Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Skład:

golonki wp.3szt 

ozór wołowy 1szt

podgardle wp. 1 kg

nerki wp.0.80 kg

 

post-41979-0-12273300-1402762092_thumb.jpg

 

Wszystkie surowce oprócz nerek peklowane w 8% roztworze peklosoli i wody przez 3 dni.Jeden litr roztworu na 1 kg surowca.  

Oczyszczone nerki sparzyć wrzątkiem i pokroić w kostkę o boku 1cm.

Golonki i podgardle gotujemy do miękkości .Podgardle kroimy w kostkę o boku 1cm.mięso golonki oddzielamy od kości i kroimy w kostkę o boku 1,5cm.Skórę z golonki mielimy z czosnkiem na sicie 3mm.Ugotowany  ozór wołowy oczyszczamy i kroimy w kostkę o boku 1,5 cm.Wszystko razem mieszamy i dodajemy krew ok.0,8-1 litra.

 

Przyprawy dodane na 1kg. masy.

czosnek 1,5gr

pieprz 3 gr

majeranek 0,2 gr.

ziele angielskie 0,5 gr

sól ewentualnie do smaku,farsz musi być trochę przesolony.

 

Nadziewamy w oslonki naturalne dość lużno a w sztuczne mocno,ja zrobiłem ten salceson w kątnicy wp i osłonkach polamidowych fi 100.

Parzenie w temp.około 82-85 st C przez około 60-90 min. zależnie od wielkości batonów do 68-70 st C w środku wyrobu.

 

Gotowy salceson w kątnicy a poniżej w osłonce polamidowej :)

 

post-41979-0-89614700-1402763834_thumb.jpg

 

post-41979-0-78517800-1402763849_thumb.jpg 

Edytowane przez kostek61

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10001-salceson-czarny-wg-kostka/
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wszystkie surowce oprócz nerek peklowane w 8% roztworze peklosoli i wody przez 3 dni

 

 

 Ja mięsiwa do czarnego salcesonu nie pekluję , dodana krew zrobi swoje . :D  

 

 Z wyglądu :thumbsup::clap::)

 

 Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10001-salceson-czarny-wg-kostka/#findComment-357775
Udostępnij na innych stronach

Jacku... takiego salcesonu jak Ty to ja nie jestem w stanie zrobić.... wielkie  :clap:

Wygląda przepysznie .

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10001-salceson-czarny-wg-kostka/#findComment-357776
Udostępnij na innych stronach

 

 

farsz musi być trochę przesolony.

 

Gotowy salceson w kątnicy a poniżej w osłonce polamidowej

Cały szkopół polega na tym , że w naturalnych osłonkach pozbywamy się nadmiaru soli podczas parzenia  , a w sztucznych nie i tu trzeba uważać z solą .  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10001-salceson-czarny-wg-kostka/#findComment-357806
Udostępnij na innych stronach

 

 

Cały szkopół polega na tym
Opisałem ten problem,robię tak jak opisałem,dla mnie jest Oki :),dzieki za dobre słowo :) 

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10001-salceson-czarny-wg-kostka/#findComment-357863
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja mięsiwa do czarnego salcesonu nie pekJluję , dodana krew zrobi swoje
Jak robię bez ozora to można nie peklować,ale jak on jest to lubię jak nie ma tego sinego kolorku,smaku to nie zmienia ,ale takie estetyczne sprawy  :)  

W przypadku jeżeli dodamy do surowców  więcej  ozorów wyjdzie mam salceson ozorowy ,który najbardziej lubię  :thumbsup:

 

post-41979-0-88283500-1402829112_thumb.jpg

 

post-41979-0-32570100-1402829180_thumb.jpg

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10001-salceson-czarny-wg-kostka/#findComment-357927
Udostępnij na innych stronach

 

 

W przypadku jeżeli dodamy do surowców więcej ozorów

 

 

 kostek61 moje klimaty . :thumbsup::clap: :clap:   Wygląda wspaniale .

 

 Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10001-salceson-czarny-wg-kostka/#findComment-357983
Udostępnij na innych stronach

 

 

porada o soli
Wiem Heniu że o to tobie chodziło :thumbsup:  

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10001-salceson-czarny-wg-kostka/#findComment-358142
Udostępnij na innych stronach

Kostek, gratulacje za delikatesowe salcesony. Jest się czego uczyć i od kogoś.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10001-salceson-czarny-wg-kostka/#findComment-358144
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Wczoraj trochę się pobawiłem z salcesonem :)

 

post-41979-0-20215800-1434884888_thumb.jpg

 

post-41979-0-20131700-1434884900_thumb.jpg

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10001-salceson-czarny-wg-kostka/#findComment-431656
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wczoraj trochę się pobawiłem z salcesonem

 

Smaka mi narobiłeś.Następny chyba będzie czarny bo dawno oj dawno nie robiłem. :clap:  :clap:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10001-salceson-czarny-wg-kostka/#findComment-431661
Udostępnij na innych stronach

 

 

podpowiedź mi czym mogę zastąpić nerki
Jak nie lubisz,to nie dodawaj.Można dodać serce,skład zależy od Ciebie :) 

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10001-salceson-czarny-wg-kostka/#findComment-431857
Udostępnij na innych stronach

Te salcesony to coś w sobie mają  :D

Ja je po prostu uwielbiam 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10001-salceson-czarny-wg-kostka/#findComment-431973
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.