Przegląd
O tym Klubie
- Co nowego w tym klubie
 - 
	karjack2 dołączył do klubu
 - 
	
	
				Kiełbasa biała wg Halusi
piksiak odpowiedział(a) na Muski temat w Biała kiełbasa Przepis podstawowy -warianty
Faktycznie przepyszna kiełbasa, skład i przyprawy w punkt moje smaki! - 
	biniendi dołączył do klubu
 - 
	szrekPL dołączył do klubu
 - 
	
	
				Biała kiełbasa FB- Tomasz Włodarczyk
Muski opublikował(a) temat w Biała kiełbasa Przepis podstawowy -warianty
Kiełbasa biała z FB - zamieszczam z postu publicznego, skład i sposób rozdrobnienia - rozsądny Przepis Tomasz Włodarczyk 1,2 kg szynki fi 10-12mm 3 kg boczku fi 8mm 1 kg golonki samo mięso fi 3 mm Przyprawy/dodatki g/kg: Woda 80 ml Sól zwykła 18g Pieprz 2,0 g Majeranek 2,0g Czosnek 3,0g Ziele ang 0,5g Liść laurowy 0,2g Parzenie woda 72-75 do 68 w środku ok 25 min - 
	KIEŁBASA BIAŁA wg Halusi /FB/ Składniki : - 3 kg łopatki - 2,5 kg boczku ( w miarę tłusty) - 0,5 kg golonki ( samo mięso) Przyprawy; - 18/20 g soli kamiennej /kg mięsa - 3g/kg pieprzu świeżo zmielonego - 3g/kg czosnku (Polski) - 200 - 300 ml wody na całość. - 3g/kg majeranek - Jelita naturalne kaliber 26/28 Mięso z łopatki mielimy na sitku Fi 10, boczek i golonkę na sitku Fi 4. Do tego dodajemy wszystkie przyprawy. wlewamy wodę i wyrabiamy . Wyrabiamy do momentu, aż masa mięsna będzie kleista. Kiełbaśnice ówcześnie namoczone, przepłukujemy pod bieżącą wodą .Napełniamy w jelita i okręcamy. Kiełbasę można przechowywać w zamrażalniku na surowo. Kiedy przyjdzie Wam apetyt , odmrażamy w lodówce. Parzenie: kiełbasę wkładamy do wrzątku i obniżamy temp tak by woda nie bulgotała. Parzymy 28- 30 min. Smacznego !!
 - 
	
	
				Kiełbasa biała parzona wg JackaW - FB
Muski opublikował(a) temat w Biała kiełbasa Przepis podstawowy -warianty
Kiełbasa biała parzona wg JackaW Przepis,wykonanie Jacek Wiertel MIĘSO -boczek bez skóry 2 kg -łopatka 2 kg -karkówka 2 kg Przyprawy -sól nie jodowana 18 g/kg -pieprz czarny mielony 3 g/kg -majeranek 1 g/kg -czosnek świeży zgnieciony przez praskę 6 g/kg -woda 250 g i 100 g po 12 godz.na 1kg Wykonanie Mięso mieliłem na maszynce nr 8 Podczas cięcia mięsa na kawałki jak trafią ścięgna, błony to wycinamy -boczek fi 8 mm -łopatkę fi 10 mm -karkówkę na szarpaku Następnie dodajemy sól i przyprawy oraz czosnek i mieszamy do kleistości w trakcie mieszania dajemy wodę . Wstawiamy do lodówki na 12 godz. w celu wyrównania smaków po tym czasie dodajemy resztę wody mieszamy i napełniamy jelita wieprzowe i odkręcamy kiełbaski na odcinki około 12-15 cm. Parzenie Woda 75 stopni i parzymy do momentu uzyskania w środku 68-70 stopni Smacznego - 
	Todek dołączył do klubu
 - 
	Toke dołączył do klubu
 - 
	sobol dołączył do klubu
 - 
	majer dołączył do klubu
 - 
	
