snajper_87 Opublikowano 18 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 18 Lipca 2010 Witam wszystkich forumowiczów Panowie i panie otóz mam pytanie pekluje 18 kg mięsa wtym większość czynki 3 karczki i 4 boczkii pekluje na sucho 200gram peklosoli na 10kg mięsa natarłem odrazu pieprzem tak zawsze robie ale mam pytanie jakich przypraw użyć [ Dodano: Nie 18 Lip, 2010 19:32 ] i kiedy dodac przypraw w jakim czasie i kiedy dodac czosnek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 18 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 18 Lipca 2010 Kiedyś dodawałem przypraw - teraz robie mięsko bez, po to zeby zachować jego naturalny smak, ale tu masz: Przyprawy: http://wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=21 Otwórz beleczkę "Wędzonki" http://wedlinydomowe.pl/ Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 18 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 18 Lipca 2010 Panowie i panie otóz mam pytanie pekluje 18 kg mięsa wtym większość czynki 3 karczki i 4 boczkii pekluje na sucho 200gram peklosoli na 10kg mięsa natarłem odrazu pieprzem tak zawsze robie ale mam pytanie jakich przypraw użyć Peklujesz na wędzonki czy na kiełbasę ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snajper_87 Opublikowano 18 Lipca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 18 Lipca 2010 na wedzonki tak jak wyżej wymieniłem [ Dodano: Nie 18 Lip, 2010 20:03 ] a i jeszcze chcialem sie zapytac co z tymm wyciekiem podczas peklowania mam zrobic zostawic czy wylac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 18 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 18 Lipca 2010 na wedzonki tak jak wyżej wymieniłem Czemu robisz to na sucho ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snajper_87 Opublikowano 18 Lipca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 18 Lipca 2010 zawsze tak robie i dobre wychodzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 18 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 18 Lipca 2010 zawsze tak robie i dobre wychodzą Może warto spróbować na mokro ? Co do przypraw to stosuję pieprz, liść laurowy, majeranek, angielskie ziele, czosnek. Robię wywar i dolewam do zalewy. Przyprawy dałbym już teraz, żeby mięso nimi przeszło. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaszczur Opublikowano 18 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 18 Lipca 2010 Co do przypraw to stosuję pieprz, liść laurowy, majeranek, angielskie ziele, czosnek. Ja tak samo i jeszcze dorzucam kolendrę. Snajper_87 może czas zacząć eksperymenty zrób jak mówi miro jedną szyneczkę i zobaczysz co ci wyjdzie. Myślę że możesz być mile zaskoczony efektem! o ile zachowasz podstawowe zasady. Temperatura i czas oczywiście. Ps. podobno tylko schab najlepszy bez ziół, robiony tylko w solance. Ale jeszcze tego nie zdążyłem przetestować. Cytuj Co nas nie zabije to nas wzmocni! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markus Opublikowano 19 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 19 Lipca 2010 snajper_87, witam sąsiada ..... 1. Czytaj 2. Pytaj 3. Zawsze masz pomocne osoby w okolicy ....... Pzdr. Markus Cytuj Denique non omnes eadem mirantur amantque Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 19 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 19 Lipca 2010 Szynki , karczki, boczki przeznaczone do wędzenia robię zawsze na mokro, z nastrzykami zależnymi od wagi, wszystko znajdziesz w tabelach na stronie głównej, do odmierzonej ilości wody dodaję czosnek w ząbkach, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, liście laurowe, odmierzoną ilość soli, zimą jeszcze cukier, zagotowuję całość, po ostudzeniu wyjmuję dodatki i dodaję rozpuszczając saletrę w odpowiedniej ilości. Wstrzykuję w mięsko i zanurzam je w tej zalewie, koniecznie, żeby mięso nie wystawało z zalewy, żeby wszystko było zanurzone, tak przygotowane pekluje się. Zamiast saletry można zastosować peklosól, wszystkie proporcje w wspomnianych tabelach. Używam metody na mokro do peklowania wędzonek, na sucho natomiast mięsa na kiełbasy lub inny dalszy przerób. Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Full Opublikowano 11 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 11 Grudnia 2011 Witam. Co sądzicie o dodaniu do solanki magi?Czytałem gdzieś że dodanie tej przyprawy nadaje wędlinom wspaniałego smaku. Ale należy bardzo ostrożnie dodawać gdyż mozna łatwo przedobrzyć.Czy dodawał ktoś magi do swoich wyrobów? Jeśli tak to w jakich ilościach, i czy do każdego rodzaju mięsa?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 11 Grudnia 2011 Tutaj ekspertem od takich specyfików jest Kolega Andy. :grin: Moim zdaniem nie dodawaj nic do zalewy: jedynie woda, peklosól i mięso. Najlepszy smak wyrobów gotowych. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 11 Grudnia 2011 A ja Ci radzę nic nie dodawaj do solanki.Zatracisz smak mięsa a zapewniam Cię ,że każdy element inaczej smakuje. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Full Opublikowano 11 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 11 Grudnia 2011 Nawet pieprzu nie dawać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregruda Opublikowano 11 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 11 Grudnia 2011 Potwierdzam.Kilkakrotnie przy wędzeniu dodawałem ziół,lecz ostatnio posłuchałem "starych" zadymiaczy i zaniechałem.Wędzonki wyszły idealnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 11 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 11 Grudnia 2011 :grin: Full :grin: jak nie spróbujesz to się nie przekonasz :grin: daję pieprz,liść,czosnek :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 11 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 11 Grudnia 2011 To chyba kwestia gustu i smaku. Ja daję dużo czosnku, kolendrę, pieprz, liśc laurowy, ziele angielskie i do boczku majeranek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 11 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 11 Grudnia 2011 To chyba kwestia gustu i smaku.To jest jedna strona medalu, druga wygląda tak, że przyprawy mogą być zakażone patogenami lub mieć właściwości chemiczne(czosnek). :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 11 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 11 Grudnia 2011 Hmm, do tej pory żyłem w przekonaniu, ze ostre przyprawy niszczą drobnoustroje. Ale po Twoim mailu poczytałem na szybko... i rzeczywiście, przyprawy moga być skażone np. salmonellą...Chyba przestanę czytać ;-)A tak na serio, to znacie jakieś przypadki wykrycia skażonych przypraw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 12 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 12 Grudnia 2011 A tak na serio, to znacie jakieś przypadki wykrycia skażonych przypraw?Opisane w necie - nie czytałem. Bardzo często PIS ( Sanepid), wykonują rutynowe badania mikrobiologiczne przypraw. Czasami producent musi wycofać z rynku określoną partię przypraw. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmbp Opublikowano 13 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 13 Grudnia 2011 Mam pytanie czy jest koniecznością zagotowanie zalewy na wędzonkiCzy można do zimnej wody (przegotowanej wcześniej) wsypać sól liście ziele czosnek i zalać szynki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 13 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 13 Grudnia 2011 Ja gotuję z przyprawami, po lekkim wystudzeniu dodaję peklosoli, potem schładzam do 4 st. Taka procedura wyszła mi z lektury forum i tego się trzymam :-) Myślę, ze zagotowywanie zalewy z przyprawami powoduje szybsze przejście zapachu i smaku przypraw do zalwy. Ale niech się bardziej doświadczeni wypowiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 13 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 13 Grudnia 2011 gotowanie wody zabezpiecza ją bakteriologiczniejeśli juz ktoś upiera się przy dodawaniu przypraw to najlepiej zrobić z nich wywar i dodać do solanki peklosoli nie należy dodawać do gorącej wody Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 13 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 13 Grudnia 2011 gotowanie wody zabezpiecza ją bakteriologicznieA jak to sie ma z przetrwalnikami drogi Abratku :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 13 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 13 Grudnia 2011 sugerujesz gotowanie dwukrotne? :lol: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.