Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

A fujjjj jakie brzydkie !!!

Koniecznie musisz się tego pozbyć !

 

Adres chyba znasz ? :D

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/9/#findComment-455646
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 272
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Gość ArkoGdynia

Znam, znam....Miro ;)

Już poszły.... "przelewem"!! ;) ;P

 

Kamilu.... Kiedy wpadniesz na wspólną degustację ;)

 

Dziś albo najpóźniej jutro pójdą już w folię bo odpowiednio już się podsuszyły...kabanosy robią "pstryk" ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/9/#findComment-455702
Udostępnij na innych stronach

 

Kamilu.... Kiedy wpadniesz na wspólną degustację ;)

 

Skoro zapraszasz to koniecznie muszę coś wymyślić :thumbsup:  :D

 

A ja tam bez zaproszenia wpadnę :tongue: tylko po kawałeczek kabanosów .. toż to one jak malowane :thumbsup:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/9/#findComment-455746
Udostępnij na innych stronach

wyroby ho ho szacun  :clap:  :clap:  :clap:

coś w tym jest, wędzisz, dasz do degustacji i od  zamówień nie możesz się opędzić

ale ja cieszę się dodatkowo z tego że ilekroć coś poddymię to wszyscy mówią

dobre ale mało :)  :)  :)  

Jeśli marnowanie czasu daje ci radość to nie jest to czas zmarnowany 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/9/#findComment-455892
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

 

 

Skoro zapraszasz to koniecznie muszę coś wymyślić    

 

Myśl, myśl Kamilu.... bo zaraz wszystko "rozkradną"..... :devil: 

 

 

 

A ja tam bez zaproszenia wpadnę

 

Anuś... dla Ciebie to moje drzwi zawsze stoją szeroooookim otworem :)  ,

 

 

 

tylko po kawałeczek kabanosów .. toż to one jak malowane

 

One wcale nie "malowane" :tongue: .... dymione bukowo - wiśniowym dymem!!  Ja tam żadnych "farbek" nie używam  :laugh:  :tongue:

 

 

 

Chciało by się przykleić również do degustacji :-) 

 

Jacku... co to za problem.... przecie to "rzut beretem" ....ale mokrym.....do mnie :thumbsup: 

 

 

 

Az milo patrzec na takie wyroby. Jestem pelna uznania

 

 

Arku super aż by się chcialo popłynąć na zagle z twoimi wyrobami

 

 

wyroby ho ho szacun     

 

Dziękuję za słowa uznania, ale przecież w porównaniu do naszych Mistrzów ....to tylko kropla w morzu...  :rolleyes: .. ale zawsze miło usłyszeć że coś się podoba...  :D

 

W weekend kolejne wędzenie....

Kilka myszek, polędwice w 2 wydaniach ( "goły klasyk" oraz z mizdrą i częścią warkocza), boczki w dwóch wydaniach ( parzony i podpiekany), żeberka ( na grochóweczkę) oraz polędwiczki.... oby mi "na raz" weszło  :rolleyes:  :)

 

Z Dymnym pozdrowieniem.... 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/9/#findComment-456013
Udostępnij na innych stronach

Arku piękne te Twoje wyroby. Ślinka leci sama :)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/9/#findComment-456059
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

Witajcie BiS-y!

 

No to już końcowy etap pierwszej jesiennej produkcji.... wyroby poszły w folię  :cool:

 

Razem troszkę tego wyszło.. jak to Andrzejek mówi.. "tak na śniadanko".... no może na dwa  ;)

 

post-65335-0-31926400-1447402306_thumb.jpg

 

 

Kiełbasa Polska

 

Oczywiście mój najwierniejszy pomocnik był na posterunku.... i wyżerał co chwilę z pojemnika kabanosy....

 

post-65335-0-02925900-1447402417_thumb.jpg

 

post-65335-0-44860600-1447402470_thumb.jpg

 

post-65335-0-74232000-1447402389_thumb.jpg

 

Kabanosy,

 

post-65335-0-62896000-1447402501_thumb.jpg

 

post-65335-0-43439300-1447402514_thumb.jpg

 

oraz w pełnej krasie.... :thumbsup:

 

post-65335-0-49792700-1447402547_thumb.jpg

 

 

Z Dymnym pozdrowieniem.... 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/9/#findComment-456185
Udostępnij na innych stronach

Twoj pomocnik wiec co dobre  :D , kabanosy,  bardzo lubie  :clap:  :clap:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/9/#findComment-456252
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

Witajcie BiS-y  :)

 

No to pora na kolejne "sprawozdanie" z weekendowego wędzenia...

