Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj prezentacja, może fotki nie są najlepszej jakości, w rzeczywistości kolorek jest bardziej wyrazisty.

 

 

 

 

 

 

post-43626-0-31316600-1582471147_thumb.jpg

post-43626-0-12145000-1582471162_thumb.jpg

post-43626-0-91812900-1582471173_thumb.jpg

post-43626-0-50329800-1582471184_thumb.jpg

post-43626-0-22214000-1582471196_thumb.jpg

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/28/#findComment-658025
Udostępnij na innych stronach

Wszystko wygląda smakowicie :clap::tongue::D

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/28/#findComment-658027
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wszystko wygląda smakowicie

 

 

 

Smakowite wszystko

 

Dziękuję  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/28/#findComment-658037
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dzisiaj prezentacja,

 

 Dobry patent  na kabanosy :D   związane  .......  nie będą się rozchodzić  ;)  :)  

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/28/#findComment-658042
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dobry patent na kabanosy związane ....... nie będą się rozchodzić

 

Podpatrzone, ale tak w sasadzie sznurek robi za dekroacje  :D  :facepalm:

 

 

Ta słoninka... o mniom, mniom Pysznie to wszystko wygląda

 

Dziękuję Alinko  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/28/#findComment-658083
Udostępnij na innych stronach

Pięknie wszystko wygląda. Widać, że przygotowania do Zakopanego w pełni... :D  :thumbsup: .

A ta cienka kiełbaska to z jakiego Halu przepisu?

Pozdrowienia

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/28/#findComment-658151
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pięknie wszystko wygląda. Widać, że przygotowania do Zakopanego w pełni...

 

Dokładnie Witku .

 

 

 

A ta cienka kiełbaska to z jakiego Halu przepisu?

 

Powiem Ci że wykorzystałam wszystkie resztki po klasyfikacji na kabanosy...często tak robię . 

Smaku jeszcze nie znam  :facepalm:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/28/#findComment-658153
Udostępnij na innych stronach

Dałyście ognia Halinko  :thumbsup:. Jak zwykle zresztą  :D  :clap:  :clap: .

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/28/#findComment-658154
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dałyście ognia Halinko . Jak zwykle zresztą .

 

''Dalim'' radę bo kto jak nie MY. 

Dziękuję Radku  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/28/#findComment-658169
Udostępnij na innych stronach

 

 

wszystkie resztki po klasyfikacji na kabanosy

Takie kiełbasy Halusiu wychodzą najsmaczniejsze.. :thumbsup:  :clap: .

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/28/#findComment-658184
Udostępnij na innych stronach

Wszystko wygląda super smacznie. Gratulacje dziewczyny :thumbsup::clap:.

A trzeciemu muszkieterowi zdrówka życzę :)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/28/#findComment-658198
Udostępnij na innych stronach

 

Dzisiaj prezentacja,

 Dobry patent  na kabanosy :D   związane  .......  nie będą się rozchodzić  ;)  :)

 

Andrzeju, w tym problem, że się rozchodzą.......oj szybko :D sznureczek tu nie pomaga......

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/28/#findComment-658203
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Uwaga będzie wazelina dla p.Halusi : do kabanosów podchodziłem długo,z lekką ostroznoscią ale jak się w końcu zdecydowałem : WYSZŁY ZNAKOMITE - przepis " kabanosy wieprzowe Halusi " - szapo ba za niego ....po prostu spróbujcie  ,nie będziecie żałować ... no chyba ,ze nadziewania jelit baranich ...ale efekt końcowy wynagradza problemy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/28/#findComment-659374
Udostępnij na innych stronach

 

 

do kabanosów podchodziłem długo,z lekką ostroznoscią ale jak się w końcu zdecydowałem : WYSZŁY ZNAKOMITE - przepis " kabanosy wieprzowe Halusi " - szapo ba za niego ....po prostu spróbujcie ,nie będziecie żałować
Wiesz dlaczego dobre? - Bo nie udziwnione -normalne  :thumbsup: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/28/#findComment-659387
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Z wczorajszego wędzenia .  :)

 

 

Kiełbasa szeroka wieprzowo - indycza.
 
Składniki :

- 2,5 kg wpI z szynki ____( krojona w kostkę 1.5 /1,5 ) niestety przez moją nieuwagę zmieliłam wszystko na sitku fi 10
- 1.20 kg wp II z szynki____ zmielone na sitku fi 8
- 1 kg udziec z indyka kl I____ zmielone na sitku fi 8
- 0,5 kg okrawki z udzca z indyka____ zmielone na sitku fi 4
 
Przyprawy :

- 2g/kg pieprzu
- 2g/kg czosnku świeżego
- O,01g/kg kardamonu mielonego
- 0,1g /kg estragonu
- 200 ml wody
 
Ponadto:
 
- osłonka białkowa fi 65
 
Mięso po klasyfikacji peklowane na sucho 48 godzindawką peklosoli 18g/kg.
 