	
				Kiełbasa biała z czosnkiem niedźwiedzim i płatkami papryki Muskiego
Muski odpowiedział(a) na Muski temat w Biała kiełbasa Przepis podstawowy -warianty
Zrób, popatrz, posmakuj - 
	Skład 2,5 kg polęwicy 5 kg łopatki (I i II) Bez kl III ! 2,5 kg podgardla Sól i peklosól 50/50 – 17g/kg 1l bardzo zimnej wody majeranek 1,5g/kg czosnek niedźwiedzi 2 g/kg czosnek świeży 4 g/kg płatki papryki słodkiej czerwonej 2,8 g/kg pieprz czerwony mielony 4,5 g/kg polędwica bez mizdry i warkocza -sitko 12 mm łopatka oczyszczona z błon i ŚCIĘGIEN -sitko 8 mm podgardle bez skóry i GRUCZOŁÓW - sitko 8 mm Przyprawy mieszamy dokładnie z kl I , dodajemy 0,5 l wody. Następnie łopatkę i pozostałe 0,5l wody mieszamy , stopniowo dodajemy podgardle. Jelita 28/30 Wielkanocne kolory ma zielonkawe i czerwone przebarwienia.
 - 
	
	
				Nasze przyprawy do białej
Grzewlod odpowiedział(a) na Muski temat w Biała kiełbasa Biała kiełbasa - dyskusja
 - 
	bar dołączył do klubu
 - 
	
	
				Nasze przyprawy do białej
Muski odpowiedział(a) na Muski temat w Biała kiełbasa Biała kiełbasa - dyskusja
Arku , jeszcze biała tyle że trochę inna w smaku. Biała kiełbasa z żurku też ma inny smak a dalej mówimy biała 😁 - 
	Arson dołączył do klubu
 - 
	Maciekzbrzegu dołączył do klubu
 - 
	
	
				Nasze przyprawy do białej
szrekPL odpowiedział(a) na Muski temat w Biała kiełbasa Biała kiełbasa - dyskusja
Ciekawe, ciekawe... dużo jeszcze mam przed sobą z tego co widzę - 
	
	
				Nasze przyprawy do białej
Grzewlod odpowiedział(a) na Muski temat w Biała kiełbasa Biała kiełbasa - dyskusja
Lubczyk nie tylko w białej się sprawdza ostatnio dodałem np. do kaszanki. - 
	
	
				Nasze przyprawy do białej
szrekPL odpowiedział(a) na Muski temat w Biała kiełbasa Biała kiełbasa - dyskusja
Hm...nigdy nie dodawałem lubczyka więc bardzo chętnie wypróbuję zwłaszcza że nadchodzi święto białej kiełbasy - 
	
	
				Nasze przyprawy do białej
Grzewlod odpowiedział(a) na Muski temat w Biała kiełbasa Biała kiełbasa - dyskusja
Maggi ma gluta fee.., już 1g lubczyka "robi robotę" w wyrobie. - 
	
	
				Nasze przyprawy do białej
arkadiusz odpowiedział(a) na Muski temat w Biała kiełbasa Biała kiełbasa - dyskusja
To ja znam jeszcze bardziej prostą.Wystarczy dolać maggi.A tak na marginesie nasuwa się pytanie czy ten zestaw przypraw to jeszcze "biała" a czy już tylko zwykła kiełbasa. - 
	arkadiusz dołączył do klubu
 - 
	
	
				Nasze przyprawy do białej
Muski odpowiedział(a) na Muski temat w Biała kiełbasa Biała kiełbasa - dyskusja
Dla miłośników smaku umami - proponuję dodać do farszu na 1 kg farszu 3-4 g granulatu lub sproszkowanego korzenia lubczyku. Prostszą metodą jest dodanie bulionu gotowanego z kilkoma łodygami lubczyku - nie przesadzić. - 
	
	
				Domowa biała kiełbasa - prosta smaczna
Muski opublikował(a) temat w Biała kiełbasa Przepis podstawowy -warianty
Składniki na 10 kg 5,5kg karkówki wieprzowej 3,6 kg surowego boczku wieprzowego 170g - 180g soli/peklosoli 35 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu 3g zmielonego listka laurowego 3g zmielonego ziela angielskiego 40 g majeranku 50-60g czosnku /ok 20 ząbków/ 850 ml bardzo zimnej wody lub np. wywaru mięsnego /też zimny/ Mięso pokroić w cienkie /ok 2cm / paski – posolić /lub peklosól Mielenie : Karkówka sitko 10-12 , boczek sitko 8-6 mm Doprawiamy zmielonym czarnym pieprzem, majerankiem roztartym w rękach . Wlać stopniowo wodę lub wywar ze zblendowanym czosnkiem ! Wyrabiać dłońmi 10-15 minut, zagniatając i przeciskając masę przez palce, lub mieszałka 5-8 min. Uwaga : Wyrobiony farsz pozostawiamy w lodówce na noc, aby się smaki wyrównały. Nadziewamy w jelita 28-30- 
	