 

Otóż po zeszłotygodniowej walce z kiełbaskami przyszedł czas na "większe sztuki"  :thumbsup:

 

Więc w menu pojawiły się "

- szynka myszka

- polędwica

- baleron

- boczek podpiekany

- boczek parzony

- żeberka

- polędwiczki 

 

a tutaj efekt wekendowej pracy....

 

post-65335-0-74543300-1447658828_thumb.jpg

 

post-65335-0-61632900-1447658852_thumb.jpg

 

Musze przyznać że pierwszy raz robiłem polędwiczki... i na pewno zagoszczą one na stałe w moim menu  ;)

 

post-65335-0-06690500-1447658935_thumb.jpg

 

post-65335-0-57292000-1447658997_thumb.jpg

 

Szyneczki dostały "troszkę" więcej dymu, bo były na samym końcu wędzarni... z uwagi na swoje wymiary  :thumbsup:

 

post-65335-0-17277900-1447659018_thumb.jpg

 

Polędwice były na prawdę ładne więc zrobiłem dwa warianty... tak dla testu.... większość jest zrobiona "klasycznie" czyli bez warkocza i mizdry a dwie sztuki ( końcówki schabów) zostawiłem z warkoczem i mizdrą... po testach organoleptycznych moim zdaniem wyszły świetnie, więc spokojnie będę mógł robić i tak i tak

 

post-65335-0-09218500-1447659072_thumb.jpg

 

Do baleronów niestety siatka "mi wyszła"  :rolleyes:  więc były "klasycznie krępowane" 

 

post-65335-0-03321500-1447659208_thumb.jpg

 

tutaj boczki w dwóch odsłonach.. parzone i podpiekane w wędzarni... oraz uwędziłem sobie dwa żeberka...... będzie grochówka!!  :frantics:  :w00t:  :frantics:

 

post-65335-0-31577300-1447659265_thumb.jpg

 

Tak więc wszystkie wyroby po wychłodzeniu poszły w worki....i tak się prezentuje weekendowe wędzenie.... 

 

post-65335-0-88756700-1447659375_thumb.jpg

 

A że ostatnio zachciało mi się znowu mojego chlebka na naturalnym zakwasie to jeszcze takowy poczyniłem... ale to w innym wątku  :thumbsup:

 

W najbliższy weekend będą chyba wędzone pstrągi....  

 

Z Dymnym pozdrowieniem.....

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/9/#findComment-456614
Udostępnij na innych stronach

 

 

menu pojawiły się " - szynka myszka - polędwica - baleron - boczek podpiekany - boczek parzony - żeberka - polędwiczki

 

Poniedziałek... przed śniadaniem... takie rzeczy pokazujesz? :facepalm:;) 

Chłopie, miej litość :laugh:

 

Wyroby jak zwykle pierwsza klasa :clap:  :clap:  :clap: 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/9/#findComment-456621
Udostępnij na innych stronach

Jakiż przepiękny parapet. :)

 

Wszystkie wyroby pierwsza klasa, gratuluję.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/9/#findComment-456634
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

 

 

Sprawozdanie zatwierdzone

 

cytując klasyka.... "melduję wykonanie zadania"  :w00t:  :frantics:  :w00t:   :facepalm:

 

 

 

Jakiż przepiękny parapet.
 

 

Specjalnie poszerzany.... co by się zmieściło  :thumbsup:

 

 

 

Fajne ,,głowy" mają te polędwiczki
 

 

Bardzo się starałem aby nie wyglądały jak "pewna" część ciała mężczyzny..... :angel:  ale czy się udało.....  :devil:  :facepalm:

 

 

 

a ja na śniadanie musiałem zjeść nie dobrą parówkę..

