Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Trochę dobroci zrobiłam w ubiegłym tygodniu. 

Polska, Kacza, Żywiecka wg Kostka , z mojego przepisu z Pistacjami ale tym razem nie dodałam ich. 

No i polędwicę oraz boczek. 

20240624_122223.jpg

20240624_122723.jpg

20240624_123045.jpg

20240619_115600.jpg

  • Like 6
  • Upvote 1

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/48/#findComment-933215
Udostępnij na innych stronach

9 godzin temu, @halusia@ napisał(a):

Trochę dobroci zrobiłam 

 

Halinko  😍

Moje małe wnuki czekają z niecierpliwością na te pyszności😋 😁

Edytowane przez ReniaS
  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/48/#findComment-933253
Udostępnij na innych stronach

Halinko, jak zwykle dałaś ognia :thumbsup: :clap:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/48/#findComment-933273
Udostępnij na innych stronach

Cóż, podziwiam i zazdroszczę bo ja dopiero wystartuję na urlopie, teraz nie mam czasu... brawo bo wszystko jak malowane i zapewne bardzo smakowite:clap:

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/48/#findComment-933286
Udostępnij na innych stronach

👏

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/48/#findComment-933324
Udostępnij na innych stronach

W dniu 24.06.2024 o 22:15, Grzewlod napisał(a):

Bardzo ładnie pomalowane 👏

 

W dniu 24.06.2024 o 23:03, MIRKON napisał(a):

przepyszne cudeńka uczyniłaś :clap:

 

W dniu 25.06.2024 o 08:21, Radek. napisał(a):

Halinko, jak zwykle dałaś ognia :thumbsup: 

 

W dniu 25.06.2024 o 09:53, MariuszB napisał(a):

Cóż, podziwiam i zazdroszczę bo ja dopiero wystartuję na urlopie, teraz nie mam czasu... brawo bo wszystko jak malowane i zapewne bardzo smakowite:clap:

Dziękuję za miłe słowa 🙂

W dniu 25.06.2024 o 06:50, ReniaS napisał(a):

Halinko  😍

Moje małe wnuki czekają z niecierpliwością na te pyszności😋 😁

Wiem wiem Reniu, będą pierogi 😍🤗

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/48/#findComment-933566
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Wczorajsze wędzenie...pot lał się po t...u. 🙈

Tradycyjnie Boczek, Żywiecka, Wiejska , Polędwica i Polędwiczki oraz wędziłam śliwki .

Oprócz tego zrobiłam kiełbasę wg swojego przepisu. 

 

Domowa kiełbasa Halusi 

 

Skład mięsa to 60 % poledwica kl I, 20% klasa II czyli boczek, 15% klasa IIb oraz 5% scięgniste kl III czyli golonka. 
Mięso zapeklowane wg klas 18g na kg przez 48 godzin. 
Po czasie  peklowaniu mięso zmielone na sitkach: 

- poledwica / szarpak
- boczek / fi 8
- kl IIB / fi 8
- kl III fi 4

Przyprawy:

- 3g/kg pieprz
-3g/kg czosnek 
- gorczyca 
- woda 300 ml
- jelita wieprzowe 32/34

Po zmieleniu do klasy III dodałam wszystkie przyprawy i wodę. 
Całość dodałam do klasy I razem wyrabiając do kleistości. Na koniec poszła klasa II i III.
Całość dobrze połączyłam i nabiłam w jelita. 
Osadzenie  i częsiowe osuszanie w temp pokojowej 2godziny.
Dalsze osuszanie w wędzarni w temp 40- 45 stopni do momentu kiedy na dotyk była sucha i ciepła. 
Wędzenie w temp 50- 55 stopni do koloru I obróbka cieplna również w wędzarni w temp 90 stopni do uzyskania wewnątrz 68 stopni. 

FB_IMG_1725116335766.jpg

FB_IMG_1725116340054.jpg

FB_IMG_1725116347207.jpg

FB_IMG_1725116369571.jpg

FB_IMG_1725116300228.jpg

FB_IMG_1725116316009.jpg

FB_IMG_1725116379924.jpg

Edytowane przez @halusia@
  • Like 1
  • Upvote 3

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/48/#findComment-949617
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, BazylWidzew napisał(a):

Jak zawsze pierwsza klasa:thumbsup:

 

3 godziny temu, MariuszB napisał(a):

Przepiękne :clap:

Dziękuję😊

3 godziny temu, szrekPL napisał(a):

Jak zawsze pięknie wyglądające wyroby, przy tej temp. otoczenia  to nie lada wyczyn tym bardziej podziwiam...:clap:

Dziękuję. 

