Skocz do zawartości

Krakowska Halusi


@halusia@

Rekomendowane odpowiedzi

Oto moja Krakowska w moim wykonaniu oparta na recepturze pis'a, mam nadzieje że nie będzie zły jeśli wkleję przepis.

Zrobiłam z 5 kg ale tylko tyle udało mi się uchwycić by zrobić fotki.

 

Oto receptura

 

krakowska przepis na 10 kg, coby łatwiej było przeliczać.

-wp.Ikl - 8kg

-wp.IIkl-1kg

-wp.IIIkl lub wołowina I lub IIkl - 1kg

 

peklowanie na sucho 48 godz. 20g peklosoli na kg

 

wp.Ikl. kroimy na kawałki od 2x2 do 4x4

wp.IIkl. na sitku 10mm

wp.IIIkl lub wołowinę 2 razy na sitku 4mm z dodatkiem 50ml lodowatej wody.

 

przyprawy na kg mięsa

-pieprz -2g

-gałka - 0,5 do 1g

-cukier - 2g

-czosnek- 2g

 

Do pokrojonej wieprzowiny Ikl. dodaję wszystkie przyprawy i wyrabiam aż mięso dobrze klei. Dodaję kl.III i dalej solidnie wyrabiam i na koniec kl.II i dokładnie mieszam.

Farsz pakuję do osłonek sztucznych białkowych średnicy 80-100mm, dość ściśle.

Osadzanie przeważnie przez noc w chłodnym miejscu. Osuszanie i wędzenie, ogień przez 20-30 min. temp 40-50stopni, wędzenie właściwe gęstym dymem przez dwie godziny w temp 50-60 stopni i na koniec pieczenie 80-90 stopni przez pół godziny

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 122
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Halusia kochana :D :D :D

Malina :D Wiem jak smakuje. Absolutnie się nie czepiam. Ale słoninki pokrojonej w kosteczkę nie widzę...

Skojarzyłem :D... Ty nie możesz tłustego...

Halabórniaki , jak się patrzy :clap: :clap: :clap:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kochany Radku :grin: , nie ma tam słoninki bo to jest receptura pis'a a ja nie śmiałam jej zmieniać. :wink:

 

[ Dodano: Pon 11 Kwi, 2011 19:52 ]

Jaki czosnek?

To zależy w czym gustujesz. :rolleyes: . ja miałam nasz polski.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

nie ma tam słoninki bo to jest receptura pis'a a ja nie śmiałam jej zmieniać. :wink:

Nie bój :grin: . Facet jest wyrozumiały :wink:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oto moja Krakowska w moim wykonaniu oparta na recepturze pis'a, mam nadzieje że nie będzie zły jeśli wkleję przepis.

Nie powinien być zły ,w końcu wykonanie jest perfekcyjne :clap: ,a ja już wiem od kogo mam się uczyć wykonania Krakowskiej :smile:

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

[ Dodano: Pon 11 Kwi, 2011 19:52 ]

Jaki czosnek?

To zależy w czym gustujesz. :rolleyes: . ja miałam nasz polski.
Halusia

chodzilo mi , czy granulowany, czy swieży?

Ja do Krakowskiej nie dodaję czosnku, tylko do Żywieckiej, ale o gustach się nie dyskutuje.

Kiełbaska wyszła Ci fajnie :cool:

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oto moja Krakowska w moim wykonaniu

Kiełbaska piękna :thumbsup: :thumbsup:

Halabórniaki

:grin: :grin: :grin: :grin:

 

 

 

 

Halusia kochana :D :D :D

Kochany Radku :grin:

Hmm... co ja tu chciałem zapytać :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:

Pewnie mam się nie interesować :lol: :lol:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@halusia@, :clap: :clap: :clap:

Krakowska pierwsza klasa , apetycznie wygląda , ale mi smaka narobiłąś :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oto moja Krakowska w moim wykonaniu oparta na recepturze pis'a, mam nadzieje że nie będzie zły jeśli wkleję przepis.

