EL GREGOR Opublikowano 17 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #451 Opublikowano 17 Lutego 2014 zrobić to nie sztuka tylko gdzie powiesić po wędzeniu idzie wiosna a nie zima kindziuki w naszych domowych warunkach to trzeba robić w październiku a każdy robi jak chce i gdzie chce Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/19/#findComment-334072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 17 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #452 Opublikowano 17 Lutego 2014 zrobić to nie sztuka tylko gdzie powiesić po wędzeniu idzie wiosna a nie zima kindziuki w naszych domowych warunkach to trzeba robić w październiku a każdy robi jak chce i gdzie chce Oto moje warunki domowe, temp. 12st. wilgotność 75-80%, wymiana powietrza dwa razy dziennie. http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/Sausage%20and%20more/P1100680_zps1804a4af.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/19/#findComment-334174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 18 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #453 Opublikowano 18 Lutego 2014 Witam redzed to chyba typowa chłodziarka na minimalnym stopniu chłodzenia 12 st.C wilgotność 75-80% ,w twoim przypadku wymiana powietrza polega na otworzeniu drzwi .czy masz inny system ,w miseczkach masz sól czy coś innego pozdrawiam Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/19/#findComment-334538 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 18 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #454 Opublikowano 18 Lutego 2014 Wiesław, możesz zobaczyć więcej tu https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/ a zwłaszcza pozycje Nr. 11. Jest osobna kontrola temperatury, ponieważ maksymalny stopień oryginalnej lodówki to 6. Jest tam także nawilżacz i dodatkowa kontrola. Jak odwilżacz się włącza to także mały wiatraczek działa ażeby lepiej wilgotność rozrzucić przez pomieszczenie. Wymiana powietrza przez wentylatora który działa dwa razy na dzień przez 30min. Wentylator zrobiłem z wiatraka z komputera, i do tego tez zamontowałem oczyszczacz powietrza, czyli filtr węgłowy. W normalnej lodowce nie uda się dojrzewać wędlin. W miseczkach są próbki mies z innych wyrobów do mierzenia pH. W ten sposób nie muszę kluć kiełbasy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/19/#findComment-334559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr897 Opublikowano 19 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #455 Opublikowano 19 Lutego 2014 Uważnie śledzę dyskusje na temat dojrzewania kindziuka i trochę zaczynam się martwić co będzie po skończeniu wędzenia.Po szustym wędzeniu wygląda tak: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/19/#findComment-334812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr897 Opublikowano 20 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #456 Opublikowano 20 Lutego 2014 *szóstym Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/19/#findComment-335035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 20 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #457 Opublikowano 20 Lutego 2014 (edytowane) Wygląda ładnie ale do dojrzewania szukaj ziemianki z prawdziwego zdarzenia bo inaczej d...a zbita Czas na tego typu wyroby to wrzesień / październik bo można kombinować z miejscem nie mając "dojrzewalni" Sent from my iPhone using Tapatalk 2 Edytowane 20 Lutego 2014 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/19/#findComment-335045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr897 Opublikowano 23 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #458 Opublikowano 23 Lutego 2014 Mam już na oku miejsce dojrzewania moich kindziuków. Okazało się,że mój znajomy posiada starą ziemiankę,która powinna nadawać się idealnie.Oczywiście wcześniej sprawdzę,jakie tam panują warunki.Tymczasem podczas produkcji kindziuka wyprodukwałem kilka serków (szkoda dymu) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/19/#findComment-336049 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 23 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #459 Opublikowano 23 Lutego 2014 A napisz z łaski swojej w jakiej temperaturze to wędzisz ? Tak patrząc na serki to zimne wędzenie to nie jest a kindziuk wędzimy wielokrotnie na zimno nie ba gorąco Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/19/#findComment-336064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr897 Opublikowano 24 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #460 Opublikowano 24 Lutego 2014 Wędzenie serków i kindziuków odbywało się w tem. 20-22 stopni.Po 3 godzinach wyjąłem kindziuki i same serki dostały troszkę wyższej temperatury.Na koniec wędzenia temperatura została podniesiona do 50 st. Wygląd i smak rewelacja. