Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Halusiu,

Ja Ci niezmiennie kibicuję, żeby nie było, że nie :D

Pracowita i uzdolniona eksperymentatorka z Ciebie  :clap:

(Że też ja nie mam takiej żony  :facepalm: )

Duże buziaki

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/14/#findComment-579133
Udostępnij na innych stronach

Witam , Halusia w przepisie stoi I-ka wp. - polędwica - rozumiem , że przed krojeniem odjęłaś warkocz i zdjęłaś mizdrę?

Oczywiście, warkocz dołożyłam do wp II czyli do boczku  :)

 

 

Halusiu, Ja Ci niezmiennie kibicuję, żeby nie było, że nie Pracowita i uzdolniona eksperymentatorka z Ciebie (Że też ja nie mam takiej żony ) Duże buziaki

 

Aniu , ale mnie rozbawiłaś, dziękuję za tak świetny komentarz.  :D

Jest mi miło czytając Wasze opinie. . :clap:

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/14/#findComment-579154
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście, warkocz dołożyłam do wp II czyli do boczku 

 

Warkocz i mizdra  to III wp. Kabanos to kiełbasa krucha. Dodajesz III wp. dla poprawienia kruchości?

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/14/#findComment-579160
Udostępnij na innych stronach

@halusia@, dnia 10 Gru 2017 - 14:08, napisał: Oczywiście, warkocz dołożyłam do wp II czyli do boczku Warkocz i mizdra to III wp. Kabanos to kiełbasa krucha. Dodajesz III wp. dla poprawienia kruchości?

 

Ale my nie piszemy nic na temat Kabanosów . 

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/14/#findComment-579161
Udostępnij na innych stronach

Ale my nie piszemy nic na temat Kabanosów .

 

O ścinkowej?Jeśli tak to czemu warkocz do boczku a nie do III wp.?

[Dodano: 10 gru 2017 - 15:04]

 

 

Parzenie do uzyskanie temp 68 stopni w temp 80-82 stopnie.

 

Czemu w tak wysokiej temperaturze parzysz kiełbasę.? 

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/14/#findComment-579168
Udostępnij na innych stronach

 

 

O ścinkowej?Jeśli tak to czemu warkocz do boczku a nie do III wp.?

 

Chodzi o kiełbasę z polędwicy i boczku. Tego warkocza jest tak malutko że podpięłam pod wp II. 

 

 

 

Czemu w tak wysokiej temperaturze parzysz kiełbasę.?

 

Co do ścinkowej to rzeczywiście wkradł się błąd, już poprawiam .

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/14/#findComment-579169
Udostępnij na innych stronach

 

 

To się napracowałaś ale efekt pracy super.

 

 

 

Piękne owoce Twojej pracy!

 

Dziękuję  :) 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/14/#findComment-579196
Udostępnij na innych stronach

 

 

Halusio, wyczyniasz piękne kompozycje , ten osłonek "plaster miodu".... kapitalnie to się prezentuje, muszę się zainteresować...

 

Osłonki fajne, interesuj się Karolku  :) 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/14/#findComment-579359
Udostępnij na innych stronach


Kiełbasa szeroka...
 
- 1,5 kg wp I - szynka ____ Szarpak
- 1 kg wp I polędwicy _____ kostka 1/1
- 30 dkg wp II ( z szynki )____ sitko fi 9
- 40 dkg wp III ( okrawki z szynki )____ sitko fi 4
- 80 dkg podgarle ____ sirko fi 9
 
Przyprawy
 
- 18 g /kg mięsa ( 60% peklosól , 40% sól kamienna )
- 2 g/kg czosnku
- 3g/kg pieprzu
- 2g/kg kminku mielonego
- 200 ml wody
 
Peklowanie 48 godzi , każda klasa odzielnie.
Po zmieleniu dodać wszystkie przyprawy , wlać wodę i dobrze wyrobić .
Nabijanie w osłonki białkowe 65.
Osadzenie w lodówce przez całą noc.
Osuszanie w temp pokojowej...dalsze osuszanie w wędzarni w temp 40 stopni.
Wędzenie w wygrzanej wędzarni  do kolory w temp 50-55 stopni .
Parzenie , woda 72-75 stopni do uzyskania temp 68 w środku.
Po parzeniu kiełbasę studzę 10  min w zimniej wodzie.
 
post-43626-0-16760200-1513445341_thumb.jpgpost-43626-0-76142500-1513445364_thumb.jpgpost-43626-0-66057900-1513445380_thumb.jpg
 
Przed parzeniem.
 
post-43626-0-50480500-1513445422_thumb.jpg
Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/14/#findComment-580029
Udostępnij na innych stronach

Miała być Boska Halusi  ;) . Ja tam się staram unikać podgardla w kiełbasach , jak już to boczek albo słonina twarda (karkowa).

 

Tu do Braci Zadymiaczy - Patrzę na te Wasze hurtowe ilości robione na Święta jestem zdziwiony tym że tak wcześnie . Ja odkąd dorobiłem się lodówki "no frost" robię często ale małe ilości bo nie przepadam za a'la parmeńskimi wyschniętymi . Ja będę wędził w wigilię do południa i tyle by wystarczyło na trzy dni. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/14/#findComment-580042
Udostępnij na innych stronach

robię często ale małe ilości bo nie przepadam za a'la parmeńskimi wyschniętymi

Wystarczy pakowarka próżniowa i wysychanie zanika. ;)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/14/#findComment-580045
Udostępnij na innych stronach

 

 

Miała być Boska Halusi .

 

:D  :D  :D 

 

 

Ja tam się staram unikać podgardla w kiełbasach , jak już to boczek albo słonina twarda (karkowa).

 

Heniuś, podgarle używałam tylko do kabanosów. Skład mięsa w'' boskiej bardzo mi pasuje.  :) 

 

 

Ja będę wędził w wigilię do południa i tyle by wystarczyło na trzy dni.

 

Nie lubię czekać na ostatnią chwilę, bo mam wiele innych obowiązków. Poza tym pakuje próżniowo , mamy do następnego wędzenia.  :rolleyes: 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/14/#findComment-580054
Udostępnij na innych stronach

 

 

"Prezerwatyw" nie używam

Oj tam oj tam Heniutek :D :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/14/#findComment-580072
Udostępnij na innych stronach

Ja używam . .. czasem ... Nakładam na uszy i wtedy podkreślają mój ch...y nastrój ????

 

Tapniete z P10 via Tapatalk

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/14/#findComment-580077
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa szeroka...

 

 

Halinko ,  ja widzę kiełbaskę długą  uzdrowiskową  . :D

 

 

Pozdrawiam serdecznie

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/14/#findComment-580108
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja będę wędził w wigilię do południa i tyle by na trzy dni.
ja w czwartek niech się dosmaczy (czytaj dojrzeje ;) ​) jak bigos (pamiętajcie dzieci bigos najlepszy na dzień trzeci)

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/14/#findComment-580164
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.