Wykonanie :
 
Wszystkie klasy mięsa zmielone na sitkach wyżej podanych.
Wszystkie skladniki po dodaniu przypraw i wody, dobrze wyrobić do kleistości.
Napełnić wczesniej namoczone osłonki.
Gotowe batony rozwiesić na kijach w temp pokojowej na 2-3 godziny w celu osadzenia i częściowego osuszenia.
Dalsze osuszanie i wyrównanie temp  wewnątrz kiełbasy  już w nagrzanej wędzarni 40-45 stopni.
Kiedy wyrob będzie na dotyk suchy, puszczamy dym i podnosimy temp do 50-60 stopni i wędzimy do koloru.
Ostatnim etapem  to obróbka cieplna czyli parzenie : woda 75 stopni do uzyskania w środku 72 stopnie.
Na sam koniec batony schłodzić w zimnej wodzie około 10 min.
 
Tak naprawdę to dałam plamę  :facepalm:
Mięso wp I miałam pokrojone w kostkę mniej więcej 1,5/1,5 ale tak się zakręciłam że wszystko zmieliłam na sitku fi 10 .
 
post-43626-0-98422900-1589036146_thumb.jpgpost-43626-0-48956200-1589036171_thumb.jpgpost-43626-0-99559000-1589036193_thumb.jpgpost-43626-0-17158500-1589036215_thumb.jpg
Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/28/#findComment-666223
Udostępnij na innych stronach

 

 

Bardzo ladna , a jaka w smaku ? , ja bede robic w poniedzialek i nie wiem jeszcze jakie dodac przyprawy.

 

Powiem Ci Donatko , ze smak kardamonu i estragonu jest mało wyczuwalny, może się jeszcze przegryzie  :facepalm:

Ale odólnie smakuje wyśmienicie . :)


[Dodano: 09 maj 2020 - 17:22]

 

 

Halusia piękna Siostra tak Cię zakręciła

 

Pewnie tak Waldku , w Jej obecności można się '' zakręcić "  :rolleyes:  :facepalm:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/28/#findComment-666226
Udostępnij na innych stronach

 Siostra tak Cię zakręciła

 

Trochę się czuję zakłopotana i się  rumienię, ale widocznie na kogoś musi być :facepalm:

 

Najważniejsze, że bardzo smaczne te Halusiowe kiełbaski- mogę je zajadać 6 razy w tygodniu - pyszota  :clap:  :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/28/#findComment-666241
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa wiejska

 

Kiełbasa wiejska w moim wykonaniu. Kolega Krystek pomógł mi w doborze mięs.

 

Surowiec i rozdrabnianie na 10 kg mięsa. 

 

- 2 kg wp I z szynka ____ mielona na sitku fi 10

- 2 kg wp I z polędwicy____ mielona na sitku fi 10

- 2 kg wp II z łopatki ____ mielona na sitku fi 8

- 2 kg wp II boczek bez skóry ___ mielony na sitku fi 8

- 2 kg podgarle ___mielone na sitku fi 8

 

Mięso po klasyfikacji, zapeklowane na 48 godzin, każda klasa osobno dawką 18g peklosoli na kg .

Jelita kaliber 26/28

 

Przyprawy:

 

- 3 g /kg pieprzu

- 3 g /kg czosnku

- 600 ml wody zimnej

- 400 ml wody o temp 80 stopni lub wywaru , akurat miałam po gotowaniu mięsa na wątrobiankę.

 

Mięso zmielić na sitach wyżej podanych, dodać

przyprawy i 600 ml zimnej wody i dobrze wyrobić.

Na koniec dodać 400 ml wody o temp 80 stopni( lub wywaru) , wymieszać do połączenia wody z farszem.

Napełnić w jelita.

Osadzanie i osuszanie 2-3 godziny w temp pokojowej.

Jak to na kiełbasę wiejską przystało, wędzimy ją w dwóch etapach.

Czyli osuszoną kiełbasa wkładamy do wędzarni nagrzanej 120 max 130 stopni.

Wędzimy (pieczemy) do tak zwanego '' zakapania'', który polega za wytopieniu się tłuszczu.

W drugim etapie obniżamy temp do 80 - 100 stopni, cały proces wędzenia powinien trwać 2,5 - 3 godziny.

Tak wyjątkowy proces wędzenia stosuje się w produkcji kiełbasy wiejskiej.

Smak kiełbasy rewelacyjny, przypomina mi smak kiełbas mojego dzieciństwa.

 

post-43626-0-38862100-1589136031_thumb.jpgpost-43626-0-50822600-1589136051_thumb.jpgpost-43626-0-32340800-1589136077_thumb.jpgpost-43626-0-35579400-1589136105_thumb.jpgpost-43626-0-81963500-1589136129_thumb.jpg

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/28/#findComment-666320
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kiełbasa wiejska w moim wykonaniu.

To raczej "królewska" jest a nie wiejska z dwóch powodów;

  • bogaty skład surowcowy
  • wykonane przez naszą Królową  :frantics:

Bardzo mi się ta kiełbasa podoba Halusiu  :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/28/#findComment-666325
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.