Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

:) zrobić to nie sztuka tylko gdzie powiesić po wędzeniu :D idzie wiosna a nie zima :) kindziuki w naszych domowych warunkach to trzeba robić w październiku :) a każdy robi jak chce i gdzie chce :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/19/#findComment-334072
Udostępnij na innych stronach

:) zrobić to nie sztuka tylko gdzie powiesić po wędzeniu :D idzie wiosna a nie zima :) kindziuki w naszych domowych warunkach to trzeba robić w październiku :) a każdy robi jak chce i gdzie chce :)

Oto moje warunki domowe, temp. 12st. wilgotność 75-80%, wymiana powietrza dwa razy dziennie. :)

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/Sausage%20and%20more/P1100680_zps1804a4af.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/19/#findComment-334174
Udostępnij na innych stronach

Witam redzed :)  to chyba typowa chłodziarka na minimalnym stopniu chłodzenia 12 st.C wilgotność 75-80% ,w twoim przypadku  wymiana powietrza polega na otworzeniu drzwi .czy masz inny system ,w miseczkach masz sól czy coś innego  :question: pozdrawiam 

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/19/#findComment-334538
Udostępnij na innych stronach

Wiesław, możesz zobaczyć więcej tu https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/ a zwłaszcza pozycje Nr. 11.  Jest osobna kontrola temperatury, ponieważ maksymalny stopień oryginalnej lodówki to 6.  Jest tam także nawilżacz i dodatkowa kontrola.  Jak odwilżacz się włącza to także mały wiatraczek działa ażeby lepiej wilgotność rozrzucić przez pomieszczenie.  Wymiana powietrza przez wentylatora który działa dwa razy na dzień przez 30min.  Wentylator zrobiłem z wiatraka z komputera, i do tego tez zamontowałem oczyszczacz powietrza, czyli filtr węgłowy.

 

W normalnej lodowce nie uda się dojrzewać wędlin.  W miseczkach są próbki mies z innych wyrobów do mierzenia  pH.  W ten sposób nie muszę kluć kiełbasy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/19/#findComment-334559
Udostępnij na innych stronach

Wygląda ładnie ale do dojrzewania szukaj ziemianki z prawdziwego zdarzenia bo inaczej d...a zbita :(

Czas na tego typu wyroby to wrzesień / październik bo można kombinować z miejscem nie mając "dojrzewalni" ;)

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/19/#findComment-335045
Udostępnij na innych stronach

Mam już na oku miejsce dojrzewania moich kindziuków. Okazało się,że mój znajomy posiada starą ziemiankę,która powinna nadawać się idealnie.

Oczywiście wcześniej sprawdzę,jakie tam panują warunki.

Tymczasem podczas produkcji kindziuka wyprodukpost-62759-0-39664600-1393188724_thumb.jpgpost-62759-0-43968700-1393188747_thumb.jpgpost-62759-0-32747800-1393188797_thumb.jpgpost-62759-0-64229600-1393188831_thumb.jpgpost-62759-0-80604100-1393188864_thumb.jpgpost-62759-0-19666100-1393188905_thumb.jpgwałem kilka serków (szkoda dymu)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/19/#findComment-336049
Udostępnij na innych stronach

A napisz z łaski swojej w jakiej temperaturze to wędzisz ?

Tak patrząc na serki to zimne wędzenie to nie jest a kindziuk wędzimy wielokrotnie na zimno nie ba gorąco :(

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

 

 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/19/#findComment-336064
Udostępnij na innych stronach

Wędzenie serków i kindziuków odbywało się w tem. 20-22 stopni.Po 3 godzinach wyjąłem kindziuki i same serki dostały troszkę wyższej temperatury.Na koniec wędzenia temperatura została podniesiona do 50 st. Wygląd i smak rewelacja. :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/19/#findComment-336146
Udostępnij na innych stronach

Termometr na zdjęciu pokazuje prawie 50st (nie wnikam w jego przydatność i dokladność) i kindziuki wiszą ;)

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/19/#findComment-336149
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Moje kindziuki mają już (dopiero) miesiąc.Skończył się okres intensywnego wędzenia.

Teraz powędrują do chłodnej piwniczki.

Może ktoś podpowie czy i jak często trzeba jeszcze je wędzić?

Jak wcześniej wspomniałem zrobiłem ich 8,dlatego mogę sobie pozwolić na zajrzenie do środka.

post-62759-0-46254400-1394357428.jpgpost-62759-0-18978300-1394357454.jpgpost-62759-0-09752100-1394357467.jpgpost-62759-0-62987500-1394357478.jpgpost-62759-0-62987500-1394357478.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/19/#findComment-339612
Udostępnij na innych stronach

  • 10 lat później...

Ma ktoś może przepis na kindziuka? Taki sprawdzony? Może ten z tego wątku? Szukam i szukam (może nie jestem w tym szukaniu zbyt dobry).

 

Tutaj cały wątek, ale odnosi się niestety do przepisu ze strony głównej.  https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/  a strony głównej brak...

 

Tutaj z dzika ale 200g soli na 2 kg mięsa: nie za dużo? 100g / kg dobrze to liczę?

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5232-wędliny-z-dziczyzny-przepisy-kita/#comment-147736  

 

Jest jeszcze taki na 100 kg mięsa (ale bez komentarzy - nie wiem czy ktoś go wypróbował?)

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20351-litwa-kindziuk-skilandis-przepis-oryginalny/#comment-882693 

 

Ten jeśli dobrze liczę 35 g / kg (jeśli to 3500 to gramy)

 

Help!

