aglod Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 7 Grudnia 2007 Tomuś powodzenia :grin: :grin: :grin: My czekamy z niecierpliwością na rezultat a tu cholewcia jeszcze 2 tygognie :tongue: Cytuj Podjadającym farsz skrytożercom mówimy NIE!!!http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/2/#findComment-24382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 7 Grudnia 2007 Mam tylko jeden problem nie wiem czy sól i saletrę można zastąpić peklosolą? Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/2/#findComment-24385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 7 Grudnia 2007 Mam tylko jeden problem nie wiem czy sól i saletrę można zastąpić peklosolą?Oczywiście i to w tej samej ilości. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/2/#findComment-24386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 8 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 8 Grudnia 2007 No to załadowałem "kindziuka" :lol: , pozostałe mięsko z nadzienia zmieliłem i wsadziłem do słoików i do pasteryzacji ,a "maciek" pojedzie do Fentla do "masarni" do suszenia a po tym etapie mam nadzieję ,że bez komplikacji /bo to trochę dobrego mięska i było by szkoda/ będziemy go traktować dymem/przydała by się ta Jasia maszyneria/ :wink: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/2/#findComment-24448 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 8 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 8 Grudnia 2007 Tomuś, Dlaczego odwróciłeś żoładek? W przepisach nie ma na ten temat nic. W masarstwie przyjęło się, że strona "biała" widoczna na zdjeciu jest strona wewnętrzną. Napełnia sie tak jak salceson. Zmylił Cię post EAnny, która sugerowała, że enzymy zawarte w żołądku powodują lepsze właściwości smakowe. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/2/#findComment-24450 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 8 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 8 Grudnia 2007 Masz rację Andrzeju ,ja go przepakowałem bo w pierwszej wersji załadowałem jak salseson czy mam poprawić? Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/2/#findComment-24456 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 8 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 8 Grudnia 2007 Po uwadze Andrzeja - Bagno natychmiast dokonałem przepakowania /co się żle zaczyna to się dobrze skończy :lol: /. Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/2/#findComment-24462 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokoz Opublikowano 8 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 8 Grudnia 2007 Chyba znacznie lepiej! Poprzednio wygladał jak w przenicowanej jesionce!/Liczę na poczucie humoru/Ale dlaczego jest podłączony do kontaktu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/2/#findComment-24463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 8 Grudnia 2007 Tomuś zrobił taki autoalarm. Szczególnie zabezpieczający przed nim samym. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/2/#findComment-24464 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 8 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 8 Grudnia 2007 Po dziesięciu dniach wędzenia i suszenia kindziuk roztacza taki aromat, że można dostać ślinotoku. Aż mnie kusi aby go spróbować.Tomuś jak będziesz na tym etapie co ja poczujesz jaki to wspaniały zapach. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/2/#findComment-24485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 9 Grudnia 2007 załadowałem "kindziukaIle mięsa zmieściło się do żołąka? Jakich kawałków z szynki użyłeś? Chodzi mi o rodzaj mięśni. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/2/#findComment-24495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 9 Grudnia 2007 Aniu do maciusia wepchnąłem 2,7 kg boczku , 3,5 kg mięso od szynki /chudziutkia I / razem ponad 6 kg ,myślę ,że po zakończeniu " procesu technologicznego " będzie ok 4-4,5 kg gotowego kindziuka. Oby się udało ,na razie ,się "prasuje " , i już czeka wolna w tym czasie siatka na ryby,- do suszenia. Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/2/#findComment-24497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 9 Grudnia 2007 "Prasowanie " kindziuka. Całość jest przykryta wielkim pudłem /aby było ciemno?/ Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/2/#findComment-24498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 9 Grudnia 2007 Trochę nie w porę (najwyżej bedzie na wielkanoc :grin: ) ale i ja pokusiłem się na wykonanie szlachetnej wędliny. Przynajmniej osłonkę mam wg przepisu-pęcherz. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/2/#findComment-24537 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 9 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 9 Grudnia 2007 Bagno moje gratulacje :!: Ciekawi mnie jak udało Ci się zrobić ten napis. Mój kindziuk będzie wcześniej, właśnie popełniam 11 wędzenie.Tomuś co do masy to na Twoim miejscu nie liczył bym na 4kg wyrobu. Jak dziś w południe sprawdziłem wagę, to z 5,1 zrobiło się 3,66. No i ten Fentel :grin: Już teraz mogę powiedzieć, że kindziuk jest wyrobem mało wydajnym. