kostek61 Opublikowano 14 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Czerwca 2014 (edytowane) Skład:golonki wp.3szt ozór wołowy 1sztpodgardle wp. 1 kgnerki wp.0.80 kg Wszystkie surowce oprócz nerek peklowane w 8% roztworze peklosoli i wody przez 3 dni.Jeden litr roztworu na 1 kg surowca. Oczyszczone nerki sparzyć wrzątkiem i pokroić w kostkę o boku 1cm.Golonki i podgardle gotujemy do miękkości .Podgardle kroimy w kostkę o boku 1cm.mięso golonki oddzielamy od kości i kroimy w kostkę o boku 1,5cm.Skórę z golonki mielimy z czosnkiem na sicie 3mm.Ugotowany ozór wołowy oczyszczamy i kroimy w kostkę o boku 1,5 cm.Wszystko razem mieszamy i dodajemy krew ok.0,8-1 litra. Przyprawy dodane na 1kg. masy.czosnek 1,5grpieprz 3 grmajeranek 0,2 gr.ziele angielskie 0,5 grsól ewentualnie do smaku,farsz musi być trochę przesolony. Nadziewamy w oslonki naturalne dość lużno a w sztuczne mocno,ja zrobiłem ten salceson w kątnicy wp i osłonkach polamidowych fi 100.Parzenie w temp.około 82-85 st C przez około 60-90 min. zależnie od wielkości batonów do 68-70 st C w środku wyrobu. Gotowy salceson w kątnicy a poniżej w osłonce polamidowej Edytowane 14 Czerwca 2014 przez kostek61 Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10001-salceson-czarny-wg-kostka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 14 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Czerwca 2014 Wszystkie surowce oprócz nerek peklowane w 8% roztworze peklosoli i wody przez 3 dni Ja mięsiwa do czarnego salcesonu nie pekluję , dodana krew zrobi swoje . Z wyglądu Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10001-salceson-czarny-wg-kostka/#findComment-357775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 14 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Czerwca 2014 Jacku... takiego salcesonu jak Ty to ja nie jestem w stanie zrobić.... wielkie Wygląda przepysznie . Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10001-salceson-czarny-wg-kostka/#findComment-357776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 14 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Czerwca 2014 Ja zrobię w osłonce barierowej fi 120. Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10001-salceson-czarny-wg-kostka/#findComment-357777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 14 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Czerwca 2014 Super salceson... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10001-salceson-czarny-wg-kostka/#findComment-357778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 14 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Czerwca 2014 farsz musi być trochę przesolony. Gotowy salceson w kątnicy a poniżej w osłonce polamidowej Cały szkopół polega na tym , że w naturalnych osłonkach pozbywamy się nadmiaru soli podczas parzenia , a w sztucznych nie i tu trzeba uważać z solą . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10001-salceson-czarny-wg-kostka/#findComment-357806 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 14 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 14 Czerwca 2014 Jacek salceson!!!Next Time Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10001-salceson-czarny-wg-kostka/#findComment-357853 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Cały szkopół polega na tym Opisałem ten problem,robię tak jak opisałem,dla mnie jest Oki ,dzieki za dobre słowo Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10001-salceson-czarny-wg-kostka/#findComment-357863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Ja mięsiwa do czarnego salcesonu nie pekJluję , dodana krew zrobi swoje Jak robię bez ozora to można nie peklować,ale jak on jest to lubię jak nie ma tego sinego kolorku,smaku to nie zmienia ,ale takie estetyczne sprawy W przypadku jeżeli dodamy do surowców więcej ozorów wyjdzie mam salceson ozorowy ,który najbardziej lubię Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10001-salceson-czarny-wg-kostka/#findComment-357927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Ale pysznosci :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10001-salceson-czarny-wg-kostka/#findComment-357982 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 15 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 15 Czerwca 2014 W przypadku jeżeli dodamy do surowców więcej ozorów kostek61 moje klimaty . :clap: Wygląda wspaniale . Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10001-salceson-czarny-wg-kostka/#findComment-357983 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 15 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Robisz salcesony luxusowe , a porada o soli to tak dla mniej kumających czaczę . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10001-salceson-czarny-wg-kostka/#findComment-358039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 16 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 16 Czerwca 2014 porada o soli Wiem Heniu że o to tobie chodziło Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10001-salceson-czarny-wg-kostka/#findComment-358142 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 16 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 16 Czerwca 2014 Kostek, gratulacje za delikatesowe salcesony. Jest się czego uczyć i od kogoś. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10001-salceson-czarny-wg-kostka/#findComment-358144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 21 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 21 Czerwca 2015 Wczoraj trochę się pobawiłem z salcesonem Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10001-salceson-czarny-wg-kostka/#findComment-431656 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 21 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 21 Czerwca 2015 Oj Kostek, Kostek, jak nie Arkadiusz ty Ty drażnicie tylko te nasze biedne kubki smakowe . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10001-salceson-czarny-wg-kostka/#findComment-431658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 21 Czerwca 2015 Wczoraj trochę się pobawiłem z salcesonem Smaka mi narobiłeś.Następny chyba będzie czarny bo dawno oj dawno nie robiłem. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10001-salceson-czarny-wg-kostka/#findComment-431661 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 22 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 22 Czerwca 2015 zarąbiście pysznie wyglądają , podpowiedź mi czym mogę zastąpić nerki? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10001-salceson-czarny-wg-kostka/#findComment-431842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 22 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 22 Czerwca 2015 podpowiedź mi czym mogę zastąpić nerki Jak nie lubisz,to nie dodawaj.Można dodać serce,skład zależy od Ciebie Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10001-salceson-czarny-wg-kostka/#findComment-431857 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 22 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 22 Czerwca 2015 o serce uwielbiam , dzięki Ci za podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10001-salceson-czarny-wg-kostka/#findComment-431902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 22 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 22 Czerwca 2015 Naprawde swietne salcesony robicie, chyba zaniedlugo tez bede musial zrobic Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10001-salceson-czarny-wg-kostka/#findComment-431941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 22 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 22 Czerwca 2015 Jak zwykle pieknie wyglada :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10001-salceson-czarny-wg-kostka/#findComment-431948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 22 Czerwca 2015 Te salcesony to coś w sobie mają Ja je po prostu uwielbiam Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10001-salceson-czarny-wg-kostka/#findComment-431973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 22 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 22 Czerwca 2015 Kostek, możesz na konkursy jeździć z salcesonami Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10001-salceson-czarny-wg-kostka/#findComment-431978 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 22 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 22 Czerwca 2015 A każdy plaster jest jak nowy lewel w Tetrisie Ładne Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10001-salceson-czarny-wg-kostka/#findComment-431991 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.