 

 

Lubię sobie wędzić 😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/19/#findComment-925915
Udostępnij na innych stronach

23 minuty temu, Twonk napisał(a):

Jest jeszcze taki na 100 kg mięsa (ale bez komentarzy - nie wiem czy ktoś go wypróbował?)

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20351-litwa-kindziuk-skilandis-przepis-oryginalny/#comment-882693 

I to jest przepis ze strony głównej, do którego odnosi się wspomniana przez Ciebie dyskusja.

Dawkowanie soli: 35g/kg + azotan sodu.

Powinno być odpowiednio długie peklowanie, żoładki i zimny dym.

  • Like 1

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/19/#findComment-925920
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Dzien dobry,

 

Staram sie wykonac kolejny raz kindziuk jestem na  drugim dniu prasowania (obciazenie 2 talerze 10kg i 2 talerze 5kg).

osuszanie.thumb.jpg.d5ea7cb302768ca9f10231c2d28b2204.jpg

Jak dotad uzywalem oslonek bialkowych, kazdego roku staram sie uzywac wiekszego przekroju (obecnie 10cm).

 

Z pieciu prob raz tylko uzylem pecherza ale to byl pechowy rok kiedy caly wsad byl do wyrzucenia - nie mialem jeszcze mozliwosci kontrolowania wilgotnosci i zbyt szybko obsuszylem wedline zewnetrznie...

 

Chcialem zadac trzy pytania:

  1. Czy zastosowana oslonka (bialkowa, zoladek, pecherz) ma wplyw na walory smakowe?
  2. Czy kiedy Panstwo kolejny raz wedzicie (w sumie dotyczy to kazdego wielokrotnego wedzenia w zimnym dymie) i po wyjeciu z dojrzewalni/chlodziarki wsad jest znacznie chlodniejszy od temperatury dymu (przykladowo wsad 8C a dym 18C) ogrzewacie go wczesniej zeby uniknac punktu rosy na wsadzie (w wedzarni)? Mam wedzarnie murowana opalana drewnem i w zwiazku z tym jedynie w mocne mrozy moge otrzymac dym o temperaturze nizszej niz 11-12C.
  3. Jak to jest z minimalna temperatura dymu. Wiekszosc zrodel mowi - nie wiecej niz 24-27C, nieliczne podaja przedzial 16-24C. Czy wedzenie dymem ponizej pewnej temperatury dodatniej 16C, 12C itp ma negatywny wlpyw na efekt wedzenia?

Pozdrawiam,

rysiekg

Edytowane przez rysiekg
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/19/#findComment-978460
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, rysiekg napisał(a):

Czy zastosowana oslonka (bialkowa, zoladek, pecherz) ma wplyw na walory smakowe?

Ad.1 Ma i to zasadniczy

Ad.2 Do takich rzeczy wędzarnia z paleniskiem nie bardzo się nadaje.Potrzebny elektryk z dymogeneratorem dla utrzymania stałej odpowiedniej niskiej temperatury wędzenia.

Ad.3 Czym niższa temperatura dymu to dłuższy  czas wędzenia.Te nieliczne podają prawidłowy przedział.Przy zbyt wysokiej temperaturze wędzenia może tworzyć się sucha skórka na powierzchni chudego mięsa.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/19/#findComment-978478
Udostępnij na innych stronach

7 godzin temu, rysiekg napisał(a):

Czy zastosowana oslonka (bialkowa, zoladek, pecherz) ma wplyw na walory smakowe?

Nie tyle nawalory  smakowe jak na cały proces dojrzewania. Osłonki białkowe nie są dobre do tego typu wyrobów.

7 godzin temu, rysiekg napisał(a):

po wyjeciu z dojrzewalni/chlodziarki wsad jest znacznie chlodniejszy od temperatury dymu (przykladowo wsad 8C a dym 18C) ogrzewacie go wczesniej zeby uniknac punktu rosy na wsadzie (w wedzarni)? Mam wedzarnie murowana opalana drewnem i w zwiazku z tym jedynie w mocne mrozy moge otrzymac dym o temperaturze nizszej niz 11-12C.

Po wyjęciu z dojrzewalni wyrównaj temperatury dopiero zacznij zimne wędzenie w temp. do 22C.

Staraj się by temp. była stabilnie utrzymana między 20-20C. Arkadiusz dobrze podpowiedział, że do wędzenia tego typu wędlin idealna jest wędzarnia elektryczna.

7 godzin temu, rysiekg napisał(a):

Jak to jest z minimalna temperatura dymu. Wiekszosc zrodel mowi - nie wiecej niz 24-27C, nieliczne podaja przedzial 16-24C. Czy wedzenie dymem ponizej pewnej temperatury dodatniej 16C, 12C itp ma negatywny wlpyw na efekt wedzenia?

Dziwnie te Twoje źródło🙉. Wędzenie zimne 22C.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/19/#findComment-978534
Udostępnij na innych stronach

Dziekuje za informacje.

 

Ok, to na przyszly rok musze sprobowac raz jeszcze z pecherzem i zoladkiem, w tym sezonie juz nie zdaze przed feriami (na ten rok chce tez zautomatyzowac 2 chlodziarki na dojrzewalnie, jedyny problem to znalezienie malego dyfuzora, ktory nie bylby zatopiony w plastiku i latwy w "zwatowaniu" wlacznika tak zeby wysterowac go bezposrednio zasilaniem).

 

Stabilne 20C+/-1C dam rade uzyskac, pracuje zdalnie, czujnik temperatury na bluetootha pomaga w takim przypadku - tylko w efekcie ubocznym trawnik na linii dom-altana kazdej wiosny wymaga zwiekszonego wysilku przy rekultywacji :)

 

 

Edytowane przez rysiekg
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/19/#findComment-978727
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.