Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Zrobiłam słynną Białą Halusi

 

:clap:  :clap:  :clap: , dla nas słynna  :facepalm: 

Fajnie Ewa, że odważyłaś się skorzystać z tego przepisu  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/22/#findComment-630388
Udostępnij na innych stronach

 

 

@halusia@, dnia 01 Maj 2019 - 18:54, napisał: Fajnie Ewa, że odważyłaś się skorzystać z tego przepisu lubię kolekcjonować przepisy

 

:D  :D  :D  skąd ja to znam .

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/22/#findComment-630407
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Piątkowe wędzenie ma działce u szwagra.

Boczek tradycyjnie peklowany na sucho 7 dni z przyprawami  22-25g / kg mieszanki z przyprawami. Wędzony do koloru w temp 50-55 stopni i podpiekany w temp 80-90 stopni do uzyskania 72 stopnie w środku.

Filet z brojlera , również peklowany 5 dni na sucho 20g/kg , wędzony do koloru i parzony do uzyskania w środku 72 stopni.

 

Kiełbasa nazwy nie ma.

 

Skład:

wpI z szynki 1 kg fi 9

wp II z łopatki 2 kg fi 9

wp II karczek 1 kg fi 9

boczek świeży bez skóry 2 kg fi 4

 

Po zmianie maszynki, brak więcej sitek.

 

 

Mięso peklowane 48 godzin , 18g /kg
 
Przyprawy tradycyjne :
 
- 3,g/kg pieprz 
- 3g/kg czosnek
 
Dodatki:

- woda 200 ml ( zimna)
- woda gorąca ( 80stopni) 200 ml
- jelita naturalne , kaliber 26/28
 
Mięso po peklowaniu , zmieliłam.
Dodałam przyprawy i wodę zimną. Całość połączyłam  , na koniec dolałam wodę gorącą, chwilę wyrobiłam i nadziałam w jelita.
Kiełbasę powiesiłam na kije, osuszanie na dworze. 
Dalsze osuszanie już się w wygrzanej wędzarni.
Wędziłam do koloru w temp 50-55 stopni.
Podpiekałam w temp 80-90 stopni do uzyskania 68 stopni w środku.

 

post-43626-0-94116100-1564350043_thumb.jpg

post-43626-0-11370600-1564350060_thumb.jpg

post-43626-0-64400600-1564350073_thumb.jpg

post-43626-0-46503700-1564350100_thumb.jpg

post-43626-0-53848800-1564350122_thumb.jpg

post-43626-0-59044600-1564350131_thumb.jpg

post-43626-0-32241600-1564350152_thumb.jpg

post-43626-0-52391600-1564350162_thumb.jpg

post-43626-0-25874500-1564350179_thumb.jpg

post-43626-0-90025000-1564350197_thumb.jpg

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/22/#findComment-636277
Udostępnij na innych stronach

Halusia...super .. :clap:

Przyłączam się do opinii wojs40...... :thumbsup: 

Pozdrowienia 

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/22/#findComment-636293
Udostępnij na innych stronach

Hlinko.... uwielbiam wędzenie na świeżym powietrzu. W tej chwili też wędzę krakowską...post-39847-0-92175100-1564478680_thumb.jpg

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/22/#findComment-636394
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przyprawy tradycyjne

 

Przyprawy tradycyjne :   - 3,g/kg pieprz  - 3g/kg czosnek

 

Najlepszy jak dla mnie zestaw przypraw

Ostatnią moją kiełbasę ''chudzinkę'' tez zrobiłam z takim zestawem 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/22/#findComment-636415
Udostępnij na innych stronach

 

 

Brawo kiełbasa Halusiowa, i już ma nazwę

 

Lubię czytać i oglądać Twoje wyroby. Raz że dobrze wyglądają, dwa piszesz jak przygotować wyrób.

 

Halusia...super ..

 

Wyroby idealne. Nie ma miejsca na polepszenie!

 

Hlinko.... uwielbiam wędzenie na świeżym powietrzu. W tej chwili też wędzę krakowską.

 

Dziękuję  :)

Andrzejku o takiej wędzarni to ja mogę tylko pomarzyć .

 

 

Najlepszy jak dla mnie zestaw przypraw

 

Oczywiście Alinko, dla mnie również .

