Skocz do zawartości
Aby te święta, a także cały nadchodzący rok upływał w harmonii i zadumie, by nigdy nie zabrakło Wam ciepła drugiej osoby, a każdy dzień był pełen niezapomnianych chwil. Administracja ×
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

Ranking

  1. szrekPL

    szrekPL

    **VIP Junior**


    • Punkty

      5

    • Postów

      2 614


  2. Muski

    Muski

    **VIP**


    • Punkty

      3

    • Postów

      12 158


  3. Maxell

    Maxell

    Moderatorzy


    • Punkty

      2

    • Postów

      46 155


  4. chudziak

    chudziak

    Moderatorzy


    • Punkty

      2

    • Postów

      7 825


Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 15.10.2024 uwzględniając wszystkie działy

  1. Łykend minął więc się pochwale...zrobiliśmy paprykarza wg przepisu BonAir'a lekko zmodyfikowany, baardzo smaczny, wchodzi w jadłospis na stałe.☺️ Paprykarz BonAira Składniki (na 1kg wyrobu): - mięso z ryby - 300g - 6 szprotek (makrela) - woda - 200ml - cebula - 200g - przecier pomidorowy 30% - 100/120g - ryż okrągły - 100g - olej - 30g Przyprawy: - sól - 18g - cukier - 3g - papryka słodka (w proszku) - 2g - chilli - 2g - Ciemny sos sojowy ( opcjonalnie na kolor odjąć od ilości sól) Sposób wykonania: Ryż ugotować w wodzie i ostudzić. Powinien być lekko twardawy. Ryż okrągły, gdyż wygląda lepiej w paprykarzu od długoziarnistego. Po ugotowaniu powinno się uzyskać prawie 300g ryżu. Mięso z ryby wyfiletować i zdjąć skórę. Ja użyłem mrożoną kostkę . Cebulę posiekać, zeszklić na oleju dodać koncentrat oraz papryki i ostudzić. Mięso z ryby i zeszkloną cebule zmielić na siatce 4mm (użyłem robota Ninja) . Kiedy mięso nie jest tak drobno przemielone, to paprykarz przypomina bardziej "rybę po grecku". Trzeba uzyskać jednolitą masę, która powiąże nam ryż. Wszystkie składniki i przyprawy oprócz ryżu połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ryż i wymieszać. Taką masą napełnić słoiki, zapasteryzować i wystudzić.
    5 punktów
  2. Reniu - WYRAZY UZNANIA 🤩
    2 punkty
  3. Reniu, wielkie gratulacje od całej naszej rodzinki. Pozdrawiamy.
    2 punkty
  4. Gratulacje Siostro...🥰🥰🥰
    1 punkt
  5. Brawo Reniu. Gratulacje
    1 punkt
  6. Reniu. Gratulacje i wyrazy uznania.
    1 punkt
  7. Robię od lat identycznie choć niektórzy parzą rybę przed zapuszkowaniem co uważam za błąd gdyż wtedy paprykarz wychodzi nieco suchawy.Ryba i tak zaparzy się w czasie pasteryzacji lub tyndalizacji. Paprykarz szczeciński 1.Filet z mintaja 1kg -surowy mielony na sitku 5mm 2.Ryż - 200g gotowany długoziarnisty 3.Dwie puszki szprotek podwędzanych w oleju. 4.Cebula - 2 szt duże, zeszklone na oleju Przyprawy 1.Koncentrat pomidorowy - 4 puszki 30g 2. Sól - 10g 3. Chili - do smaku 4.Papryka słodka - do smaku Słoiki pasteryzowane dwa dni.Pierwszego dnia 1h a drugiego 40min. w temp. 100C
    1 punkt
  8. 1 punkt
  9. 1 punkt
  10. Wooow 👀.... Reniu, gratuluję 👌👍
    1 punkt
  11. Reniu wielkie brawa i gratulacje 💐.
    1 punkt
  12. Reniu serdeczne gratulacje!!!
    1 punkt
  13. Idealne do deptania kapuchy😉😁.
    1 punkt
  14. Dzieża rzeczywiście bardzo ładna ale jestem ciekawa czy będzie wygodna do wyrabiania ciasta i czy nie będziesz sobie "obtłukiwać rąk". Babcia mojego męża miała dzieżę w kształcie głębokiego korytka i taka mi się marzy .
    1 punkt
  15. Popełniłem kiełbasę z żółtym serem. Dodałem więcej sera niż w w/w przepisie. Krojona w grubą kostkę Gouda została otoczona papryką wędzoną. Dzięki temu zabiegowi lepiej się ser rozłożył w farszu 😁.Kiełbasy nie parzyłem tylko upiekłem w piekarniku z cebulą. Z reguły kiełbasy na grilla nie parzę tylko surowe wrzucam na ruszt. Dzięki temu kiełbasy są bardzo soczyste. Oczywiście dodaje mniej soli niż do kiełbas wcześniej parzonych. Jak dla mnie kiełbasa z serem powinna mieć go dużo i w miarę grubo pokrojonego. Płynący ser w kiełbasie to jest to.
    1 punkt
  16. 1 punkt
  17. Dziękuję za dobre słowo A co do tych sznurków, to powód jest prozaiczny. Łatwiej mi jest wyciągać z gara po parzeniu Już można jeść
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.