- 4
 - 
					
						
					
							
					
						
					
				 
 
 - 
	cezaryszw dołączył do klubu
 - 
	Czesiu614 dołączył do klubu
 - 
	L.Przemek dołączył do klubu
 - 
	lobo dołączył do klubu
 - 
	paszeko dołączył do klubu
 - 
	dyzio dołączył do klubu
 - 
	fantomek dołączył do klubu
 - 
	MakGajer dołączył do klubu
 - 
	Tomasz_65 dołączył do klubu
 - 
	roman1957 dołączył do klubu
 - 
	ReniaS dołączył do klubu
 - 
	Piluś dołączył do klubu
 - 
	
	
				szara czy różowa - za i przeciw
quadro555 odpowiedział(a) na Muski temat w Biała kiełbasa Biała kiełbasa - dyskusja
Właśnie o to chodzi . Zwykła warzonka, nie morska czy też himalajska. - 
	
	
				szara czy różowa - za i przeciw
quadro555 odpowiedział(a) na Muski temat w Biała kiełbasa Biała kiełbasa - dyskusja
Czy dodatek cukru do farszu nie spowoduje, że biała, zrobi się mniej szara i lekko różowa? Oczywiście farsz musi trochę "odsapnąć" w lodówce. Miałem taki przypadek. Kielbasa musiała poczekać cztery godziny. - 
	
	
				szara czy różowa - za i przeciw
EAnna odpowiedział(a) na Muski temat w Biała kiełbasa Biała kiełbasa - dyskusja
A jakiej soli użyłeś w przypadku tej kiełbasy - 
	
	
				szara czy różowa - za i przeciw
Muski odpowiedział(a) na Muski temat w Biała kiełbasa Biała kiełbasa - dyskusja
Pytanie nasuwa się takie : Co daje dodatek cukru do mięsa czy też farszu? Na pewno jest świetną pożywką dla bakterii, drożdżaków, i elementem katalitycznym dla enzymów. Rozkłada się łańcuchowo na kwas mlekowy. - 
	
	
				szara czy różowa - za i przeciw
quadro555 odpowiedział(a) na Muski temat w Biała kiełbasa Biała kiełbasa - dyskusja
Czy dodatek cukru do farszu nie spowoduje, że biała, zrobi się mniej szara i lekko różowa? Oczywiście farsz musi trochę "odsapnąć" w lodówce. Miałem taki przypadek. Kielbasa musiała poczekać cztery godziny. - 
	quadro555 dołączył do klubu
 - 
	
	
				szara czy różowa - za i przeciw
Muski odpowiedział(a) na Muski temat w Biała kiełbasa Biała kiełbasa - dyskusja
Chmmm , zapewne od Halusi - 
	
	
				szara czy różowa - za i przeciw
Muski odpowiedział(a) na Muski temat w Biała kiełbasa Biała kiełbasa - dyskusja
Aniu i jak tu Cię nie kochać? Prawie wszystko wyjaśniłaś - 
	
	
				szara czy różowa - za i przeciw
EAnna odpowiedział(a) na Muski temat w Biała kiełbasa Biała kiełbasa - dyskusja
Ten temat to bicie piany IMO Z definicji i nazwy, jak również klasycznej receptury wynika, że kiełbasa biała to jest kiełbasa surowa, na soli i nie wędzona. To są zasadnicze i podstawowe indykatory tego wyrobu!!! Jeżeli dasz peklosól to otrzymasz inny wyrób - z mięsa peklowanego. Np. Kiełbasa peklowana do grzania Waldka/Muskiego - pyszna Mieszanie tych dwóch wyrobów to mącenie w głowach ludzi nie zorientowanych. Tym bardziej, że dodanie lub brak peklosoli ma zasadnicze znaczenie dla niektórych konsumentów. 
