Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Plasterków to już chyba nie zobaczę. :(

Będą, będą ale chwilowo część mam popakowaną na zaś.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10246-salceson-ozorkowy-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-517826
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 56
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Nie znam przepisu żeby w składzie był boczek ,ale słonina już tak

 

Zawsze można eksperymentować.Dodanie słoniny zamiast podgardla do tego wyrobu to też eksperyment.No i boczek można zapeklować a słoninę już nie i będzie brak smaku peklowniczego . :)

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10246-salceson-ozorkowy-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-517967
Udostępnij na innych stronach

Paweł piękny przekrój. :clap:

Dziękuję, ćwiczę pilnie pod okiem @arkadiusza.  ;)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10246-salceson-ozorkowy-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-518173
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Magda! Nie żebym chciał "muchomora zadać" ale wizualnie to on mi tak bardziej pod brunszwicki podpada, ale mimo wszystko zjadłbym takie "cuś" bez "zakanszania chlebkiem" :clap:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10246-salceson-ozorkowy-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-621857
Udostępnij na innych stronach

Magda! Nie żebym chciał "muchomora zadać" ale wizualnie to on mi tak bardziej pod brunszwicki podpada, ale mimo wszystko zjadłbym takie "cuś" bez "zakanszania chlebkiem" :clap:

Bronka to możesz sobie obejrzeć u mnie to sobie porównasz.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10246-salceson-ozorkowy-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-621861
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Mam takie pytanko do naszego Mistrza Arkadiusza, ew. do innych SiB-ów również. Otóż wszedłem dziś w posiadanie pięknej golonki o wadze 1,7 kg. oraz szyneczki wagi 1,2 kg. a zackniło mi się akuratnie za "salcefiksonem". Chciałbym zatem zrobić sobie coś na "smaka w stylu cwaniaka", ale tylko z tego co mam, bez reszty podrobowych dodatków, no z ew. małym dodatkiem żelatyny dla wiązania. Poza tym typowe salcefiksowe przyprawy, jak pieprz, czosnek, majeranek kminek, co wy na to SiBaski, jak to widzicie i jak się do tego zabrać ?

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10246-salceson-ozorkowy-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-665768
Udostępnij na innych stronach

 

 

co wy na to SiBaski, jak to widzicie i jak się do tego zabrać ? Pozdrawiam

Jarek, ja bym się zabrał tak jak do normalnego salcesonu. Mięsa zapeklować. Sparzyć/ugotować. Z kości i skóry z golonki ugotować esencjonalny/kleisty wywar. Mięsa pokroić w wiesze kawałki, skórkę zmielić na drobno. :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10246-salceson-ozorkowy-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-665770
Udostępnij na innych stronach

Masz filmy, masz poradę dla początkujących jak zrobić salceson. Nie wiem czego jeszcze szukasz?

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10246-salceson-ozorkowy-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-665771
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Todek, tak przypuszczałem,  ponieważ jednak golonki gotuję zawsze dosyć długo o. 3-4 godz. lecz nie wiem jak podejść do tego kawałka od szynki  :D ?


 

Masz filmy, masz poradę dla początkujących jak zrobić salceson. Nie wiem czego jeszcze szukasz?

Yes Szefie, toć przecie salecefiksony robię nie od dziś, ciemne i jasne, Mistrz Arkadiusz ma w tym swą dużą zasługę, ale te dzisiejsze mięska nie spełniają warunków pełnowartościowego "cwaniaka", są to tylko dwa rodzaje, bez łba, nóżek i podrobów, a "smaka złapałem, tak mnie jakoś przycisło więc zapytowywuję" :D ?

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10246-salceson-ozorkowy-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-665774
Udostępnij na innych stronach

 

 

lecz nie wiem jak podejść do tego kawałka od szynki :D ?

No tak żeby był miękki ale się nie rozpadał.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10246-salceson-ozorkowy-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-665784
Udostępnij na innych stronach

 

No tak żeby był miękki ale się nie rozpadał.

 

 

Rozumiem więc że tą szyneczkę najlepiej będzie zapeklować w całości i ugotować w jednym kawałku, a następnie pokroić na drobno tak jak normalnie do "cwaniaka", tak myślisz Todek :D ? Ciekaw jestem jak to wyjdzie smakowo, bo świński łeb i pęcherz nadają tego swoistego wspaniałego salcesonowego charakteru i smaku który uwielbiam w tym wyrobie, od biedy zjadam też i w folii oczywista, bo jak kogoś przyciśnie a nie ma akurat pod ręką tego co być powinno i co lubi,  to "kombinuje jak ...." :D .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10246-salceson-ozorkowy-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-665838
Udostępnij na innych stronach

 

 

a następnie pokroić na drobno tak jak normalnie do "cwaniaka", tak myślisz Todek

No ja tak myślę i tak bym sam zrobił.

Ale zapewne będą też inne opinie.

 

 

i pęcherz

Chyba żołądek?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10246-salceson-ozorkowy-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-665839
Udostępnij na innych stronach

 

Chyba żołądek?

 

 

Nie Todek, osobiście zawsze robię właśnie tylko w pęcherzach, bardziej mi odpowiada ten ich "specyficzny salcesonowy charakter i smak", który daje tylko pęcherz wieprzowy, oczywiście dobrze przedtem wymoczony :D . Teraz jednak jak to mówią "wyszły", a w Szwecji o nie trudno ;) .

https://allegro.pl/oferta/pecherze-wieprzowe-30-35-salceson-pecherz-kera-6808511470

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10246-salceson-ozorkowy-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-665846
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie Todek, osobiście zawsze robię właśnie tylko w pęcherzach, bardziej mi odpowiada ten ich "specyficzny salcesonowy charakter i smak", który daje tylko pęcherz wieprzowy, oczywiście dobrze przedtem wymoczony

No widzisz. Ja zawsze robię w żołądku. I dla mnie to jest prawdziwy salcesonowy smak. :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10246-salceson-ozorkowy-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-665856
Udostępnij na innych stronach

 

No widzisz. Ja zawsze robię w żołądku. I dla mnie to jest prawdziwy salcesonowy smak. :D

 

 

I też dobrze :D:thumbsup:. A czy teraz, mając zamykarkę robisz  też "wojskowego cwaniaka" w puszce :D ? Tak się od dłuższego czasu przymierzam, ale jeszcze nie robiłem, nie mniej taki "wojskowy", sterylizowany w szybkowarze, powinien być chyba smakowity :D:thumbsup: ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10246-salceson-ozorkowy-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-665857
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Zastanawiam się ponieważ nie wiem, jeżeli chciałbym dodać nóżki wieprzowe do salcesonu. Czy można peklować nóżki w całości, i jak, na mokro czy na sucho ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10246-salceson-ozorkowy-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-666751
Udostępnij na innych stronach

Sverige, koniecznie w woreczku i na sucho przez 3 dni. :D :D :D Teraz poważnie, o ile pamiętam zarówno 16 jak i zbiór 21 na początku zawierają opisówki, gdzie szczegółowo masz opisane sposoby peklowania m.in. podrobów, łbów i nóżek: https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/132-bran%C5%BCowe-receptury-masarskie/

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10246-salceson-ozorkowy-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-666753
Udostępnij na innych stronach

Dobry wieczór, mnie zdarza się robić wyroby salcesonopodobne  na bazie golonek, nóżek i ozorów wieprzowych, Cały towar pekluję zalewowo. Nóżki przed peklowaniem nacinam wzdłuż ostrym nożem, Działa.

Romk
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10246-salceson-ozorkowy-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-666850
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.