cedro Opublikowano 17 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Października 2009 Byłem dziś w delikatesach malma, gdzie rodowity Włoch robił pokaz przyrządzania spagetti, w przerwie pokazu trochę sobie pogadaliśmy na temat szynek parmeńskich, ale co najbardziej mnie zaciekawiło Włoch mówił iż w Hiszpanii produkowane są szynki dojrzewające gdzie proces produkcji trwa PIĘTNAŚCIE LAT :!: :!: Wiecie coś na ten temat :question: Cytuj cedro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 17 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Października 2009 Google się kłaniają. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 17 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Października 2009 Cedro!!! Ostatnio w TV był pragram na temat szynek w Hiszpani, a produkowanych tak jak za czasów rzymskich. Chodowla świnek trwa 4 lata w specjalnych ogrodach. Odpowiednia rasa świnek. Całe uda zasypują wilgotną solą na 3 do 4 tygodni, potem wieszają w ciemnym przewiewnym miejscu na okres około roku. Kroja specjalnym nożem w cieńkie plasterki udo, które zawieszone jest na stojaku. Szynka nie zawiera choresterolu. Od pomysłu do zrobienia szynki, proces trwa tylko 5 lat!!! Może ten włoch siedzał 15 lat? :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cedro Opublikowano 17 Października 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Października 2009 Google się kłaniają. Pozdrawiam Z pełnym szacunem , ale jeśli piszesz cztery wersy, napisz od razu gdzie szukać, może jestem mało googlowy :lol: Cytuj cedro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 17 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Października 2009 http://www.rp.pl/artykul/229669_Szynka_po_hiszpansku.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cedro Opublikowano 17 Października 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Października 2009 Cedro!!! Ostatnio w TV był pragram na temat szynek w Hiszpani, a produkowanych tak jak za czasów rzymskich. Chodowla świnek trwa 4 lata w specjalnych ogrodach. Odpowiednia rasa świnek. Całe uda zasypują wilgotną solą na 3 do 4 tygodni, potem wieszają w ciemnym przewiewnym miejscu na okres około roku. Kroja specjalnym nożem w cieńkie plasterki udo, które zawieszone jest na stojaku. Szynka nie zawiera choresterolu. Od pomysłu do zrobienia szynki, proces trwa tylko 5 lat!!! Może ten włoch siedzał 15 lat? :grin: Co to znaczy że coś nie posiada cholesterolu :!: :question: :smile: :sad: [ Dodano: Sob Paź 17, 2009 22:39 ] http://www.rp.pl/artykul/229669_Szynka_po_hiszpansku.html i tak dalej :grin: Cytuj cedro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 17 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Października 2009 No tak - świnia i tego złego choresterolu nie zawiera, ale świnia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 17 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Października 2009 Np. Szynka Andyandy był szybszy :grin: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cedro Opublikowano 17 Października 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 17 Października 2009 Cholesterol i to tak zwany zły, bo są i dobre, nie zależą od spożywania konkretnego mieska tylko od 1] genetyki, 2] diety 3] aktywności fizycznej 4] czort wie jeszcze od czego :wink: [ Dodano: Sob Paź 17, 2009 22:55 ] Cedro!!! Ostatnio w TV był pragram na temat szynek w Hiszpani, a produkowanych tak jak za czasów rzymskich. Chodowla świnek trwa 4 lata w specjalnych ogrodach. Odpowiednia rasa świnek. Całe uda zasypują wilgotną solą na 3 do 4 tygodni, potem wieszają w ciemnym przewiewnym miejscu na okres około roku. Kroja specjalnym nożem w cieńkie plasterki udo, które zawieszone jest na stojaku. Szynka nie zawiera choresterolu. Od pomysłu do zrobienia szynki, proces trwa tylko 5 lat!!! Może ten włoch siedzał 15 lat? :grin:K___wa :!: jutro się go zapytam , facet mówił o 15 latach jako o ciekawostce wędliniarskiej, jeśli kłamał to już jest po nim [ Dodano: Sob Paź 17, 2009 23:24 ] http://www.rp.pl/artykul/229669_Szynka_po_hiszpansku.html No właśnie 200 e za kilogram, za co :question: Cytuj cedro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 19 Stycznia 2010 Witam!Niedawno oglądałem film na ten temat i tam mówili, że te świnie żywią się żołędziami, i w zależności od tego ile tych żołędzi było w diecie tym droższa szynka. Jeżeli świnka biegała cały czas po lesie i zajadała się tylko żołędziami to wtedy taka szynka jest najlepsza i co za tym idzie najdroższa. Jak była trochę dokarmiana to tańsza, a jeśli żołędzie były tylko dodatkiem do jej diety to jest najtańsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 19 Stycznia 2010 Witam No właśnie 200 e za kilogram, za co :question: Potwierdzam to prawda. Akurat trochę szynek Hiszpańskich spożyłem i powiem, że ceny wahają się od 18 do ok 200 Euro za kilogram w zależności od jakości wyrobu. Tak twierdzą Hiszpanie. Na cenę tez ma wpływ proces produkcji, te tańsze szynki są dość szybko produkowane (kilka miesięcy), a dojrzewanie tych droższych trwa kilkanaście miesięcy. Prawdą też jest, że są karmione żołędziami. Nie mówią tylko, że produkty dojrzewając produkowane przemysłowo w Hiszpanii zawierają konserwanty! Na metce opakowania zbiorczego to jest napisane. Trochę E w takim wyrobie jest. Nie mogę jednak porównać jakości szynek w