Małgoś Opublikowano 28 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 28 Listopada 2016 Dziękuję Pawle . Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 30 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 30 Listopada 2016 O! Mamuś do roboty się wzięła. Wsio smaczniaście wygląda Małgoś, to na święta czy dla "tych" dwustu osób w Styczniu? :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 30 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 30 Listopada 2016 Małgś - dzikowe wyroby :clap: Proszę , zamieść przepis według jakiego zrobiłaś kiełbaskę . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 1 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 1 Grudnia 2016 (edytowane) Proszę , zamieść przepis według jakiego zrobiłaś kiełbaskę . Kiełbaska a'la myśliwska z dzika (z dodatkiem wieprzowiny ). Surowce i przyprawy: - I - 3,3 kg ( mięso wykrojone z łopatek i karkówek) - mielone na 16 (mam Dianę Zelmer ,więc użyłam większych siatek)-II A - 1,9 kg chudy boczek z dzika- sitko 10 -1,87kg okrawki z karkówki ,mostku i łopatek-II B - 1.19 kg wieprzowiny - sitko 10-III - 1,0 kg dzik- golonki - sitko 2-podgardle wieprzowe- 0,52 kg - sitko 8 - peklosól – 17g/kg- pieprz naturalny - 2g/kg- ziele ang. 0,3g/kg- jałowiec 0,5g/kg- kardamon 0,3g/kg- czosnek 2,5g- cukier 1g/kg,- woda 5% wagi mięsa Mięso kroimy na kawałki ok. 4x4 cm i umieszczamy w oddzielnych pojemnikach odpowiednio klasami. Mieszamy z peklosolą w ilości 17g/kg mięsa i wstawiamy do lodówki na 48h. Mięso kl. III mielimy na siatce 2 mm 2-3 razy lub kutrujemy(ze względu na to,że mam niezbyt mocną maszynkę najpierw mięso z golonek zmieliłam na większym sicie. a potem 2 x na 2 )Do III (masa wiążąca) dodajemy wodę z przyprawami , potem mieszamy z I .W dalszej kolejności dodajemy II (A+B) a na końcu podgardle.Napełniamy ściśle osłonki uzyskaną masą. Wykłuwamy powietrze. Osadzamy w przewiewnym miejscu 2-4h. Wędzimy w dymie o temp. ok 50 stopni około 3 h. Następnie podnosimy temp do ok. 90 stopni i podpiekamy do uzyskania wewnątrz batonu temp. ok. 70stopni .Wieszamy na kije ,studzimy i wynosimy w przewiewne miejsce ( nie dłużej niż na tydzień- bo potem będzie coraz twardsza )aby kiełbaska podeschła.Smacznego! Małgoś, to na święta czy dla "tych" dwustu osób w Styczniu? :D Na święta..i na teraz do kanapek . W styczniu będzie kolejne wędzenie Edytowane 1 Grudnia 2016 przez Małgoś Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 1 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 1 Grudnia 2016 i na teraz do kanapek To na pewno masz zdjęcie przekroju. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 1 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 1 Grudnia 2016 (edytowane) Pawełku,przecież na zdjęciu jest przekrój. Edytowane 1 Grudnia 2016 przez Małgoś Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 1 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 1 Grudnia 2016 Mięso kroimy na kawałki ok. 4x4 cm OK super sprawa - ale czy nie próbowałaś - pokroić w paski - nawet długie - co by do zelmerka wchodziły i pięknie się wciągały ? spróbowałem tego patentu i bardzo mi odpowiada ( lepiej chyba wychodzi samo krojenie)- ale .... każdemu wolno inaczej Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 1 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 1 Grudnia 2016 ale czy nie próbowałaś - pokroić w paski - nawet długie - co by do zelmerka wchodziły i pięknie się wciągały ? spróbowałem tego patentu i bardzo mi odpowiada O proszę.. fajny patent! Na pewno w najbliższym czasie wypróbuję! Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 1 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 1 Grudnia 2016 Ja tez tak robie ..bo tez na "dianie" jade...a paseczki same sie wciagaja Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 1 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 1 Grudnia 2016 Pawełku,przecież na zdjęciu jest przekrój. DSCN3653.JPGOkej. Nie zauważyłem, bo moje oczy widzą żywiecką tylko z jelicie wołowym prostym albo w białkowych fi 55. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 3 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 3 Grudnia 2017 Przedświąteczne wędzenie - przygotowania do "nie rusz ,bo to na Święta Polędwice i polędwiczki z dzika oraz polędwica wieprzowa. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 3 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 3 Grudnia 2017 (edytowane) Małgoś,to przewidujesz sporo gości.Ładna "kolekcja" POZDRAWIAMY! Ciebie Małgosiu Edytowane 3 Grudnia 2017 przez EAnna Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 3 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 3 Grudnia 2017 Przedświąteczne wędzenie - przygotowania Super .... konkretna robota :clap: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 3 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 3 Grudnia 2017 Świątecznie przygotowana! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 3 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 3 Grudnia 2017 (edytowane) Dziękuję za miłe słowa. W tym roku oprócz "stałego,świątecznego zestawu gości" goszczę min. przyszłych teściów mojego syna, a więc przygotowania idą pełną parą. P.SPapciu, pozdrawiam Ciebie i Danusię a tu właśnie świeżo nastawiony zakwas na barszcz Poza tym już pierogi, uszka , bigos i pasztet z dzika z żurawiną i bez żurawiny spoczęły w czeluściach zamrażarki . ... a szynki z dzika , po leżakowaniu w korzenno winnej marynacie , pieką się właśnie w piekarniku..mmm..co za zapach Edytowane 3 Grudnia 2017 przez Małgoś Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 3 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 3 Grudnia 2017 (edytowane) Aż sprawdziłam ile do Świąt zostało bo tak Małgoś zaszalałaś świątecznie a szynki z dzika , po leżakowaniu w korzenno winnej marynacie , pieką się właśnie w piekarniku..mmm..co za zapach Też będziesz mrozić ? Ja pieczystego nie może bo nie wymaga takiego nakładu pracy - wkładam do marynaty jeszcze zanim przyjdzie apogeum świątecznych przygotowań no a najczęściej piekę w wigilię rano by na I dzień Świąt było albo od rana w tenże dzień. Edytowane 3 Grudnia 2017 przez chudziak Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 3 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 3 Grudnia 2017 (edytowane) Olga , do Świąt "troszkę " zostało , ale w tym roku szczególnie zależało mi na tym,aby pewne potrawy szybciej przygotować. Co do szynek z dzika- w tamtym roku zamroziłam i były wyśmienite zarówno na gorąco jak i na zimno. ,Mam to przećwiczone ,więc dlatego i w tym roku tak robię. Edytowane 3 Grudnia 2017 przez Małgoś Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 3 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 3 Grudnia 2017 Malgos prcowita dziewczyna z Ciebie , a wyroby piekne :clap: [Dodano: 03 gru 2017 - 16:55]pracowita mialo byc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 3 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 3 Grudnia 2017 Eli ,dziękuję za miłe słowa Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 3 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 3 Grudnia 2017 No jest trochę roboty , ale swojskie to swojskie :clap: Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 3 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 3 Grudnia 2017 Zaszalałaś Goś - można z tego zrobić kalendarz adwentowy - jedna szynka dziennie Ps. Synek zmienia status na fejsie na "w związku" , to Ty może jesteś "przy nadziei " że zostaniesz babcią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 3 Grudnia 2017 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 3 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 3 Grudnia 2017 Przedświąteczne wędzenie Zaszalałaś Małgosiu Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 3 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 3 Grudnia 2017 MAlgos wspanialosci , To kiedy wesele? I czy polskie wesele bedzie? Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 3 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 3 Grudnia 2017 To kiedy wesele? I czy polskie wesele bedzie? Ja naturliś https://youtu.be/v5ku-2T3r8Y Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.