 

To tez musisz co nieco uwędzić co by na Andrzejowe "śniadanko" było.... choćby ta parówka Wosiowa była to było by ok a tak.... odbija się teraz przez pół dnia  :laugh:

 

Dzięki chłopy za dobre słowo  :clap:

 

Z Dymnym pozdrowieniem... 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/9/#findComment-456651
Udostępnij na innych stronach

 

 

Bardzo się starałem aby nie wyglądały jak "pewna" część ciała mężczyzny..... :angel: ale czy się udało..... :devil::facepalm:

... na podstawie tych nie skojarzeń stawiam tezę, że nie każdy kij ma dwa końce :laugh: :laugh: :laugh:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/9/#findComment-456653
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
Gość ArkoGdynia

Ho, ho, ho...Witajcie Bracia i Siostry bardzo świątecznie!!  :santa:

 

Jako że czas świąt to dla nas wszystkich bardzo pracowity okres to chciał bym się już pochwalić tym że ja już świąteczne przygotowania mam zakończone!!

W tym roku na święta "rodzinka" napadła mnie ze zdwojoną siłą i tak wędzenie rozpocząłem od czwartku aż do niedzieli.... wyszło tego 8 wędzeń     ... ach ta komora....  :rolleyes:

ale do rzeczy... 

na pierwszy rzut poszły polędwiczki...

post-65335-0-79729400-1450679602_thumb.jpg

 

oczywiście podpiekane w wędzarni... żona cały czas się z nich "podśmiechuje" ....  :devil:

 

post-65335-0-42051400-1450679671_thumb.jpg

 

Następnie poszły do wędzenia rolady boczkowe parzone metodą sous vide.... niesamowity aromat....

 

post-65335-0-87087100-1450679683_thumb.jpg

 

i tutaj po wędzeniu

 

post-65335-0-72230400-1450679768_thumb.jpg

 

W piątek 3 wędzenie i w kolejności.... najpierw polędwice i balerony...

 

post-65335-0-25926400-1450679818_thumb.jpg

 

i gotowe

 

post-65335-0-66440100-1450679849_thumb.jpg

 

polędwice jakoś "uciekły" z kadru... 

 

Następnie w wędzarni zalęgło mi się stado "myszek"... 

 

post-65335-0-32371800-1450679951_thumb.jpg

 

a ja tymczasem korzystając z tego że kolejny czyli 4 wsad się wędzi pakowałem gotowe już polędwiczki i rolady boczkowe...

 

post-65335-0-50489300-1450680140_thumb.jpg

 

przekroje prezentują się następująco...

 

Polędwiczka...

 

post-65335-0-39684100-1450680057_thumb.jpg

post-65335-0-43113800-1450680075_thumb.jpg

 

Rolada boczkowa...

 

post-65335-0-39683100-1450680099_thumb.jpg

post-65335-0-18250600-1450680110_thumb.jpg

 

Tymczasem szyneczki już swoją porcję dymu otrzymały.. 

 

post-65335-0-48508300-1450680188_thumb.jpg

 

i powędrowały do parzenia.... i tutaj po raz kolejny muszę wznieść "owację" na poczet "Lidlowego gara"... bez niego to bym umarł w butach przy tej robocie  .... świetny sprzęt!

 

No i piątkowy "urobek" chłodzi się do dnia następnego...

 

post-65335-0-59262000-1450680302_thumb.jpg

 

Sobota to czas boczków.... wędzenie 5 to boczek, który później idzie do parzenia.....

 

post-65335-0-14852500-1450680367_thumb.jpg

 

a w międzyczasie do pakowania poszły następne wyroby... szynki, polędwice i balerony....

 

post-65335-0-89758200-1450680568_thumb.jpg

 

Myszki w tym roku na prawdę dorodne były....  :cool:

 

post-65335-0-98446800-1450680518_thumb.jpg

post-65335-0-25939000-1450680616_thumb.jpg

post-65335-0-22801100-1450680629_thumb.jpg

post-65335-0-95151900-1450680640_thumb.jpg

 

i przekrój...

 

post-65335-0-52522700-1450680662_thumb.jpg

 

Tym czasem tutaj gotowe boczki tutaj już podpiekane.... czyli wędzenie 6 

 

post-65335-0-03338400-1450680757_thumb.jpg

 

A wystrój garażu czyli tymczasowej "chłodni" zmienił wystrój na bardziej boczkowy...