zależności od ceny bo spożywałem te szynki w granicach do 40 Euro za kg. Właśnie niedawno wyrzuciłem kawałek kiełbasy dojrzewającej coś jak nasz kińdziuk, która leżał u mnie w lodówce 1,5roku i była zdatna do jedzenia. Niestety zawierała też konserwanty :!: Ciekawostką jest, że w ich klubach (pubach) taka szynka z nogą wisi sobie przy barze, i można sobie zamówić plaster do piwa. Muchy latają, papierosy palą, a im to nie przeszkadza. Co kraj to obyczaj. Pytałem też o wędzenie. Powiedziano mi, że na wsi czasem starsi coś tam sobie wędzą, lecz nie jest to popularny sposób wytwarzania wyrobów. Dojrzewające wędliny są u nich podstawą jak u nas wędzonki. Pozdrawiam Robert Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zgadza się, ale muszą być zapewnione: odpowiednie mięso,tamtejszy klimat,odpowiednia sól morska,odpowiednia wilgotnośc i temperatura,odpowiedni pieprz i dodatki do pasty zabezpieczającej kości i otwory w szynce,odpowiednie miejsce przechowywania (dojrzewania) Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 19 Stycznia 2010 Czyli na czas produkcji przenosimy się do Hiszpanii :shock: Ach - marzenie :grin:P.S. - Może kurs SDM :wink: . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 19 Stycznia 2010 odpowiednie miejsce przechowywania (dojrzewania)Z tego co się dowiedziałem obecnie szynki są produkowane przemysłowo w dojrzewalniach, czyli klimat chyba nie ma wpływu, wszystkim pewnie steruje elektronika :wink: Powiem też, że dużo wędlin suszonych w tym szynki z noga można spotkać w prawie wszystkich marketach na Litwie, jednak smak szynki jest zupełnie inny w stosunku do wyrobów Hiszpańskich. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 19 Stycznia 2010 No właśnie. U nas też, w sklepach mięsnych, można kupić "salami", które "dojrzewało" 6-7 dni. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 19 Stycznia 2010 Temat produkcji szynek w Hiszpani zapewne jest tak złożony jak i u nas... jest produkcja przemysłowa ale jest i ta tradycyjna masz rację Beiot.. nawet nie próbuj porównywać produktów ze skrajnych widełek cenowych, to są po prostu dwie ligi a różnice zaczynają sie już od samego surowca czyli świnki - najdroższe wyroby pochodzą ze charakterystycznej rasy świnek o czarnym umaszczeniu i jest to tzw. Pata negra (w wolnym tł. "czarne kopytko") nieprawda że żywią sie w lasach.. :lol: jedzą one żołędzie, o takie: a te żołędzie pochodzą z drzewa które jest tamtejszym odpowiednikiem naszego dębu (ENCINA) - jednak jest to taka wersja karłowata i lasem to trudno nazwać :lol: słówko na ten temat pewnie mógłby wrzucić niejaki dzidzius który odwiedza to forum :lol: , ale to człek nieśmiały i nie wiem czy da sie namówić :grin: - jak go namierzę i sam nie zapomnę to mu zasugeruję Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 19 Stycznia 2010 U nas też, w sklepach mięsnych, można kupić "salami", które "dojrzewało" 6-7 dni. :grin: :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: :lol: to i tak długo, no chyba że się nie sprzedało to dojrzewało dłużej :lol: Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 19 Stycznia 2010 odpowiednia sól morskaWitam :smile: Jaka jest wogóle różnica między solą morską a kamienną :question: Może zapytam inaczej> Co to jest sól kamienna, a po przeróbce warzona itd :question: Mogę sobie wyobrazić że sól kamienna też pochodzi z morza lub słonej wody. Krystalizowała kiedyś, wtedy może nie było tyle zenieczyszczenia środowiska. Fakt jest że sól morska jest droga, ale to nie musi znaczyć że lepsza... :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 19 Stycznia 2010 Sól morska zawiera w sobie azotyny i nie tylko , dlatego szynka dojrzewająca nacierana solą morską ma piękny różowy kolor.Jak chcesz zrobić kiełbasę bez peklosoli , to wystarczy zrobić ją na soli morskiej , i kiełbasa będzie różowa.Morza i oceany to w tej chwili jedno wielkie Smietnisko.Dlatego sól kamienna jest zdrowszą solą bo powstawała w czasie kiedy jeszcze było na świecie czysto. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 19 Stycznia 2010 Kontynuując: sól kamienna wydobywana jest bezpośrednio z kopalni głębinowych w formie duzych brył i bloków, a następnie kruszona. Zawiera sporo zanieczyszczeń.Sól warzona, inaczej warzonka powstaje poprzez wpompowanie do podziemnego pokładu soli, wody (która rozpuszcza pokład solny) pod dużym ciśnieniem i wypompowaniu solanki. Następnie solanka poddana zostaje odparowaniu z jednoczesnym oczyszczaniem. Tym sposobem otrzymujemy sól warzoną, która jest jedną z najbardziej czystych chemicznie soli. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 19 Stycznia 2010 O soli morskiejhttp://www.gartendernatur.at/pl/s_l_morska/Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 19 Stycznia 2010 Dziadku, dzięki za linka :smile:idzie tam i nie tylko tam wyczytać ile to sól morska zawiera składników.Ale nie wszystkie są w peklowaniu wędlin dojrzewających pożądane,jak np. chlorek magnezu, potasu lub wapna.Wie może ktoś więcej na ten temat? Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lilliwashere Opublikowano 17 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 17 Lutego 2010 Witam,Zwracam jeszcze uwagę, że w dostepnej w sklepach soli morskiej mamy jeszcze substancje przeciwzbrylające i jakieś przeciwutleniacze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.