Skocz do zawartości

Ranking

  1. EAnna

    EAnna

    Moderatorzy


    • Punkty

      6

    • Postów

      12 686


  2. arkadiusz

    arkadiusz

    **VIP**


    • Punkty

      5

    • Postów

      13 366


  3. Muski

    Muski

    **VIP**


    • Punkty

      4

    • Postów

      12 094


  4. Grzewlod

    Grzewlod

    ***SUPER VIP***


    • Punkty

      4

    • Postów

      4 094


Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 10.12.2024 uwzględniając wszystkie działy

  1. "Siwy środek" to nic innego, jak obszar niedopeklowany. Na początku peklowania powinno się zrobić staranny nastrzyk peklosolanki do środka geometrycznego mięśni tak, aby miała szansę wszędzie dotrzeć. Proces peklowania trwa nadal podczas ociekania, osuszania i wędzenia. Przyśpiesza wraz ze wzrostem temperatury i stąd efekt dopeklowania podczas dłuższego wędzenia. Nic nie piszesz o czasie i warunkach peklowania oraz temperaturach wędzenia. "Siwy środek" nie ma prawa wystąpić nawet w szynce zupełne niepoddanej procesowi wędzenia. Jest to bowiem wyłącznie efekt błędnego peklowania.
    4 punkty
  2. Henry nie pogniewaj się chyba już czas zmienić pseudo nauczyciela amatora na prawdziwiwych profesjonalistów Bagno i Dziadka. Jak już tak lubisz YT to wejdź na nasz kanał WB gdzie poznasz wszystkie tajniki związane z prawdziwym przetwórstwem mięsa zgodnym z technologią.
    3 punkty
  3. Pomiń proszę ten wywar z przypraw. Pomiń nastrzyk z przyprawami. 8% OK , i 0,4-0,5 l roztworu peklosoli na 1 kg mięsa . Nastrzyk TAK ale samym roztworem peklosoli . Zaryzykuj i zrób bez zielstwa. Kiedyś też robiłem podobnie jak Ty, ale drogie SIBY wytłumaczyli mi ,że peklowanie to nie marynowanie, i chwała im za to.
    3 punkty
  4. Nie. To efekt źle wykonanego nastrzyku.Po drugie nie wędzi się na czas tylko do koloru.Domowe wędzarnie to nie wędzarnie przemysłowe gdzie można za każdym razem niezależnie nawet od pogody utrzymać stały i powtarzalny proces.
    3 punkty
  5. O..to..to..trzymam za słowo Jesteście niezmiennie kochane
    2 punkty
  6. No dobrze to może rozprawimy się z ta głupotą tego łysego raz na zawsze.Przyjmijmu dla łatwości obliczeń ok.10 % solankę. 1.Nastrzyk 0,4l/kg solanki 10 % to ok. 40 g soli w solance. 2.Nastrzyk 1 l/kg solanki 10 % to ok. 100 g soli w solance. Zgaduj zgadula gdzie jest więcej soli w solance.?🤣
    2 punkty
  7. Trochę tu poleje kwasem octowym trochę tam i po "ptokach" znaczy się po grzybach😉.
    1 punkt
  8. Miałem taką sól na Filipinach. Robiłem mieszankę 1:7 ze zwykłą solą.
    1 punkt
  9. Dalej króluje na YT zajzajer z zieleniny do nastrzykiwania? Kiedy ludzie przestaną wierzyć że nie wszystko co inni zachwalają i pokazują na YT jest dobre? czy przekona dopiero sraczka lub zatrucie pokarmowe?
    1 punkt
  10. Nic dodać, nic ująć, wypowiedzi Ani oraz Arka w sedno problemu👍 Cez19, pierwsze koty za płoty, wyciągaj wnioski, stosuj się do podpowiedzi forumowiczów co "zęby zjedli" na tego typu problemach, a przy następnym wędzeniu będziesz Pan zadowolony 🙂
    1 punkt
  11. Chlebek se upiekłem normalnie wyrósł nie jak poprzednie placek Śniadanko na świeżym chlebku
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.