Co do pogody to nic mi nie mów.

W takiej temp jeszcze nie wędziłam.

W pomieszczeniu w którym stoi wędzarnia było ponad 40 stopni 🙈

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/48/#findComment-949684
Udostępnij na innych stronach

15 godzin temu, @halusia@ napisał(a):

Wczorajsze wędzenie...

 

Halinko,

jak zwykle włożyłaś  DUŻO pracy💪,

ale efekt wynagradza wszystkie poty😏😃- Domowa....mmmmmm -powiem "petarda":clap::hug: .

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/48/#findComment-949788
Udostępnij na innych stronach

Halusua jest pracowita to wszyscy wiedzą

A wyroby,które prezentuje to mistrzostwo.

W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/48/#findComment-949797
Udostępnij na innych stronach

16 godzin temu, @halusia@ napisał(a):

Wczorajsze wędzenie...pot lał się po t...u. 🙈

Tradycyjnie Boczek, Żywiecka, Wiejska , Polędwica i Polędwiczki oraz wędziłam śliwki .

Oprócz tego zrobiłam kiełbasę wg swojego przepisu. 

 

Domowa kiełbasa Halusi 

 

Skład mięsa to 60 % poledwica kl I, 20% klasa II czyli boczek, 15% klasa IIb oraz 5% scięgniste kl III czyli golonka. 
Mięso zapeklowane wg klas 18g na kg przez 48 godzin. 
Po czasie  peklowaniu mięso zmielone na sitkach: 

- poledwica / szarpak
- boczek / fi 8
- kl IIB / fi 8
- kl III fi 4

Przyprawy:

- 3g/kg pieprz
-3g/kg czosnek 
- gorczyca 
- woda 300 ml
- jelita wieprzowe 32/34

Po zmieleniu do klasy III dodałam wszystkie przyprawy i wodę. 
Całość dodałam do klasy I razem wyrabiając do kleistości. Na koniec poszła klasa II i III.
Całość dobrze połączyłam i nabiłam w jelita. 
Osadzenie  i częsiowe osuszanie w temp pokojowej 2godziny.
Dalsze osuszanie w wędzarni w temp 40- 45 stopni do momentu kiedy na dotyk była sucha i ciepła. 
Wędzenie w temp 50- 55 stopni do koloru I obróbka cieplna również w wędzarni w temp 90 stopni do uzyskania wewnątrz 68 stopni. 

FB_IMG_1725116335766.jpg

FB_IMG_1725116340054.jpg

FB_IMG_1725116347207.jpg

FB_IMG_1725116369571.jpg

FB_IMG_1725116300228.jpg

FB_IMG_1725116316009.jpg

FB_IMG_1725116379924.jpg

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/48/#findComment-949805
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Z ostatniego wędzenia.

Kiełbasa z samej wp II z gorczycą ( z szynki, łopatki, warkocz i boczek).

Mieso peklowane 48 godzin dawką 18g/kg. 
Przyprawy:
3g pieprzu/ kg
3g czosnku/ kg
3g gorczycy
Wodą 300 ml na 6 kg mięsa
Jelita wołowe- wiankowy, mogą być tradycyjne kiełbaśnice

Mieso zmielone na sitku fi8 wyrobione do kleistości, nabite i osadzone w temp 2- 3 godziny. 
Osuszanie w wędzarni w temp 40- 45 stopni do momentu  wyrównania temp aż kiełbasa w dotyku będzie ciepła I w miarę sucha. Wędzenie w temp 50- 55 stopni i podpiekana w wedzarni w temp 80- 90 stopni do uzyskania wewnątrz 68 stopni. 
Smacznego!

 

20241207_121752.thumb.jpg.642e09d6ee57131c143dc6d2296dbc94.jpg

Edytowane przez @halusia@
  • Like 5
  • Upvote 1

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/48/#findComment-974098
Udostępnij na innych stronach

Szynkowa wg Kostka.
Zrobiłam w nieco mniejszej osłonce białkowej bo okazało się że nie mam tej odpowiedniej.😉

 

20241207_123143.jpg

  • Like 6
  • Upvote 1

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/48/#findComment-974099
Udostępnij na innych stronach

Halinko, jak zwykle :thumbsup: 

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/48/#findComment-974150
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.