Skocz do zawartości

Cała aktywność

Kanał aktualizowany automatycznie

  1. Wczoraj
  2. tinek01

    Przywitanie

    My również pozdrawiamy 😉
  3. Jacek Szewczyk

    Przywitanie

    Dobry wieczór, pozdrawiam wszystkich użytkowników forum. Jacek
  4. mamuśka

    Delicje @mamuśki

    Poszło na PW.
  5. bilu72

    Turystyka

    Wczoraj było dreptane po Wieliczce wraz z noclegiem w kopalni soli. https://www.relive.com/view/vevWz81P7Gq Pozdrawiam I do zobaczenia na szlaku.
  6. tinek01

    Wariacje bila72

    Fajny pomysł
  7. bilu72

    Wariacje bila72

    Delegacyjne obiadki.
  8. gruby7074

    Delicje @mamuśki

    Tak,przeważnie można kupić kulki albo samemu wykroić z wytrybowanych szynek aczkolwiek w lokalnych ubojniach można pozostałe elementy kupić lub zamówić
  9. krzychuzab

    Kąski, czipsy

    Jest słone, nie ma innej możliwości. To ma być przekąska do piwa.
  10. Adamjj

    Kąski, czipsy

    Pierś oraz schab peklowane 48 godzin (peklosól 50 g/kg) Chyba będzie trochę słonawe
  11. mamuśka

    Delicje @mamuśki

    Poczekaj, poczekaj, bo zgłupiałam Pytasz o to gdzie ja kupuję wykrojone?
  12. Aniu czy możesz rozwinąć temat o nazwy naszych tradycyjnych produktów dojrzewących? Ja osobiście znam następujące wyroby: Kumpiak Szynki z rejonu : Łódzkiego i Mazurskiego Polędwicę Polędwiczkę Kindziuk o ile to nasza wędlina? Palcówka Kiełbasa Polska Czy jakąś wędlinę pominąłem a znajduje się w Twoich doniesieniach?
  13. gruby7074

    Delicje @mamuśki

    A zdradzisz gdzie takie ładne i duże elementy można kupić?
  14. To zależy, jak na to popatrzeć. W masowej produkcji - zapewne TAK. Co do tradycyjnej, były w przedwojennej Polsce rejony, gdzie prawie wyłącznie robiono wędliny w wersji dojrzewającej. Wynikało to z potrzeby przechowania wędlin do żniw i znajomości technologii w lokalnych, sprzyjajacych warunkach. Zebrałam relację świadków w rejonu Nowogródka , również ze Śląska. Gdy zaczynałam 20 lat temu swoją przygodę z W.D. rozglądałam się za jakomikolwiek recepturami. Również recepturami tradycyjnych kiełbas małopolskich. Na początku była cisza. Potem zaczęły się doniesienia z różnych stron świata od naszych rodaków, również próby z naszej strony. Dopiero zrozumienie istoty procesu pozwoliło na rozwinięcie skrzydeł i eksperymenty, również z południowo-europejskimi dojrzewkami. Wędliny dojrzewające to praca nad żywym mięsem, z żywymi mikroorganizmami i enzymami. To jest fascynująca dziedzina wędliniarstwa, w której niejedno jest jeszcze do odkrycia.
  15. krzychuzab

    Kąski, czipsy

    Tym razem dodatkowo kąski z piersi kurczaka. Pierś oraz schab peklowane 48 godzin (peklosól 50 g/kg). Do piersi dodane carry i przyprawa pikantna kamis do kurczaka. Wedzone drewno olcha i owocowe 4 godziny.
  16. To bardzo dobra wiadomość...
  17. Diety już prawie nie ma za to jest samokontrola więc powrotu do przeszłości nie będzie❌🤪.
  18. Wszystko z umiarem i dieta jest nadal. Prawidłowo i smakowicie, ja tydzień temu tworzyłem taką kolorową poezję.
  19. Ja tak robię, szuflada ustawiona na 2 stopnie, trzymam 48h, i do próżniowego pakowania, następnie szybkie mrożenie w temp -28 stopni, lodówka No Frost.
  20. A czy pozostawienie produktu na kilka dni (2-3 dni) w lodówce typu no frost nie było by pomocne w pozbyciu się części wody? W przypadku świeżego produktu przetrzymanie w temperaturze 4 - 6 stopni na pewno nie powinno zagrozić produktowi. Teoretycznie technologia no frost powinna spowodować że zostanie z produktu wyciągnięta część wody a co za tym idzie mięso po rozmrożeniu czy rozpakowaniu z próżni powinno zawierać mniej wody. Choć nie wiem czy faktycznie tak jest i czy skutek nie będzie odwrotny do zamierzonego.
  21. Białe złoto po wędzeniu zardzewiało 😉.
  22. Tenis to ładna i trudna dyscyplina sportu dołóż podnoszenie ciężarów 🍷podczas kibicowania i bedzię komplet😋😉. O tak 👍.
  23. Bardzo dziękuję za przypomnienie. ☺️
  24. Zawsze kabanosy robiłem z jelit baranich , a miał ktoś do czynienia z osłonką kolagenową do kabanosów ? Jaki smak, wędzenie itp.
  1. Pokaż więcej elementów aktywności
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.