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/22/#findComment-636429
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

A to owoce dzisiejszej pracy. " Borniakokarton" zrobił swoje, czyli pokolorował wyroby. Obróbka termiczna w drugiej wędzarni. Polędwica będzie parzona. Poza tym wszystko jest podpiekane. Wędlina do 68 stopni środku boczek 72 stopnie w środku. Temp podpiekania 80 - 90 stopni do uzyskania tej temp.

post-43626-0-37802200-1566070498_thumb.jpg

post-43626-0-13640500-1566070519_thumb.jpg

post-43626-0-49260800-1566070532_thumb.jpg

post-43626-0-72304600-1566070545_thumb.jpg

post-43626-0-91546200-1566070562_thumb.jpg

post-43626-0-44354100-1566070573_thumb.jpg

post-43626-0-20518600-1566070585_thumb.jpg

post-43626-0-31056100-1566070595_thumb.jpg

post-43626-0-07396200-1566070610_thumb.jpg

post-43626-0-89749400-1566070621_thumb.jpg

post-43626-0-96036300-1566070630_thumb.jpg

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/22/#findComment-638160
Udostępnij na innych stronach

A to owoc dzisiejszej pracy. " Borniakokarton" zrobił swoje, czyli pokolorował wyroby. Obróbka termiczna w drugiej wędzarni. Polędwica będzie parzona. Poza tym wszystko jest podpiekane. Wędlina do 68 stopni środku boczek 72 stopnie w środku. Temp podpiekania 80 - 90 stopni do uzyskania tej temp.

Oj kochana, Tobie to we wszystkim uda się uwędzić :D gratulacje! Jeszcze Ci tylko lokomotywka została do sprawdzenia

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/22/#findComment-638164
Udostępnij na innych stronach

 

 

Oj kochana, Tobie to we wszystkim uda się uwędzić gratulacje! Jeszcze Ci tylko lokomotywka została do sprawdzenia

 

Dziękuję ale to już wspólnie może  :D  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/22/#findComment-638166
Udostępnij na innych stronach

 

Oj kochana, Tobie to we wszystkim uda się uwędzić gratulacje! Jeszcze Ci tylko lokomotywka została do sprawdzenia

Dziękuję ale to już wspólnie może :D:)

Haha ja już zapomniałam o swoich początkach, teraz Dzidziuś :D

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/22/#findComment-638167
Udostępnij na innych stronach

 

 

Haha ja już zapomniałam o swoich początkach, teraz Dzidziuś

 

Toć nauczyciela mi będzie potrzeba , a doświadczenie masz  :D  :facepalm:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/22/#findComment-638168
Udostępnij na innych stronach

 

 

Brawo Dobra tańcownica to i na kartonie twista zatańczy

 

Dziękuję Waldku  :)  :) trzeba testować na kartonach bo drewniane zaliczone  :facepalm:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/22/#findComment-638240
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

post-43626-0-28564600-1569166066_thumb.jpgpost-43626-0-51588300-1569165753_thumb.jpgTaka sytuacja z wczoraj  :)

post-43626-0-31449900-1569165508_thumb.jpgpost-43626-0-92826100-1569165530_thumb.jpgpost-43626-0-28796700-1569165547_thumb.jpg

 

Zajęcie każdy sobie znalazł  :)

post-43626-0-83456400-1569165624_thumb.jpgpost-43626-0-59831900-1569165639_thumb.jpgpost-43626-0-04731000-1569165657_thumb.jpgpost-43626-0-35434600-1569165677_thumb.jpgpost-43626-0-87726200-1569165893_thumb.jpgpost-43626-0-88813500-1569165918_thumb.jpgpost-43626-0-10399100-1569165947_thumb.jpgpost-43626-0-14430400-1569165958_thumb.jpgpost-43626-0-86964000-1569166284_thumb.jpg

 

A w między czasie grill i sałatka przygotowana przez Renię.... mniam 

 

post-43626-0-23862100-1569166020_thumb.jpgpost-43626-0-61036300-1569166031_thumb.jpg

 

Ojej... fotki się przemieściły  :facepalm:

post-43626-0-73001400-1569165700_thumb.jpg

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/22/#findComment-641113
Udostępnij na innych stronach

 

 

No ładny zapasik.

 

Na dwie rodziny, a jeszcze część rozdamy  bo mamy komu  :D

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/22/#findComment-641120
Udostępnij na innych stronach

Halinko pięknie  :clap:  :clap:  :clap: ...

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/22/#findComment-641123
Udostępnij na innych stronach

 

 

Halinko pięknie ...

 

Dziękuję Radku. :)

POzdrawiam Was serdecznie.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/22/#findComment-641126
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.