Cała aktywność
Kanał aktualizowany automatycznie
- Z ostatniej godziny
-
EAnna obserwuje zawartość Ręczna klipsownica do zamykania osłonek
-
Połączyłam oba tematy i stąd pewne niezręczności w toku narracji
-
Dołączył do społeczności: AGROMAK
-
Co powiecie o takim sposobie wędzenia kiełbasy
arkadiusz odpowiedział(a) na adam_wado temat w Pierwsze pytania
Słyszeli Słyszeli i o jednym i o drugim .Przecież to dwie różne rzeczy i różne procesy i różne skutki. Jeśli miałbym skłaniać się do któregoś z nich w związku z nieodchodzeniem osłonki od farszu to będzie to adhezja tylko co to ma wspólnego z inną z wad przesuszenia batonu w trakcie za długiego osadzania i zjawisku nieściągalnej osłonki.Też nie bardzo rozumiem. - Dzisiaj
-
Zobacz post #193 tego tematu,Ja używam i nie mam z nią problemu.Natomiast nie polecam tych do spinania siatek ogrodzeniowy z powodu braku regulacji zacisku.
-
Po ostatniej akcji, kiedy pod bramkowa sytuacja ostro zastukała do drzwi i zmusiła mnie zrezygnowania 99 procenta z moich ulubionych " boczusiów" na rzecz działań zdrowia. Nie tylko wędlinami człowiek żyje. 😁 Myślę że każdy z nas kto nie uważa na dietę i co je może mieć z końcem końca poważne problemy. Co nie znaczy że zrezygnuje z procederu gotowania. Są jeszcze bliscy i przyjaciele którym mogę umilić stół. Zatem tragedii nie będzie. 😁 A dziś na śniadanie wjeżdża Awokado do herbatki 😁😄
-
Tu masz temat o klipsownicach , poczytaj i tam pytaj, poco zakładać nowy wątek;
-
Dołączył do społeczności: mwx
-
Dołączył do społeczności: Rymo74
-
Dołączył do społeczności: CRASHER
-
Dołączył do społeczności: JDW
-
Swatek obserwuje zawartość Ręczna klipsownica do zamykania osłonek
-
Witam Was wszystkich serdecznie po dłuższej nieobecności 😊 Przymierzam się mianowicie do jakiejś odmiany przy wiązaniu batonów krakowskiej. Do tej pory robiłem to grubym sznurkiem bawełnianym, ale po kilkunastu batonach, cienkie paliczki miały nacięcia skóry, którymi to chętnie się interesowała sól peklowa😁 Na dodatek część z tych węzłów puszczała i trzeba się było nieco namęczyć. Widzę w sieci kilka propozycji takich ręcznych narzędzi, ale mnie jakoś nie przekonują. Może doradzić ktoś z Szanownych Koleżanek lubo też Kolegów? Pozdrawiam serdecznie Tomek
- Wczoraj
-
Dołączył do społeczności: wiesław dąbkowski
-
Co powiecie o takim sposobie wędzenia kiełbasy
Grzewlod odpowiedział(a) na adam_wado temat w Pierwsze pytania
Jaki wpływ ma brak rozwiniętej struktury białkowej (słabsza ekstrakcja miozyny) na teksturę po obróbce cieplnej? Pany coś się tu pokiełbasiło i to mocno 🤔. Słyszeli o adhezji🤔 Słyszeli o kleju🤔. Chyba jednak się pokiełbasiło bo o dwóch różnych wadach nadajecie w procesie. Nijak się to ma a może ja czegoś nie kiełbaszę to proszę o wyjaśnienie? -
Dołączył do społeczności: anna 2205
-
Co powiecie o takim sposobie wędzenia kiełbasy
SZCZEPAN odpowiedział(a) na adam_wado temat w Pierwsze pytania
Jaki wpływ ma brak rozwiniętej struktury białkowej (słabsza ekstrakcja miozyny) na teksturę po obróbce cieplnej? -
Dołączył do społeczności: zenonosemlak
-
Co powiecie o takim sposobie wędzenia kiełbasy
arkadiusz odpowiedział(a) na adam_wado temat w Pierwsze pytania
Następnym razem będę Ci wdzięczny 😉 Oczywiście tylko byłbym usatysfakcjonowany jak byś czytał ze zrozumieniem. A teraz jak krowie na miedzy. Nikt rozsądny razem ze mną nie kwestionuje takiego peklowania w warunkach przemysłowych jedynie zwracam uwagę co może takie peklowanie w warunkach domowych spowodować jeśli chodzi o przesuszenie osłonki podczas przedłużonego osadzania dla lepszego dopeklowania. Chyba nie będziesz negował ,że zbyt długie osadzanie może być jednym z powodów ,że osłonka nie odchodzi od farszu. Widać jestem nierozsądny , ale ja nie neguję, że taka metoda istnieje tylko neguję taką metodę jako niepolecaną na tej stronie w warunkach domowych. W czasach starożytnych znali peklosól.? Saletry nawet nie znali.Tą Twoją metodą jedynie da się peklować za pomocą peklosoli bo czas goni . A o której literaturze branżowej mówisz. Znane mi przepisy branżowe, które są dostępne na tej stronie plus filmy technologiczne prowadzone przez głównego technologa tej strony takiej metody nie przewidują jeśli chodzi o peklowanie mięsa na kiełbasy , ale jeśli masz jakiś ciekawy materiał to chętnie poczytam. Czekam z niecierpliwością -
Dołączył do społeczności: dr.mic
-
Co powiecie o takim sposobie wędzenia kiełbasy
SZCZEPAN odpowiedział(a) na adam_wado temat w Pierwsze pytania
To dość charakterystyczne dla Arkadiusza, że unika sedna sprawy i z łatwością przeskakuje z jednego wątku na drugi. Jego uwagi były skierowane w moją stronę, choć — co warto podkreślić — nikt rozsądny nie kwestionuje istnienia takiej metody peklowania. Metoda ta jest stosowana od czasów starożytnych aż po dziś dzień, a także była uwzględniana w literaturze branżowej oraz praktykach technologicznych. -
Gdzie polecacie zakupić jelita?