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/2/#findComment-24544 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aglod Opublikowano 26 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 26 Grudnia 2007 Kindziuk gotowy i w spożyciu. Cykniemy fotki i napiszemy o naszych organoleptycznych wrażeniach. :tongue: Cytuj Podjadającym farsz skrytożercom mówimy NIE!!!http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/2/#findComment-26092 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 26 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 26 Grudnia 2007 Napiszę tylko tyle, (bo dostałem reprymendę, że za dużo piszę) kindziuk robi się tylko z najlepszych mięs (dostałem właśnie z Litwy od przyjaciół, bajeczka) szynka schab i chuda łopatka. żaden boczek czy inne tłuste mięsa, Troszkę tłuszczyku owszem było, ale od szynki a nie z boczku. pozdrawiamp.s. może w innych stronach naszego kraju robią kindziuk w bardziej oszczędny sposób tego nie negujęale Prawdziwy litewski kindziuk jest wykonany z mięsa szynki ,schabu lub łopatki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/2/#findComment-26097 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 26 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 26 Grudnia 2007 Jesli mozna wiedzieć, to od kogo Jarku taką reprymendę dostałeś? Ciekawe.... Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/2/#findComment-26102 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 26 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 26 Grudnia 2007 :question: "Tradycyjny kindziuk lub skilandis produkuje się tylko i wyłącznie z dobrej gatunkowo wieprzowiny, która może być dosyć tłusta. Mięso jest siekane na kawałki po ok. 30-50 g lub bardzo grubo mielone. Gdy mięso jest zbyt chude, to dodatkowo dorzuca się jeszcze siekanej słoniny. Po czym dodaje się przyprawy (czosnek roztarty z solą, mielony czarny pieprz, zmiażdżoną kolendrę, cukier i saletrę. Po dokładnym wymieszaniu mięsem wypycha się wyczyszczony świński żołądek lub dokładnie wymyty świński pęcherz albo mięso jest zawijane w przytłuszczowe błony. Dokładnie zszywa się brzegi, obwiązuje się sznurkiem i co najmniej na 5 dni kładzie się pod ciężarem w chłodnym pomieszczeniu. Potem jeszcze przez ok. 3 dni suszy się,a dopiero potem przez następne 3-4 tygodnie wędzi się w zimnym dymie. W Dzukiji kindziuki nie wędzi się, lecz suszy się, dokładnie tak samo jak kiełbasę. Kindziuk i skilandis spożywa się jak suchą kiełbasę. Latem z kindziuka mogą być gotowane bardzo smaczne o specyficznym smaku barszcze, kwaśne zupy, czasami kapuśniak lub krupnik z perłową kaszą. Niektóre gospodynie kawał kindziuka do zupy wkładają zawinięty w gazę, aby się nie rozpadł." Opis przetłumaczono z książki "Lietuviu valgiai", Wyd. II, Wilno, 1984, str.285-286.No to gdzie leży prawda ,czy jak zwykle pośrodku? Mój kińdziuk jeszcze :question: wisi u Fentla miał już jedno lekkie wędzenie ,do Sylwestra jeszce dwa po Nowym roku dalsze i oczekiwanie do debiutu w Brennej. Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/2/#findComment-26105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 26 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 26 Grudnia 2007 kindziuk pochodzi z Litwy i tam powstała jego receptura, i tam mam wielu znajomych i przyjaciół. Chociaż przez ostatnie lata jakoś nie miałem czasu żeby się tam wybrać ale kontakt jakiś mamy. dostałem na wielkanoc od przyjaciół kindziuka na święta i był po porostu pyszny. sami robili. właśnie podawali mi w zeszłym roku receptę na kumpiaka, ale jakoś to zostało sobie a muzom :devil:pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/2/#findComment-26106 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 26 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 26 Grudnia 2007 oczekiwanie do debiutu w Brennej.Mam nadzieję , że dane mi będzie spróbować. :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/2/#findComment-26107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 26 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 26 Grudnia 2007 Kindziuka robi się właśnie o tej porze, gdy bije się świnie na święta i pekluje się mięso dość długo, żeby się nie zepsuło (kindziuki muszą poleżeć do lata) później wędzi się w zimnym dymie przez kilka tygodni, dla zapewnienia trwałości produktupozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/2/#findComment-26108 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 26 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 26 Grudnia 2007 Mój kińdziuk jeszcze :question: wisi u Fentla miał już jedno lekkie wędzenie ,potwierdzam, że jeszcze wisi i jeszcze się nie rusza :devil: , nawet ładnie pachnie po ostatnim wędzeniu :tongue: Kindziuk ma teraz klimę - ok. 5 st. i jest przewietrzany......(ciekawe jak długo będę jeszcze społecznym opiekunem i pielęgniarzem kindziuka :rolleyes: ) .....cóś mi się zdaje, że ten " wynalazek" Tomusia ma szanse na sukces :grin: pzdr) Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/2/#findComment-26113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 29 Grudnia 2007 KIńdziuk pod dobrą opieką :wink: "p.Krysi z gazowni" wisi u Fentla w "masarni" i schnie ,jest go coraz mniej :sad: :devil: ,ale nie dajemy się i będziemy go teraz wędzić co 2-3 dni ,może nie wyparuje :smile: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/2/#findComment-26231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 9 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 9 Stycznia 2008 Dziś kolejne wędzenie a właśnie minął miesiąc od produkcji ,faktem jest ,że strasznie go ubyło :tongue: Awędzenie razem z oscypkami. :tongue: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/2/#findComment-26707 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.