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/19/#findComment-336146 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 24 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #461 Opublikowano 24 Lutego 2014 Termometr na zdjęciu pokazuje prawie 50st (nie wnikam w jego przydatność i dokladność) i kindziuki wiszą Sent from my iPhone using Tapatalk 2 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/19/#findComment-336149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr897 Opublikowano 24 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #462 Opublikowano 24 Lutego 2014 To co widac to odbicie światła,rzeczywista temperatura to ok. 22 st. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/19/#findComment-336199 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr897 Opublikowano 9 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #463 Opublikowano 9 Marca 2014 Moje kindziuki mają już (dopiero) miesiąc.Skończył się okres intensywnego wędzenia.Teraz powędrują do chłodnej piwniczki.Może ktoś podpowie czy i jak często trzeba jeszcze je wędzić?Jak wcześniej wspomniałem zrobiłem ich 8,dlatego mogę sobie pozwolić na zajrzenie do środka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/19/#findComment-339612 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 20 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #464 Opublikowano 20 Maja 2024 Ma ktoś może przepis na kindziuka? Taki sprawdzony? Może ten z tego wątku? Szukam i szukam (może nie jestem w tym szukaniu zbyt dobry). Tutaj cały wątek, ale odnosi się niestety do przepisu ze strony głównej. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/ a strony głównej brak... Tutaj z dzika ale 200g soli na 2 kg mięsa: nie za dużo? 100g / kg dobrze to liczę? https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5232-wędliny-z-dziczyzny-przepisy-kita/#comment-147736 Jest jeszcze taki na 100 kg mięsa (ale bez komentarzy - nie wiem czy ktoś go wypróbował?) https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20351-litwa-kindziuk-skilandis-przepis-oryginalny/#comment-882693 Ten jeśli dobrze liczę 35 g / kg (jeśli to 3500 to gramy) Help! Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/19/#findComment-925915 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #465 Opublikowano 20 Maja 2024 23 minuty temu, Twonk napisał(a): Jest jeszcze taki na 100 kg mięsa (ale bez komentarzy - nie wiem czy ktoś go wypróbował?) https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20351-litwa-kindziuk-skilandis-przepis-oryginalny/#comment-882693 I to jest przepis ze strony głównej, do którego odnosi się wspomniana przez Ciebie dyskusja. Dawkowanie soli: 35g/kg + azotan sodu. Powinno być odpowiednio długie peklowanie, żoładki i zimny dym. 1 Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/19/#findComment-925920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 20 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #466 Opublikowano 20 Maja 2024 (edytowane) Super - bardzo ci dziękuję EAnno. W tym układzie 35g peklosoli na kg powinno wystarczyć chyba. Edytowane 20 Maja 2024 przez Twonk Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/19/#findComment-925923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysiekg Opublikowano 26 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #467 Opublikowano 26 Grudnia 2024 (edytowane) Dzien dobry, Staram sie wykonac kolejny raz kindziuk jestem na drugim dniu prasowania (obciazenie 2 talerze 10kg i 2 talerze 5kg). Jak dotad uzywalem oslonek bialkowych, kazdego roku staram sie uzywac wiekszego przekroju (obecnie 10cm). Z pieciu prob raz tylko uzylem pecherza ale to byl pechowy rok kiedy caly wsad byl do wyrzucenia - nie mialem jeszcze mozliwosci kontrolowania wilgotnosci