Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 80
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

O! Mamuś do roboty się wzięła. Wsio smaczniaście wygląda :D

Małgoś, to na święta czy dla "tych" dwustu osób w Styczniu? :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10583-w%C4%99dzoneczki-ma%C5%82go%C5%9B/page/3/#findComment-528972
Udostępnij na innych stronach

Małgś - dzikowe wyroby :clap: :clap: :clap:

Proszę , zamieść przepis według jakiego zrobiłaś kiełbaskę .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10583-w%C4%99dzoneczki-ma%C5%82go%C5%9B/page/3/#findComment-528986
Udostępnij na innych stronach

Proszę , zamieść przepis według jakiego zrobiłaś kiełbaskę .

 

 

 

Kiełbaska a'la myśliwska z dzika (z dodatkiem wieprzowiny ).

 

Surowce i przyprawy:

 

- I     - 3,3 kg ( mięso wykrojone z łopatek i karkówek) - mielone na 16 (mam Dianę Zelmer ,więc użyłam większych siatek)

-II A - 1,9 kg chudy boczek z dzika- sitko 10

        -1,87kg okrawki z karkówki ,mostku i łopatek

-II B - 1.19 kg wieprzowiny - sitko 10

-III   - 1,0 kg dzik- golonki - sitko 2

-podgardle wieprzowe- 0,52 kg - sitko 8

 

- peklosól – 17g/kg

- pieprz naturalny - 2g/kg

- ziele ang. 0,3g/kg

- jałowiec 0,5g/kg

- kardamon 0,3g/kg

- czosnek 2,5g

- cukier 1g/kg,

- woda 5% wagi mięsa

 

 

Mięso kroimy na kawałki ok. 4x4 cm i umieszczamy w oddzielnych pojemnikach odpowiednio klasami. Mieszamy z peklosolą w ilości 17g/kg mięsa i wstawiamy do lodówki na 48h.

 

Mięso kl. III mielimy na siatce 2 mm 2-3 razy lub kutrujemy(ze względu na to,że mam niezbyt mocną maszynkę najpierw mięso z golonek zmieliłam na większym sicie. a potem 2 x na 2 )

Do III (masa wiążąca) dodajemy wodę z przyprawami , potem mieszamy z I .W dalszej kolejności dodajemy II (A+B) a na końcu podgardle.

Napełniamy ściśle osłonki uzyskaną masą. Wykłuwamy powietrze. Osadzamy w przewiewnym miejscu 2-4h.

 

Wędzimy  w dymie o temp. ok 50 stopni około 3 h. Następnie podnosimy temp do ok. 90 stopni i podpiekamy do uzyskania wewnątrz batonu temp. ok. 70stopni .

Wieszamy na kije ,studzimy i wynosimy w przewiewne miejsce ( nie dłużej niż na tydzień- bo potem będzie coraz twardsza )aby kiełbaska podeschła.

Smacznego!

 

 

Małgoś, to na święta czy dla "tych" dwustu osób w Styczniu? :D :D

 

Na święta..i na teraz do kanapek :). W styczniu będzie kolejne wędzenie :tongue:

Edytowane przez Małgoś

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10583-w%C4%99dzoneczki-ma%C5%82go%C5%9B/page/3/#findComment-529034
Udostępnij na innych stronach

i na teraz do kanapek 

To na pewno masz zdjęcie przekroju.  :rolleyes:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10583-w%C4%99dzoneczki-ma%C5%82go%C5%9B/page/3/#findComment-529036
Udostępnij na innych stronach

Pawełku,przecież na zdjęciu jest przekrój.

 

post-39887-0-82387000-1480584582_thumb.jpg

Edytowane przez Małgoś

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10583-w%C4%99dzoneczki-ma%C5%82go%C5%9B/page/3/#findComment-529037
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mięso kroimy na kawałki ok. 4x4 cm
OK super sprawa :clap: - ale czy nie próbowałaś - pokroić w paski - nawet długie - co by do zelmerka  wchodziły i pięknie się wciągały ? spróbowałem tego patentu i bardzo mi odpowiada  ( lepiej chyba wychodzi samo krojenie)- ale .... każdemu wolno inaczej :D 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10583-w%C4%99dzoneczki-ma%C5%82go%C5%9B/page/3/#findComment-529040
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale czy nie próbowałaś - pokroić w paski - nawet długie - co by do zelmerka wchodziły i pięknie się wciągały ? spróbowałem tego patentu i bardzo mi odpowiada

 

O proszę..  fajny patent! Na pewno w najbliższym czasie wypróbuję! :)

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10583-w%C4%99dzoneczki-ma%C5%82go%C5%9B/page/3/#findComment-529042
Udostępnij na innych stronach

Ja tez tak robie ..bo tez na "dianie" jade...a paseczki same sie :) wciagaja

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10583-w%C4%99dzoneczki-ma%C5%82go%C5%9B/page/3/#findComment-529043
Udostępnij na innych stronach

Pawełku,przecież na zdjęciu jest przekrój.

