Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Taką sobie wędzarnię zaserwowałem,

Jakie masz wymiary komory Wojtku? 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10335-wosia-i-ifci-ma%C5%82e-co-nieco/page/10/#findComment-627546
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wojtek to już trzecia

 

Tadek szybko liczysz :D ....no ale było nie było osiem klas jest ;):D 

 

Aniu dziś pomierzę to jutro napiszę bo ja do cyfr i wymiarów pamięci nie mam. 

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10335-wosia-i-ifci-ma%C5%82e-co-nieco/page/10/#findComment-627558
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Troszeczkę "dzikiej" zrobiliśmy z Ifcią 

 

post-39822-0-08273800-1556522456_thumb.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Edytowane przez wosiu
Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10335-wosia-i-ifci-ma%C5%82e-co-nieco/page/10/#findComment-630233
Udostępnij na innych stronach

 

 

Troszeczkę "dzikiej" zrobiliśmy z Ifcią 

I "gruba" ładnie związana  :clap:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10335-wosia-i-ifci-ma%C5%82e-co-nieco/page/10/#findComment-630235
Udostępnij na innych stronach

No tak Aniu ze "sztangłowkami" w dziczyźnie może być problem, i na temperaturę trzeba mieć baczenie co by nie przeholować bo się z osłonki wysypie.

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10335-wosia-i-ifci-ma%C5%82e-co-nieco/page/10/#findComment-630241
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

post-39822-0-47394600-1562940828_thumb.jpg

 

Cebulorz - chlebek cebulowy Ifci i Wosia wspaniały dodatek do mięs z grilla i gulaszu itp. potraw szkoda że nie zdążyłem zrobić fotki po przełamaniu chlebka, tak przełamaniu bo jego się nie kroi tylko łamie i odrywa po kawałku....pycha 

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10335-wosia-i-ifci-ma%C5%82e-co-nieco/page/10/#findComment-634775
Udostępnij na innych stronach

 

 

szkoda że nie zdążyłem zrobić fotki po przełamaniu chlebka,

 

 

Pamiętaj Wojtek żeby fotkę kolejnym razem zrobić . :tongue::)

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10335-wosia-i-ifci-ma%C5%82e-co-nieco/page/10/#findComment-634781
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Tak na śniadanko uwędziłem sobie "łosia"  :)

 

post-39822-0-77129000-1568873702_thumb.jpg

 

Już można jeść ale....jeszcze nie pozwalam bo muszę się napatrzeć  :D  :D

Edytowane przez wosiu
Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10335-wosia-i-ifci-ma%C5%82e-co-nieco/page/10/#findComment-640907
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...
  • 1 rok później...
jako że z młodzieńca zrobiłem się seniorem trzeba było sprawdzić czy jeszcze dam radę pogryżć
GOLONKA wp. przednia na pierzynce z warzyw np. kapusta włoska w garnku rzymskim
Ostatnie zdjęcie już na drugi dzień z pracy

 

post-39822-0-02993200-1612182322_thumb.jpg

post-39822-0-03793700-1612182348_thumb.jpg

post-39822-0-53470000-1612182383_thumb.jpg

post-39822-0-63627300-1612182418_thumb.jpg

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10335-wosia-i-ifci-ma%C5%82e-co-nieco/page/10/#findComment-694779
Udostępnij na innych stronach

 

 

trzeba było sprawdzić czy jeszcze dam radę pogryżć

I jak poszło?  :laugh:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10335-wosia-i-ifci-ma%C5%82e-co-nieco/page/10/#findComment-694785
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

post-39822-0-63928800-1660048308_thumb.jpg

 

Bardzo miłe spotkanie na rynku w Kościerzynie i pogaduchy o grillowaniu pstrągów będzie foto relacja czekajcie cierpliwie

Edytowane przez wosiu
Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10335-wosia-i-ifci-ma%C5%82e-co-nieco/page/10/#findComment-781651
Udostępnij na innych stronach

Miłe takie siostrzanobraterskie spotkania  :)

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10335-wosia-i-ifci-ma%C5%82e-co-nieco/page/10/#findComment-781730
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

w poprzednim poście obiecałem fotorelację z grillowania pstrągów "urlopowych"

 

post-39822-0-04647100-1661162974_thumb.jpg

 

post-39822-0-40025100-1661163238_thumb.png

 

post-39822-0-20296400-1661163284_thumb.jpg

 

post-39822-0-99651200-1661163317_thumb.jpg

 

post-39822-0-25138800-1661163363_thumb.jpg

 

post-39822-0-41472400-1661163395_thumb.jpg

 

Powiem tak NIEBO W GĘBIE

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10335-wosia-i-ifci-ma%C5%82e-co-nieco/page/10/#findComment-783486
Udostępnij na innych stronach