szrekPL odpowiedział(a) na slodziaksos temat w Jelita, osłonki, przyprawy i dodatki
Tak dokładnie robię i tak sól zapobiegawczo ale teraz będę wkładał do solanki bo to rzeczywiście brzmi logicznie. -
Gdzie polecacie zakupić jelita?
Grzewlod odpowiedział(a) na slodziaksos temat w Jelita, osłonki, przyprawy i dodatki
W tym wieku to chyba wszystko wiadomo😉🤣. Skoro ustaliliśmy, że dziurka jest to przez nią pompujesz balonik. Taki balonik wieszasz do wyschnięcia. Innej metody suszenia nie znam ale może czegoś nie wiem🤔. Rozumiem, że sól zapobiegawczo. -
Gdzie polecacie zakupić jelita?
szrekPL odpowiedział(a) na slodziaksos temat w Jelita, osłonki, przyprawy i dodatki
Rozwiń myśl, czy chodzi o sprawdzenie przed użyciem czy nie ma dziurki? Mnie chodziło że czasem błąd w obliczeniach i sporo za dużo się wyjęło. -
Jak uniknąć twardego jelita na kiełbasie parzonej?
reda odpowiedział(a) na Maxell temat w Obróbka cieplna
Co prawda trochę czasu minęło od ostatniego posta, ale temat twardych jelit co jakiś czas się pojawia. Napotkałem taki materiał: Może ktoś będzie w stanie coś powiedzieć w tym temacie bo wygląda ciekawie. Ja już niestety na razie nic nie będę robił, ale może ktoś ma ochotę sprawdzić w wolnej chwili. -
Dołączył do społeczności: rm296
-
Gdzie polecacie zakupić jelita?
Grzewlod odpowiedział(a) na slodziaksos temat w Jelita, osłonki, przyprawy i dodatki
Baloników nie pompowałaś🤔. -
Co powiecie o takim sposobie wędzenia kiełbasy
Grzewlod odpowiedział(a) na adam_wado temat w Pierwsze pytania
Czyli ja o zupie a Ty o ziemniakach. Można i tak. Następnym razem wspomnę o ziemniakach nawet powiem jaka odmiana.To się dogadaliśmy jak niemowa z niewidomym. -
mam pytanko: czy są już jakieś decyzje w sprawie kalendarzy? pozdrawiam
-
Gdzie polecacie zakupić jelita?
szrekPL odpowiedział(a) na slodziaksos temat w Jelita, osłonki, przyprawy i dodatki
No właśnie nie każdy jak się okazuje, szykuję odpowiednią ilość ale czasami coś pójdzie nie tak wtedy suszyłem i zasypywałem solą a teraz wrzucę do słoika i tak długo nie poleżą. -
Gdzie polecacie zakupić jelita?
smoky91 odpowiedział(a) na slodziaksos temat w Jelita, osłonki, przyprawy i dodatki
Nadmiar można tez wsadzić w słoik i zasypać dużą ilością soli, potem do lodówki. -
Gdzie polecacie zakupić jelita?
MariuszB odpowiedział(a) na slodziaksos temat w Jelita, osłonki, przyprawy i dodatki
Chyba każdy tak robi, a przynajmniej ci, którzy od czasu do czasu coś nabijają w jelita. -
Gdzie polecacie zakupić jelita?
Muski odpowiedział(a) na slodziaksos temat w Jelita, osłonki, przyprawy i dodatki
Ja też -
Gdzie polecacie zakupić jelita?
szrekPL odpowiedział(a) na slodziaksos temat w Jelita, osłonki, przyprawy i dodatki
O widzisz, nie pomyślałem o tym, wykorzystam następnym razem, dziękuję. -
Gdzie polecacie zakupić jelita?
arkadiusz odpowiedział(a) na slodziaksos temat w Jelita, osłonki, przyprawy i dodatki
Ja tam trzymam w bardzo mocnej solance.Ma to tą zaletę,że wyjęte z solanki w zasadzie po jednokrotnym przepłukaniu nadają się od razu do użytku.