 

attachicon.gifDSCN3653.JPG

Okej.  :) Nie zauważyłem, bo moje oczy widzą żywiecką tylko z jelicie wołowym prostym albo w białkowych fi 55.  :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10583-w%C4%99dzoneczki-ma%C5%82go%C5%9B/page/3/#findComment-529047
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Przedświąteczne wędzenie - przygotowania do "nie rusz ,bo to na Święta :laugh:

 

post-39887-0-33052100-1512290742_thumb.jpgpost-39887-0-76632900-1512290784_thumb.jpg

 

Polędwice i polędwiczki z dzika oraz polędwica wieprzowa.

 

post-39887-0-92212500-1512290843_thumb.jpg

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10583-w%C4%99dzoneczki-ma%C5%82go%C5%9B/page/3/#findComment-578098
Udostępnij na innych stronach

Małgoś,

to przewidujesz sporo gości.

Ładna "kolekcja"

 

POZDRAWIAMY! Ciebie Małgosiu

Edytowane przez EAnna

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10583-w%C4%99dzoneczki-ma%C5%82go%C5%9B/page/3/#findComment-578099
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przedświąteczne wędzenie - przygotowania

 

 

Super ....  konkretna robota :thumbsup::clap: :clap:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10583-w%C4%99dzoneczki-ma%C5%82go%C5%9B/page/3/#findComment-578124
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za miłe słowa. W tym roku oprócz "stałego,świątecznego zestawu gości"  goszczę min. przyszłych teściów mojego syna, a  więc przygotowania idą pełną parą. :)

P.S

Papciu, pozdrawiam Ciebie i Danusię :)

 

a tu właśnie świeżo nastawiony zakwas na barszcz

post-39887-0-07620000-1512313690_thumb.jpg

 

Poza tym już pierogi, uszka , bigos i pasztet z dzika z żurawiną i bez żurawiny spoczęły w czeluściach zamrażarki :cool:;):D .

 

...  a szynki z dzika , po leżakowaniu w korzenno winnej marynacie , pieką się właśnie w piekarniku..mmm..co za zapach :thumbsup::cool: 

Edytowane przez Małgoś

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10583-w%C4%99dzoneczki-ma%C5%82go%C5%9B/page/3/#findComment-578141
Udostępnij na innych stronach

Aż sprawdziłam ile do Świąt zostało bo tak Małgoś zaszalałaś świątecznie  :D:clap:

 

 

 

 

a szynki z dzika , po leżakowaniu w korzenno winnej marynacie , pieką się właśnie w piekarniku..mmm..co za zapach :thumbsup::cool:

 

Też będziesz mrozić ? Ja pieczystego nie może bo nie wymaga takiego nakładu pracy - wkładam do marynaty jeszcze zanim przyjdzie apogeum świątecznych przygotowań no a najczęściej piekę w wigilię rano by na I dzień Świąt było albo od rana w tenże dzień.

Edytowane przez chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10583-w%C4%99dzoneczki-ma%C5%82go%C5%9B/page/3/#findComment-578144
Udostępnij na innych stronach

 Olga , do Świąt "troszkę " zostało  , ale w tym roku szczególnie zależało mi na tym,aby pewne potrawy szybciej przygotować. Co do szynek z dzika- w tamtym roku zamroziłam i były wyśmienite zarówno na gorąco jak i na zimno. ,Mam to przećwiczone ,więc dlatego i w tym roku tak robię.

Edytowane przez Małgoś

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10583-w%C4%99dzoneczki-ma%C5%82go%C5%9B/page/3/#findComment-578148
Udostępnij na innych stronach

Zaszalałaś Goś - można z tego zrobić kalendarz adwentowy - jedna szynka dziennie  ;)

 

Ps. Synek zmienia status na fejsie na "w związku" , to Ty może jesteś "przy nadziei " że zostaniesz babcią  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10583-w%C4%99dzoneczki-ma%C5%82go%C5%9B/page/3/#findComment-578176
Udostępnij na innych stronach

:thumbsup:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10583-w%C4%99dzoneczki-ma%C5%82go%C5%9B/page/3/#findComment-578182
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przedświąteczne wędzenie

 

Zaszalałaś Małgosiu  :clap: 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10583-w%C4%99dzoneczki-ma%C5%82go%C5%9B/page/3/#findComment-578198
Udostępnij na innych stronach

MAlgos wspanialosci  :thumbsup: , To kiedy wesele? I czy polskie wesele bedzie?

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10583-w%C4%99dzoneczki-ma%C5%82go%C5%9B/page/3/#findComment-578201
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.