Ifcia Wosiu, jak lubie wasze wyroby tak prosze, zmiencie ta folie na papier. Stary harcerski sposob robienia ryb w ognisku, to mokry papier,tak samo,mozna grylowac i nie bedzie pozaru, a efect koncowy ten sam, smaczna ryba tylko bez aluminium.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10335-wosia-i-ifci-ma%C5%82e-co-nieco/page/10/#findComment-783612
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Znalazłem mój pierwszy wpis na Czarnej Oliwce ....... Ło Matko co ja tam wypisywałem 😨 ale co mi tam 🤭

 

[08.06] 15:22

WOSIU   (ad.albertus@neostrada.pl)

 

Witam wszystkich bardzo serdecznie.
Śledzę to forum już od dawna i pragnę powiedzieć, że jestem pełen podziwu dla Was. Temat jest zresztą bardzo ekscytujący.
Z zapartym tchem śledziłem poczynania Szunaja przed świętami czy to wszystko co przygotował do wędzenia się przepeklowało i czy wędzenie a później parzenie przebiegną bez większych komplikacji, teraz wiem ,że tak. No ale to odległe czasy. Ja też postanowiłem zebrać się w sobie i jak powinno przystawać na w pełni spełnionego mężczyznę /chłopaka zrobiłem, drzewo posadziłem, dom postawiłem/ coś uwędzić.
A więc: kupiłem mięsko/ w tajemnicy przed żoneczką i inną rodzinką.
bo jak nie wyjdzie to nie będzie plamy/ na razie 1,2kg kulki wieprzowej.
Myślę sobie zobaczymy co z tego wyjdzie zapeklowłem w roztworze wody
soli i saletry / powiem szczerze ze wagę mam do d....y/no ale peklowałem w chłodnej i ciemnej piwnicy dwa tygodnie codziennie sprawdzałem i wąchałem i próbowałem / na koniec ważyła pewnie 1kg tyle spróbowałem a co!/ nie mogłem się doczekać, a język mnie świerzbił żeby się pochwalić przed bliskimi /no ale wytrzymałem/.
Jak przyszedł czas /szynka wyjęta z zaprawy, wymoczona i wysuszona/
żoneczkę wysłałem na niedzielę do mamusi a ja w szybkim tempie zmontowałem wędzarnię /beczkę i drzewo już miałem przygotowane/
i dalej wędzić. Trochę się obawiałem ponieważ miałem wyłącznie drzewo świeżą olcha i grusza. Olchą rozpaliłem i nagrzałem wędzarnię podsuszając też moją "ogromną" szynkę. Jako że mieszkam w domku jednorodzinnym i mam garaż więc wydobyłem starą heblarkę i narobiłem sobie trocin z gruszy, oczywiście bez kory.
Jak zacząłem zasadnicze wędzenie to przysypywałem żar lub płomienie
trocinami i wtedy dym był po prostu wspaniały. Nie wiedziałem do tej pory że można fascynować się dymem zawsze mnie drażnił, a teraz
chciałem, żeby był jak najbardziej gęsty, no i był. Tyle tylko, że moja niespodzianka nie udała się w pełni, ponieważ żona /pewnie coś przeczuwała, że coś kombinuję / wróciła dużo wcześniej niż myślałem,
zastając mnie w ferworze walki z dymem. No oczywiście zdziwiona tym
co zastała czekała na rezultat końcowy na razie się nie wypowiadając
tylko ukradkiem śledziła co robię. Jak zakończyłem wędzenie przygotowałem sobie wodę do parzenia i tak jak radziłeś Maxell najpierw wrzątek i gotowanie a później około 80 stopni razem 1 godzinę.
Zapach był w domu , że każdemu ślina z pyska a najbardziej mojej suni
Labradorce /jest łakomczucha/.No z ciężkim sercem doczekaliśmy rana
szyneczka wisiała w dość chłodnej piwnicy i stygła. Rano już o piątej wstałem i do piwnicy żeby popróbować i co??????? no jak myślicie???????
Oczywiście żonka po cichutku za mną, przyłapała mnie na próbowaniu,
dobrze że obeszło się bez epitetów , że jak mogłem bez niej. Kiedy rano usiedliśmy do śniadania - zgadnijcie co królowało na stole????-i zgadnijcie
co królowało w powietrzu?????? no oczywiście szyneczka i je zapaszek.
Nie powiem jak wyszła powiem tylko że do obiadu nie doczekała-szkoda taka była dobra- Do tej pory jak powiem sunia gdzie szyneczka to patrzy na wędzarnie / bo jej nie rozebrałem taki dostałem rozkaz/
więc chyba rozumiecie jak smakowała nie tylko suni.
No dobrze bo się rozpisałem i podnieciłem jak przy pierwszym razie oczywiście mam na myśli wędzenie.
Proszę i pytam , że jeżeli będę chciał dale to czy pomożecie, z tego co czytam to na pewno.
A z tym allegro to po prostu facet świnia a le szynki i kiełbas bym z niego nie zrobił tylko U T Y L I Z A C J A . Amen
pozdr Wosiu

 

Toż to historia  przez duże H 😀 :D :D :D 

 

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10335-wosia-i-ifci-ma%C5%82e-co-nieco/page/10/#findComment-871694
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.