trudno powiedzieć spróbuj po prostu wymieszać - ja do dokładnego wymieszania podgrzanego mleka z mlekiem zsiadłym używam ubijaczki do piany (coś takiego https://www.homebook.pl/produkty/10317333/dla-domu-do-kuchni-i-jadalni-akcesoria-do-kuchni-trzepaczki-stalowa-trzepaczka-ubijaczka-kuchenna-z-kulka-orion). Czy możesz jeszcze napisać , do jakiego momentu podsmażać ten twaróg ? Czy jak tylko zacznie "płynąć" to wystarczy ...? By zrobić ser zgliwiały to najpierw musisz pokruszyć twaróg i potrzymać w cieple ze 3 dni aż zacznie gliwieć i niestety specyficznie pachnieć a raczej śmierdzieć i dopiero w takim stadium smażymy na maśle , dodajemy przyprawy a na koniec wbijamy jajka. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/4/#findComment-644705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 1 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 1 Listopada 2019 A jak jest "chcica" to nie zdąży się usmażyć- lekko solę i do buzi! (bajer w gębie!) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/4/#findComment-644708 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 1 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 1 Listopada 2019 Trudno powiedzieć spróbuj po prostu wymieszać - ja do dokładnego wymieszania podgrzanego mleka z mlekiem zsiadłym używam ubijaczki do piany (coś takiego https://www.homebook.pl/produkty/10317333/dla-domu-do-kuchni-i-jadalni-akcesoria-do-kuchni-trzepaczki-stalowa-trzepaczka-ubijaczka-kuchenna-z-kulka-orion).......No ja mieszałem łyżką , poprzednim razem też , ale myślę że bakterie powinny być .Przecedziłem mleko i zostawię je do jutra wieczora , zobaczę co wyjdzie . Mała porcyjka twarożku ocieka ... .............By zrobić ser zgliwiały to najpierw musisz pokruszyć twaróg i potrzymać w cieple ze 3 dni aż zacznie gliwieć i niestety specyficznie pachnieć a raczej śmierdzieć ..... na to chyba się nie odważę ... przesmażę wcześniej bo inaczej tego nie ruszę , ale dalej nie wiem do jakiego momentu podsmażać... ........smażymy na maśle , dodajemy przyprawy a na koniec wbijamy jajka.I robimy z tego jajecznicę na twarogu....? A jak jest "chcica" to nie zdąży się usmażyć- lekko solę i do buzi! (bajer w gębie!) Co to znaczy ... się usmaży.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/4/#findComment-644710 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 1 Listopada 2019 przesmażę wcześniej bo inaczej tego nie ruszę Raczej się nie stopi.Biologiczny proces gliwienia podnosi pH twarogu ustawiając go w punkcie topliwości. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/4/#findComment-644718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 1 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 1 Listopada 2019 (edytowane) I robimy z tego jajecznicę na twarogu....? Nie to nie jest jajecznica ani smakowo ani wizualnie ( sos holenderski – sos robiony na bazie masła, żółtek i białego wina lub octu winnego też jajecznicy nie przypomina ) . Poczytaj tutaj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8236-ser-zgliwialy/albo w internecie - informacji jest w bród i odważ się choć raz zrobić Edytowane 1 Listopada 2019 przez chudziak Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/4/#findComment-644766 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 2 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 2 Listopada 2019 Moja mówi, że twaróg musi zmądrzeć Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/4/#findComment-644796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 2 Listopada 2019 Moja mówi, że twaróg musi zmądrzeć Trafnie to Danusia Papciowa określa.Jak chce być topliwy to musi się najpierw odkwasić Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/4/#findComment-644901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 2 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 2 Listopada 2019 (edytowane) A nie mieliśmy gdzieś tu przepisu że proces inteligencji sera można było przyspieszyć sodką? I tak przy okazji, a czy z nieudanego Korycińskiego też wyszedł by może ten smakołyk, czy tylko z twarogu? Edytowane 2 Listopada 2019 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/4/#findComment-644910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 2 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 2 Listopada 2019 Proszę, oto moje screeny z produkcji serka topionego Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/4/#findComment-644916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 3 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 3 Listopada 2019 (edytowane) I robimy z tego jajecznicę na twarogu....?Nie to nie jest jajecznica ani smakowo ani wizualnie ( sos holenderski – sos robiony na bazie masła, żółtek i białego wina lub octu winnego też jajecznicy nie przypomina ) . Poczytaj tutaj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8236-ser-zgliwialy/albo w internecie - informacji jest w bród i odważ się choć raz zrobić Zrobić zrobię , ale podejdę jak do jeża , czytałem temat z linka ... nie ma ani jednej osoby z negatywnym nastawieniem ... jestem nr 1 Kurcze ... zepsułem chyba porcję mleka...może nie....nie wiem Podgrzałem mleko do 37* i dodałem zsiadłe mleko nie zdejmując garnka z płyty ... i mam gródki twarogu...Czy jak odłowię te gródki to będzie zsiadłe i twaróg czy nie ..?Uprzejmie donoszę , iż wszystko poszło bez najmniejszych problemów .Odcedziłem twarożek i reszta czekała na dalszy etap .Po 24 h było zsiadłe .Z 2l mleka i 370g zsiadłego , po wspomnianym