Wygląda jak żywiecka, ale teraz dowolność w składzie i wyglądzie wielka, Dziadek już nie ogarnia, ja zresztą też, reasumując - krakowska ok. :cool: Ja zły nie bywam, o czym na zlotach się można przekonać osobiście. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Super kiełbaska @HALUSIU@ :clap: ! Ja tyle co skończyłam ... :mellow: i jestem wykończona :tongue: ( Dziś przygotowałam- kiełbasę białą, swojską , kabanosy i osznurowałam szynki i boczki....) Z rana wędzenie... :cool: Pozdrawiam!
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witaj Halinko!!!

 

Gratuluję kiełbaski, pięknie wygląda, nie wiem jak Ty to robisz, że Twoja krakowska wygląda jak wygląda :grin:

Ja swoją piekłem w wędzarni blisko dwie godziny do uzyskania wewnątrz 68st.

 

Pozdrawiam.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Oto moja Krakowska w moim wykonaniu oparta na recepturze pis'a, mam nadzieje że nie będzie zły jeśli wkleję przepis.

Zrobiłam z 5 kg ale tylko tyle udało mi się uchwycić by zrobić fotki.

Obrazek Obrazek Obrazek

 

Oto receptura

 

krakowska przepis na 10 kg, coby łatwiej było przeliczać.

-wp.Ikl - 8kg

-wp.IIkl-1kg

-wp.IIIkl lub wołowina I lub IIkl - 1kg

 

peklowanie na sucho 48 godz. 20g peklosoli na kg

 

wp.Ikl. kroimy na kawałki od 2x2 do 4x4

wp.IIkl. na sitku 10mm

wp.IIIkl lub wołowinę 2 razy na sitku 4mm z dodatkiem 50ml lodowatej wody.

 

przyprawy na kg mięsa

-pieprz -2g

-gałka - 0,5 do 1g

-cukier - 2g

-czosnek- 2g

 

Do pokrojonej wieprzowiny Ikl. dodaję wszystkie przyprawy i wyrabiam aż mięso dobrze klei. Dodaję kl.III i dalej solidnie wyrabiam i na koniec kl.II i dokładnie mieszam.

Farsz pakuję do osłonek sztucznych białkowych średnicy 80-100mm, dość ściśle.

Osadzanie przeważnie przez noc w chłodnym miejscu. Osuszanie i wędzenie, ogień przez 20-30 min. temp 40-50stopni, wędzenie właściwe gęstym dymem przez dwie godziny w temp 50-60 stopni i na koniec pieczenie 80-90 stopni przez pół godziny

 

[ Komentarz dodany przez: EAnna: Sro 01 Maj, 2013 20:00 ]

endrjup,

Co nam chciałeś powiedzieć przeklejając post Halusi z przepisem na krakowską :???:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Halusiu - kiełbaska piękna -ale przyczepić się można. trochę za luźna - wynika to z nie dokładnego dociśnięcia podczas wiązania.

-wp.IIIkl lub wołowina I lub IIkl - 1kg
Tutaj jest błąd wołowina kl I nie jest mięsem wiążącym dlatego nie można napisać - lub wołowina I
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
Jedno pytanie dotyczace podpiekania. Jak kilka dni temu robiłem kiełbasę o takich rozmiarach ( akurat Żywiecką, ale się właśnie przymierzam do Krakowskiej) to aby uzyskać temperaturę wewnątrz kiełbasy 68-70C to potrzebowałem jakiś 3 godzin.( Oczywiście po ok 2 godzinach wędzenia w tem ok 50 C) Nijak mi nie wychodzi krótsze podpiekanie. Temperaturę sprawdzam termometrem bagnetowym. Przez pierwszą godzinę jeszcze wędziłem w temp. ok 80-90C, ale potem przełożyłem do piekarnika elektrycznego z nastawiona temepratura ok 85C. Czy ta krakowska była potem parzona ? Bo inaczej to już nie rozumiem.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy ta krakowska była potem parzona

A po co.Jeśli kiełbasa ma w środku 68C bez względu na to czy była podpiekana w wędzarni czy parzona jest już gotowa do spożycia.Nie stosuje się dwóch procesów na raz bo mija się to z celem i powoduje ,że kiełbasa będzie wiórowata.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.