i zbyt szybko obsuszylem wedline zewnetrznie... Chcialem zadac trzy pytania: Czy zastosowana oslonka (bialkowa, zoladek, pecherz) ma wplyw na walory smakowe? Czy kiedy Panstwo kolejny raz wedzicie (w sumie dotyczy to kazdego wielokrotnego wedzenia w zimnym dymie) i po wyjeciu z dojrzewalni/chlodziarki wsad jest znacznie chlodniejszy od temperatury dymu (przykladowo wsad 8C a dym 18C) ogrzewacie go wczesniej zeby uniknac punktu rosy na wsadzie (w wedzarni)? Mam wedzarnie murowana opalana drewnem i w zwiazku z tym jedynie w mocne mrozy moge otrzymac dym o temperaturze nizszej niz 11-12C. Jak to jest z minimalna temperatura dymu. Wiekszosc zrodel mowi - nie wiecej niz 24-27C, nieliczne podaja przedzial 16-24C. Czy wedzenie dymem ponizej pewnej temperatury dodatniej 16C, 12C itp ma negatywny wlpyw na efekt wedzenia? Pozdrawiam, rysiekg Edytowane 26 Grudnia 2024 przez rysiekg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/19/#findComment-978460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #468 Opublikowano 26 Grudnia 2024 (edytowane) Godzinę temu, rysiekg napisał(a): Czy zastosowana oslonka (bialkowa, zoladek, pecherz) ma wplyw na walory smakowe? Ad.1 Ma i to zasadniczy Ad.2 Do takich rzeczy wędzarnia z paleniskiem nie bardzo się nadaje.Potrzebny elektryk z dymogeneratorem dla utrzymania stałej odpowiedniej niskiej temperatury wędzenia. Ad.3 Czym niższa temperatura dymu to dłuższy czas wędzenia.Te nieliczne podają prawidłowy przedział.Przy zbyt wysokiej temperaturze wędzenia może tworzyć się sucha skórka na powierzchni chudego mięsa. Edytowane 26 Grudnia 2024 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/19/#findComment-978478 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysiekg Opublikowano 26 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #469 Opublikowano 26 Grudnia 2024 Dziekuje za odpowiedzi! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/19/#findComment-978480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 26 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #470 Opublikowano 26 Grudnia 2024 7 godzin temu, rysiekg napisał(a): Czy zastosowana oslonka (bialkowa, zoladek, pecherz) ma wplyw na walory smakowe? Nie tyle nawalory smakowe jak na cały proces dojrzewania. Osłonki białkowe nie są dobre do tego typu wyrobów. 7 godzin temu, rysiekg napisał(a): po wyjeciu z dojrzewalni/chlodziarki wsad jest znacznie chlodniejszy od temperatury dymu (przykladowo wsad 8C a dym 18C) ogrzewacie go wczesniej zeby uniknac punktu rosy na wsadzie (w wedzarni)? Mam wedzarnie murowana opalana drewnem i w zwiazku z tym jedynie w mocne mrozy moge otrzymac dym o temperaturze nizszej niz 11-12C. Po wyjęciu z dojrzewalni wyrównaj temperatury dopiero zacznij zimne wędzenie w temp. do 22C. Staraj się by temp. była stabilnie utrzymana między 20-20C. Arkadiusz dobrze podpowiedział, że do wędzenia tego typu wędlin idealna jest wędzarnia elektryczna. 7 godzin temu, rysiekg napisał(a): Jak to jest z minimalna temperatura dymu. Wiekszosc zrodel mowi - nie wiecej niz 24-27C, nieliczne podaja przedzial 16-24C. Czy wedzenie dymem ponizej pewnej temperatury dodatniej 16C, 12C itp ma negatywny wlpyw na efekt wedzenia? Dziwnie te Twoje źródło🙉. Wędzenie zimne 22C. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/19/#findComment-978534 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysiekg Opublikowano 27 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #471 Opublikowano 27 Grudnia 2024 (edytowane) Dziekuje za informacje. Ok, to na przyszly rok musze sprobowac raz jeszcze z pecherzem i zoladkiem, w tym sezonie juz nie zdaze przed feriami (na ten rok chce tez zautomatyzowac 2 chlodziarki na dojrzewalnie, jedyny problem to znalezienie malego dyfuzora, ktory nie bylby zatopiony w plastiku i latwy w "zwatowaniu" wlacznika tak zeby wysterowac go bezposrednio zasilaniem). Stabilne 20C+/-1C dam rade uzyskac, pracuje zdalnie, czujnik temperatury na bluetootha pomaga w takim przypadku - tylko w efekcie ubocznym trawnik na linii dom-altana kazdej wiosny wymaga zwiekszonego wysilku przy rekultywacji Edytowane 27 Grudnia 2024 przez rysiekg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/19/#findComment-978727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.