odcedzeniu wyszło 1490g coś za dużo chyba ...Ale jaki pyszny... mniam . Edytowane 3 Listopada 2019 przez piurko Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/4/#findComment-644941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 3 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 3 Listopada 2019 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/4/#findComment-644943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 3 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 3 Listopada 2019 (edytowane) Alinka , zburzyłaś mi moje wyobrażenie o tym produkcie .Wygląda nieźle ... [Dodano: 03 lis 2019 - 11:19]Proszę, oto moje screeny z produkcji serka topionego Edytowane 3 Listopada 2019 przez piurko Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/4/#findComment-644944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 3 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 3 Listopada 2019 Wygląda nieźle A jeszcze lepiej smakuje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/4/#findComment-644946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 3 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 3 Listopada 2019 A jeszcze lepiej smakuje Potwierdzam. Pyyycha https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16559-sery-made-by-wr%C3%B3bel/page-2?do=findComment&comment=644996 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/4/#findComment-644997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 5 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 5 Listopada 2019 http://pracowniaserow.pl/wp-content/uploads/2017/01/Przepis-na-domowy-twar%C3%B3g-1024x576.jpg http://pracowniaserow.pl/domowy-twarog/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/4/#findComment-645152 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek55 Opublikowano 6 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 6 Listopada 2019 Wczoraj zrobiłem twaróg z 3 litrów mleka 3,2% . Wyszło 870 g pysznego twarogu . Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/4/#findComment-645260 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 6 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 6 Listopada 2019 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/4/#findComment-645265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 6 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 6 Listopada 2019 Z 2l mleka i 370g zsiadłego , po wspomnianym odcedzeniu wyszło 1490g coś za dużo chyba ... Trochę Ci się waga przestawiła - widać na fotce . 1,85 lb to około 850g.--Romii Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/4/#findComment-645321 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 7 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 7 Listopada 2019 Robiąc biały ser twarogowy ze sklepowego szwedzkiego mleka lekko pasteryzowanego 3,2% zaw. tłuszczu, w ilości 4 litrów, plus 250 ml. Filmiölku (mleko acidofilne) do zakwaszania, otrzymuję zawsze ok. 1kg. serka netto. Serek obligatoryjnie odciskam co najmniej 10 - 12 godzin, i otrzymuję wspaniały biały ser o średniej wadze ok. 250 g. z 1litra mleka. Tak oto wygląda wczoraj wykonany serek o wadze 1000g. konsumowany do dzisiejszego śniadanka . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/4/#findComment-645353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 8 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 8 Listopada 2019 otrzymuję wspaniały biały ser o średniej wadze ok. 250 g. z 1litra mleka. Bardzo ładnie wygląda Na pewno dlatego, że mleko nie jest oszukane i ma tyle zawartości tłuszczu co podane na etykiecie.Ja przymierzam sie również do zrobienia sera twarogowego ze sklepowego mleka. Dzisiaj wszystkie gadżety zamówione. Zrobię również z 4 litrów to będzie można porównać wagowo , Twój do mojego i ocenić mleko. Pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/4/#findComment-645415 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 8 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 8 Listopada 2019 Dzięki Witt . Myślę że jeżeli robiłbyś z "Piątnicy" z czerwoną zakrętką, to dobry rezultat masz z pełną gwarancją . Osobiście podczas robienia sera białego, ściśle przestrzegam pewnych reguł jakie zaleca EAnna. Otóż zakwaszając mleko staram się aby jego temperatura była zdecydowanie "pokojowa", następnie po osiągnięciu przez mleko zsiadłej konsystencji, co z reguły trwa ok. 2 dni. owarzam to zsiadłe mleko zawsze tylko i wyłącznie w kąpieli wodnej, (garnek w garnku) do temp ok. 35stopni C. i garnek ze skrzepem z kąpieli wyjmuję, starając się aby temp.zbyt mocno nie wzrosła i nie przekraczała 40 stopni C. Nigdy nie podgrzewam garnka ze skrzepem bezpośrednio na gazie czy płycie kuchennej, co jest niestety często spotykane, mleko zostaje przegrzane a ser wychodzi suchy kruszący się. Następnie kroję tak uzyskany skrzep na drobno, i zostawiam go w garnku razem z serwatką na kilka godzin (4-5) do całkowitego wystudzenia. Wtedy jest pewność że serek nigdy nie będzie suchy, a będzie miał wspaniałą, lekko wilgotną kremową konsystencję. Powodzenia . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/4/#findComment-645418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 8 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 8 Listopada 2019 jest pewność że serek nigdy nie będzie suchy Dzięki Jarku za przepis, jak zrobię, zdam relacje. Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/4/#findComment-645426 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.