 

post-65335-0-33575900-1450680845_thumb.jpg

 

a w lodówce technicznej miejsca już ani grama nie było....  :facepalm:  dobrze że w domu są jeszcze 2 lodówki!! 

 

post-65335-0-66872400-1450680863_thumb.jpg

 

Tymczasem trzeba było przygotować się na wędzenie 7 i 8 na następny dzień.... tutaj kilka pstrągów, trochę norweskiej makreli ( własnoręcznie złowionej z pośród Fiordów przez Brackiego!!) i karp... nieszczęśnik pozostał tylko jeden bo jego "drugą połówkę" porwało jakieś zwierze z balkonu...  chodź było przykryte i zabezpieczone w solance i przyprawach....  :mad:

 

post-65335-0-59332600-1450680968_thumb.jpg

 

a tu już wędzenie 7 czyli pstrągi... 

 

post-65335-0-72289100-1450681179_thumb.jpg

 

i po dłuższej chwili już były gotowe...

 

post-65335-0-71937000-1450681221_thumb.jpg

 

i wystrój chłodni znowu się zmienił... tym razem na rybny... przed pakowaniem musiały się porządnie wychłodzić... tutaj niezastąpiony jest ... wentylator  :thumbsup:  wykorzystuję go i do osuszania i do chłodzenia!! Sprawdza się rewelacyjnie!

 

post-65335-0-52468000-1450681288_thumb.jpg

 

klika ich wyszło.... 

 

post-65335-0-79178200-1450681428_thumb.jpg

 

i w końcu nastał czas ostatniego wędzenia, czyli numer 8 ... a w menu... norweskie makrele i karp... tutaj już zdjęcia gotowych produktów...

 

post-65335-0-52875700-1450681482_thumb.jpg

 

Część ciepłych świeżo co wyjętych makreli pochłonęliśmy na poczekaniu... jako kolacja.... Teraz trafiłem idealnie w punkt... solanka 6%, przyprawy: czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, kolendra oraz pieprz w solance przez 7h.... wędzenie 3h ok 50 stopni i podpiekanie w 80 stopniach...

 

a tutaj osamotniony jeszcze płat karpia...

 

post-65335-0-56194600-1450681690_thumb.jpg

 

Niedziela również pracowita, ale trzeba było to jeszcze wszystko "ogarnąć".... więc tak się prezentują moje przygotowania świąteczne w tym roku ..... w całej okazałości.... :cool:

 

post-65335-0-46376900-1450681780_thumb.jpg

 

 

post-65335-0-22768900-1450681815_thumb.jpg

post-65335-0-94554700-1450681829_thumb.jpg

post-65335-0-61791600-1450681844_thumb.jpg

 

A w menu:

 

Polędwiczki podpiekane....

 

post-65335-0-20204700-1450681882_thumb.jpg

 

Rolady boczkowe....

 

post-65335-0-57252900-1450681911_thumb.jpg

 

Szynki Myszki....

 

post-65335-0-23067100-1450682616_thumb.jpg

 

Polędwice....

 

post-65335-0-99871100-1450682645_thumb.jpg

 

Boczek podpiekany...

 

post-65335-0-20475300-1450682676_thumb.jpg

 

Baleron...

 

post-65335-0-55998600-1450682694_thumb.jpg

 

Boczek parzony...

 

post-65335-0-17076800-1450682714_thumb.jpg

 

i parę pstrągów....

 

post-65335-0-12270000-1450682742_thumb.jpg

 

No to tak w telegraficznym skrócie wyglądały moje przygotowania świąteczne....  :cool:  z rok to chyba będę musiał zacząć tydzień wcześniej....  :devil:

 

Mam nadzieję że Wy już też skończyliście świąteczne przygotowania i teraz można oficjalnie rozpocząć sezon.... 

 

post-65335-0-29113600-1450682900_thumb.jpg

 

 

Z Dymnym pozdrowieniem.... i Wesołych Świąt!!

 

http://emotikona.pl/emotikony/pic/57jelen.gif

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/9/#findComment-464305
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.